vahsibelde
27-09-05, 21:29
Arkadaşlar, dizilerde yönetmen mi senaryo mu daha önemli sizce...
|
Tüm Versiyonu Göster : Yönetmen mi ? Senaryo mu? vahsibelde 27-09-05, 21:29 Arkadaşlar, dizilerde yönetmen mi senaryo mu daha önemli sizce... _butterfly_ 28-09-05, 14:51 eee yönetmeninn olabilmesii içinn senaryo lazımm:...eğerr senaryoo yadaa elindee yazlı bii belgee yoksaa o zatennn film deildirkii ????ee tbaii bi yandann senaryoo biyandann yönetmenlik yapanlardaa warrr bu kişilere zatenn denilcek birr şey yokkk :D ;))) sbuffy 28-09-05, 17:08 kesinlikle yönetmen daha önemli.bir senaryoyu 20 farklı yönetmene verin.20 farklı film çıkar çünkü hepsinin farklı çekim tekniği vardır.kısaca filmi film yapan en önemli etken yönetmendir. KdzLADY 28-09-05, 17:29 bence ikiside ayni önemli... Romasanta 28-09-05, 17:41 tabiki yönetmen.sbuffy ye kesinlikle katılıyorum.ayrıca senaryo ne kadar kötü olursa olsun onu güzelleştiren yönetmendir.bu arada senaryoyuda küçümsememek gerek.... mefatoda 28-09-05, 17:47 yemek yapılacak KALİTELİ malzeme mi yoksa ahçı mı? daha önemli :) : Romasanta 28-09-05, 17:58 yemek yapılacak KALİTELİ malzeme mi yoksa ahçı mı? daha önemli :) : Aşçı kötü ise kaliteli malzemeyide berbat eder.... ;) sbuffy 29-09-05, 12:08 aşçı iyise kötü malzemedende harikalar yaratır oyuncuları seçen,mekanı belirleyen,görüntü yönetmenini seçen yani kısaca çekim ekibini oluşturan yönetmendir.yönetmen, cast seçiminde doğru davranmazsa,çekim sırasında oyuncu yönetimini iyi yapmazsa senaryo kususrsuz olsa bile ortaya çok kötü bir film çıkar. KdzLADY 29-09-05, 12:14 aşçı iyise kötü malzemedende harikalar yaratır oyuncuları seçen,mekanı belirleyen,görüntü yönetmenini seçen yani kısaca çekim ekibini oluşturan yönetmendir.yönetmen, cast seçiminde doğru davranmazsa,çekim sırasında oyuncu yönetimini iyi yapmazsa senaryo kususrsuz olsa bile ortaya çok kötü bir film çıkar. dogru olabilir aslinda editor1 30-09-05, 10:40 Tabi ki yönetmen. Dizinin her işini yönetmen üsleniyor. Yeri geliyor senaryoyu değiştirebiliyor. Zaten iyi bir yönetmen iyi bir senaristle çalışırsa güzel işler çıkar. GüzYangını 30-09-05, 12:11 yönetmen..(çağan ırmak gibi).. MardiGras 01-10-05, 05:44 Ben parayi veren dudugu calar diyecegim : Yapimcilar . Son yillardaki dizi furyasinda her basarili yapimin arkasinda, akli basinda yapimcilar varken, masallardan kabuslara donusen felaketlerin arkasinda da tek felsefeleri reyting – reklam gelirleri olan yapimcilar var. Yonetmen eskiden setin efendisiymis bence. Senaryoya gelince, yabanci yapimlardan esinlendiklerimizin !!!!!!! elde ettikleri basarilar gozonune alininca ya da son derece berbat senaryolarin parlak kadrolar ve basarili tanitimlarla uzunca zaman ekranlari isgal ettigi dusunulecek olursa bence senaryo, haiz olmasi gereken onemi yitirmis gorunuyor. nazmemoli 05-10-05, 12:28 eee yönetmeninn olabilmesii içinn senaryo lazımm:...eğerr senaryoo yadaa elindee yazlı bii belgee yoksaa o zatennn film deildirkii ????ee tbaii bi yandann senaryoo biyandann yönetmenlik yapanlardaa warrr bu kişilere zatenn denilcek birr şey yokkk :D ;))) SANA KATILIYORUM CANIM BENCE DE EN BAŞTA İYİ BİR YAPIM SONRA DA İYİ OYUNCULAR SENARYO YÖNETMEEEN..:p :rolleyes: plaseboender 05-10-05, 13:25 senaryolu yönetmen dir en makbülü. :cool: gurbetci 09-10-05, 13:14 yönetmen..(çağan ırmak gibi).. katiliyorum.Asmali Konak-Hayat filmini Cagan Irmak cekseydi bu filmin daha basarili olurdu bence.Senaryo da önemli ama yönetmen iyi degilse durum pek ic acici olmayabilir. zaptirella 09-10-05, 17:03 Aslında burda soruyu doğru sormak gerekiyor arkadaşlar. senaryo mu yoksa yönetmen mi önemli? bunu anladık da... Ne için? Türkiye'de reytingi yüksek bir dizi yapmak için mi? yoksa gerçekten kaliteli bir iş çekmek için mi? eğer hedef yalnızca yüksek reytinge ulaşmaksa, senaryonun önemsizliği bu ülkede zaten bellidir. Büyük yalan bir keresinde birinci bile olmuştur. Serseri diye bir dizi uzun zaman izlenmiştir. bu dizilerde senaryo falan hak getiredir. Ama eğer kaliteli bir iş çekmekten söz ediyorsanız... ve şahane bir yönetmeniniz varsa... ve elinde Nuran Devres senaryosu varsa... o yönetmen ancak donunu çeker. Bence Spilberg'e bu konuda kulak verseniz iyi olur. Önce senaryo, sonra oyuncu, sonra yönetmen der, bu akıllı ve müthiş yönetmen. Dilan86 09-10-05, 17:04 bence ikisi de. bir senaryo dizinin veya filmin hayati. ama buna göre yönetmende bazi yerleri iyi sahneleyip sergilemesi gerekir. bazi yerler olurki tam can alici olmasi lazim mesela bunun icin birazda yönetmen sorumlu...mesela yukarida arkadas cagan irmak demis. tabii ki de cagan irmak cok basarili bir yönetmen ama önune konulan senaryolari da göz önünden tutmamiz lazim. bir de onun bu senaryoyu cekme ve sergileme yöntemi de var...onun icin ben hem senaryo hem yönetmen diyorum... zaptirella 09-10-05, 17:14 hem senaryo, hem yönetmen, hem setteki çaycı, hem görüntü yönetmeni, hem makyöz... elbette hepsi önemli. çok küçük bir örnek vererek ifade edeyim. Avrupa Yakası'nın yönetmeni üç kez değişti. Kimlerdi biliyor musunuz? Hadi bir de Gülse Birsel'i değiştirin bakalım kolaysa. Yemez. Sitkomun çekim teknikleri bellidir. çok kötü olmayan vasat bir yönetmen bile alır ve çeker. Aksiyon ve farklı teknikler gerektiren filmleri bunun dışında tutuyorum. Esas olan hikayedir. Yönetmen bunu ne kadar iyi anlar ve hazmederse, o kadar iyi çeker. kanin 12-10-05, 10:47 Senaryo... mizrak_tutucu 12-10-05, 11:06 Zaptirella'nın dedigi gibi setteki çaycı bile önemlidir, bu iş bir ekip işidir ama oncelik senaryodadır. Olmayacak bir oykuyu/zayıf bir senaryoyu yonetmenin feriştahı gelse çekemez, oyuncular ancak bir yere kadar hikayeye can katabilirler. Türk yapımcıları, senaryonun onemini anladıgı an, dizi kalitesi bir anda yukselmeye başlayacaktır. Ben hala anladıklarını sanmıyorum. sbuffy 12-10-05, 13:21 bunu tv ve sinemada hangisi öncelikli olmalı diye ayrımak lazım. tv dizilerinde tabiki senaryo daha öncelikli. sinemada ise herşey yönetmene bağlı.zaten senaryo daha öncelikli olsaydı o zaman hollywood sadece senaryoya ağırlık verip digitale geçerdi 35 mm ile uğraşmazdı.spielberg sıralamayı o şekilde yapmasına rağmen ilginçtirki dünyalar savaşının senaryosunu david koepe çabucak yazdırıp görüntüler için george lucasın star wars 3te çalıştığı teknik ekibe istediği süreyi vererek(Filmin görsel efekt sahnelerini hazırlayan Industrial Light & Magic (ILM) şirketine mümkün olduğu kadar fazla zaman verildi)dünyalar savaşını çekti.sonuçta spielbergün deyimiyle basit ve sıradan bir öykü görsel ve ses efectleri sayesinde bu kadar ilgi gördü.zaten seyredenlerde konunu sıkıcı olduğunu ama filmi görselliği için seyrettiklerini söylüyorlar. ayrıca fellini,godard,yılmaz güney gibi senaryosuz film çeken yönetmenlerde var. mizrak_tutucu 12-10-05, 13:47 Lucas'ın Yıldız Savaşları I-II-III olarak geçen ikinci üçlemesinin bütün görsel zenginligine sahip olmasına ragmen ilk üçleme kadar güzel olmayışının nedeni, senaryosunun birincisinin derinliğine sahip olmamasıdır. Ikinci uçlemenin başarısının temelinde daha duzgun senaryosu olan birinci uçleme ve bundan kazanılan para yatar. İkinci uçlemenin başarısında promosyon ve tanıtım stratejisinin de payı cok fazladır. İyi bir oyku, her filmin temelini oluşturur. Yonetmenin hüneri, iyi senaryoyu ne kadar ozgun bir teknik ve uslupla çekmesinde yatar. Her yonetmenin yogurt yiyişi farklıdır ama yonetmen ne kadar iyi olursa olsun, kotu bir senaryoyla yapabilecekleri sınırlıdır. Ayrıca iyi aşçı, kotu malzemeyle guzel yemek yapamaz. Kurtlu etten tas kebabı yapılmaz. Unlu ahçıların ilk dikkat ettikleri nokta malzemenin taze ve kaliteli olmasıdır. Ahçının huneri yemegin sofistikasyon derecesini belirler ama yemege lezzet veren içindeki malzemelerdir. Ahçı beceriksizce, malzemeler de mundar olur, o da bir başka gerçek. zaptirella 12-10-05, 14:04 Sbuffy, 'sinemada yönetmendir' demiş, ve 'zaten o filmi görselliği için seyrettiler' diyerek kendinle çelişmişsin dostum. İyi film derken ne anladığımızı saptamak gerek belki de. Ben iyi film deyince 'görsel efektleri muhteşem olan'ı anlamam. İyi film iyi filmdir. Her şeyden önce öyküsüyle iyi olmalıdır. Mızrak bunu çok iyi anlatmış, tamamen aynı fikirdeyim. Sinema bu yüzden zor değil mi zaten? Ben Türkiye'de 'yönetmen' diye kimlerin ve 'nasıl' iş yaptığını görünce çok şaşırdım. Hikayeyi anlamaktan yoksun, senaryosunda bir tek çizik olmayan, sahneyi yalnızca bum girdi, gölge var diye kesen ve oyun vermekten zerre kadar anlamayan adamlar bu işten para kazanıyorlar. Kötü bir yönetmen iyi bir senaryoyu mahfedebilir. Yönetmen elbette çok önemli. Ama kötü bir senaryonun ilacı, şurubu, iğnesi yok. Hikaye yoksa, o işten cacık olmaz. arkan61 21-10-05, 22:27 Her ikiside Önemli ama taabi ki senaryo bira öne cikiyor MardiGras 21-10-05, 22:39 Sorunun uzerine biraz dusununce sonuc kacinilmaz olarak tavuk mu yumurta mi dilemasina geliyor galiba. Mizraktutucu arkadasimizin dedigi gibi kurtlu etten tas kebabi olmaz ama ayni zamanda kotu ahcinin elinde canim malzeme de mundar olabilir. Dolayisi ile cok sade senaryolarin usta yonetmenler elinde saheserlesmesi ne kadar olasi ise sahane senaryolarin isinin ehli olmayan yonetmenler elinde heba olmasi da o denli olasidir diye dusunuyorum. Sevgiyle Kalin ... BERNA 22-10-05, 13:49 elbette iyi bir dizi için oyuncu kadrosunu da bu ikiliye katarsak her üçü de önemli öğeler. Ama ben de dizilerde senaryonun bir parça öne çıktığını düşünüyorum. Detaylı bilgim olmasa da TV dizilerinde kullanılan tekniğin sinemadan daha basit ve de ucuz olduğunu da biliyorum. O yüzden yönetmenin yapabilecekleri de sinemaya göre daha kısıtlı diye biliyorum. Aşçı örneğini ben de kullanayım kötü malzemeden ben iyi yemek çıktığını bilmiyorum. O yüzden ne yaparsa yapsın kötü bir senaryoyu ödül almış yönetmenler bile kurtaramaz. cem80 22-10-05, 20:47 bence ikiside çok önemli kurgu iyi olmadan olmuyo iyi olmayan senaryoyu da artık kimse izlemiyo ne kadar iyi çekilirse çekilsin... sumisali 24-10-05, 09:07 herşeyden önemlisi oyunuc bence sonra senaryo gelir mizrak_tutucu 02-11-05, 13:36 Oyuncu önemlidir ama senaryo oyuncudan çok önce gelir. Dünyanın en anlamsız ve kötü yazılmış senaryosunu, degme oyuncu ancak belli bir yere kadar kurtarabilir. Eskiden şekerlerin içine konan türde niyet yazılarına benzer (Falım cikletinin içindekiler gibi) diyaloglarla oyuncunun yapabileceği sınırlıdır. O türden yetenek zaten çok az kişide vardır. Sonuçta, hem yönetmenlik, hem oyunculuk hem de senaryo -hadi buna bir de yapım kalitesini ekleyeyim- önemlidir ama aslolan yani birincil öge, temeli oluşturan senaryodur. Kötü oyunculuk ve yönetmenlikle en iyi senaryonun bile maymuna dönebileceği de bir gerçektir. BBC'nin Coupling dizisinin Amerika versiyonu bunun en güzel örneğidir. Oyunculuk ve uyarlama, senaryonun büyüsünü kapıp götürmüş, seyirci kötü ve yapmacık oyunculuktan başını kaldırıp, senaryoyu duyamacak hale getirilip adeta dumura ugratılmıştır. Her şeyi tastamam, senaryosu, oyunculuğu, yönetimi, yapımcılığı iyi dört başı mamur filmler/diziler izleme dileğiyle deyip, söze son verelim. bozok 02-11-05, 13:39 " Nuran Devres " gibi bir senaristiniz olursa doğal olarak yönetmen.. mizrak_tutucu 02-11-05, 13:43 Ben Nuran Devres'e senarist demem olsa olsa "reyting avcısı" derim. Yaptıgı diziler ne kadar reyting alırsa alsın, yazılanlara senaryo demeye dilim varmıyor. Bu kadar mantıksız ve tutarsızlıkla dolu, karakterlerlerin bir ileri, bir geri seyreden bir spektrum içinde "her boyaya boyandık, fıstiki kaldı" şeklinde kişilikten kişilige geçtikleri metne, senaryo denemez. Ne diyebileceğini, herkesin hayal gücüne ve takdirine bırakıyorum. HazelAngel 02-11-05, 18:49 Aslında bence bu bir ekip işi. Senaryo ne kadar güzel olursa olsun, inandırıcı bir biçimde aktarıldığı taktirde beğenisi ve kalitesi artıyor. Ekip ruhu önemli yani. Uyum vs. ;) tractus 02-11-05, 21:55 kesinlikle senaryo çünkü bir dizideki en önemli şey hikayesidir eğer hikaye kötüyse en kral yönetymen gelse bir şey değişmez sezinti 02-11-05, 21:58 ikiside olmazsa olmaz, fakat günümüzde reyting karşısında ikisinin durumu ne olur bilmiyorum. 3. şık olarak Reytingi ekleyelim senaryo- yönetmen- reyting birtanecik 03-11-05, 17:22 her ikisidee cook cook onemlii ama tabiki bu bi ekip isi ve gereken gayret gosterilmedigi surece filmin ve dizinin zaten bi tadi olmuyorr ama yinede SENARYOO daha onemli bencee goncanocome 03-11-05, 21:40 Bence her ikiside ama Cagan Irmak`in en kötu senaryodan bile saheserler cikartabilecegine inaniyorum. mizrak_tutucu 07-11-05, 13:03 Çağan Irmak cidden yetenekli ve göründüğü kadarıyla da mütevazi bir karakter ama çok kötü bir senaryo karşısında onun da yapabilecekleri sınırlıdır. Ben sana hayran, sen bana hayran türü bir senaryo karşısında yönetmenin feriştahı gelse bir şey yapamaz. EL DESDİCADO 07-11-05, 16:56 Çağan Irmak cidden yetenekli ve göründüğü kadarıyla da mütevazi bir karakter ama çok kötü bir senaryo karşısında onun da yapabilecekleri sınırlıdır. Ben sana hayran, sen bana hayran türü bir senaryo karşısında yönetmenin feriştahı gelse bir şey yapamaz. evet katılıyorum,ama yönetmenin katkısı gerçekten çok fazla.o tarif ettiğin senaryoyu bile bir yönetmen izlenir kılabilir -unique- 07-11-05, 17:21 Gerçekten ilginç bir başlık esasında düşünün biri size sadece buğday unu verdi ve dedi ki ekmek yap eee bunun mayası, suyu, tuzu nerde diyecek kimse yok mu peki unla mı yapılacak ekmek. Saçma!!! Senaryosuz, Yönetmen olmaz; Yönetmensizde, Senaryo olmaz. Senaryoyu görüntüye Yönetmen dönüştürerek sunar. wepesma 08-11-05, 16:13 ikiside :D cakal1951 15-11-05, 20:17 Siz hiç bayat balıktan iyi ızgara yapan şefe rastladınız mı? Ya da kurtlanmış fasulyaden pilaki yapan ahçıya? Senaryo, seçilen bir konu ya da konular zincirinden tekniğine göre hazırlanmış, tahlil ve diyaloğlar bütünüdür. İşte bunu başarabilmek için, güçlü bir diyalektik düşünce, sebep-sonuç bütünlüğü gerekir. Eleştiriyi ortadan kaldıracak, güçlü bir senaryo. Bu da ya bir ekip işi, ya da güçlü ve deneyimli,ustad bir senaristin işidir. İyi gübrelenmiş, kıvamına gelmiş bir sebze ya da meyve diyelim buna. Bunu güzelleştirebilir ahçı ya da yönetmen. Senaryo, bir sanat ürünü değil, ürün. Yönetmenin yaptığı bir sanat ürünüdür. Sapla saman karıştırılmasın ltf. trueblue 15-11-05, 20:43 Lucas'ın Yıldız Savaşları I-II-III olarak geçen ikinci üçlemesinin bütün görsel zenginligine sahip olmasına ragmen ilk üçleme kadar güzel olmayışının nedeni, senaryosunun birincisinin derinliğine sahip olmamasıdır. Ikinci uçlemenin başarısının temelinde daha duzgun senaryosu olan birinci uçleme ve bundan kazanılan para yatar. İkinci uçlemenin başarısında promosyon ve tanıtım stratejisinin de payı cok fazladır. İyi bir oyku, her filmin temelini oluşturur. Yonetmenin hüneri, iyi senaryoyu ne kadar ozgun bir teknik ve uslupla çekmesinde yatar. Her yonetmenin yogurt yiyişi farklıdır ama yonetmen ne kadar iyi olursa olsun, kotu bir senaryoyla yapabilecekleri sınırlıdır. Ayrıca iyi aşçı, kotu malzemeyle guzel yemek yapamaz. Kurtlu etten tas kebabı yapılmaz. Unlu ahçıların ilk dikkat ettikleri nokta malzemenin taze ve kaliteli olmasıdır. Ahçının huneri yemegin sofistikasyon derecesini belirler ama yemege lezzet veren içindeki malzemelerdir. Ahçı beceriksizce, malzemeler de mundar olur, o da bir başka gerçek. Sevgili Mızrak Tutucu, Çok yerinde saptamalar yapmışsın.Star Wars üçlemesinin ilk filmleri efekt açısından bu gün zayıf olsada senaryo derinliği açısandan bir efsaneye dönüşmesine neden oldu.İkinci üçleme ilk üçlemenin mirasını yedi ve iyi pazarlama stratejisi izletmeyi başardılar.Ama gelen paranın George Lucas'ı tatmin ettiğini hiç sanmam. İyi bir öykü, iyi yönetmen ve iyi oyuncular ,iyi set gerisi ekip, iyi defekt uzmanlarının bir araya gelmesi ile iyi bir ürün ortya çıkabılr. Senaryo iyidir, yönetmen dahidir ama oyuncular role asılmaz konu havada kalır yada tam tersi olursa sonuç yine kötü olur.Bu bir insana sağ yada sol kolunmu sağ yada sol bacağınmı diye sormak gibi.Hepsi bir insanı oluşturan parçalardır.Hepsi önemlidir. mizrak_tutucu 15-11-05, 21:14 Sevgili Çakal1951, Senaryo, hazırlayanın ustalıgına bağlı olarak bir sanat eseri statüsüne ulaşabilir. Sanat yapma tekelinin sadece yönetmene ait olduguna inanmak, kötü senaryolu filmlerden kaynaklanan bir inançmıdır bilemem ama hatalı olduğu açık. Senaryoyu, tiyatro eseri gibi düşünmenin daha anlamlı bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum. Bu yaklaşım, Arthur Miller, Tom Stopard ya da bu sene Nobel Edebiyat Odulunu kazanan Harold Pinter'in yazdıklarının sanat ürünü olmadığını, sanat tekelinin sadece oyun yönetmenine ait olduğunu iddia etmeye benzer. Bu nedenle, auteur olarak nitelendirilen yönetmenler, kendi senaryolarına yazmaya ozen gösterirler. Senaristin payını teknik bir çalışmaya indirgeyen ve senaristi iyi gübrelenmiş bir meyva üreten bahçıvan olarak nitelendiren bu anlayış, iyi senaryo yazabilecek kişilerin film senaryosu yazımına yönelmemelerinin nedenini de açıklıyor. Ticari başarısını kanıtlamış, kendini edebiyatçı olarak tanımlayacagım bir arkadaşım, neden film senaryosu yazmadığını sorunca, gerekçesini "ne kadar emek sarfederse etsin ve ne kadar güzel bir öykü yazarsa yazsın, başarı sadece yönetmene mal edileceği için" şeklinde açıklamıştı. Mesajınız bana yerli film endüstrisinin hangi anlayışla gelişmediğini bir kere daha gözleme fırsatı verdi. Yorumunuzla, endüstrinin onundeki sorunların, ilerlemeyi engelleyen bakış açılarını vurguladığınız için size teşekkür borçluyum sanırım. Bu arada Trueblue ovgu dolu sozlerin icin teşekkurler. Yorumlarımda senaryoyu one çıkarmamın nedeni, sizin de tahmin edeceginiz gibi başarının ekip çalışmasına dayandığını düşünmemem degil, senaryonun oneminin hala yeterince anlaşılmadıgını dusunmemdendir. Bu arada açıkça ifade edeyim, ben senarist felan degilim, hatta sektörde bile çalışmıyorum. trueblue 15-11-05, 21:59 Senaryonun önemi Amerika'da bile yeni anlaşılmaya başlandı.Pek çok ABD dizisi yanlış senaryo politikaları yüzünden reyting kalbedip yayından kalkmıştır.Şu anda senaryo çalışmasına öncelik verilerek dizi yada film çekimi başlıyor.Öz içermeyen, belli bir temayı işlemeyen, belli ahlaki değerleri savunmayan bir dizi yada filmin hatta edebi eserin ülke veya dünya çapında bir başarı kazanması mümkün değildir.Biz her konuda olduğu gibi film sektörü konusundada dünyayı geç takip ediyoruz.Ama onların deneyimlerinden yaralanabiliriz.Tabiki aklımızı kullanırsak. Senaryo filmin çekideği aynı hücrenin çekirdeği yada dünyanın manyetik kutuplarını yaratan çekirdek bölge kor gibi o olmazsa tüm sistem yıkıma uğrar.Canlı hücre bölünemez, yeni hücre oluşturamaz kenidni tamir edemediğinden canlı ölür.Dünyanın Kor kısmı olmasa kuşlar bile göç edemez,manyetik çekim olmadığı için gemiler yolların bulamazdı tüm dünya birbirine girerdi. Senaryoda merkezi oluşturuyor. Sahra dizisi bir yıl sürmesine rağmen üç ayrı senaryo ekibi değiştirdi ilgiyi çekebilmek için. 4400 dizisi izleyenler bilirler bir senaryo harikası olan az sayıda bölümden oluşan dizinin ilk iki sezonu büyük seyirci topladı.Üçüncü sezon büyük heyecanla bekleniyor.Ama sanaristler eminim çok sayıda beyin fırtınası yapıyorlar ve fikirler süzgeçten geçiriliyordur. Sonuçta harika oluyor.Bende film sektöründe değilim ama çok sayıda senaryo yazma tekniği ile ilgili kitap okudum.Az buçuk ABD'de ki senaryo oluşturma aşamalarını öğrendim.Bunlardan biri serbest çağrışım aklınıza gelen görüntüden yola çıkarak bir senaryo oluşturulabiliyor bazen o ilk görüntü senaryo dışında kalabiliyormuş.Çok ilginç.Bizim dizi sektörümüzde çok az orjinal senaryo var çoğu dizi adaptasyon. Mızrak Tutucunun belirttiği gibi pek çok yetenkli insan bu sektöre yönelmeye cesaret edemiyor.Cesaret edenlerinde büyük çoğunluğunun yeterince klişe değil, yenilik risklidir diye geri cevrildiğine inanıyorum. Medea 15-11-05, 22:09 Bence de;değişik senaryolar yazan kişilerin sektöre girmeye cesaret edememeleri veya reddedilmeleri değerlendirmesi doğru bir yorumdur.Bu yüzden de birbirinin aynısı birçok dizinin ekranları işgal etmesine engel olunamıyor.Denenmişin yeniden denenmesinden ve önceden tutmuş yapımların en can alıcı özelliklerini baz alarak dizilerin çekilmelerinden dolayı bu kısır döngüde kendimizi buluyoruz. forever_bim 15-11-05, 22:30 Senaryonun önemi Amerika'da bile yeni anlaşılmaya başlandı.Pek çok ABD dizisi yanlış senaryo politikaları yüzünden reyting kalbedip yayından kalkmıştır.Şu anda senaryo çalışmasına öncelik verilerek dizi yada film çekimi başlıyor.Öz içermeyen, belli bir temayı işlemeyen, belli ahlaki değerleri savunmayan bir dizi yada filmin hatta edebi eserin ülke veya dünya çapında bir başarı kazanması mümkün değildir.Biz her konuda olduğu gibi film sektörü konusundada dünyayı geç takip ediyoruz.Ama onların deneyimlerinden yaralanabiliriz.Tabiki aklımızı kullanırsak. Senaryo filmin çekideği aynı hücrenin çekirdeği yada dünyanın manyetik kutuplarını yaratan çekirdek bölge kor gibi o olmazsa tüm sistem yıkıma uğrar.Canlı hücre bölünemez, yeni hücre oluşturamaz kenidni tamir edemediğinden canlı ölür.Dünyanın Kor kısmı olmasa kuşlar bile göç edemez,manyetik çekim olmadığı için gemiler yolların bulamazdı tüm dünya birbirine girerdi. Senaryoda merkezi oluşturuyor. Sahra dizisi bir yıl sürmesine rağmen üç ayrı senaryo ekibi değiştirdi ilgiyi çekebilmek için. 4400 dizisi izleyenler bilirler bir senaryo harikası olan az sayıda bölümden oluşan dizinin ilk iki sezonu büyük seyirci topladı.Üçüncü sezon büyük heyecanla bekleniyor.Ama sanaristler eminim çok sayıda beyin fırtınası yapıyorlar ve fikirler süzgeçten geçiriliyordur. Sonuçta harika oluyor.Bende film sektöründe değilim ama çok sayıda senaryo yazma tekniği ile ilgili kitap okudum.Az buçuk ABD'de ki senaryo oluşturma aşamalarını öğrendim.Bunlardan biri serbest çağrışım aklınıza gelen görüntüden yola çıkarak bir senaryo oluşturulabiliyor bazen o ilk görüntü senaryo dışında kalabiliyormuş.Çok ilginç.Bizim dizi sektörümüzde çok az orjinal senaryo var çoğu dizi adaptasyon. Mızrak Tutucunun belirttiği gibi pek çok yetenkli insan bu sektöre yönelmeye cesaret edemiyor.Cesaret edenlerinde büyük çoğunluğunun yeterince klişe değil, yenilik risklidir diye geri cevrildiğine inanıyorum. Sevgili Trueblue bu mesaj forumda bugune kadar okudugum mesajlarin tartismasiz en iyilerinden biriydi. Ne var sanki millet ay x cok seker y cok guzel sen z dizisini izleme cunku cekemiyorsun yerine boyle seyler yazabilse. Dun Aliye forumunda en gereksiz mesaji yanitlarken icine dustugum karamsar durumdan beni bu mesaj ve Mizrak Tutucunun mesajlari cekip aldi. Mizrak Tutucu Melekler Adasiyla ilgili goruslerini de okudum 100de 100 haklisin. Ama etrafimda bitecegi icin uzulenler bile var. Trueblue senaryo tesbitleri ile ilgili goruslerin cok guzel. Zaten bu forumdaki herkes bilir ben Sahrayi manevra yapip beni sasirttikca daha da basarili buldum ve oteki dizilerden ayri tutarim. Mizrak Tutucu Sahranin da ilk bes bolumunu Nuran Devres yazmisti tikandigi noktada diger senaristler devreye girdi. Sahra bugunku halini ve itibarini belki de bu senaryo degisimine borclu. Sahra kucuk yani az sayidaki oyuncu kadrosuna ragmen oyuncularin abartisiz ve de dogal oyunculuklari (Mithat rolundeki Serhat Tutumluer Nil rolundeki Neslihan Yeldan ve de Melek rolundeki Gunes Berberoglunun diziyi resmen performanslariyla tasimalari) ve de randimanli senaryosu sayesinde aldi ve tek sezonda bitti. Diger yandan ise nickini tasidigim Bim ve diger tum TMC yapimlari ikinci sezon battilar cunku manevra yapamiyorlar. Bir olayin devami 15-20 bolum surebiliyor. Orta noktayi bulanlar yani senaryo randimanini ayarlayabilenler isi basarabiliyor. CNBCe dizilerine de deginmeliyim. ABC kanalinda su anda herkes bizde tatilde olan DESPERATE HOUSEWIVES adli diziyi izliyor. Bence ikinci sezonu bekliyorum. Herkesin kanaati ikinci sezonun daha da basarili oldugu yonunde. Yani Dunya gidiyor tersine biz gidiyoruz Mersine. Sevgiler ve de Saygilar. Her ikinizi de severek takip ediyorum. Iyi ki buradasiniz. cakal1951 17-11-05, 00:08 Hiç bir yapımcı, 'bu kişi iyi yönetmen,ona uygun senaryo bulmam gerek' diye düşünmez. Yapımcı, senaryonun gişe veya reyting yapıp yapmayacağına bakar ve 'bu senaryoyu en iyi falan yönetmen çeker' der. Yapımcı-yönetmenler ise, senaryo ile bütünleşmek isterler. Üstad senaristler,senaryo üzerinde fazla oynanmasına göz yummazlar. Bağımsız yönetmenler ise, ancak ekip çalışması yapmayan, amatör senaristlerin senaryosu üzerinde oynayabilirler,diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz? cakal1951 17-11-05, 01:50 Çok güzel bir öykü ya da uzun öykü yazarsınız. Bu bir sanatsal çalışmadır. Bu gerçek tartışılmaz. Ne var ki, yapımcı, bu çalışmanızı istemez. Senarist olarak, yapacaklarınız, bellidir. Synopsis denilen film öykü özeti, o bir, bilemedin iki sayfadır. Bunu okuyan yapımcı, ilgi duyarsa, sizden treatment denilen, genişletilmiş film öyküsü ister. Bu da onbeş-yirmi sayfadır. Bu çalışmalarda fiiller (verb) hep geniş zamanda kullanılmak zorundadır. Bunu beğenirse, diyaloglarınızı görmek ister.Belli formata göre, özenle sayfalara yerleştirir, verirsiniz. Zaman, bütçe, toplumsal değerler, halkın eğitim düzeyi, diğer kısıtlamalara göre senaryonuzu, ha bire değiştirirsiniz. Sizden istenileni yapar, yönetmenin işine karışamazsınız. Bizler de, Avrupa ve Amerikalı senaristler de, bu kurala uygun davranırız. 'Amerika'da bile,senaristin önemi yeni anlaşıldı', demeyin lütfen. Orada, büyük yapımcı şirketler,yıllardan beri kadrolu senarist çalıştırıyorlar. İşin özü, gişe veya reytindir. Dünyanın hiç bir yerinde, hiç bir yapımcı parayı sokağa atmaz. Synopsisi okuyan yapımcı, gişe kokusu alacak. Bu birinci kural. Para benim değil mi, istediğim gibi kullanırım diyenlere,'Hırsız Var!' 'ı seyretmesini öneririm. (boş vakitleri varsa) Aksiyona dayalı bir zortlama. Usta oyuncular, senaryo(?), yönetmen(?). Uçan paralar. İkinci filmin parasını, birinci filmden elde edeceksin. Emeği geçen tüm ekibin parasını ödeyeceksin. Bizde En iyi örnek, Sinan Çetin. Bir şey daha. Senaristler, dünyanın her yerinde aynı kategoridedir. Yapımcının ve yönetmenin işlerine karışmasını kabul ederler, demiştik. Oysa, sanatsal değeri olan öykünüze yayıncı karışmaz. Kitabı basar, ya da basmaz. Bu kural sinemada işlemez.Sonuçta, öykücü ve Yönetmen, egosunu tatmin eder. Senaristin ise, bu şansı yok. Bu nedenle, en iyisi, önce öykücü olmak. Senaryo yazmaya çalışan gençlere, elimden geldiğince(zevkle) yardımcı olmaya çalışan birisiyim. Kolay gelsin. rosesen 18-03-06, 21:36 kesinlikle yönetmen,senaryoyu iyi gösterebilmekte kötü gösterebilmekte yönetmenin elinde bence. Martı 25-03-06, 20:27 bence ikiside çok önemli yönetmen ne kadar iyi olursa olsun berbat bir senaryo hiç bir işe yaramaz yada bunun tam tersi geçerli .... melis_krmcm 26-03-06, 10:27 bence de ikisi de çok önemli ama senaryo biraz daha ağır basıyo sanki. yagmur94 30-03-06, 20:43 bence senaryo önemli yönetmen o kadar degil lindsay 30-03-06, 21:20 ikiside çok önemli bu soru sağ bacağınmı sol bacağın mı daha önemli gibi bişi olmuş:) yengecs 03-04-06, 15:35 yonetmen.. senaryonun goruntulenmis halidir.. kotu bi senaryoda kotu goruntulenmis olucaktir haliyle. senaryo.. kotu bi yonetmenle istenildigi gibi goruntulenmez.. o zamanda anlatilmak istenenler izleyiciye tam olarak ulasmaz ve basarisiz bi calisma olmus olur. tavukmu yumurtadan cikmis, yoksa yumurtami tavuktan sorusuna benzemis dogrusu.. Tartismaya acik bi soru oldugu icin farkli fikirleri merakla bekliyorum. diziküpü 03-04-06, 17:53 senaryo biraz daha önemli sanki .eğer bir senaryo kağıt üzerinde iyi ise görüntüde de iyi olur.Tabi çekiminin de önemi var. kötü bir senaryodan yönetmen harikalarda yaratabilir. Rabish 05-04-06, 10:11 Bence yonetmen onemli, senaryo olagan ustu olmus, guzel cekilmemis ve duygular yansitilamamis neye yarar ? SNT 05-04-06, 11:13 bence ikiside çok önemli.iyi bir dizi veye film, ikisinin de iyi olması ile çıkar. başarılı dizilere bakarsak hem senaryo iyidir hemde yönetmen.örnek vermek gerekirse Asmalı konak,Çemberimde gül oya,İkinci bahar,Aliye gibi. sumisali 06-04-06, 08:55 senaryo bence herşeyden önemli ttabi oyuncular da ...ama yönetmen ne kadar iyi olursa olsun öenmli olan senaryo .. FBuse 15-04-06, 00:49 Yönetmen bence daha önemli!!! ekinnnnsarppppp 15-04-06, 08:14 Tabi ki de her ikisi de çok önemli. Ama bana kalırsa oyuncular iyiyse yani başarılı ve kaliteli oyuncular varsa senaryo daha önemli. Çünkü yönetmen ne kadar başarılı olursa olsun oyuncular başarılı değilse dizinin gidişatı da o kadar kötü olur. Ayrıca senaryo da izleyiciler için çok daha önemli bence. Reytingleri de senaryo belirliyor zaten. Ama tabii böyle bir ayrım yapmak çok doğru olmaz. Çünkü yönetmen de bir dizinin ya da filmin olmaması düşünülemez elemanlarından. mademoiselle 16-04-06, 10:38 değil yönetmen ya da senaryo; ışıkçısından, montajcısına hepsi olmadan olmaz. ama derecelendirmek gerekirse- bu işlerden pek anlamam ama- bence senaryo biraz daha önemli:konu güzel olmadıktan sonra,iyi replikler hazırlanmadıktan,anlatım mantık çerçevesi içinde sunulmadıktan sonra bi yapım ne kadar izlenir,ne kadar başarılı olur? oysa o senaryoyu çekmeseler bile okumaktan keyif alırız... sedefHP 16-04-06, 18:13 En önemlisi senaryodur..Çünkü dizinin izlenmesi için mantıklı, ilgi çekici bir konusu olmak zorundadır..Bunuda senaryo verir..Konusu ilgi çekici değilse yönetmen ne yaparsa yapsın dizi bir şeye benzemez..Yönetmen de önemlidir ama hiç bir zaman senaryo kadar önemli değildir..İyi bir oyuncu zaten nasıl oynayacağını az çok bilir...Yönetmen de daha iyisi için yardımcı olur.. meryemce84 16-04-06, 22:24 Unsuz ekmek olur mu? Yani senaryo bu işin hammaddesi.. Ama Yönetmede ekmeği pişiren kişi oda önemli İyi bir senaryo kötü yönetmemin elinde yok olur gider.. deliasik 17-04-06, 15:07 bence her ikiside gerekli yani senaryo ii diyelim yönetmen kötü o diziden/filmden bisey olmaz ... ama galiba senaryo daha bi önemli gibi gelio bana chaylack 18-04-06, 11:20 ikiside olmadan olmaz bi dizide bir senaryo olmalı ki şöyle akıcılığıyla sizi alıp çeksin ama yönetmen de önemlidir tabi ki o dizinin konusuna adapte olmalı oyunculara yardımcı olup oyuncunun dilinden anlayabilmeli böylece dizi daha sağlam biyerde olur:) SiLArA 29-05-06, 10:51 bence ikisi de aşırı derecede önemli ama şunu da unutmamak lazım ki yönetmenin sorumluğu altında her şey..senaryoyu da etkiliyor.ayrıca zaten başarılı bir yönetmen kötüden iyiyi çıkarır.iyiden de mükemmeli ;) diyar 80 01-06-06, 09:11 Hiçbir yönetmen,eğer senaryo çok kötüyse,ne kadar uğraşırsa uğraşsın o diziyi adam edemez.Bunun birçok örneği de var.En yetenekli oyuncular da rol alsa,en başarılı yönetmeni de o koltuğa oturtsanız senaryo iyi değilse dizi tutmuyor.Tam tersi senaryo ve oyuncular çok başarılı olsa da,yönetmen işini iyi yapamıyorsa,diziyi mahfadebiliyor çünkü çekimlerle ilgili herşey ona bağlı.Yönetmen hataları yüzünden izleyiciyi ekrana bağlayamayan ve bu yüzden yayından kaldırılan diziler de mevcut zaten.Bu durumda demek ki ikisi de birbirine bağlı,ayrılmaz bir bütün.Biri iyi olmayınca diğeri ne yapsa da diziyi kurtaramıyor... alevalev_25_ 01-06-06, 14:06 bence her ikiside zincirin birer halkası...ikisi de çok önemli...senaryo ne kadar iyi olursa olsun başarısız bir yönetmenin elinde yok olur gider...iyi bir yönetmende başarısız bir senaryoyla giderrrrrrr. zinednah 02-06-06, 12:07 Önce Seneryo Sonra Yönetmen bence.... Seneryo ne kadar iyiyse yönetmen ve oyunculardan o kadar iyi performans alınır diye düsünüyorum... http://img84.imageshack.us/img84/9729/atatrk7ml2ez.jpg burchincik 02-06-06, 17:08 ben öyle filimler gördüm ki görüntü ve oyuncu seçinleri çok yanlış bence önce yönetmen sonra senaryo............. mini 07-06-06, 08:56 Senaryo, Yönetmen ve oyuncu. Bu üçününde iyi olması lazım. Ama bence iyi bir yönetmen ölüyü bile diriltebilir. büşü 26-06-06, 12:43 bence yönetmen çok önemli...Yani senaryo çok güzel olsa bile yönetmenin çekim seçimleri,yer ve mekan seçimleri vs... filmi kötü yapabilir ya da tam tersi senarya kötü ise yönetmen onu iyi yapabilir.hepimiz Asmalı Konak örneğini biliyor mesala.Filmde farklı bir yönetmen kullandılar senarist aynı olmasına rağmen diziden çok farklı,değişikti.yani kısacası diğer arkilerin dediği gibi aşşçı önemli,malzemenin iyi ya da kötü olması deil. meltemyucel 05-07-06, 14:56 Kurallara uygun olmayan mesajlar tarafımdan silinmiştir. Sadece Seneryo ve Sadece Yönetmen olarak cevaplamak yerine; Senaryo; Çünkü.... Yönetmen; Çünkü... Diye başlayan yorumlarınız olmasını tercih ederim. Sevgiler. Darille 05-07-06, 15:53 Bence Senaryo cunki onemli olan Yonetenin kim olmasi degil dizinin konusu sisley 08-07-06, 15:44 Senaryo Kötü bir öykü, yönetmen ya da oyuncular ne kadar iyi olsa da başarılı olamaz bence bu yüzden Senaryo. -s_e yaren- 09-07-06, 14:15 Senaryo Bence de yönetmen ve oyuncular ne kadar iyi olursa olsun senaryo eğer kötüyse başarılı olunmaz handeMveÖ 17-07-06, 13:37 yani aslında yönetmenmiş gibi gelio ama senaryoda kötü olunca yönetmeni bile kaçırttırabilio:img-grin2 o yüzden senaryoda yönetmen kadar önemli sanırım anil16 17-07-06, 19:08 senaryoculuk daha guzel.Ben hep kendi senaryomu yazarim Baldiz icin falan be diger diziler icin.Ben yapimci yada senarist olmak isterim cok. :) -özgü_namal- 20-07-06, 12:55 senaryo ne kadar önemli olsada bence asıl iş yönetmende bitiyor kimi yönetmenler fazla güzel olmayan bir senaryoyu bile çekim tekniğiyle çok güzel bir iş olarak çıkarabiliyor.benim için önce yönetmen sonra senaryo gelir. esoşş 20-07-06, 14:03 senaryo ne kadar önemli olsada bence asıl iş yönetmende bitiyor kimi yönetmenler fazla güzel olmayan bir senaryoyu bile çekim tekniğiyle çok güzel bir iş olarak çıkarabiliyor.benim için önce yönetmen sonra senaryo gelir. katılıorum bunun en güzel örneği de asmalı konakta görüldü sanırım dizi mükemmeldi ama film tam bi felaketti oysa başka bi yönetmen o senaryoyla harikalar yaratibilirdi die düşünüorum mp3_melis 22-07-06, 05:43 Şimdi bu konuya konsantre olun.Arkadaşlar .Eğer bir senaryo olmasa yönetmen yönetemez bir , eğer senaryo olmazsa yönetmen ne yi yönetecek ikiiiiiii , e budurumda onlar et le tırnak gibi birbirilerinden ayrılmaz eşittirler ve bu da dört Saygılar! Yazan:img-kiss: : mp3_melis (tuğçe) tugchemre 22-07-06, 10:06 senaryo kötüyse yönetmen iyi olsa nolurki yine yönetmen kötü olsada idare edilebilir yani senaryo gül_ecem 22-07-06, 22:05 ikisi de.ama hakikaten feci senaryolardan güzel işler çıkabiliyor.yine de senaryo daha ağır basıyor bende. shakıra_belit 26-07-06, 15:35 ikiside önemlii ama senryoo bencee kesin olması lazım.. bir oyuncu yönetmensiz idare edebilir mi bilmiyorumm ama senaryoo kesinn olmaasıı lazımm yönetmen inde olması gerek hmm ikiside olsun :)) mini 26-07-06, 15:38 Bence ne senaryo ne de Yönetmen. Kimin cebinden para çıkarsa onun önemi var şu zamanda... dalya 29-07-06, 18:19 Senaryo.. vee CGO icin senarist ve yönetmenligini üstlendigi Cagan Irmak'i tebrik ediyorum.. All in one gibi GENÇ GÜLLER 29-07-06, 20:06 Her ikisi de önemli,senaryo beş para etmezse en iyi yönetmeni getirin hiç fayda etmez,senaryo güzel olsa da yönetmen iyi olmadan dizi ilerleyemez. alperim 30-07-06, 15:00 Herikiside bence birbirini tamamlayan unsurlar Senaryo kötü olursa benım dıyen yonetmen napsın yada tam tersı cok ıyı senaryo verırsın cekımler cok klasık olur yınede alman gereken tadı alamazsın bugune kadar en ıyı ısler bırbırını tamamlamıs senarıst ve yonetmenlerden cıkmıstır. didou_didem 02-08-06, 19:47 bencede ikisi birbirini tamamlıyor..senaryo iyi olmazsa yönetmen iyi olsa bişi olmaz senaryo iyi olur ama yönetmen iyi olmazsa yine olmaz... angel3 03-08-06, 10:32 bence yönetmen daha önemli çünkü seneryo ne kadar güzel olursa olsun dizi güzel yönetilmezse bişeye benzemez elizebet1986 04-08-06, 02:43 ben senaryo diyorum yönetmen ne kadar iyi yaparsa yapsın önce senaryosu konusu güzel olucak Billush 04-08-06, 23:35 Her ikisi de bir dizi için çok önemli etkenler.Senaryo çok güzel olsa bile yönetmen başarısızsa olmaz ancak yönetmen süper olsa da senaryo kötüyle yine olmaz.Onlar birbirinin tamamlayıcısı. impavidus 05-08-06, 00:01 Her ikisi de başarı için gerekli elbette. Ancak yine de senaryonun iyi olması, yönetmenin iyi olmasından daha önemli bana kalırsa :img-grin2 !!!cakkıdı!!! 05-08-06, 14:39 Her ikiside leonardo 05-08-06, 14:43 bence ikiside önemli ama yönetmen daha önemli gibi geliyor çünkü yönetmen kötü bir şeyi bile estetik çekimlerle ve ekektlerle izlenebilir hale getirebilir ama senaryoda önemli iyi bir senaryosu olomayan bir diziyi hangi aklı başında insan izler??? aşk_oyunu 06-08-06, 11:31 yönetmen çok önremli ama seneryoda o kadar kötü olmamalı... freelion 06-08-06, 16:16 birbirlerine çok iyi uymalılar bence birbirlerini tamamlamaları gerekiyor. ben asmalı konak dizisini hiç kaçırmadan seyretmiştim. son bölümünü de sinemada seyrettim herkes gibi. bence senaryo çok iyiydi ama yönetmen bunu güzel anlatamadı. qknkopat 06-08-06, 17:32 her ikiside önemli ama önce sağlam bir senaryo lazımmmm.. mavirüya 06-08-06, 18:15 her ikisi de önemli ama bence senaryo daha önemli sonuçta ne kadar iyi bi yönetmen olsa bile senaryo kötüyse hiç bişey yapamaz sude-elvin 09-08-06, 04:28 senaryo diyorum bence cok önemli herseye en ince ayrintisina kadar dikkat etmeleri lazim en zor ve önemli is bence senaristlerin. çağloş 09-08-06, 14:34 her ikiside bence:img-grin2 :img-grin2 Yesim1969 09-08-06, 15:54 Bence herikiside önemli çünkü ikiside birbirini tamamlayan öğeler bu yüzden de ikiside çok önemli b_r_k 09-08-06, 15:56 bencede ikisi de önemli ama senaryo daa ağır basıor sanki:img-grin2 pelinnn 09-08-06, 16:58 ikiside vazgeçilmez unsurlar ama mesleğinde profösyönelleşmiş oyuncular belki senaryoya yönetmenden daha fazla ihtiyaç duyuyor olabilirler potc_fan 09-08-06, 17:54 Kesinikle ikiside. Ne kadar bir senaryo iyi olursa olsun iyi çekilmedikten sonra ya da ne kadar yönetmen iyi olursa olsun senaryo iyi olmadıktan sonra senaryonunda yönetmenin de bir anlamı kalmıyor. koyu mavi 13-08-06, 16:45 ikiside önemli ama benim için ilk başta senaryo öykü gelir ardından yönetmen gelir.çünkü eğer senaryo başarılysa zaten iyi kötü demeden başarılı başarısız demeden tüm yönetmenler buna ayak uydurabileceklerdir.ama eğer başarısız bir senaryo olursa başarılı bir yönetmen kendinden de bişiler katarak düzgün hala getirir ama başarısız bir yönetmen sensayoda kötü olursaa bunun altından kalkamaz:img-grin2 onderbiz 13-08-06, 18:08 Her ikiside ama Senaryo sanki biraz daha baskın:) mantik80 14-08-06, 12:44 bence iyi bir yönetmen olacak ki o senaryoyu yönetecek. ama tabii iyi de bi senarist senaryo yazacak ki iyi yönetmen o nu yönetsin. mesela Raci sasmaz 1 numara yönetmen ( tüm k.v sindeki yön, yap.sen.) yada altioklar in film ve dizileri de süper. yani iyi bir yönetmen iyi bir senaryoyu yönetmesi gerek!!!! :img-artis monçiçi 14-08-06, 12:54 bence dizi olayı bir ekip işi senaristinden senaryosuna yönetmeninden oyuncusuna hepsi iyi olmalı.birinden biri kötü oldumu o projeden iyi sonuç saflık olur diye düşünüyorum. Yagmur_ask 14-08-06, 14:50 Film isi sistematik bir is sadece yonetmen veya senarist degil tum ekip cok onemli cunku hepsi birbirinin eksiklerini tamamliyor yani ne yonetmen ne senarist hepsi cok onemli... prenzez 14-08-06, 17:40 ikisi de önemli ama senaryo daha ağır basıyor aslında ama berbat bir yönetmen güzel bir senaryoyu harcayabilir de...Yok yok karar verdim ikisi de... zuzuhal 16-08-06, 16:38 bnce senaryo :img-nyam: _ArZ_ 16-08-06, 18:20 Kesinlikle her ikisi... tvrehberi 17-08-06, 17:22 bence senaryo.adamın elinde doğru düzgün bi hikaye yoksa ağzıyla kuş da tutsa bişeye benzemez o yapım. aydanuysal01 17-08-06, 17:28 bence senaryo.adamın elinde doğru düzgün bi hikaye yoksa ağzıyla kuş da tutsa bişeye benzemez o yapım. aynen.... katılıyorum.... paçiii_melos 17-08-06, 17:42 ya ne kadar da zor yaa zaten ikisi olmadan hiç bir şey var olamaazz ama ne yönetmensiz olur ne de senaryosuzz dimi ama .... ama bana göre ilk öncelikle senaryonun güzel olması önemliii ros_e 17-08-06, 18:04 ikiside önemli bence.... split girl 17-08-06, 22:41 Ikiside önemli Ama Yönetmenin Yerii Ayrii... Diziyi Güzel Kilan Yönetmendir.. Beceriksiz Bi Yönetmenin Elinee Güzel Bi Senaryo Verilse Ortaya çikacak Sonuçç Belli... Ama Iyi Bir Yönetmen En Saçmaa Senaryoyu Bilee çekimleriyleee Izlenebilir Hale Getirebilir....... slyvia 18-08-06, 14:56 bence ikisi de çok önemli ama senaryo biraz daha önplanda gibi sanki yani senaryo iyi değilse yönetmen çok fazla birşey yapamaz. .:princesse:. 18-08-06, 15:00 SENARYO http://img111.imageshack.us/img111/7005/mkjlklut2.png (http://imageshack.us) hilary14 26-08-06, 16:07 ya taibki yönetmen.......... hande_85 26-08-06, 17:59 her ikisi de çok önemli birbirini tamamlıyor. ama malzeme kötü olursa şekil vermen zor olur hatta bazen imkansızdır o yüzden senaryo daha önemli görünüyor... b_r_k 26-08-06, 18:01 Her Ikisi De çok önemli Ama Bence Senaryo Biras Daa Ağir Basio Sanki mazeret 27-08-06, 19:37 Kötü bir senaryoyu hiç bir yönetmen kurtaramaz. Kötü bir yönetmen de çok güzel bir senaryoyu rezil edebilir. Ama bence öncelik senaryoda. Eğer senaryo kötüyse Steven Spielberg bile yönetse kurtaramaz. Zaten çok ünlü yeönetmenlerin faysko filmelri az değildir. Netekim; bence senaryo. çağkan_kiboş 27-08-06, 20:07 ortada bi senaryo yoksa yönetmene ne gerek var ya da ortada bi yönetmen yoksa senaryo ne işe yarar yani anlıycanız senaryoyu senaryo yapan yönetmen yönetmeni de yönetmen yapan senaryodur bence ali_seysa 28-08-06, 12:23 ortada bi senaryo yoksa yönetmene ne gerek var ya da ortada bi yönetmen yoksa senaryo ne işe yarar yani anlıycanız senaryoyu senaryo yapan yönetmen yönetmeni de yönetmen yapan senaryodur bence kuboş adn kubra galıba sana katılıorum yontmen senaryosuz senaryo yonetmensız bı ıse yaramaz se_da 30-08-06, 21:36 ikiside çok önemli.. melis_krmcm 30-08-06, 21:44 ikisi de tabi ama senaryo çok daha önemli bence.. terazi_burcu 30-08-06, 22:45 ikisi de çok çok önemli ama bi seçim yapmak gerekirse senaryo daha önemli Şah-Rû 01-09-06, 13:25 İkisi de başbaşa gidiyor ama burun farkıyla senaryo önde sanırım. Bence senaryo iyiyse kötü bir yönetmene rağmen farkedilir öne çıkar, ama senaryo kötüyse en iyi yönetmen bile yönetse çuvallar. Birçoğumuz oyuncuların düşük performanslarına, ışık ya da seslendirme hatalarına göz yumuyoruz ama saçma bir konuya, kötü hikayeye tahammül edemiyoruz değil mi? asia 04-09-06, 01:48 Yönetmen tabii ki, Başarılı ve yetenekli bir yonetmen kötü senaryodan bile farklılıklar yaratabilir,çıkarabilir...tabii senaryolarda sabun köpüğü dizi senaryolarına benzeyecek kadar kötü değil ise.. Freddie 04-09-06, 12:19 tabi ki senaryo öyküsü iyi olmayan bir projeyi hangi en iyi yönetmen iyi hale getirebilir aslında yönetmenin de pek önemi yok bence ne işe yarıyorsa neden bu kadar önem verirler anlamıyorum pEsSiMiSt_9 04-09-06, 17:11 bence kesinlkle senaryo önmli...tabiki yönetmenlern dizi ve filmlern her türlü evresnde rolü çok byk ama senaryo dizyi ya da filmi yern dibine batırablrde, rekorlar kırdırablrde...sonç olarak senaryo her zmn ön plandadr... Melal 04-09-06, 23:18 tabii ki senaryo önemli yönetmeni iyi olmuş ama senaryo kötü bir dizi veya filmi niye izleyeyim ki:) ela_gozlu 05-09-06, 01:47 keseinlikle senaryo iyi bir senaryo yoksa eger yonetmen ne kadar iyi cekerse ceksin iyi bir is cikacagini sanmiyorum...her ikisi de butunlesirse ortaya cikan is mukemmel olur ve halk bunu belli eder zaten ama kiyaslama yapilirsa tabiiki senaryo derim 462krmcmsinem 09-09-06, 23:53 bence her ikiside önemli ama iş senaryoya bakıyo ilk olarak ama yönetmende çokk önemlii nazlıe 14-09-06, 19:40 bence her ikiside önemli sarışınım 16-09-06, 00:21 İkiside cok önemlşi ama senaryo agır basıo biraz esma-selim005 16-09-06, 10:53 ikiside kesinlikle çok önemli olan şeyler senaryo iyi yönetmende güzel olunca ortaya muhteşem bir dizi çıkabilir. ama basit bir senaryoyuda güzel bir yönetmen ele alırsa o dizi yine güzel olur. ancak hiç bir basit senaryoyuda öle önemli yönetmenler ele almaz. şahsen kararsız kaldım bugs_buny 16-09-06, 10:54 Bence Har Ikiside çok önemli *_GaMzE_* 17-09-06, 10:21 Tabiki ikiside önemli ama benim için birinci sırada "Senaryo" gelir.. sbs_23 17-09-06, 11:05 senaryo önemli bence. insanlar çekimin nasıl olduğunu pek tartışmaz heralde. ama yönetmende önemli.. ikiside birbirini tamamlıyo... yagmur94 17-09-06, 14:13 Senaryo bence yönetmen o kadar önemli değil tuuuche 17-09-06, 15:24 bencede her ikiside çok önemli ama; yönetmen ne kadar iyi olursa olsun kötü bi senaryoda yönetmenin müdahalesi bir yere kadardır ve karışamaz senaryoya olayların akışına... senaryo iyi yönetmen kötü olursa ewt güzel birşey çıkmaz ama senaryonun güzelliği bazı şeyleri örter diyorum...önümde bir de örnek var diyorum...kötüye giden bir senaryoya yönetmen ne kadar dayanabilir... beni anlayan anladı... neyse ben yani senaryo biraz daha ağır basar diyorum... jupiter65 19-09-06, 11:11 Yönetmenin payı çok büyük. İyi bir yönetmen zannediyorum beğenmediği bir senaryoyu filme almaz. İyi senaryoyu kötü bir yönetmen ziyan edebilir. Ama kötü bir senaryo, iyi yönetmenle başarılı bir filme dönüşebilir. HG_GUMUS 19-09-06, 17:06 bence senaryo da yönetmen de çok önemli bugs_buny 19-09-06, 17:07 bence ikiside önemliiii cebe_noyan 20-09-06, 22:50 bu soru iki ucu keskin kılıç gibidir. zira kimi filmler bir senaryo başarısı kimiside bir yönetmen başarısı olarak ortaya çıkar. mesela yüzüklerin efendisi bir yönetmen başarısıdır. senaryonun kaynağı olan o romandan böyle bir film çıkması övgüye değer bir olay. izleyenler bilir Ali g. (indahouse) http://www.yenisayfa.com/pgs/prdc/prd_detail.asp?fr_prdsid=aYYsdVxa bu muhteşem film ise tam bir senaryo başarısıdır. bir senaryonun nasıl yazılması gerektiği hakkında iyi bir örnektir. birde hem senaryo hemde yönetmen ortak başarısı olan filmler varki işte bunlarda baş yapıttır. size bir örnek sin city http://www.beyazperde.com/film/2009 sin city ayrıca bu filmde ayrıca mickey rourke ve bruce willis in muhteşem oyunculuklarıyla tadından yenmez bir film olmuş. tabi bu filmin yönetmenlerinden frank miller in filmin senaristi olmakla kalmayıp aynı adlı çizgi romanında yazıp çizen kişi olması ve ayrıca diğer yönetmen robert rodrigez'inde tarantinonun yakın dostu olduğunu hatırlatmakta yarar var. http://www.beyazperde.com/haber/4903 elif_eylül 21-09-06, 14:07 ikisi aynı anda olsa güzel olur ama en azından biri mutlaka iyi olmalı mesela asmalı konak senaryo hiçte ilginç değil ama yönetmen süper ve kurtlar vadisi müthiş senaryoyla berbat yönetmene rağmen(serdar akarı kastediyorum) tüm oyuncuları meşhur etti gündeme oturdu sadece senaryoyla;) Gece Yağmuru 23-09-06, 09:57 Öncelikle tabikide senaryo çok önemli..Eğer senaryo kötüyse yönetmen ne kadar iyi ve başarılı olursa olsun sonuç fiyaskodur...:img-angel selinisis 23-09-06, 18:50 Öncelikle tabikide senaryo çok önemli..Eğer senaryo kötüyse yönetmen ne kadar iyi ve başarılı olursa olsun sonuç fiyaskodur...:img-angelkesinlikle katılıyorum.senaryo çoook önemli.sıradan olanlar diziyi harcatıyor oyuncular ne kadar iyi olursa olsun. börtüböcek 25-09-06, 12:52 Öncelikle tabikide senaryo çok önemli..Eğer senaryo kötüyse yönetmen ne kadar iyi ve başarılı olursa olsun sonuç fiyaskodur...:img-angel Doğrudur,ama gönül ister ki ikisi de dudak uçuklatacak derecede iyi olsun defneee 25-09-06, 14:46 kesinlikle senorya çok önemli...isterse dünyanın en iyi yönetmeni olsun senaryo kötüyse sonuç hüsrandır maviçınar_ 25-09-06, 19:49 ikiside ama bence senaryo daha ön planda:o aşk_oyunu 25-09-06, 20:31 ikiside önemli ama daha çok senaryo eylül-emreAltuğ 26-09-06, 19:44 ikiside önemeli süper bi senaryo için süper bir yönetmen gerekir bencee.. Cenkolik 14-10-06, 05:54 senaryo bence yönetmeni kim takar:D RUHSUZ 14-10-06, 08:50 Ben Siteye Yeni üye Oldum Ve Aranizada Yeni Katildim Hepinize öncelikle Merhaba Ben Geçen Yil çok Fazla Diiz Izlerdin Bu Yil Azalttim Ama Bu Yil Favor Dizilerim Sila Ve Iki Aile Sila Nin Diiz Müziği Kimde Varsa Bana Yazarsa Sevinirim yeliz 14-10-06, 10:02 kesinlikle senorya çok önemli...isterse dünyanın en iyi yönetmeni olsun senaryo kötüyse sonuç hüsrandır kesinlikle katiliyorum sana Senaryo daha cokkk önemli Yönetmen iyi olsa bile ne farkeder ki Senaryo iyi olmazi lazim aslinda. :img-grin2 rihanna 23-10-06, 15:23 2 side önemli ama senaryonun iyi olması lazım adanali esmer 23-10-06, 15:46 bence senaryo neden derseniz artik insanlar yönetmeni degil senaryoya bakiyor senaryoya göre karar veriyorlar diziyi seyretsem mi seyretmesem mi diye ben senaryo diyorum.. keremcem&ceren 27-10-06, 23:33 kesinlikle senaryo diyorum çünkü senaryo dizinin içeriğini ve gidişatını belirliyo yönetmen istediği kadar ii yönetsin senaryo güzel değilse dizi hiçbişeye benzemes:img-grin2 MetaliC 27-10-06, 23:35 Biri, bir diğerinden ayrılamaz... Ay90 27-10-06, 23:37 bencede senaryo kesinlikle daha önemli ben yönetmenlere pek önem vermiyorum tabiki oda önemli ama senaryo kadar değil. gs-tugba93 27-10-06, 23:37 bence senaryo cünkü seneryo ii olmasa dizide tutulmaz nisann 28-10-06, 10:08 bence ikisi de birbirini tamamlıor.. birinin eksikliği dizinin gidişatını değiştirior malesef... ii bir senaryo ve ii bir yönetmenle güzel diziler oluyor !! burcu_ladyyy 29-10-06, 10:03 bencede senaryo kesinlikle daha önemli ben yönetmenlere pek önem vermiyorum tabiki oda önemli ama senaryo kadar değil. aynı senaryo 10 yönetmene verilse, 10 farklı film çıkar ortaya. Dizi için en çok emek sarfeden kişi yönetmendir. burcu_ladyyy 29-10-06, 10:06 kesinlikle senorya çok önemli...isterse dünyanın en iyi yönetmeni olsun senaryo kötüyse sonuç hüsrandır dünyanın en iyi yönetmeni senaryo kötü dahi olsa muhteşem bir film ortaya çıkarabilir. burcu_ladyyy 29-10-06, 10:09 ikisi aynı anda olsa güzel olur ama en azından biri mutlaka iyi olmalı mesela asmalı konak senaryo hiçte ilginç değil ama yönetmen süper ve kurtlar vadisi müthiş senaryoyla berbat yönetmene rağmen(serdar akarı kastediyorum) tüm oyuncuları meşhur etti gündeme oturdu sadece senaryoyla;) Serdar Akar mükemmel bir yönetmendir... herşey full action demek değildir... sumisali 30-10-06, 07:29 bencede önemli olan senaryodur................ herşey senaryoda bitiyor .... KURGUCU 01-11-06, 22:02 Bence senaryo çünkü dizi film çekmek artık çok basit önüne gelen yönetmen oluyor. her açıdan çek birkaç detay gerisi kurgu da hallolsun.Türkiyede birkaç yönetmen varsadece diğerleri yönetmen yrd. bile olamaz. mavisu_deniz 03-11-06, 08:52 bence her ikiside.çünkü ikiside birbirini tamamlıyor.senaryo olmasa yönetmen ne yapcak?yönetmen olmasa senaryoy kim daha güzelleştiricek.yani her ikiside bence *Sultan* 10-11-06, 23:31 Senaryo cok önemli :) tabiki Yönetmende öyle. Kötü bir yönetmen, cok iyi bir senaryoyu, linc eder :icon_cry: misalmi? Beyaz Gelincik dizisi SiLArA 11-11-06, 21:27 her ikisi de çok önemli.en azından biri olması lazım. ama kaliteli yönetmenin yönettiği senaryosu kötü olan dizinin bizim ülkemizde izlenme şansı daha yüksek. senaryo iyi olsa fakat yönetmen kötü olsa daha az izlenir. pelin-ce 12-11-06, 13:37 İkisi de çok önemli tabi ama senaryo biraz daha ağır basıyor gibi... ye_şil 12-11-06, 14:55 benim için önemli olan senaryo... ama yönetmeninde büyük etkisi var... gülişş 12-11-06, 16:40 bence ikisi de LeYLa 06 12-11-06, 19:42 ikiside birbirinden önemli fakat bence senaryo daha ağır basıyor... senaryo kötü olursa yönetmen ne kadar iyi olursa olsun diziyi kurtarmaz.. pegassus 25-11-06, 17:44 Kötü bir yönetmen,iyi bir senaryoyu batırır. İyi bir yönetmen, kötü bir senaryoyu ehveni şer kılar. Kötü bir yönetmen, iyi oyuncuyu bile seyrettiremez. iyi bir yönetmen kötü oyuncuyla çalışmaz.. nazlikiz 25-11-06, 19:53 bence senaryo önemli yönetmen ne kadar iyi olursa olsun senaryo iyi olmadigi sürece kimse izlemez diziyi tuliplale 26-11-06, 01:42 Tabi aslında ikiside önemli, ama yinede iyi bir senaryo olmazsa yönetmein yapabilecegi hicbir şey yok bence... Kurt_Memati 26-11-06, 02:11 Senaryo dolayısı ile senaristler önemli. Onlar ne yazarsa yönetmen onu çeker zaten. Örneğin Kırık Kanatlar da senaristler berbat bir senaryo yazıyorlar ve resmen diziyi harcadılar. maviçınar_ 26-11-06, 10:34 senaryo:img-yes: GİZEMLİ OYUNCU 28-11-06, 12:03 bence ikiside önemli sonuçta seneryo olmıyınca oyun olmaz yanetmen olmıyıncada film hiç bir halta yaramaz eeeeeeeeeee tabi bide oyuncuların hakkını yememek lazım:: §uni§a 01-12-06, 21:48 bence ikisinde önemli ama senaryo daha agir basiyo yani senaryo betush 01-12-06, 22:30 Senaryo dolayısı ile senaristler önemli. Onlar ne yazarsa yönetmen onu çeker zaten. Örneğin Kırık Kanatlar da senaristler berbat bir senaryo yazıyorlar ve resmen diziyi harcadılar. katiliyorum sana... haklisin.... gitti güzelim dizi.... yengecs 04-12-06, 15:51 yonetmen.. ve sonrasinda senaryo. Bunu ayni konuyu ele alip basarisiz olmus dizi yada filmlerdende anlayabiliyoruz.. acik bi sekilde ortaya cikiyo.. kisacasi yonetmene sanatsal anlamda cok is dusuyo.. bigshark 04-12-06, 22:01 her ikiside birbirini tamamlayan, vazgecilemez bir ikili. eger senaryo cok iyi ve kötü bir yönetmen (ya da tam tersi)olursa ortaya cıkan maalesef bir fiyasko oluyor. o yüzden bir sıralama yapmak mümkün değil bence.:) sem(a+ih) 08-12-06, 01:50 bencede ikisi birbirini tamamlayan bi bütün ama birini söylemem gerekirse öyle yönetmenler varki çok büyük bi eseri bile yok ediyo yada tam ters ....yani bence birini diyceksem yönetmen merve_buse16 08-12-06, 18:28 BENCEDE İKİSİ BİRBİRİNİ TAMAMLIYO... AMA SENARYO KÖTÜYSE YÖNETMENİN YAPABİLECEĞİ BİŞİ YOK... BENCE YNEDE EN ÖNEMLİSİ SENARYOO:img-wink: DiReCTeD_By 17-12-06, 11:42 İkiside birbiri olmadan yaşayamaz ... ! En mantıklısı bu olsa gerek .. Ama bu tip konular yerine , başka bir şeyleri tartışsak site açısında daha mantıklı olmucak mı ? Sinema bir şeyler kazansa kötümü olur .. sizce ? mcpokemon 18-12-06, 21:02 her ikisinin birbirini tamamlamasının yanında bir de filmin türüne göre değişiyor etkinlik değişiyor bence. bir komedi filminde senarist ağır basarken, bir aksiyon filminde yönetmen ağır basıyor. *deniz* 19-12-06, 09:38 Her ikiside önemli ama iyi bir senaryo ve cast olduğunda yönetmenin işi bayağı kolaylaşmış olur. legends_of 22-12-06, 13:51 bence iyi bir senaryo çok önemli genelde izleyiciler senaryoya önem verir diye düşünüyorum senaryo iyi ise zaten yönetmenin çok zorlanacağını sanmıyorum******** Ms_Uniquee 24-12-06, 15:34 Bence İkisi de cvok önemli.SEnaryo iiyse ama yönetmen de is yoksa film tutulmazz melekoloji 27-12-06, 22:41 Yönetmen bence. Yönetmen en iyi oyuncuyu da, en sürükleyici senaryoyu da yerin dibine batirabilir. destniy 31-12-06, 01:06 arkadaşlar senaryomu yönetmenmi tartişmanız bana biraz garip geldi .. daha önem taşıyan konuları tartışmaya açarsanız sevinirim ... sadece senaryo ve yönetmenle bitmiyor bu işler bunlar ekip işi ... yapım şirketi ,yönetmen , görüntü yönetmeni , kameraman , senarist , prodiksiyon ekibi , sanat gurubu , oyuncular , kostümcüler , reji , ışık ekibi , set ekibi hepsinin bir birini tamamlaması lazım .. anlıycanız sadece yönetmen ve senaryoyla bitmiyor bu işler........Bu bir ekip işi arkadaşlar herkes yüreğini koyarsa ortaya gerçekten güzel şeyler çıkar ..sevgiler ssssssss 01-01-07, 21:40 bence yönetmen asmalı konakı çağan ırmak yönetti müthiş oldu abdullah oğuz yönetti dağ fare doğurdu... *Mérwish* 02-01-07, 22:00 Arkadaşlar ikisi de çok önemli. Hep birbirini tamamlarlar. Yni mesela senaryo kötüyse yönetmen mükemmel birşey çıkarabilir. Ama senaryo olmadan da yönetmen hiç1şey yapamaz yni :) defneee 03-01-07, 17:24 ikiside çok önemli senoryada yönetmende ama ben senaryoya daha çok önem veriyorum galiba !!!cakkkıdı!!! 06-01-07, 12:06 senaryo ... ros_e 06-01-07, 13:27 senaryo.... ÇİĞDEM_MEHMET 06-01-07, 16:52 YÖNETMEN BENCE DAHA ÖNEMLİ ÖZELLİKLE ŞU SIRALAR BAYAN YÖNETMENLER DAHA BAŞARILI ÇÜNKÜ BAYANLAR TÜM DETAYLARA DİKKAT EDER BAYAN YÖNETMENLERDE BU YANLARINI ÇOK İYİ KULLANIYOR TABİ BU SADECE BENİM FİKRİM:img-wink: avrasya 06-01-07, 21:54 ama daha sonra kesinlikle yönetmen...Harikasın osman sınav ve mustafa şevki doğan.:good: DiReCTeD_By 06-01-07, 22:22 bence yönetmen asmalı konakı çağan ırmak yönetti müthiş oldu abdullah oğuz yönetti dağ fare doğurdu... Ve bunun gibi bir çok yorum okudum ..! Direk senaryo yazanlar olmuş yada yönetmen yazanlar olmuş ... Arkadaşlar ikiside çok önemli direkt olarak birisine yönelmek mantıklı olmaz . Düşünün çok iyi bir senaryoyu kötü bir yöntmen beyaz perdeye yansıtsa ne kadar eleştiri alır ... O anda o güzelim senaryonun bi anlamı kalmazki ... HErkes film kötüydü der ... Gelelim yukardaki yazıyı yazan arkadaşa ..! İş sadece yönetmenlede bitmiyor ..! Çağan Irmak'ın eline çok kötü bi senaryo versek ve Çağan aBi onu çekse ... Ne der insanlar ? Çok mu güzel olmuş der ? Yoksa Çağan Irmağa böyle bir senaryo böyle bir film yakışmamış mı der.. ?? Israrla söylüyorum sinema tamamen bir ekip işidir. Klaketciniziden , devamlılıkcınıza kadar mükemmel çalışmalısınız . Onlarla iyi anlaşmalısınız ? Bunu Büyük bir Çark gibi düşünün .. Yönetmen ve senaryo büyük dişliler .. Işıkçı , görüntü yönetmeni , oyuncular , asistanlar ise orta ve küçük dişliler... En küçük dişli durursa ..! Her şey durur ...! Ve o Çark dönmez ..! Saygılar ... .Mujka. 10-01-07, 17:05 Bence ilk basta senaryo cunku senaryo birseye benzemesse onu oynamak yada yonetmek hic birseye yaramaz kimsede izlemez :img-polic ceqenilleqal 10-01-07, 18:09 bence senaryo fable 11-01-07, 12:30 ikisi de çok iyi ama ben YÖNETMEN i seçerdim herhalde çünkü bi diziyi çekmek çok güzel bişi istediğin gibi yönetiyosun diziyi ama şöyle bişeyde var senaryoda şu bakımdan iyi istesen bütün diziyi değiştiriyosun bu yönden iyi bence webber 16-01-07, 19:04 Senaryo........................ cyprus_hsn 17-01-07, 00:43 kesinlikle senaryo........ Kaizen 17-01-07, 08:59 senaryo bence.Bazı dizilerde yönetmenleri kim olursa olsun bikaç bölümden sonra senaryo açmazı yüzünden tıkanıklık oluyor ve bir süre sonra ekranlara veda ediyor... FBuse 18-01-07, 22:15 Senaryo, cünkü Senaryo gzl degilse hangi yönetmen olursa olsun izleyici toplayamaz, fakat Senaryo güzelse Bi Yönetmen cok iyi yönetemezsede - yönetebilir sonucta yönetmen dimi! DiReCTeD_By 19-01-07, 06:53 Senaryo, Senaryo gzl degilse hangi yönetmen olursa olsun izleyici toplayamaz, fakat Senaryo güzelse Bi Yönetmen cok iyi yönetemezsede - yönetebilir sonucta yönetmen dimi! ??? Anlayamıyorum ... Nasıl yani senaryo güzel olsada bi yönetmen çok iyi yönetmezsede yönetebilir sonuçta yönetmen değil mi ?? Bu nasıl cümle .! Türk ve dünya sinemasından bir çok güzel senaryo yanlış çekimler yüzünden harab olmadımı ? Bu kimin suçu yönetmenin. Yani senaryo ne kadar iyi olursa olsun .!!!! Bakın ısrarla söylüyorum ..! Ne kadar iyi olursa olsun ..! Yönetmende iş yoksa O senaryonun hiç bi anlamı olmaz ... Ama tekrar söylüyorum , iş sadece yöntmenle bitmiyor senaryoda güzel olmalı . Çok iyi bir yönetmene kötü bir senaryo verirseniz yine iğrenç şeyler ortaya çıkar . Yani iş sadece yönetmenLede bitmiyor ... Ben size bu konu ile ilgili 1 sayfa önce ki yerdeki biraz uzun olan yorumu mu okumanızı tavsiye ederim ... Saygılar .! hidden girl 24-01-07, 16:18 bence oyuncu:)değişik bir cevap oldu ama öyle.bir oyuncu ne kadar iyi oynuyorsa o dizi o kadar sevilir.senaryo yada yönetmen ne kadar iyi olursa olsun..... LamboFan 25-01-07, 10:05 senaryo.. senaryo ii diilse yönetmenin yapabilecei şeyde sınırlı bnce.... izlem_91 30-01-07, 22:20 Bence senaryo, yönetmen ve hatta oyuncu... Bu üçlü iyi olmadıkça kaliteli bir yapım ortaya çıkamaz diye düşünüyorum.:img-yes: Senaryo çok çok iyi olsa da onu oynayacak oyuncular veya yönetmende iş yoksa bu dizi tutmaz.:good: anil16 31-01-07, 05:51 Senaryo. :) Ama malesef Turkiyede muhtesem senaristler yok o kadar.Bence bi tek Gulse Birsel var.Cok basarili.En sevidigim o. Diger senaristler dizileri maf ediyolar bazen uzayinca ve tadini cikariyolar.Eski tadinda birakmayi beceren senarist pek var denmez. mia colluci 31-01-07, 09:30 bence dizler de daha çok senaryo önemlidir yönetmeninde bi payı wardır ama senoryo önplandadır prater 31-01-07, 09:50 tabiki önce senarist, hatta oyuncu kadrosundan daha önemlidir bence, bir örnek, Asmalı Konak, bir diziye bakın birde Sinema filmine farkı göreceksiniz, Senaryo yazarı olarak Mahinur Ergun, bugüne kadar yaptığı işlerden örnekler Şaşıfelek Çıkmazı Çatısız Kadınlar Aşk Meydan Savaşı Asmalı Konak alosssh 31-01-07, 13:59 ben aslında ilk olarak senaryoyu önemli buluyorum ama bnce senaryodan sonra ilk olarak oyuncu gelmeli arkadaşlar eğer oyuncular kötü oynarsa dizinin halini bir düşünün.. aslındaaaa yönetmensizde güzel oynayamayabilirler:img-yes: ama yok yok bn sanırım başta senaryo diyorum ama yazdıkça kafam karıştı ooo-oooof.. :img-help: nymphadora 31-01-07, 19:16 bence yönetmen daha önemli. ne de olsa kötü bir senaryo iyi bir yönetmenin elinde güzelleşebilir,ama iyi bir senaryo kötü bir yönetmenin elinde daha da kötü olabilir... beatifulheart 31-01-07, 22:24 senaryo cünkü konsuunun icerrir yani büyük bi iş istanbulll 01-02-07, 12:20 Her ikisi de...:img-yes: padme_01 01-02-07, 15:05 Her ikisi de...:img-yes: bencede haklısın senaryo ne kadar iyi olursa olsun yönetmenin bakış açısı zengin değilse o senaryo hiçbir işe yaramaz yani ikisini birbirinden ayırmak mümkün değil bence murat-87 02-02-07, 21:27 bence yönetmen senaryo çok iyi olsa bile bir yönetmen hikayeyi iyi ekrana veremezse o iş ekrana veda eder süslü_kontes 04-02-07, 08:21 senaryo, çünkü bişeyi kafanda kurgulamak kurgulasan bile onu yazıya dökmek çok zor bişey tamamen kafandakileri aktarıyosun hiç bir yerden yardım alamıyosun ama tabii yönetmenlerinde en kötü senaryodan en iyi filmlerden birini çıkarabildikleri düşünülürse yönetmenin önemini atlamamalıyız ((--NeSli--)) 04-02-07, 15:45 bencede yönetmen...Çünkü senaryo ne kadar iyi olursa olsun yönetmenin o senaryoyu ortaya koyması gerekir ve güzel bi biçimde ekrana yansıtması gerekir....Bu nedenle senaryodan önce yönetmenn...:img-yes: dnett 07-02-07, 14:21 bana göre de yönetmen daha önemli çünkü oyuncuları o yönlendirio... örn senaryosu berbat bir diziyi kötü bir yönetmen çekerse... senaryosu ne kdr güselde olsa insanların ilgisini çekmezz.. :img-blush hales 07-02-07, 16:59 bencede yönetmen.. senaryo çok iyidir ama yönetmen oyuncuları yönlendiremez ve dizi çok kötü bir hal alabilir. serdar ortaç 08-02-07, 07:57 bence her ikiside kesinlikle önnemliii papatyayca 08-02-07, 09:30 ikiside önemliler ama senaryo bnce daa ağır basıyo lil 08-02-07, 20:01 bence kesinlikle senaryo.. karakterin oluşturulması öykü kurgu.. ne varsa senaryoya ait bence asl olan bunlardır.. mükemmel oyunculukların kötü senaryolarda oyalandığını görmek üzücü.. yönetmen iyi olsa da ucuz senaryolardan harika işler çıkarabileceklerine inanmıyorum.. lindsay 08-02-07, 21:54 ya ikiside olmzsa olmaz senaryo kötü olursa yönetmen ne kadar iyi olursa olsun ondan bişey olmaz senaryo ne kadar iyi olursa olsun yönetmen kötüyse izlenemeyecek bi hale bile getirebilir valla ben karar veremedim açıkcası:)ama yine de birini seçmek gerekirse senaryo derim averaj 08-02-07, 23:27 iyi bir senaryo olmadıkça yönetmen elinden geleni yapsa da iş bir yere kadar gidebilir ancak...iyi senaryolu ve iyi yönetmenli dizilere bariz örnekler;çgo, şaşıfelek çıkmazı, ikinci bahar, yeditepe istanbul ve benim son hitim geniş zamanlar...(hepsinde oynayan esas oyuncular çok iyi) hacivatiye 09-02-07, 14:59 bence senaryo. senaryo kötüyse yönetmen ne yapabilir ki?? merve_Y89 09-02-07, 21:08 ikiside olması gerekır bence senaryoda yönetmende çook önemlı:good: acemicadi_fan 10-02-07, 11:57 Ikiside önemli de Senaryo bence biraz daha önemli cünkü Senaryo olmassa dizi'de olmaz, senaryo olmasi gerek ki dizi uzasin diye gokce09 11-02-07, 18:00 Bence senaryo.Senaryo iyiyse yönetmen kötüde olsada iyiyde olsa basarlı calısma olur NiliWerda 11-02-07, 18:42 bence ikiside önemli. eğer seneryo güzelse yönetmen ii değilse seneryonun güzelliği belli olmaz. eğer yönetmen iise seneryo kötüyse ben o yönetmenin ii olup olmadığını anlamam. bence ikiside önemli:img-help: aysenur_diego 11-02-07, 21:28 bence senaryo.çünkü yönetmen kötü de olsa senaryonun iyi olmasıyla dizi sevilebilir.ki türkiyede kötü bir yönetmen yoq sayılır ben beyeniyorum hepsinii elifile 12-02-07, 07:46 İkisi de önemli. Senaryo güzel omasın yönetmen çok iyi olsun ama yinede dizi yeteri kadar başarı alamaz çünkü senaryo çekici değildir. Yönetmen acemi ya da beceriksiz olsun ama senaryo çok iyi olsun, yönetmen o senaryoyu ortaya koyamadığı sürece dizi yine başarı kazanamaz. Bence bir dizinin başarı kazanması, güzel bir şeyler ortaya koyması için senaristinden, yönetmenine, oyuncusundan, ışığına,seslendirmesine.... ve bütün dizi ekibinin iyi olması, bu işe gönülden bağlanması lazım. elos 12-02-07, 23:43 ikisi de önemli.bazılarının konusu ne kadar güzel olursa olsun iyi çekılmediği için izlettirmiyor kendini. cerenimo 13-02-07, 16:39 İkisi de.Ama senaryo bir adım daha önde bence.Senaryosu güzel olmadıktan sonra yönetmen ne kadar iyi olursa olsun o film weya dizi izlenmez heralde büyük ihtimal. elif salihoğlu 13-02-07, 17:33 tabii ikiside ama senaryodaha önemli sarıseren 15-02-07, 15:54 senaryo çünkü zaten olayları oluşturan senaristlerdir senaryosu güzel olmayan hiçbir filmin ya da dizinin anlamı kalmaz dizici_manyak 15-02-07, 16:20 senaryo çok önemli özgün karışık ama akıcı bir kurgu olması gerek yazılan anlamlı replikler ilk sırada senaryo önde durur fakat yönetmende çok önemli sahnelerin gerçekmiş gibi olmasını sağlayan oyuncuları ve manzaraları düzenleyen akıcılğı sahlayan sonuçta o kırmızılım 16-02-07, 00:46 senaryo çok önemli ama onun çekilebilmesi d eçok öenmli ikisi tamamıyla eşit. ~~Boran&Sıla~~ 16-02-07, 12:27 Seneryo bnm için en ön planda olan şeydir..Genellikle yönetmenine dikkat etmem zaten:img-wink: kış sabahı 17-02-07, 09:55 senaryo ne kadar güsel olursa olsn "yönetmen " filmi ya da diziyi güsel yürütmezse o film hiç bi işe yaramaz....önemli olan yönetmendir aysenur_diego 17-02-07, 20:39 bence senaryo.ben genelde pek yönetmenlere önem wermem senaryo güselse tmm o zmn...:) |