Tüm Versiyonu Göster : Renklerde Kaybolan Hayat

erten07
13-06-07, 13:55
Hollywood'dan geldi Fikret Mualla'nın hayatını çekiyor

Ülkemizde de çok sevilen Hollywood yapımlarında efekt uzmanı olarak çalışan Metin Güngör, ünlü ressam Fikret Mualla'nın hayatını filme çekiyor. Mualla'nın 30'lu yıllardaki halini kendisi oynayacak olan Güngör, ünlü ressam ile ortak yönlerinin çok olduğunu söylüyor.

Harry Potter', 'Da Vinci'nin Şifresi', 'Lara Croft: Tomb Raider', 'Kediler ile Köpekler', 'Cinderella Man', 'Yarından Sonra', 'Monte Cristo Kontu', '80 Günde Devr-i Alem', 'I Robot', 'Stardust' ve 'Kara Şahin Düştü' adlı filmlerin hayran bırakan efektlerinin yaratıcısı o... Hollywood'un en ünlü Türk'ü Metin Güngör'ün şimdiki projesi ise, 10 yıl aradan sonra kısa bir süre için döndüğü Türkiye'de, ünlü ressam Fikret Mualla'nın hayatını anlatan 'Renklerde Kaybolan Hayat' adlı sinema filmi. Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Güngör, Mualla'nın 30'lu yaşlardaki halini de kendi canlandırdı. Güngör böylelikle, Londra'daki Lee Strasberg Stüdyosu'nda aldığı oyunculuk eğitimini de ilk kez kullanmış oldu.

'Renklerde Kaybolan Hayat'ta Fikret Mualla'nın yakın arkadaşı olan 84 yaşındaki ünlü yazar Hıfzı Topuz da rol aldı. Mualla'nın aşık olduğu Semiha Berksoy'u ise Öznur Kula canlandırdı. Güngör, Mualla'nın 50'li yaşlardaki halini canlandırması için, önümüzdeki günlerde ünlü bir yabancı oyuncuya teklif götürmeye hazırlanıyor. Londra Film Okulu'nda 'Digital Compositing' eğitimi aldıktan sonra Hollywood'un ünlü yapımcıları tarafından keşfedilen ve ABD'de birçok film ve TV dizisinin efekt yönetmenliğini üstlenen Güngör, GÜNAYDIN'a konuştu...

* Neden Fikret Mualla'nın hayatını filme çekmek istediniz? Çünkü ben de ressamım. Her ne kadar efekt dalında uzmanlaşmış olsam da mesleğimin kökeni ressamlığa dayanıyor. En fazla empati kurduğum kişi kendisi olmuştur. Ben de yurtdışında yaşıyorum, ikimiz de yurtdışında eğitim aldık, ben de onun gibi bir dönem parasızlık çektim.

* Mualla'yı hangi aktör canlandıracak? Çocukluğunu ve 20'li yaşlarını ayrı ayrı oyuncular canlandıracak. 30'lu yaşlarını ben oynuyorum. 50'li yaşlarını ise yabancı bir aktörün oynamasını planlıyorum. Önümüzdeki günlerde Amerika'ya gidip bu konuyu netleştireceğim.Ressam Yavuz Deniz; Bedri Rahmi Eyüboğlu'nu, Öznur Kula; Semiha Berksoy'u, Nazım Hikmet'i ise Mehmet Tokat canlandıracak. Burada belli sahneleri çektik. Türkiye'den sonra çekimler Fransa ve Almanya'da sürecek.

* Yabancı ortaklarınızın olduğunu duydum... Bir Fransız, bir ABD'li ve bir Avusturalyalı yapımcı, yapım ortağı olmak istediklerini söyledi. Karar vermedim henüz.

* Fikret Mualla'nın ailesinden birileriyle konuştunuz mu, bilgileri nasıl toparladınız? Ailesinden kimse yaşamıyor. Bilgileri kitaplardan, çoğunlukla Hıfzı Topuz'dan toparladım.

* Filmde Fikret Mualla'nın hangi özellikleri ön plana çıkacak? Bugün tablolarına paha biçilemeyen bir ressamın parasızlık nedeniyle geçirdiği zor günlerin altını çizeceğim. Mualla, yakın arkadaşı Abidin Dino ile birlikte sanatçıların yaşadığı parasızlığı protesto etmek için bir gün dilenmişti. Filmde o dilenme olayı da yer alacak. Aslında yaşadığı her günden ayrı bir film çıkar. Semiha Berksoy'a aşık oluşu da bunlardan biri.

* Fikret Mualla, Semiha Berksoy'a, Semiha Berksoy da Nazım Hikmet'e aşıktı. Filminizde Nazım Hikmet de olacak mı? Elbette. Her şeyden önce Fikret Mualla ile Nazım Hikmet çok yakın iki arkadaştı. Mualla, Berksoy'a aşıktı. Berksoy ise Nazım Hikmet'e. Nazım da başka kadınlara... Bu üçlü karşılıksız aşk hikayesi, filmimin ana konularından...

Fikret Mualla kimdir?

Fikret Mualla, Saint Joseph Fransız Okulu'ndan sonra bir süre Galatasaray Lisesi'nde okudu, ama okulu bitiremeden mühendislik eğitimi yapması için Almanya'ya gönderildi. 1928'de aşırı alkol tutkusu nedeniyle bir süre hastanede tedavi gördü. Daha sonra Almanya'dan Fransa'ya geçti. Paris'te sürekli resim yapan Fikret Mualla bir süre sonra parasızlık nedeniyle Türkiye'ye döndü. Geçimini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na yaptığı başvuru üzerine 1934'te Ayvalık Ortaokulu resim öğretmenliğine atandı. 1936'da Bakırköy Akıl Hastanesi'nde bir yıla yakın gözetim altına alındı. 1937'nin sonlarına doğru taburcu edildi. Mayıs 1967'de eski sinir bunalımları yeniden başladı. Ölümünden yedi yıl sonra 1974'te Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün ilgilenmesiyle kemikleri Türkiye'ye getirildi ve Karacaahmet Mezarlığı'na gömüldü.

erten07
13-06-07, 13:58
Ekranda muhtar ama filmde Fikret Mualla!

'İki Yabancı' dizisinin 'Muhtar'ı Turan Özdemir ressam Fikret Mualla'nın 50'li yaşlarını oynuyor..

atv'nin sevilen dizisi 'İki Yabancı'da 'Muhtar' rolünü üstlenen tiyatrocu Turan Özdemir, Cumhuriyet'in ilk kuşak ressamlarından Fikret Mualla'yı oynamak için kamera karşısına geçti. Geçtiğimiz yıl Yüksel Aksu'nun yönettiği 'Dondurmam Gaymak' filmindeki performansıyla beğeni toplayan Özdemir; 'Renklerde Kaybolan Hayat' adlı filmde; Mualla'nın 50'li yaşlarına denk gelen Paris yıllarını canlandırıyor.

Akıl hastanesi yılları
Turan Özdemir projede, Fikret Mualla'nın akıl hastanesine yattığı ve Paris'li bir kontesin kendisine maddi-manevi yardımda bulunduğu dönemi oynuyor. Ünlü ressamın hayat hikayesini konu alan filmi; uzun yıllar Hollywood'da efekt yönetmenliği yapan Metin Güngör yönetiyor. 'Harry Potter', 'Cinderella Man', 'Da Vinci Şifresi' gibi büyük projelerde efekt yönetmenliğini yapan Metin Güngör, 'Renklerde Kaybolan Hayat'ta ayrıca; Fikret Mualla'nın 30'lu yaşlarını oynuyor.

erten07
08-11-07, 09:11
İlgisizlik nedeniyle filmi çekilemiyor!

Metin Güngör, ünlü Türk ressamı Fikret Mualla’nın filmini çekmek için Türkiye’ye geldi, ancak ilgisizlik nedeniyle filmin çekimini aylardır erteliyor.

Güngör, yaptığı açıklamada kendisinin de aslında ressam olduğunu, hayranlığı nedeniyle, 25 yıldır Fikret Mualla’nın filmini çekmek istediğini söyledi. "Onun çektiklerini ben de çektim. Bazen anlaşıldı, bazen anlaşılmadı, bazen itildi, terk edildi. Onun acılarını, sevinçlerini, renkli hayatını vermek istedim" diyen Güngör, filmin yalnızca Fikret Mualla’yı ele almayacağını, İstanbul’un o dönem ki entelektüel ve kültürel dokusunun da Nazım Hikmet, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Semiha Berksoy gibi ünlü ustalar vasıtasıyla aktaracağını bildirdi.

Güngör, "Basit bir film değil. Cumhuriyet dönemi, 1900-1968 yılları arası, Türkiye, Almanya ve Fransa’da anlatılıyor" dedi.

Mualla' yı Fransız aktör canlandıracak.

Strasbourg’da oyunculuk eğitimi aldığını belirten Güngör, Fikret Mualla’nın 30-40 yaşlarını kendisinin, 50’li yaşlarını da Hollywood’da 100 film yapmış, babası Türk, annesi Yunan Fransız bir aktörün oynayacağını aktardı. Kendisinin Al Pacino’ya benzetildiğini ve onun Salvador Dali’yi canlandırdığını belirten Güngör, Mualla’yı oynamaktan büyük mutluluk duyacağını kaydetti.

Güngör, filmde Nazım Hikmet’i Mehmet Tokat’ın, Neyzen Tevfik’i Cüneyt Arkın’ın, Fikret Adil’i Atilla Saral’ın, Abidin Dino’yu Turan Özdemir’in, Semiha Berksoy’u Öznur Kula’nın oynayacağını bildirdi.

Fransa ve Almanya Türkiye'den ilgili

Filmi çekmek için, "Yıldız Tozu-Stardust" filminin görsel efektlerini yaptıktan sonra 2 ay ücretsiz izin alarak Türkiye’ye geldiğini anlatan Güngör, kamu ve özel sektörden destek gelmemesine çok şaşırdığını söyledi.

Bu nedenle Eylül’de yapılacak filmin çekimlerinin Nisan ayına ertelendiğini belirten Güngör, şunları kaydetti: "Bu projeye Türkiye’nin sahip çıkması lazım. Nasıl bir Van Gogh’a Hollanda, Picasso ve Dali’ye İspanya sahip çıkıyorsa, bizim de Fikret Mualla’ya sahip çıkmamız lazım. Çünkü dünyada isim yapan Türkiye’den tek ressam o. Film, Türkiye’nin yarım yüzyıllık sanat tarihini, kültürünü anlatıyor. Fransa ve Almanya Türkiye’den daha çok ilgileniyor bu projeyle."

Güngör, filmi diğer ülkeler veya Hollywood’da çekmemesinin nedenini de "O zaman Türkiye’den çıkıyor olay, bazı şeyler değiştiriliyor. Bir de politik bir şey yapmak istemiyorum" sözleriyle açıkladı.

erten07
26-11-07, 12:32
'Da Vinci Şifresi' ve 'Harry Potter' gibi filmlerin dijital efektlerine imza atan Metin Güngör, Türkiye'de dizilerin ön planda olduğunu söyledi: Dizilerde dijital efekte ihtiyaç yok, zaten bütün diziler de birbirinin aynı!..

Metin Güngör Hollywood'ta nam salmış bir bilgisayar ressamı. 'Da Vinci Şifresi', 'Yıldız Tozu', 'Harry Potter' ve 'Cinderella Man' gibi filmlerin dijital efektlerinde imzası var. Şu sıralar ressam Fikret Mualla'nın hayatını beyazperdeye uyarlamaya hazırlanan Güngör'le, sinema dünyasının dijital yüzünü konuştuk...

Mualla'nın hayatını çekiyor
*Yeni film projeleriniz var mı?
'Renklerde Kaybolan Hayat' adlı bir film üzerinde çalışıyorum. Film ünlü ressam Fikret Mualla Saygı'nın hayatını ünlü yazar Hıfzı Topuz'un dilinden aktarıyor. Bu, Fikret Mualla'nın yanı sıra Cumhuriyet'in ilk kuşak sanatçılarını da içeren bir proje. Mualla'nın 40'lı yaşlardaki halini ben canlandıracağım filmde. 60'lı yaşlarını ise başka bir aktör oynayacak. Film hem Türkiye'nin hem de Fenerbahçe Spor Kulübü'nün tarihine ışık tutacak biyografik bir çalışma niteliğini taşıyacak.

erten07
28-07-08, 18:53
Ressam Fikret Mualla'nın hayatını anlatacak "Renklerde Kaybolan Hayat" filmine start veriliyor

Yönetmen Metin Güngör, tanınmış Türk ressamı Fikret Mualla'nın hayatını anlatacak "Renklerde Kaybolan Hayat" filmine, 2 Ağustosta İstanbul'da "start verileceğini" söyledi
"Harry Potter" ve "Da Vinci Şifresi" gibi Hollywood'un ünlü yapımlarının görsel efektlerine imza atan ve ünlü Türk ressamı Fikret Mualla'nın filmini çekmek için Türkiye'ye gelen Güngör, ressam Mualla'nın hayatını "Renklerde Kaybolan Hayat" adıyla, 25 yıldır çekmek istediğini söyledi.

"Bu film en büyük hedefim, onur meselem haline geldi" diyen Güngör, 2-3 yıldır, birçok kurum ve kuruluşla görüştüğünü, ancak kimsenin Mualla'ya "sahip çıkmadığını" ileri sürdü.

Güngör, sadece Türk tiyatro ve sinemasına yıllarını vermiş sanatçıların kendisini yalnız bırakmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ismini altın harflerle dünyaya yazdıran ilk Türk ressamı olan Mualla'ya sahip çıkılmaması çok acı verici. Bir tek sanatçılar ona sahip çıktı. Bu nedenle, film ona sahip çıkan sanatçıların 'Mualla'ya saygı filmi' olacak. Kendi çevrem, Fransa'da ve Türkiye'de onu tanıyan, seven sanatçılar, arkadaşları, Fransa'daki komşuları ve Kültür ve Turizm Bakanlığından İlknur Yiğit ve özellikle de çok şey borçlu olduğum gazeteci-yazar Hıfzı Topuz'un desteğiyle, çok kısıtlı bir bütçeyle de olsa Mualla'nın 'Renklerde Kaybolan Hayatı'nı beyaz perdeye taşıyacağız. Tüm zorluklara rağmen filmi çekeceğiz."

Filmi, Cannes Film Festivali'ne yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Güngör, ekibiyle, 2 Ağustosta, İstanbul'da çekimler için "motor" diyecek.

Metin Güngör, filmin 1900-1968 yıllarda İstanbul, Paris ve Berlin'de geçtiğini belirterek, "Şimdiki Beyoğlu'nu çekip, dijital efektle bilgisayarda, o dönemi yaratacağım. Aynısını Berlin ve Paris için de yapacağım. Hatta, o dönem İstanbul köprüsü olmadığı için köprüyü dijital efektle yok edeceğim" diye konuştu.

erten07
02-08-08, 17:55
Ressam Fikret Mualla’nın hayatı film oluyor

Fikret Mualla, akıl hastanesinde yatmasıyla, alkolizmiyle, yaşadığı ekonomik sorunlarla tanınan, tipik bir bohem ressamdı. Yaşarken Türkiye’de kimsenin ilgisini çekmedi. Fransa’da kimsesizler mezarlığına defnedildi, ancak 1974’te Türkiye’ye getirtildi. Çoğu zaman bir şarap parasına sattığı resimleri yıllar sonra çok büyük değer kazandı.

Onun bugünkü hayranlarından biri olan ressam Metin Güngör, şimdi bir Fikret Mualla filmi hazırlıyor. 15 yıldır Hollywood’da özel efektler üzerine çalışıp kazandığı deneyimleri bu filme aktaracak. "Renklerde Kaybolan Hayat" adını verdiği filmde, kendisi Fikret Mualla’nın gençliğini, Ali Poyrazoğlu yaşlılığını, Cüneyt Arkın Neyzen Tevfik’i, Atilla Saral Fikret Adil’i, Okan Bayülgen de Picasso ya da Abidin Dino’yu canlandıracak.

Metin Güngör (42), Tatbiki Güzel Sanatlar ve Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü yüksek lisans mezunu. Burada Devrim Erbil atölyesinde İngiliz resmi üzerine araştırmalar yaptı. Bir yarışmadan kazandığı parayla, tezini geliştirmek için İngiltere’ye gitti. Sonra Londra’ya yerleşip portre ressamı olarak tanındı. Ayrıca Londra Film Okulu ve New York Film Akademisi’nde animasyon ve özel efektler hakkında eğitim aldı. Bunları ressamlığıyla birleştirip özel efektlerde uzmanlaştı. 15 yıldır Hollywood için çalışıyor. Çalıştığı filmler arasında Harry Potter, Da Vinci Şifresi, The Day After Tomorrow, Cinderella Man, Lara Croft Tomb Raider ve Ben Robot var. Yönetmenliği sadece bir kez denemiş. İki arkadaşıyla yaptığı Fists of Righteous Harmony’nin DVD’si hala Amerika’da satılıyor. Bütün bu süre içinde de Fikret Mualla aklından hiç çıkmamış.

"Fikret Mualla’yla okul yıllarında tanıştım" diyor. "Türk ressamları tanıtılırken konuşulan birkaç isim vardı; İbrahim Çallı, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve gariban, alkolik, serseri, Fransa’da ünlü olan Fikret Mualla. Aklımızda en çok o kaldı. Çünkü çok farklıydı. Rengarenk, güzel resimleri, acı da olsa enteresan bir hayatı vardı. Benim için bir çeşit Van Gogh’du. Neden Türkiye böyle bir ressama sahip çıkmadı diye de hep düşündüm. Onu halka daha iyi tanıtacak bir şeyler yapmam gerekiyordu."

Birkaç yıl önce Fikret Mualla hakkında bir kitap çıkaran Hıfzı Topuz’la tanıştı. Kafasında her zaman kurulu olan senaryodan bir özet çıkarıp verdi ona. Bundan sonra sürekli görüştüler. Metin Güngör, Fikret Mualla hakkında yazılmış tüm kitapları okudu, Hıfzı Topuz’un yardımıyla yakın arkadaşı ressam Sadi Öziş’le tanıştı, bilgiler topladı. Son üç yılda neredeyse her ay Türkiye’ye gelen Güngör, önce 500 son olarak da 200 sayfalık bir senaryo hazırladı. İsmini de Renklerde Kaybolan Hayat koydu.

FİLM İÇİN LONDRA’DA 50 BİN DOLAR KREDİ ALDI

Metin Güngör’ün kafasında her şey hazırdı; çekilecek mekanlar, oyuncular, teknik ekip. Ama Türkiye’de beklediği ilgiyi bulamadı. Devletten vakıf ya da derneklerden destek alınamadı. Ancak yönetmen yılmadı ve oyuncularla görüşmelere devam etti. Londra’daki bankalardan 50 bin dolar kredi aldı. Film için şimdilik en büyük eksik, sanat yönetmeni, bir de Fransızca bilen oyuncu. Ancak bu pazartesi iç mekan çekimleri başlayacak: Metin Güngör filmi, bir dahaki Cannes Film Festivali’ne yetiştirmeye kararlı.

OYUNCU SEÇİMLERİ DEVAM EDİYOR

Filmde 20 ana karakter olacak. Bazı oyuncular şimdiden belli:
Cüneyt Arkın, Neyzen Tevfik’i,
Tiyatrocu ve şair Mehmet Tokat, Fikret Mualla’nın babasını
Takva filmindeki başarılı oyunculuğuyla tanınan Öznur Kula annesini,
Oyuncu Atilla Saral, gazeteci Fikret Adil’i
Okan Bayülgen, Picasso’yu canlandıracak.
Picasso senaryoda küçük bir yere sahip. Ama Bayülgen’in vakti çekimlere uyarsa, Picasso yerine çok daha uzun bir rolü, Abidin Dino rolünü üstlenecek. Hálá Madam Agnes, Semiha Berksoy ve Nazım Hikmet için kimse seçilmedi. Bazı rollerde oyuncuların Fransızca konuşmaları gerekiyor. Metin Güngör "En büyük hayalim, filmde Filiz Akın ya da Ajda Pekkan gibi Fransızca bilen isimlerin oynaması" diyor.

Bakırköy Akıl Hastanesi sahneleri için, psikolog Handan Göral danışmanlık yapacak.

Resimler için Jacqueline ve Süleyman Üstünel çiftinin koleksiyonundan yararlanılacak.

Kostüm sponsorluğunu By Retro’dan Hakan Vardar, tasarımları Dora Özlem Çetinalp üstlendi.

Görüntü yönetmenliği için Veli Kayır’la çalışmak üzere Romanya’dan Ovidiu Gyarmath gelecek.

FİLM EFEKTLERİNDEKİ HÜNERİMİ KONUŞTURACAĞIM

Fikret Mualla’nın hayatı İstanbul, Almanya ve Fransa’da geçtiğinden dış çekimler yurtdışında da yapılacak. İstanbul’da da Moda, Üsküdar, Fenerbahçe, Galatasaray ve Sultanahmet gibi Mualla’nın yaşadığı, gezdiği yerlerde çekilecek. "Dış mekanlarda Da Vinci Şifresi ya da Cinderella Man’de olduğu gibi hünerimi konuşturacağım" diyor Güngör. "Film seti kurmayacağız, dekoru bilgisayarda değiştireceğiz. İç mekan çekimlerine pazartesi günü Fikret Mualla’nın çocukluğundan başlıyoruz."

RESSAMIN ÇALKANTILI HAYATININ TAMAMI

Fikret Mualla filminin senaryosu, Hıfzı Topuz’un yazdığı kitaptan yararlanılarak yazıldı. Ressamı küçücük bir çocukken alıp, Fransa’da ölümüne kadar götüren bir senaryo bu. Dramatik bir film, ama bilinen gerçeklerin sınırları içinde kalınacak. Kadıköy, Moda çevresinde, Saint Joseph ve Galatasaray liselerinde geçen çocukluğu ve gençliği, dayısı futbolcu Hikmet Topuzer’in etkisiyle futbola merak sarıp 12 yaşında bir maçta sağ ayağını kırarak topal kalması, annesinin küçük yaşta ölümü, Cecilia adlı Alman kızla ve Hale Asaf ile yaşadığı aşk kırıklıkları anlatılacak. Önemli bölümlerden biri, ressamın Mazhar Osman’ın yönettiği Bakırköy Ruh Hastalıkları Hastanesi’nde geçirdiği süre ve bu zaman zarfında oda arkadaşı Neyzen Tevfik ile ilişkileri. Fikret Mualla’nın kendini Paris’e attıktan sonra orada geçirdiği yıllar, yavaş yavaş meşhur olması ve sonunda Madame Fernande Agnes’in koruması altında bir çiftlikte ölüşü de filmde anlatılacak.

erten07
18-08-08, 19:46
Çekimler başladı

Fikret Mualla’nın yaşamı "Renklerde Kaybolan Hayat" filmiyle beyazperdeye aktarılıyor.

Ünlü ressamın çocukluk, gençlik ve yaşlılık dönemlerini farklı oyuncular canlandıracak. Eserleri öldükten sonra değerlenen Fikret Mualla’nın yoksulluk içinde geçen hayatının anlatılacağı filmin yönetmeni ise Metin Güngör. Güngör ayrıca ünlü ressamın gençliğini; Ali Poyrazoğlu da orta yaş dönemini canlandıracak. Çekimlerine önceki gün start verilen filmde, Fikret Mualla’nın ölene kadar yanından ayrılmadığı arkadaşı Fikret Adil’i ise ünlü manken Atilla Saral canlandırıyor. Saral rolü için üç aydır, Mualla’nın hayatını okuyor, araştırıyor. Filmde rol alacak oyuncular arasında Okan Bayülgen, Bora Gencer, Mehmet Tokat ve Cüneyt Arkın’ın da adı geçiyor.