Tüm Versiyonu Göster : Ingmar Bergman

istanbulspence
31-07-07, 18:15
dünya nın yaşayan en büyük yönetmeni ıngmar bergman ...

http://img58.imageshack.us/img58/8789/3824281nb5.jpg (http://imageshack.us)

Yedinci Mühür’ün efsanevi yönetmeni Bergman öldü

Dünyaca ünlü İsveçli sinema ve tiyatro yönetmeni Ingmar Bergman, dün sabah İsveç’te Farö Adası’ndaki evinde hayata veda etti. 89 yaşında ölen Bergman, Bir Yaz Gecesi Gülümsemeleri, Yedinci Mühür, Yaban Çilekleri, Sihirli Flüt, Persona, Fanny ve Alexandre gibi filmleriyle sinema tarihine adını yazdırdı.

Sinemanın en büyük yönetmenlerinden biri kabul edilen Ingmar Bergman, en iyi yabancı filim dalında 3 Oskar aldı, 9 defa da en iyi yönetmen dalında Oscar’a aday gösterilmişti. Time Dergisi tarafından 2005 yılında "dünyanın yaşayan en büyük yönetmeni" olarak nitelendirilen Bergman, yarım asrı aşan sanat hayatında 54 film, 126 tiyatro eseri ve 39 radyo oyununa imza attı.

Burjuva kökenli bir anne ile papaz bir babanın oğlu olarak, 1918 yılında İsveç’in Upsala kentinde dünyaya gelen Bergman, 1937-40 yılları arasında okuduğu Stockholm Yüksekokulu’nda tiyatro ve sinemaya merak sardı. İlk filmini 1946’da çeken Bergman, 1956 Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve 18. filmi olan "Bir Yaz Gecesi Gülümsemeleri" ile keşfedildi. Bergman, 1957 Cannes Film Festivali’nde gösterilen "Yedinci Mühür" ile dünya çapında üne kavuştu. Kariyeri boyunca 9 kez en iyi yönetmen dalında Oscar’a aday gösterilen Bergman, 1960, 1961 ve 1983 yıllarında ise En İyi Yabancı Film Oscarı’nı kucakladı.

Bergman, eserlerinde ağırlıklı olarak insanın ruhani arayışlarını ve psikolojik çatışmalarını işledi. Bergman’ın oyunları ve filmleri genellikle varoluşçu temalar üzerine kuruluydu. Bergman sineması, genel olarak gerçek dünyadan ve toplumsal sorunlardan uzak, melankolik ve kapalı bir sinema olduğu gerekçesiyle bazı kesimler tarafından uzun süre eleştirildi. Beş kez evlenen ve 9 çocuk sahibi olan Bergman, 90’lı yılların sonlarında gençken nazilere sempati duyduğuna ilişkin yaptığı açıklamalarla da çok tartışılmıştı.
hürriyet

sbuffy
07-04-08, 18:53
Büyük Yönetmenlerden Büyük Sözler

''Elimden gelenin en iyisini anında yapmaktan başka bir ahlakî kaygım yok. Korku, kararsızlık ya da fosilleşme, sanat alanında yeteri kadar şeye damgasını vuruyor ya da çarpık teoriler doğuyor.'

''Hep Eugene O'Neill'in ünlü sözünü anıyorum: 'İnsanın Tanrı ile olan ilişkisini ele almayan tüm dramatik yapıtlar önemsizdir.'

"Yani her türüyle sanat, bir etik (ahlâk) sorunudur. Hıristiyanlığı ben ana sütüyle birlikte emdim. Onun kimi arketiplerinin bilincimin derinliklerinde çakılıp kalmış olması, kimi olayların ve davranışların Hıristiyanlık öğretisine uygun olması doğaldır.''

''İster inançlı olayım ister inançsız, ister Hıristiyan olayım ister putperest, ovada yükselen o katedralin yaratıcı sanatçılarından biri olmak isterim. Çünkü varlığımın bir bölümü, canavar veya şeytan, önemi yok, o bütünün görkemi içinde yer almış olacak.''

''Benim için birinci emir şu: Her zaman ilgi çekici ol. Seyirci benden bir duyuş, bir duygu, bir neşe, yeni bir canlılık bekleme hakkına sahiptir. Bunun için her yol mübahtır: Başarısızlık yolu dışında. Kendi kendine karşı dürüstlük ve başdönmesi, esinimiz için gerekli olan şeylerdir.''

''İnsan yüzü, çalışmamızın çıkış noktasıdır. Kamera tümüyle nesnel bir gözlemci gibi yaklaşmalıdır ona. Aktörün en güzel ifade aracı bakışıdır.

"Sadelik, konsantrasyon, ayrıntı titizliği... İşte her sahnenin ve sonunda bütünün değişmez öğeleri bunlar olmalıdır.''

Kaynak: Sinemaestro, Murat Başaran

istanbulspence
27-04-08, 14:04
yönetmen adları düşülmemiş
bahsettiklerinin tümü ıngmar bergman amı ait sbuffy yoksa farklı yönetmenlerin de içerikleri var mı
yönetmenlerin adları hususunda bir bilgin varsa şuraya bir yere iliştirirsen çok iyi olur : ] bak bu adları gerçekten merak ettim

Angel-us-
31-08-08, 18:58
Yukarıda, Sbuffy'nin alıntıladığı tüm sözler Ingmar Bergman'a ait.