Tüm Versiyonu Göster : Sarıkamış Beyaz Hüzün

erten07
16-05-07, 11:12
http://img379.imageshack.us/img379/7383/on67ke7.jpg (http://imageshack.us)

Özcan Deniz çavuş olacak
90 bin askerimizin şehit olduğu 'Sarıkamış Faciası' film oluyor! 'Beyaz Hüzün-Sarıkamış'ta Özcan Deniz 'Faik Çavuş'u canlandıracak 90 bin askerimizin şehit olduğu 'Sarıkamış Faciası' film oluyor! 'Beyaz Hüzün-Sarıkamış'ta Özcan Deniz 'Faik Çavuş'u canlandıracak. Tarihimizin en acı olaylarından Sarıkamış Faciası' beyazperdeye aktarılıyor. 'Beyaz Hüzün-Sarıkamış' adlı film; I. Dünya Savaşı'nda Enver Paşa'nın emriyle, 21 Aralık 1914'te Ruslar'a karşı harekata geçen ancak tek kurşun atmadan donarak ölen 90 bin şehidimizin öyküsünü anlatıyor. İsmail Bilgin'in romanından senaryolaştırılan filme Kültür Bakanlığı 450 bin YTL kredi vererek destek oldu. İki yıllık bir arşiv çalışmasından sonra senaryosu tamamlanan filmin oyuncu kadrosunda ise güçlü isimler var. Filmde ünlü şarkıcı Özcan Deniz 'Faik Çavuş'u, Güven Kıraç 'Er Iğdırlı'yı ve Yetkin Dikinciler de 'Er Ziver'i canlandıracak.

erten07
16-05-07, 12:28
"Faik Çavuş, şunu aklına koy ki, sen de ideallerini unutacak ve unutulacaksın."

"Unutulmayacağım! Beni unutamayacaklar." Faik Çavuş öfkeyle dizlerinin üstüne çökte. Ellerini açıp haykırdı: "Beni unutmayacaklar! Ne beni ne de bizleri! Akıbetimiz ne olursa olsun, Sarıkamış'a yürüyenleri unutmayacaklar!

Sarıkamış'a girsek de girmesek de bizi unutmayacaklar!

Mezarımız olsa da, olmasa da, bizi unutmayacaklar!"

Sarıkamış Harekatı, her türlü imkansızlıklar içinde kırık bir ümidi gerçekleştirmeye yönelen ama sonu hazinle biten bir felakettir. Sarıkamış/Beyaz Hüzün, tarihimizdeki bu hazin harekatın nasıl gerçekleştiğini anlatmak, askerimizin hem tabiatla, hem de Ruslarla olan mücadelelerini gözler önüne sermek ve Sarıkamış şehitlerinin hatırlanmasını sağlamak amacıyla kaleme almıştır. Bu kitap; okurları tarihin acılarla dolu bir sayfasına, bütün olanaksızlıklara ve karakışa rağmen Osmanlı askerinin vatanını korumak için inançla ve azimle verdiği mücadeleye tanıklığa davet eden bir hüznün hikayesidir.

cramoisi
22-05-07, 08:14
bu kadar beğendiğim bir kitabın film yapılmasından korkmuyor değilim.inşallah harcamazlar bu muhteşem kitabı.çekilecekse adam gibi ,özenle çekilmeli:img-yes: :img-wink:

erten07
15-06-07, 18:16
Biraz bu filmden söz eder misiniz?

Özcan Deniz - Ocak ayında çekilecek olan “Sarıkamış Beyaz Hüzün” diye bir film var. Enver Paşa’nın emriyle, Faik Çavuş komutasında 90 binden fazla askerin Sarıkamış’a gidip, hiçbir çatışmaya girmeden donarak ölmelerini anlatan bir hikaye. Senaryosunu okuduğumda dakikalarca ağladım. Ben bu filmde Faik Çavuş’u canlandıracağım. Faik Çavuş’la ilgili araştırma yapıyorum. Eylül ayında Sarıkamış’a gidip askeri eğitim alacağız. Beni filmde fizik olarak da tanıyamayacaksınız.

erten07
10-07-07, 07:56
Truvalı Helen, Özcan'ın hayatını kurtaracak!

'Truva' adlı filmde 'Truvalı Helen' rolünü canlandıran Alman oyuncu Diane Kruger, 'Sarıkamış-Beyaz Hüzün' adlı Türk filminde rol alacak! Kruger, Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın 450 bin YTL destek verdiği filmde, başroldeki Özcan Deniz'in hayatını kurtaracak Alman bir kadını canlandıracak..

Birinci Dünya Savaşı sırasında düzenlenen 'Sarıkamış Harekatı'nda donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik'in öyküsünü beyazperdeye taşıyacak olan Sarıkamış-Beyaz Hüzün' adlı film, dünyaca ünlü bir oyuncuyu kadrosuna dahil etti: Alman sinema oyuncusu Diane Kruger... Başrolü Özcan Deniz ile paylaşacak olan Kruger, filmde bir Alman kadını canlandıracak. 'Sarıkamış-Beyaz Hüzün'de üç dakika rol alacak olan güzel aktris, Özcan Deniz'in canlandıracağı Faik Çavuş'un hayatını kurtaracak.

YALOVA, İHSAN PAŞA OLACAK
Kendisini bütün dünyaya tanıtan Truva' adlı filmde 'Truvalı Helen'i canlandıran Diane Kruger'a bu filmde rol verilmesinin en önemli sebebi, filmi uluslararası arenaya taşımak ve yurtdışında tanıtımını en iyi şekilde yapmak... Yapımcı firma Mavi Dönem Filmcilik'in sahibi Mutena Açık, prensipte anlaştığı Diane Kruger ile sözleşme imzalamak için önümüzdeki günlerde Amerika'ya gidecek. İsmail Bilgin'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanacak olan 'Sarıkamış- Beyaz Hüzün'ün yönetmenliğini Orhan Oğuz üstlenirken; Yetkin Dikinciler 'Er Ziver'i, Güven Kıraç 'Er Iğdırlı'yı ve İsmail Hacıoğlu 'Teğmen İsmail Hakkı' karakterini canlandıracak... Filmin bir diğer oyuncusu, Devlet Eski Bakanlarından Yüksel Yalova olacak. Yalova, 'İhsan Paşa' karakteri için kamera karşısına geçecek. Prof. Dr. Birgün Sönmez ise filmin bir diğer sürpriz oyuncusu. Ruslar'ın tutsağı olarak Sibirya'ya gönderilen bir paşaya hayat verecek olan Sönmez, Sarıkamış Harekatı'nda 90 bin Mehmetçik'in tek kurşun atamadan donarak şehit olmasıyla yaşanan faciayı 90 yıl sonra gündeme getirmesiyle tanınmıştı.

BAKANLIK 450 BİN YTL VERDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 450 bin YTL kredi alan 'Sarıkamış-Beyaz Hüzün'e ayrıca Sarıkamış Dayanışma Grubu, Kars Vakfı ve Kars Belediyesi de destek verecek. Filmin uluslararası tanıtımı ise Fransa'daki bir ajans tarafından gerçekleştirilecek. Filmin yapımcısı Mutena Açık, hem film hakkında hem de Diane Kruger konusunda şu bilgileri veriyor: "Harekat sırasında şehit düşen Mehmetçik'in hikayesini beyazperdeye taşımak Türk Sineması'nın borcudur. Birkaç yıl öncesine kadar bu facia gündeme gelmemişti. 90 bin şehidin ruhunu yad edecek bir film çekmek istedik. Amacımız, şehitlerimizin hüzünlü hikayesini dünyaya anlatmak. Filmin uluslararası arenada tanınması için de ünlü bir yabancı oyuncuya gereksinim duyduk. Alman kadın rolünde Diane Kruger, en isabetli seçimlerden biriydi. Filmin yurtdışında da gösterilmesi için Kruger'ın büyük katkısı olacaktır."

KRUGER YARDIM EDECEK
Filmde Kruger'ın rol alacağı sahne ise şöyle gelişecek: Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile müttefik olan Almanya, Kars çevresine kendi vatandaşlarını yerleştirmiştir. Faik Çavuş (Özcan Deniz) harekata giderken hastalandığı için bölüğünden koparak kaybolur. Yaşamak için ümidini kaybettiği sırada rastladığı Alman kadınının (Diane Kruger) evine sığınır. Alman kadın onu iyileştirir...

Harekat nasıl başlamıştı?

16 Aralık 1914'de Enver Paşa,öğretmeni Hasan İzzet Paşa'nıntüm karşı çıkmalarına rağmenRuslar'a karşı Sarıkamış'dan birharekat düzenlenmesini ister. Hasan İzzet Paşa, Enver Paşa'yaçöl kıyafetine sahip 125 bin askerin kış mevsiminde düzenleyeceğiharekatın faciayla sonuçlanacağını belirtse de, 21 Aralık 1914'deSarıkamış Harekatı başlatılır. 125bin askerden 90 bini Ruslar'a tek birkurşun atamadan donarak şehitolur... Enver Paşa, büyük bir faciaylasonuçlanan harekat hakkında tekkelime yazı yazılmaması için odönemin basın organlarına büyükbir sansür uygulamıştı.

erten07
30-07-07, 18:15
Sarıkamış faciası film oluyor

http://img49.imageshack.us/img49/1227/99d2e987ff84854d9e3f533xd6.jpg (http://imageshack.us)

Sarıkamış Harekatı'nın anlatılacağı ''Sarıkamış Beyaz Hüzün'' adlı filminin başrol oyuncusu Özcan Deniz, bugüne kadar yapılan en iddialı filmi çekeceklerini belirterek ''Türk sineması izleyici sayısı açısından yeni bir rekor görecektir'' dedi.

Deniz, Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Etkinlikleri'ne katılmak üzere geldiği Sarıkamış'ta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk sinemasında genelde küçük projelere imza atıldığını ifade ederek, ''İlk kez bu kadar büyük iş yapılacak'' diye konuştu. Büyük filmlerin çok daha fazla ön çalışma gerektirdiğini kaydeden Deniz, şöyle konuştu: ''Sinemamızda genelde 2-3 ayda hazırlanıp çekimi yapılan işlerle ilgileniliyor. 'Sarıkamış Beyaz Hüzün' gibi bir proje daha önce kimse tarafından hayata geçirilmek istenmedi. Çünkü bu kadar büyük bir işin ön çalışması da çok oluyor. Biz bugüne kadar yapılan en iddialı filmi çekeceğiz. İlk gözlemim, Türk sineması izleyici sayısı açısından yeni bir rekor görecektir.''

''ŞEHİTLERİMİZİ ANLAMAYA ÇALIŞIYORUM''

Sarıkamış Harekatı'na katılan askerlerin içinde bulundukları ruh halini anlamak için Sarıkamış'taki Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Etkinliklerine katıldığını ve çekimler başlayana kadar Sarıkamış'ta kalacağını anlatan Deniz, şöyle devam etti:
''Sarıkamış'a gelerek, donarak şehit olan askerlerin hangi ruh halinde olduğunu anlamaya çalışıyorum. Gerçekten anlaşılması zor bir inanç. Nasıl bir inançla ve nasıl bir ruh haliyle soru sual sormadan 125 bin askerimizin gömlekle, kurtların bile kışın yaşayamadığı Allahuekber Dağı'na çıkarak, düşmanla ve doğayla mücadele ettiğini anlamaya çalışıyorum. Bunu günümüz insanının hiç birinin doğru dürüst anlayamayacağını düşünmüyorum. Buralarda soğukla ve açlıkla mücadele edip, kıt kanaat geçinerek o ruh haline bürünebileceğimi düşünüyorum. ''

ŞEHİTLERİN GÖRÜNTÜSÜNÜ İZLEYİNCE
Rus arşivlerinden elde edilen Sarıkamış Harekatı ile ilgili görüntülerden çok etkilendiğini ifade eden Deniz, ''O görüntülerde 90 bin askerimizin karlar eridikten sonra donmuş hali vardı. Onları izlediğimde yaşananları daha iyi anladım ve inanın günlerce kendime gelemedim. Gördüğüm şeyleri hafızamdan günlerce çıkartamadım'' diye konuştu.

Anne tarafından soyunun Sarıkamış'a dayandığını anlatan Deniz, ''Sarıkamış Harekatı sırasında çevre köylerde yaşayan ve benim soyumdan iki kişi burada şehit olmuş. Yani benim dedelerim de burada savaşmış ve şehit olmuş. Bu açıdan bu film benim için ayrı bir önem taşıyor'' dedi.

''ÇEKİMLERE OCAKTA BAŞLAYACAĞIZ''

Filmin yapımcısı Mutena Açık da filmde ülkenin en önemli olaylarından birini anlatacaklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi:''Filmin dünya standardında bir iş olması içinde yabacı oyuncu ve teknik personel almayı düşünüyoruz. Filmi, dünyanın bir çok ülkesinde vizyona girecek şekilde hazırlama amacındayız. Ocak ayında da çekimlere başlayacağız. Filmde Özcan Deniz'in yanı sıra Fikret Kuşkan, İsmail Hacıoğlu, Güven Kıraç, Altan Erkekli gibi çok değerli oyuncular rol alacak. İhsan Paşa'yı da eski devlet bakanı Yüksel Yalova canlandıracak.''

Açık, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in de filmde bir doktoru canlandıracağını sözlerine ekledi.

istanbulspence
31-07-07, 18:22
Ocak ayına kadar Sarıkamış'ta!

Çekimlerine ocak ayında başlanacak olan 'Sarıkamış Beyaz Hüzün'ün başrol oyuncusu Özcan Deniz, önceki gün Sarıkamış'a gitti. Çekimler başlayana kadar Sarıkamış'ta kalacağını söyleyen Deniz, "Donarak şehit olan askerlerin ruh halini anlamaya çalışıyorum" dedi..

Ünlü sanatçı Özcan Deniz, Sarıkamış Harekatı'nın anlatılacağı ve kendisinin de başrol oynayacağı 'Sarıkamış Beyaz Hüzün' adlı filmin, Türkiye'de çekilen en iddialı film olacağını söyledi. Böyle büyük projelerin ciddi bir ön çalışma gerektirdiğini anlatan ünlü şarkıcı ve oyuncu, sözlerine şöyle devam etti:

İZLENME REKORU KIRACAK

"Genellikle fimler 2-3 ayda hazırlanıp çekiliyor. 'Sarıkamış Beyaz Hüzün' gibi bir proje, kimse tarafından çekilmek istenmedi. Çünkü bu kadar büyük bir işin ön çalışması da çok oluyor. Bugüne kadar yapılan en iddialı filmi çekeceğiz. İlk gözlemim, Türk sineması izleyici sayısı açısından yeni bir rekor görecektir.'' Sarıkamış Harekatı'na katılan askerlerin içinde bulundukları ruh halini anlamak için Sarıkamış'taki Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Etkinlikleri'ne katılan Deniz, çekimler başlayana kadar Sarıkamış'ta kalacağını söyledi:

NASIL BİR RUH HALİDİR?

"Şehit askerlerin hangi ruh halinde olduğunu anlamaya çalışıyorum. Nasıl bir ruh haliyle 125 bin askerimizin gömlekle, kurtların bile kışın yaşayamadığı Allahuekber Dağı'na çıkarak, düşmanla ve doğayla mücadele ettiğini anlamaya çalışıyorum. Buralarda soğukla ve açlıkla mücadele edip, kıt kanaat geçinerek o ruh haline bürünebileceğimi düşünüyorum.'' Deniz, Rus arşivlerinden elde edilen Sarıkamış Harekatı ile ilgili görüntülerin gözlerinin önünden gitmediğini de ekledi...
sabah

erten07
05-08-07, 08:52
Özcan Deniz, anne tarafından soyunun Sarıkamış'a dayandığını söylüyor:
Harekat sırasında dedelerim de burada şehit olmuş!

http://img166.imageshack.us/img166/9981/4db64d15c694c14298fcca7mk4.jpg (http://imageshack.us)

erten07
09-08-07, 19:32
Osmanlı imparatorluğunun çöküşü balkan savaşları ile başlamış, Sarıkamış ile devam etmiştir.
Bilinmesi gerekir ki Sarıkamış olmasaydı Çanakkale olmazdı,
Çanakkale olmasaydı belki de Mustafa Kemal olmazdı...

Ne mutlu, karlar altında binlerce şehidi hatırlayan, hatırlatan ve yazan insanlara...

Sevgili İsmail Bilgin'i kutluyorum, gerçek anılarla dolu olan bu roman okundukça şehitlerin ruhları şad olacaktır.

Prof. Dr. Bingür Sönmez
Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı

erten07
13-11-07, 22:39
Faik Çavuş rolü için kilo veriyor

1914’te donarak şehit düşen 90 bin askerin öyküsünü anlatacak "Sarıkamış Beyaz Hüzün " filminde "Faik Çavuş"u oynayacak olan Özcan Deniz , 4 kilo verdi. Hedefi, 6 kilo daha zayıflamak.

Ünlü şarkıcı Özcan Deniz`in başrol oynayacağı "Sarıkamış Beyaz Hüzün " filminin çekimlerine Ocak ayında başlanacak. Film, 1914 yılında Sarıkamış Allah -u Ekber Dağları`nda donarak şehit olan 90 bin askerin öyküsünü anlatacak. Özcan Deniz filmde "Faik Çavuş" karakterini canlandıracak. Deniz , rolü için hızla kilo veriyor. 4 kilo zayıflayan ünlü oyuncu, Ocak ayına kadar 6 kilo daha zayıflayacağını söyledi. Özcan Deniz filmle ilgili şöyle konuştu: "Bu filmle inşallah gönül borcunu ödeyeceğiz. O dönem yaşananlar aslında hepimizi ilgilendiriyor. Dedelerim de o savaşta o acı gerçeği yaşamış insanlardandır. O yüzden bir genç olarak, bir sanatçı olarak bu sorumluluğumu yerine getirmek istiyorum."

ÜNLÜLER DE ROL ALACAK

İsmail Bilgin `in romanından senaryolaştırılan filme Kültür Bakanlığı 450 bin YTL kredi vererek destek oldu. Filmde, Güven Kıraç "Er Iğdırlı "yı, Yetkin Dikinciler de "Er Ziver "i canlandıracak. İsmail Hacıoğlu ve Atlan Erkekli`nin de oynayacağı filmde, eski Devlet Bakanı Yüksel Yalova “İhsan Paşa ”yı, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ise bir doktoru canlandıracak.

kaynak: Bugün gazetesi

narima
11-12-07, 18:01
sARIKAMIS CEHENNEMI

Birinci Dünya Savaşı'nda esir kampı olarak kullanılan, 10 bine yakın Türk asker ve sivilin şehit edildiği tahmin edilen Hazar Denizi'ndeki Ruslara ait Nargin Adası'nın görüntüleri, Rus Gizli Servis Teşlikatı'nın (KGB) arşivlerinden çıktı.
Tam 92 yıl sonra, Sarıkamış Dayanışma Grubu'nun uzun çalışmalarıyla ortaya çıkan kayıtlarda, 1914-1915 yıllarında, Sarıkamış Harekatı'nda Anadolu köylerinden esir alınan sivil ve askerlerin görüntüleri yer alıyor. Tarihi kaynaklarda, Türk esirlerin çoğunun, susuzluktan, yılanların zehirlemesi ve Rusların kurşuna dizmesiyle şehit olduğu yazıyor.
ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR DA KAMPTA ÖLDÜ
KGB tarafından propaganda amaçlı çekilen kayıtlarda, 10-15 kişilik gruplar halinde ortada bulunan bir tencereden yemeklerini yiyen, açlık ve ağır kış şartlarına dayanamadıkları için hafızalarını ve sağlıklarını kaybettiği anlaşılan ve sağa sola sallanarak yürüyen esirlerin görüntüleri var. Esir düşenlerin çoğunun şehit olduğu bilinen adada çekilen görüntüler arasında, çoğu anne ve babasız kalan bebek ve çocukların toplu halde denize girmeleri de kaydedilmiş. Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Nargin Adası'nın bir kısmının tamamen mezarlık olduğunu ve bu mezarlıktan getirdikleri kemikler üzerinde yapılan incelemelerde aralarında Türkler'in de olduğunun ortaya çıktığını belirterek, Ada'nın Türk şehitliği yapılması için çalışacaklarını da ifade etti.
ESİRLER SU DİYE YALVARIYORDU
Bakü'deki Hümmet Parti Başkanı olan Dr. Neriman Nerimanov o tarihlerde şehir dumasına sunduğu raporda şunları söylüyordu: “Burada su çetinlikle ele düşen bir şeydir. Burası adeta arsa-i kerbeladır. Su olanda hörek yok, hörek tapılanda su yoktur. Bu yılanlar yuvasında yaşamaya değil, ölmeye mahkum olan zavallılar susuzluktan göğermiş, kurumuş dillerini ağızlarından çıkarıp dudaklarını kemiriyor, 'su' diye ah vah ediyorlardı. Burada içmeyede su tapılmıyor. Buraya su karadan geliyor. Cezirenin özünün içmelik suyu yoktur. Bazen oluyor ki deryada şiddetli külek oluyor. O günlerde barkazlar cezireye yanaşmıyorlar. Barkaz gelmeyince su da yok. Sivil esirler içinde 80 yaşında bitmiş halde ihtiyar kişilerle, 2 yaşından 15 yaşına kadar körpe çocuklar vardı”
Bir adı da cehennem adası
Ruslar tarafından ağır suçluların konulduğu ada, Birinci Dünya Savaşı sırasında, Prens Oldenburg'un talimatıyla esir kampına dönüştürüldü. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün karşısında Hazar Denizi'nde bulunan Nargin Adası, yaklaşık 900 dekarlık yüzölçümüyle bölgenin en büyük adası. Su kaynağı ve bitki örtüsü bulunmayan, yılanlarıyla ünlenen ada, bu nedenle tarihte Yılan Adası olarak anıldı. Rusların uzun yıllar hapishane olarak kullandığı Nargin Adası, içinde bulundurduğu azılı esirler ve zehirli yılanlarıyla 'cehennem ada' olarak da adlandırılıyordu.