Ezel Akay yönetiyor Drakula'yı Dikinciler oynuyor
Ezel Akay Türkiye'nin 2'nci Drakula filmini çekmeye hazırlanıyor. Çekimlerine gelecek ay başlanacak filmde Drakula'ya Yetkin Dikinciler can verecek. Böylece tam 54 yıl sonra Drakula, yeni bir filmle İstanbul'a uğrayacak....
'Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü' adlı filmle tarihi komedi filmleri kulvarında kendini ispatlayan Ezel Akay, önümüzdeki ay 'Turkish Drakula' adlı yeni bir film çekmeye başlıyor. Drakula'yı Yetkin Dikinciler'in canlandıracağı filmde, Şafak Sezer, Demet Akbağ ve Şevval Sam gibi isimler rol alacak.
Osmanlı'yla bağlantısı var
Filmde, Drakula efsanesinin Osmanlı İmparatorluğu'yla bağlantısı ve vahşi liderin İstanbul'da geçen yılları anlatılacak. Yönetmen Ezel Akay hikayesi tarihi dönemde başlayıp günümüze doğru gelecek film hakkında şöyle konuşuyor: " 'Karagöz Hacivat Neden Öldürüldü?' adlı filmimin gördüğü yoğun ilgiden sonra bu filmi çekmeye karar verdim. Bu filmin de büyük ses getireceğini düşünüyorum. Oyuncularla birkaç gün sözleşme imzalayıp çekimlere başlayacağız."
24 Ekim 2007 Bülent İPEK
Kaynak: Sabah Kültür Sanat
atom karınca
24-10-07, 14:48
İnsanları neşe içinde kazığa oturtacağız
Sinemanın korku saçan kahramanı Dracula, Ezel Akay’ın yönetmenliğinde ete kemiğe bürünüp İstanbul yollarına düşecek; Türkler’den intikam almaya çalışacak. Gerçek hayatta insanın kanını emen en büyük tehlikenin ise kapitalizm olduğunu söyleyen ve filmde bunu komik bir üslupla anlatacaklarını belirten usta yönetmen Akay “Müslüman’ın da kapitalisti kötüdür” diyor
Türk sinemasının en renkli yönetmenlerinden Ezel Akay, “Hacivat ve Karagöz” filminden sonra, yeniden “tarihi” bir komedi filmiyle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Sinema tarihinin en sevilen korku kahramanlarından biri olan “Dracula”, Akay’ın yönetiminde yeniden ruh bulacak. Kazıklı Voyvoda’nın mezardan çıktıktan sonraki amacı ise, Türkler’den öç alıp Türkiye’deki herkesi vampirleştirmek... Filmde Dracula’yı Yetkin Dikinciler canlandıracak.
Makine mühendisliğini bitirip tiyatro eğitimi aldınız. Ardından reklam filmi dünyasına geçiş yaptınız. Son olarak da film yönetmenliğini seçtiniz. Artık olmak istediğiniz yerde misiniz?
1989 senesinde ilk reklam filmimi çektim. 18 yıldır binin üzerinde reklam filmi yönettim. Yedi tane de sinema filminin yapımcılığında bulundum. Ama başından beri hedefim hep sinemaydı. Reklam filmi yapımcılığı ve yönetmenliği, benim sinemaya girişimi 7-8 yıl kadar geciktirdi. Belli bir tarzım yok ama yapmış olduğum filmleri kavramsallaştırırsak, “politik filmlerle” ilgileniyorum.
Hangi anlamda politik?
“Politik” derken siyasi bir şey anlamayalım. Siyaset ve politika, kökenleri itibarıyla 2 farklı kültürden gelen, 2 farklı kavramdır. Siyaset, Arapça bir kelime. “Çobanlık etmek, bir kitleyi yönetmek” demek. Politika da şehirden (Polis) geliyor. Şehirdeki insanların problemlerini düşünmeyle ilgili. Biri yönetmekle, öbürü ise kitlelerin problemleriyle ilgili. Ben yönetim ve siyasetle ilgilenmiyorum. Daha çok toplumun problemleri ve çatışmalarına ilgi duyuyorum. Cemaatlerle ilgili konuları merak ediyorum.
Neden hep komedi?
Komediyi seviyorum. Birtakım ağır eleştirileri komediyle anlamak çok daha kalıcı etkiler yaratıyor. Yıkıcı ve sarsıcı olduğundan çok cazip bir araç. Kutsal olduğunu düşündüğünüz bir şey var, ama karşınıza çıkan sanat eserinde daha önceden “kutsal ve dokunulmaz” gördüğünüz bir şeye gülmeye başlıyorsunuz. Bu da kutsalla aranızı düzeltiyor. Çünkü kutsal olan her şeyle bizim aramız bozuluyor. İlişkimiz sınırlanıyor. Onu yorumlayamaz ve anlayamaz hale geliyoruz. Ve zamanla üzerimizde kutsalın tahakkümü başlıyor. Mizah da bunu kırmaya ve ilişkiyi tekrar düzenlemeye yarıyor.
“Turkish Dracula” yerine Türk izleyicisini daha yakından ilgilendirecek bir konu seçebilirdiniz...
“Turkish Dracula” filmini Ezel Akay’ın çektiğini ve sinemalarda gösterime girdiğini duydunuz. Gitmez misiniz? Niye ilgi çekmesin ki? Daha önce hiç yapılmadı.
Dracula, sizce nasıl birisi?
Görünen o ki, gerçek bir manyaktı. Fantastik yanını bir yana bırakırsak, “Kazıklı Voyvoda” denilen adam, bir Osmanlı düşmanı olmaktan öte, yaptıklarıyla bir halk düşmanı gibi görünüyor. Tabii şuan onu Romanya’da bir tür halk kahramanı gibi görme eğilimi de var. Ama bir fantezi bizimki. Biz sadece onu hatırlatmış olacağız insanlara. Yani gerçek Dracula’yı anlatan bir film olmayacak...
İnsanları kazıklara oturtan bir Voyvoda portresi olmayacak yani?
Neşeli bir şekilde kazığa oturtacağız insanları. Çünkü film komedi. Dracula, Romanya’da kendisine ekmek olmadığını anlayınca 2008’de İstanbul’a geliyor. Biraz da Türkler’e kızgın. Çünkü 500 yıl önce karısının intiharına neden olmuşlar ve şatosunu harap etmişler. Türkler’den öç almaya karar veriyor. İstanbul’u geri aldıktan sonra herkesi vampirleştirip ordu kurmak istiyor. Fakat İstanbul ona geçit vermiyor. Burada aşık oluyor. O da bütün eylemlerinden vazgeçiyor ve yavaş yavaş buralı oluyor. Sonunda da Türkiye’nin ilk özel kan bankasını kurarak aramızda yaşamaya başlıyor. “Turkish Dracula”, komedi ve eğlence yönü ağır basan bir film olabilir. Fakat aynı zamanda ince bir politik mesaj barındırıyor.
Sizce hayatımızdaki gerçek Draculalar kimler?
Herkes etrafında görebilir gerçek Draculalar’ı. İş yerinizdeki patronunuz ve şeflerinizden tutun, magazin dünyasına kadar her yerde Draculalar’a rastlayabilirsiniz. Aslında vampirlik, bugünün kapitalizmidir. Bu film adına abartmaya gerek yok ama vampirlik başlı başına bir politik içeriğe sahip.
Halkın kanının emilmesinin politik sebepleri ne?
Ben gerçek tehlikenin Malezya’ya benzemek olduğunu düşünmüyorum. İslam’ın da, dine inanmayanların da en büyük tehlikesi aslında klasik bir tehlike: Kapitalizm. Benim gözümde Müslüman’ın da kapitalisti kötüdür, olmayanın da. Çünkü herhangi bir ahlak sınırı yok. Kötülük, en temel prensibi. Hedefi yalnızca para kazanmak. İslam ona yardımcı olacak bir araçsa, onu seçer. Ama İslam bunu engellerse, bu kez İslam’ı ezmeye kalkar. Dünya kapitalizmin esiri haline geldi. Bugün reklam dünyasına ve ticari dünyaya bir bakın, göreceksiniz.
13.10.2007
Haber: TUĞRUL TUNALIGİL
Vatan Gazetesi
güzel bir film olur inşallah merak ediyorum çünkü sevdiğim oyuncuların adı geçiyor bakalım bekleyelm görelim:)
ya evet kula hos gelen bir film bakalim ne olucak
safak varsa kesin güzeldir
asli_şevvalist
18-11-07, 11:39
biran önce başlasın çekimleri yaaaaa çok merak ettikkk güzel bişeye benziooo
şevval sam oynarsa tan süper olurrrrrrrrrr :happy0064
Şafak Sezer'in olmasına çok sevindim. Bakalım nasıl olacak? Eğer fragman etkileyici bir şekilde hazırlanırsa ve beni etkilerse gitmeyi düşünüyorum.
Çekimler başladı sanırım. Bakalım ne zaman vizyona girecek?
atom karınca
18-11-07, 19:29
Çekimler henüz başlamadı. Hatta gelecek seneye kaldı diye biliyorum ben.
valla daha önce köşe yazılarında vs yerlerde filmle ilgili haberler çıktığında çekimlerin başlangıç tarihi olarak kasım ayı falan deniiyordu ama inşallah işler yoluna girerde seneye falan kalmadan hallolur herşey :)kadro süper :)
atom karınca
19-11-07, 10:58
Köşe yazılarına göre davranırsak çekimler yarın da başlayabilir önemli olan filmin oyuncusunun ne zaman çekime başlayabileceği ;) Gazetede her yazana güvenmeyin derim ben.
doğru her yazana inanmamak lazım aslında film çekilmesine yakın yapılsa haberler daha iyi ezel akay önceki gün bi canlı yayına çıktı bu filmden önce başka bir projesi var mevlana projesini gerçekleştirmek istediğini söyledi yani bu filme daha var arkadaşımızın dediği gibi seneye yada yaza kaldı gibi bişey masa başı haberlere dikkat diyorum burdan:)
atom karınca
22-11-07, 20:13
Ben de Yetkin beyle yaptığım görüşmede kendisi de film projesinin önümüzdeki sene gündemde olacağını söylemişti. Malum bu aralar oldukça yoğun.Hayırlısı artık.