nazlikiz
05-12-07, 14:10
Diziyle ilgili Mantik hatalarini bu baslik altina yazabilirsiniz....
|
Tüm Versiyonu Göster : Elveda Rumeli - Mantik Hatalari nazlikiz 05-12-07, 14:10 Diziyle ilgili Mantik hatalarini bu baslik altina yazabilirsiniz.... Lucky Girl 11-12-07, 15:49 Dizinin bir bölümünü izlerken çok gözüme battı.Kaymakamın odasında bir tarafta Türk bayrağı vardı.Ancak dizi 1870 li yıllardan bahsediyor.Sizcede mantık hatası değil mi?? prenzez 11-12-07, 15:52 Şimdiki ölçülerde bir Türk bayrağının olması bence de mantık hatası.Kaymakanmlık girişinde koskocaman vardı bir tane.Bugünkü esaslarda dikilmiş.Halbuki o zamanlarda böyle olmaması gerekli.Bu ölçüler cumhuriyetin ilanıyla anayasada belirtilen ölçüler. nzlhan 11-12-07, 16:23 Dizinin bir bölümünü izlerken çok gözüme battı.Kaymakamın odasında bir tarafta Türk bayrağı vardı.Ancak dizi 1870 li yıllardan bahsediyor.Sizcede mantık hatası değil mi?? ... Kırmızı zemin üzerine hilal ve yıldız bulunan bayrak, Osmanlılarda ilk defa 1793'de devletin resmî bayragı olarak kabul edildi. Ancak bu bayraktaki yıldız, sekiz köseli idi. Bu bayrak Osmanlı Devleti'nin resmi ve umumî sembolü olarak kullanıldı. Sultan 1. Abdülmecîd Han zamanında 1842'de yıldızın bes köseli olması kararlastırıldı ve Osmanlı bayragının sekli kesinlesti. ... Kaynak: http://www.gbg.bonet.se/osmanli/kultur/bayrak.htm mathılda 25-12-07, 10:41 mantık hatası değil cekim hatası diyelim.. Vahide Abdülü vurmaya gittiğinde ve Mustafa ile agacın orda konuştuklarında küpesi her zaman taktıgı küpe değil..başka bir küpe..ama eve gelip Zarifeye sarıldıgında eski küpesi kulagında.. NOSTALJİK 25-12-07, 17:11 şiveleride tam rumeli şivesi gibi değil , rumelili tanıdıklarımdan duyduğuma göre söylüyorum. vahideye kötü birşey oldumu osırada bakmamışımda.nekadar saldırdı . weasleys 25-12-07, 18:10 şiveleride tam rumeli şivesi gibi değil , rumelili tanıdıklarımdan duyduğuma göre söylüyorum. vahideye kötü birşey oldumu osırada bakmamışımda.nekadar saldırdı . rumeli dediğiniz kocaman yer, bir tek edirne, iskeçe ya da gümilcine değil. her yörenin farklı şivesi var. oynayan oyuncular bir çoğu üsküplü, üsküpplü birine de siz yanlış şiveyle konuşuyorsunuz demek birazcık ayıp olur sanırım zira kenndi yörelerinin şivesini icra ediyorlar. mathılda 26-12-07, 08:48 şiveleride tam rumeli şivesi gibi değil , rumelili tanıdıklarımdan duyduğuma göre söylüyorum. vahideye kötü birşey oldumu osırada bakmamışımda.nekadar saldırdı . birbirine cok yakın köylerde bile şive farkının oldugunu, bu yüzden bir çok araştırma yapılıp tek bir şivede karar kılındıgını söylemişti Berrak Tüzünataç konuk oldugu bir programda.. konak 08-01-08, 09:34 Evet şive konusunda haklılar. Dil aynı olmakla beraber farklı şiveler var. Ben Kosovalı arnavut kökenli br türküm. Bizim akrabalar arasında ekseriyetle arnavutça konuşulur. Aralarındaki şive farkını bilirim. qsawe 08-01-08, 10:25 Bana mantıksız gelen bir sahne.... Mustafa ve Vahide, tabanca ve tüfekle, hemde bu kadar usta nişancıyken, nasıl oluyorda, tek kolu yüzünden dengesiz koşan Dimitri'ye tek bir kurşun isabet ettiremiyorlar.... ( Vahide'nin parayı, delikli akçe haline getirdiğini unutmadık henüz) O dönemin çakaralmazları kaç kurşun alıyor acaba?.... 2. kez izleyebilecek olanlar bir zahmet saysınlar... 14 lük müydü o tabancalar :icon_whis emrecetin 08-01-08, 23:35 Ben 12'lik biliyorum ama tam da emin değilim. Satılamayan elbiselerin hiç ortalarda gözükmemesi olmadı. Mülki amirin kafasına göre hapise adam atması da çok mantıklı değil. En azından kadı düzeyinde bir görevli olmalı idi bu tarz sahnelerde. Yine de genel itibari ile dizi çok iyi gidiyor. Ufak tefek hatalar da olur, hatasız kul olmaz. MarilynMonroe 08-01-08, 23:47 Bana mantıksız gelen bir sahne.... Mustafa ve Vahide, tabanca ve tüfekle, hemde bu kadar usta nişancıyken, nasıl oluyorda, tek kolu yüzünden dengesiz koşan Dimitri'ye tek bir kurşun isabet ettiremiyorlar.... ( Vahide'nin parayı, delikli akçe haline getirdiğini unutmadık henüz) Bu duruma bende çok takılmıştım,parayı bile havada delen Vahide cussesi de hayli geniş olan Dimitri'yi nasıl ıskalar şaştım kaldım bayada söylenmiştim... mysterys 09-01-08, 00:18 Ben 12'lik biliyorum ama tam da emin değilim. Satılamayan elbiselerin hiç ortalarda gözükmemesi olmadı. Mülki amirin kafasına göre hapise adam atması da çok mantıklı değil. En azından kadı düzeyinde bir görevli olmalı idi bu tarz sahnelerde. Yine de genel itibari ile dizi çok iyi gidiyor. Ufak tefek hatalar da olur, hatasız kul olmaz. kadılar tanzimattan sonra 1864 vilayet nizamnamesiyle sadece şer_i hükümlere karar veriyorlardı kaymakam (kaim-makam=yerine vekalet eden) lar ise atandıkları ilçede adalet işlerinden sorumludırlar...kazalarda en yüksek Mülki amir kaymakamdır... hükümetin ajanı ve yerine vekalet eden anlamına gelen kaim-makamın bileşiminden gelir...merkezden gelene emirleri uygulaması gerekirken olabilecek bir asayiş bozukluğunda kaymakam adalet işlerinden sorumludur... emrecetin 09-01-08, 11:06 Doğru Tanzimat sonrası dönem olduğunu bir an unutmuşum. Dediğiniz Nizamname hakkında tam bir bilgim yoktu, düzelttiğiniz için teşekkürler. Ama yine de bir kaymakamın sebepsiz "Atın şu adamı zindana" demesi son böümde bana biraz fazla cüretkar geldi. Ama Nizamname eğer dediğiniz gibiyse söyleyecek çok birşey yok. Bir de şu var. Namık Ramiz'in yeğeni, ama bir bölümde kızlar Vahide'ye "Vahide, yeğenin namık nasıl?" fiye sormuşlardı. Ramiz'in yeğeni Vahide'nin olsa olsa kuzeni olabilir. Ufak bir düzeltme.... Sunrise 10-01-08, 19:35 Gecen gun 3. bolumu izlerken bir hatanin farkina vardim. O da Namikla ilgili. Fatma ve Ramiz yataktayken Fatma Ramize sorar kim bu Namik diye ve konusurlar. Fatma derki ''Munnevverin kardesi Hudaverdi degilmiydi Namikin babasi, damdan dusti ulmedimi''. Zarifeyle Fatma ispanak Namik'a gittiklerinde gordukki Munnevver Namikin annesi ve Hudaverdi babasi. Yani Munevver ve Hudaverdi kardes degil ama kari-kocalar. Hatta o bolumde Munevverin ''Sen biliysın ne zampara idi. Sonra nasil rahmetli oldi onuda biliysın '' repliginden anladikki Hudaverdi zamparalik yolunda olmus, yani damdan dustugu icin olmemis. Not: Senaritim senaristim gu gu guuu bule hatalara dikkat edesin. rout 10-01-08, 21:51 sadece küçük bir ayrıntı.namık 15. bölümde mektup yazarken gözüme takıldı.mektubu soldan sağa yazdı yani bugün yazdığımız gibi.ama osmanlıca sağdan sola yazılıyor yani tam tersi yönde.gözden kaçmış olmalı?herkese selamlar. emrecetin 11-01-08, 22:06 Ufak bir hata daha. 9. bölümde bir sahne. Ramiz Mustafa'nın Karakalpaklı olduğunu öğrenir. "Evvel Vahidemi kurtarmıştın, şimdi de Haticemi kurtardın, he bir de Emine'min kolu çıkmıştı, onu takmıştın" diyor. Yanlış, kolu çıkan Pembe idi Ramiz Baba. olimbera 12-01-08, 10:51 Bir de şu var. Namık Ramiz'in yeğeni, ama bir bölümde kızlar Vahide'ye "Vahide, yeğenin namık nasıl?" fiye sormuşlardı. Ramiz'in yeğeni Vahide'nin olsa olsa kuzeni olabilir. Ufak bir düzeltme.... İngilizce "cousin" kelimesinden gelen "kuzen" sözcüğü, bildiğim kadarıyla henüz kullanılmaya başlanılmamıştı. Ben yaşlı akrabalarımın hiç kuzen dediklerini de görmemişimdir. Kuzen yerine de yeğen derler. Dediğim gibi çok emin değilim, ama mantık hatası değil bence.:img-yes: gercek14 12-01-08, 13:51 Ufak bir hata daha. 9. bölümde bir sahne. Ramiz Mustafa'nın Karakalpaklı olduğunu öğrenir. "Evvel Vahidemi kurtarmıştın, şimdi de Haticemi kurtardın, he bir de Emine'min kolu çıkmıştı, onu takmıştın" diyor. Yanlış, kolu çıkan Pembe idi Ramiz Baba.evet...kolu çıkan pembeydi..ramiz babamın te kafası karışmış...evvelde eminemin kolunu takmışidin dediğinde benimde aklıma geldi...arada böyle hatalar yapıyorlar...yapmasalar çok daha iyi olurdu... iştipliyiz 12-01-08, 14:28 Diziyi tekrar izleyince göze çok şey takılıyor.14. bölümden bir sahne 15. bölüme direkt monte edilmiş gibi geldi bana. Tasarruf yapmışlar çekimden :))) 14.bölümde Mari Dimitri'nin geldiğini haber vermek için ahıra gelir.Vahide görür.Evden çıkıp ahıra girme sahnesinin aynısı 15. bölümün sonunda karakalpaklı'ya bakmak için ahıra gitme sahnesi olarak kullanılmış. gercek14 12-01-08, 23:20 5. bölümde vahidenin vurulma sahnesinde ve 6. bölüm başındaki kurşunu çıkartma sahnesinde alex mavi gömlek ve siyah yelek giyiyordu...cezmi komutan evi bastığı anda alex mustafa hepsi dışardayken alexin üzerinde bu sefer siyah ceket ve beyaz gömlek vardı... ertesi gün alex vahideye bakmaya geldiği günki giysileri vardı yani... cansufied 27-01-08, 19:24 bilmiyorum gözünüze çarptımı arkadaşlar ama ben bu fragmanlar da yazan tarihlere baya takıldım. 'Elveda Rumeli' Makedonya 1896 yazıyordu önceden. ama son bölümlerde Elveda Rumeli Makedonya 1897 yazmaya başladı.ne çabuk geçti bu bir sene anlamadım bir türlü :icon_whis ZeRReN 27-01-08, 19:32 bilmiyorum gözünüze çarptımı arkadaşlar ama ben bu fragmanlar da yazan tarihlere baya takıldım. 'Elveda Rumeli' Makedonya 1896 yazıyordu önceden. ama son bölümlerde Elveda Rumeli Makedonya 1897 yazmaya başladı.ne çabuk geçti bu bir sene anlamadım bir türlü :icon_whis Urda yıllar geçmiy mi?!Mevsim kış ve her yerde yılbaşi oliy!!!:img-wink::img-yes: Bizim tarihimizle paralel gidiyor dizi yani... NiliWerda 28-01-08, 23:29 Ramizin bi kaç köylünün önünde köyün "Namık" diye bildiği kişiye "Mustafa" diye bağırması bence mantık hatasıydı, Yani niye mantık hatası diyorum çünkü köylünün bi suratını gösterebilirlerdi böyle şaşkın vaziyette, "Aaa bunun adı Mustafamı" diye konuşmalar olabilirdi, Madem olmayacaktı ozaman Ramiz babaya "Namık" diye bağırttırsalardı:) NOT: Ramizin Kamuşu almaya giderken bi itişte düşürdüğü kadın çok komikti ya :img-hyste Orda bi güzel "Ohh" çektim desem ayıp olurmu?:) emrecetin 29-01-08, 00:11 Halkın tepkisini göstermek için bu tepkisizlik sahneleri çekildi ama buralar biraz abartı olmuş. Ailem Rumeli kökenli olduğu için oranın insanlarını az çok bilirim, 2-3 yobaz çıksa da çoğunlukla iyi insanlardı onlar. Böyle bir evliliği kabul etmezler ama yerde kanlar içinde yatan kim olursa olsun, yardım ederler, aman dileyene el kaldırmazlar. Burası bence olmadı. Te dedemden, ninemden biliyim, olmaz öyle şey :) O sahnede ortada kimse olmayacaktı sadece Mustafa olacaktı ya da 1-2 kişi olacaktı, biz de istisna diyecektik. Ama orada 5-6 kişi vardı, bizim insanımız bu kaa acımasız, yüreksiz olamaz. Gelenek-görenek der, karşı çıkar ama iki yaralı insanı o halde orada bırakmaz. ZeRReN 29-01-08, 05:23 emrecetin,sürü psikolojisi diye de bir şey var...Belki tek tek iyi insanlar olabilirler ama orada kalabalık olmaları bile bi şeyler yapmalarına engel olmuştur...Grup psikolojisinin böyle bir etkisi olduğu biliniyor. istanbul_aşığı 29-01-08, 06:40 Ramizin bi kaç köylünün önünde köyün "Namık" diye bildiği kişiye "Mustafa" diye bağırması bence mantık hatasıydı, Yani niye mantık hatası diyorum çünkü köylünün bi suratını gösterebilirlerdi böyle şaşkın vaziyette, "Aaa bunun adı Mustafamı" diye konuşmalar olabilirdi, Madem olmayacaktı ozaman Ramiz babaya "Namık" diye bağırttırsalardı:) NOT: Ramizin Kamuşu almaya giderken bi itişte düşürdüğü kadın çok komikti ya :img-hyste Orda bi güzel "Ohh" çektim desem ayıp olurmu?:) ona mantık hatası diyemem ben. ancak şu şekilde açıklanabilir kızını ve çok sevdiği arkadaşının oğlunu kanlar içinde görünce düşünemez ki o haldeyken ben bunu namık olarak tanıtmıştım mıustafa dersen elalem ne der diyemez o haldeyken bence MMA 29-01-08, 16:36 Ramizin bi kaç köylünün önünde köyün "Namık" diye bildiği kişiye "Mustafa" diye bağırması bence mantık hatasıydı, Yani niye mantık hatası diyorum çünkü köylünün bi suratını gösterebilirlerdi böyle şaşkın vaziyette, "Aaa bunun adı Mustafamı" diye konuşmalar olabilirdi, Madem olmayacaktı ozaman Ramiz babaya "Namık" diye bağırttırsalardı:) NOT: Ramizin Kamuşu almaya giderken bi itişte düşürdüğü kadın çok komikti ya :img-hyste Orda bi güzel "Ohh" çektim desem ayıp olurmu?:) O kadın benim de dikkatimi çekti. :) Ama "Ohh" demek de ayıp olur. :) cansufied 29-01-08, 19:51 Urda yıllar geçmiy mi?!Mevsim kış ve her yerde yılbaşi oliy!!!:img-wink::img-yes: Bizim tarihimizle paralel gidiyor dizi yani... ben anlamam :img-wink: paskalya bayramını haber vermeyi bildiler bunuda haber verebilirlerdi izleyiciye değil mi :hıh şaka bir yana o açıdan düşünmemiştim teşekkürler ZeRReN NOSTALJİK 02-02-08, 20:45 şu Asanında her şeyde şansızlığı , ne sevinmişti bebeği olacağana ,olur inşalah . kaymakam Asanın kardeşini sevmiyormuydu ( ona bakışlarından davaranışlarından öyle hissediyordum) neden sizle mecburiyet için evlenmek istiyorumgibi bir şeyler dedi ,doğrudan söyleseydi sizi seviyorum bide böyle bir durum var diyebilseydi kadıncağızı çok üzdü . benden buka fırtınAyse 03-02-08, 12:12 Ramizin bi kaç köylünün önünde köyün "Namık" diye bildiği kişiye "Mustafa" diye bağırması bence mantık hatasıydı, Yani niye mantık hatası diyorum çünkü köylünün bi suratını gösterebilirlerdi böyle şaşkın vaziyette, "Aaa bunun adı Mustafamı" diye konuşmalar olabilirdi, Madem olmayacaktı ozaman Ramiz babaya "Namık" diye bağırttırsalardı:) NOT: Ramizin Kamuşu almaya giderken bi itişte düşürdüğü kadın çok komikti ya :img-hyste Orda bi güzel "Ohh" çektim desem ayıp olurmu?:) ramiz babanın itişleri çok, bedia`nın söylediği fala bakarken de meryem`i itmişti :) "Ohh" u ben de çektim hakettiler pis köylüler ama mustafa diye bağırışının mantık hatası olduğuna katılamıcam galiba, yani yerde kızı ve kızının sevdiği kanlar içindeyken onu düşünmez her halde, piss köylü de onu duymamıştır eminim çünkü onlar aleks ile zarife bed dua etmekle meşguldü :icon_evil ve gerçek14::::: 5. bölümde vahidenin vurulma sahnesinde ve 6. bölüm başındaki kurşunu çıkartma sahnesinde alex mavi gömlek ve siyah yelek giyiyordu...cezmi komutan evi bastığı anda alex mustafa hepsi dışardayken alexin üzerinde bu sefer siyah ceket ve beyaz gömlek vardı... ertesi gün alex vahideye bakmaya geldiği günki giysileri vardı yani... dediğin gibi ben de onu bölüm yorumlarına yazmıştım, katılıyorum :) nilberfu 04-02-08, 10:32 Fragmanda Hasan "bu ıspanağı gömelim, bahara yeriz" diyor. Ispanak yazın ekilip, kışın yenilmez mi? Benim bildiğim ıspanak, kış sebzesidir. Lütfen İspanak Namık'ı doğru zamanda ekelim ki bir aksilik olmasın :img-yes: emrecihan 05-02-08, 10:48 Şimdiki ölçülerde bir Türk bayrağının olması bence de mantık hatası.Kaymakanmlık girişinde koskocaman vardı bir tane.Bugünkü esaslarda dikilmiş.Halbuki o zamanlarda böyle olmaması gerekli.Bu ölçüler cumhuriyetin ilanıyla anayasada belirtilen ölçüler. ewt haklısınız yıldız(Abdülhamid in kabul ettigi bes köseli yıldız ama sekiz köseli yıldızlı bayrak ile aynı.(Bes köseliyi bulamadım sekiz köseliyi koydum) yine aynı fakat Osmanlı Bayragında hilal fazla içine çökük değil yani karşılaştırılma yapılırsa farkı görebilirsiniz http://www.resimler.tv/data/media/203/osmanli_bayragi.png http://www.bayrakcim.com/images/bayrak.gif <gumus><mehmet> 10-02-08, 17:04 Benimde dikkatimi bayrak çekti. Diziyi izlemem yanlışsam özür dilerim ama daha Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önceki zamanın dizisinde Türk bayrağının olması saçma.:img-yes: m94 10-02-08, 21:56 belki söyleyeceğim bir mantık hatası değil ama dizinin bir hatası bence zarifeyle alexe çok ağırlık veriyorlar mustafa ve vahideyi bazen hiç göstermiyolar bazen şöyle bi gösteriyolar bıktım artık ben mustafayla vahideye daha çok ağırlık vermeleri gerektiğini düşünüyorum bi de kavgalarından da bıktım bence bunların birlikte olması için bi engel yok kavga ettirip duralım diyo senaristler ama böyle böyle nereye kadar ben aşklarda ayrılık taraftarıyım öbür türlü tadı kaçıyo ama böyle kavga kavga olmasın başka bbi şey bulsunlar mustafa bi kaçak sonuçta ayrıca kara kalpaklı bi çok şey bulabilirler kavgalardan başka ilk başlarda beni kavgaları çok rahatsız etmiyodu ama artık uzattılar yeter NOSTALJİK 11-02-08, 19:45 az önce gördüm 21'e 20 kala falan (11 şubat 2008) Hasa'nın (Asanın)yeğenleri(kızancıklar) sonunda konuştular, yada önceden bir replikleri olmuşssada ben kaçırmışıta olabilirim.çocukların arasında Rumelili'de var galiba.şuan reklamlar girdi.olmasalar keşke(reklamlar ,tamam arada işe yarıyor ) zeliham 11-02-08, 22:07 o kızancıklar sanırım rumelili zaten..çünkü harika pazarda röportaj yaptılar özellikle bris,nin telaffuzundan eminim ki rumeliliydi kaan_ezgi 12-02-08, 22:24 ya şu bayrak meselesi benimde aklımı çok karıştırdı ya osmanlıdn bahsediliyor abdülhamit tahtta ama gözümüze soka soka kaymakamlık binasınına kocaman TÜRK bayrağı asmışlar ya:Dolcak işmi bu dizinin inandırıcılığı gidiyo bence hadi tmm orayı geçtim bari abdülhamitin olduğu sahnelerde göstermeyin padişah ama arkada türk bayrağı :Dbiraz inandırıcılık olsun yaaa emrecetin 12-02-08, 22:27 Arkadaşlar tamam iki bayrak bir değil, doğru bir hata var, ama dağlar kadar da fark yok. Eski tür bir bayrak tabii daha iyi olurdu ama sonuçta ay-yıldız yine. Boyutları ve şekilleri farklı, o kadar takılmayalım artık buna bence. hemsire 04-03-08, 21:28 dimitri ve ivan alexin bulundugu kulubeye giriyor ve alexin kıyafetelrınden gıyıyorlari ivanın olculerı hadı alexe uyuyor olabılır ama dimitri tombull ve gobekli biriinin alexin kıyafetıne girebilmesi mantık hatası bence . yoksa terzi hatasımı demeliyim. suathh 06-03-08, 07:15 dimitri ve ivan alexin bulundugu kulubeye giriyor ve alexin kıyafetelrınden gıyıyorlari ivanın olculerı hadı alexe uyuyor olabılır ama dimitri tombull ve gobekli biriinin alexin kıyafetıne girebilmesi mantık hatası bence . yoksa terzi hatasımı demeliyim. Çok bariz bir hataydı gerçekten hemsire'cim:img-yes: Bir de ben bu Dimitri ve arkadaşının kayanın altında o soğukta o kıyafette tüm gece donmadan uyuyup sabaha hiç bir şey olmadan kalkıp yola devam etmeline takıldım:icon_whisO halde, bu havada hiç mi hasta olunmaz, hiç mi donma belirtisi olmaz:icon_whis briserie 06-03-08, 07:40 daha önce yazıldı mı bilmiyorum ya da mantık hatası sayılır mı ama Aleks kasabayı terk etti ve bu konu üzürinde kimse durmadı ne Ramiz ne Fatma ne de diğerleri Aleks hiç yokmuş olmamış gibi davranıyor ve bu da bana çok mantıksız geliyor - AMON - 09-03-08, 18:32 ewt haklısınız yıldız(Abdülhamid in kabul ettigi bes köseli yıldız ama sekiz köseli yıldızlı bayrak ile aynı.(Bes köseliyi bulamadım sekiz köseliyi koydum) yine aynı fakat Osmanlı Bayragında hilal fazla içine çökük değil yani karşılaştırılma yapılırsa farkı görebilirsiniz http://www.resimler.tv/data/media/203/osmanli_bayragi.png http://www.bayrakcim.com/images/bayrak.gif Sayın Emrecihan, sizin söylediğiniz bayrak biçimlerinin resimlerini ekliyorum. 20. yüzyıl başlarından Osmanlı - Türk bayrakları. http://img215.imageshack.us/img215/1858/ottoman1900svv3.jpg http://img80.imageshack.us/img80/1829/turkeyyear1909qz3.jpg 1909 yılından bir resim. Kaynak: ebay.com __________________ aysegul_er 17-03-08, 11:51 http://img205.imageshack.us/img205/1940/dscf0354mi5ew1.jpg (http://imageshack.us) Bu resimde Türkçe Manastır yazıyor. Bu bir mantık hatasıdır bence. *** Resim Sudenaz isimli üyeden alıntıdır emrecetin 17-03-08, 11:55 Evet burada alfabe hatası var. Manastır yazması normal ama bir Kril alfabesi ile bir Arap alfabesi ile yazılı olmalı idi o tabela , Latin alfabesi ile değil. anseri 30-03-08, 20:03 tam olarak bi mantık hatası sayılmayabilir belki ama gözden kaçtığını düşünüyorum.kadı efendi geçn bölümde zarifeye hiç söz vermedi.kendini savunması için, iyi yada kötü hiç kimsenin konuşulmasına izin verilmedi.hatta dimitriye bile sorulması gereken soruların sorulmadığını düşünüyorum.(ne zaman gördün, orda ne işiniz vardı tam olarak neler yaşandı vb..) bide bi magazin programında dilaverin kadı efendiye bi kağıt uzatıp zarife ve alex in savunmasını üslendiğini sölemişti; ama ne yazııkki onuda göremedik dizide sadece yanlış karar verdin filn dedi.. emrecetin 31-03-08, 21:26 Askerlikte kuraldır. Ast rütbe üst rütbeye belirli bir mesafede selam vermelidir. Aynı şekilde üst rütbe de buna mukabil karşılık vermelidir. Buna önceden açık alanda uyulmamıştı. Artık daha dikkat ediliyor. Ama açık alanda açık selam verilir (yani Mustafa'nın tren üzerinde yaptığı selam). Kapalı alanlarda ise (karargahta, yemekhanede...vs) sadece baş ile selam verilir, hani Ahmet Ekrem'in Paşa'ya verdiği selam gibi. Son bölümde Ahmet Ekrem ile askerler binanın içinde açık asker selamı verdiler. Olmaz. Ayrıca karacılarda selam verilirlen topuk vurulur, rütbenin derecesine göre de bunun şiddeti artar. Yani karşınızda Paşa varsa çok şiddetli topuk vurularak selam verilir. Denizcilerde ve Havacılarda ise topuk vurma çok yaygın değildir. Ayrıca mutlaka alt rütbe selam verdikten sonra üst rütbe de selam vermelidir. Bunlara bazen uyulmuyor, dikkat edilirse iyi olur. briserie 31-03-08, 21:35 mantık hatası mı bilmem ama tüm bölüm boyunca gözüm Mustafanın bembeyaz gömleğine takıldı sanayım 3 bölüm bilmem kaç gün geçti ama ne gömlekte ne de kıyafette tek bir leke kirlenme buruşma kırışma yok varsa bir formülü ben almak isterim ütüden nefret eden bir şahsiyet olarak umut edyorum ki savaştanda aynı ütülü gömlekle dönmez susuz_yaz 31-03-08, 23:58 bu bölümde dimitri ile yorgi hücrede oturuyorlardı dimitri bacağını yatağa uzatmış biz kamera açısından ayağının altını görüyorduk. Ve ayağında günümüzde imal edilen lastik tabanlı botlardan olduğunu farkettim. O dönemde o botlardan olması imkansız. Aynı şey Alex'in ayakkabıları için de geçerli. Kasabadan sürülme sahnesinde kamera Alex'in ayaklarına zoom yapmıştı ve onun da ayağında altı kalın lastik ancak günümüzde imal edilmiş olabilecek tarzda botlar vardı. Oysa yanında zabitlerin ayakkabıları tam o zamana ait altı kösele çizmeler. O dönemde lastik/plastik/naylon türü şeyler henüz icad edilmemişti. Sunrise 02-04-08, 23:35 Yazmiyayim dedim ama dayanamadim. Bolumde gozume batan bir cekim/devamsizlik hatasi vardi, baska fark eden oldumu bilmem. Mustafa kaymakamligin onune gelirken on cekimde kalabaligin arasindan siyrilip ilerlemeye calisiyo. Ama arka cekimde hareketsiz bir vaziyette durup Cezmi komutani dinliyodu. Sonra on cekimi gosterince yine one dogru ilerliyodu. - AMON - 04-04-08, 04:08 Aşağıdaki üç resimde de, arkada elektrik direkleri görülüyor, bu bence bir çekim ve mantık hatası. 1897 yılında Osmanlı Devletinde, tren garları, yollar ve binalarda, elektrikle aydınlatma yoktur. Osmanlı İmparatorluğunda, ilk elektrik üretimi 1901 yılında olmuştur. Bununla ilgili olarak, Bakınız: TARİHTE MANCILIK KÖYÜ VE OSMANLI'DA İLK ELEKTRİK ÜRETİMİ http://www.dizifilm.com/forum/showthread.php?t=43563&page=9 http://img137.imageshack.us/img137/1932/rumeli272crb6.th.jpg (http://img137.imageshack.us/my.php?image=rumeli272crb6.jpg) http://img137.imageshack.us/img137/1285/rumeli273dwr8.th.jpg (http://img137.imageshack.us/my.php?image=rumeli273dwr8.jpg) http://img241.imageshack.us/img241/1428/rumeli271ess1.th.jpg (http://img241.imageshack.us/my.php?image=rumeli271ess1.jpg) __________________ wampirss 06-04-08, 11:08 Çok bariz bir hataydı gerçekten hemsire'cim:img-yes: Bir de ben bu Dimitri ve arkadaşının kayanın altında o soğukta o kıyafette tüm gece donmadan uyuyup sabaha hiç bir şey olmadan kalkıp yola devam etmeline takıldım:icon_whisO halde, bu havada hiç mi hasta olunmaz, hiç mi donma belirtisi olmaz:icon_whis napalım dondurmayan senarist dondurmuyor onlar donarsa mustafa!m dan oka dayağı kim yiycek bu arada bu mustafanın dimitriye attığı kaçıncı yumruktu sayan oldumu:img-hyste :img-hyste - AMON - 07-04-08, 12:44 Bence mantık hatasından çok, bilgi yanlışına dayalı bir konuyu belirtmek istiyorum. Elveda Rumeli dizisinde, Sadrazam Halil Rifat Paşa çok genç olarak canlandırılmıştır. Halbuki, kendisi 1827 yılı doğumlu olup, 1897 yılında 70 yaşında olması gerekiyor. Dizideki Sadrazam ise en fazla 40 - 45 yaşlarında görünüyor. Konuyla ilgili bilgi için bakınız: Halil Rifat Paşa http://www.dizifilm.com/forum/showthread.php?p=6561924#post6561924 __________________ zeynep264 08-04-08, 09:06 benimde 28. bölümde dikkatimi çeken şey: vahide,dilaver,hasan mustafa yı yolcu etmeye giderken zarifenin ayakları sarılı odasında ağlıyodu ama vahideler döndüğünde zarifenin ayakları çoktan iyleşmişti nası oldu anlamadım ((Cansu)) 08-04-08, 09:39 Zeynepçim evet haklisin, simdi aklima geldi,ben o hatayi farketmemisim Boyle mantik hatalari çok oluyo ya, neyse tesekkur :D ErtankoliqCns 09-04-08, 18:40 Çok önemli bir hata değil belki hata da değil ama.. İlkinde Labado toplamadan önce Fatma teyze Vahide'ye kilerden mercimek getir dedi..Eve girdi o mutfak bölümüne..Süt satmaya giderken de Fatma teyze Vahide'ye yine kilere git kaymak falan getir onları da satarsınız dedi.Vahide o zmn o tulumbanın ordan arka tarafa gitti..!? Kiler neresi, amaç ne tam çözemedim..Ya da ben yanılıyorum.. aysegul_er 10-04-08, 23:21 Söylemeden edemeyeceğim... İlk duyduğumda belki yanlıştır dedim ama 28. bölümde tekrar duyunca yazma gereği duydum. Alex iki kere soyadını söyledi.. Alexander Makedonski.. O zamanlarda Makedonyalılarda soyadı mı vardı yoksa Alex kendine soyadı mı yaptı.. Yoksa makedonski bir isim mi.. anlayamadım.. ama bence mantık hatası.. ZeRReN 14-04-08, 19:04 Alex'in yeni köydeki öğrencilerden biri,eski köydeki öğrencisi...Bir de o dönemde plastik uçlu fırça var mıydı?!:img-hyste savcı 14-04-08, 19:10 bence basit hatalar a takılmamamk lazım dizi çok güzel devam ediyor burdan kafa karıştırmasak :img-cray: ben 4 metre boyunda 2 metre genişliginde omuzlu kütük boyunlu adamı merak ediyorum:img-hyste ZeRReN 14-04-08, 19:34 bence basit hatalar a takılmamamk lazım dizi çok güzel devam ediyor burdan kafa karıştırmasak :img-cray: ben 4 metre boyunda 2 metre genişliginde omuzlu kütük boyunlu adamı merak ediyorum:img-hyste Ama bu başlık hatalar için...Mesela nikah için izin verme yetkisi Kadı'dadır,imam'da değil.Kadı izin verdikten sonra imam nikah kıyar!Osmanlı da nikah resmi bir işlemdir! serap23 14-04-08, 19:46 Alex'in yeni köydeki öğrencilerden biri,eski köydeki öğrencisi...Bir de o dönemde plastik uçlu fırça var mıydı?!:img-hyste evet zerrencim bende farkettim ve çok güldüm mualliminin peşinden gelmiş çocuk ne yapsın:img-hyste özlem34 14-04-08, 20:25 Söylemeden edemeyeceğim... İlk duyduğumda belki yanlıştır dedim ama 28. bölümde tekrar duyunca yazma gereği duydum. Alex iki kere soyadını söyledi.. Alexander Makedonski.. O zamanlarda Makedonyalılarda soyadı mı vardı yoksa Alex kendine soyadı mı yaptı.. Yoksa makedonski bir isim mi.. anlayamadım.. ama bence mantık hatası.. olabilir, o zamanlar aileler, kisiler lakabla anilirdi..:img-wink: annemde orali, dedem mesela cerah oldugu icin cerahogullari diye taniniyodular! Makedonski onun icin mantikli, cünkü onlara göre Alex yabanci,müslüman degil.. makendonyanin yerlesi.... emrecetin 14-04-08, 21:32 Askeri terminolojide ara sıra hatalar yapılıyor. Süngü hücumuna kalkmış piyadenin arkasından ağır silahlarla düşmana ateş açılmaz. Koruma ateşi (covering fire) hücumdan önce yapılır. Ateş kesildikten sonra hücuma kalkılır ve hücum anında topçu birlikleri dışında diğer ağır silahlı müfrezeler ateşi keser. Son sahne bu açıdan biraz mantıksız olmuş. gercek14 14-04-08, 21:34 son sahnede bende diyorum te bunlar ne diye askerimizin ardından taramalıyla ateş ederler...kendi askerlerimizide vururlar ... bu ne biçim iştir... weasleys 14-04-08, 21:41 Askeri terminolojide ara sıra hatalar yapılıyor. Süngü hücumuna kalkmış piyadenin arkasından ağır silahlarla düşmana ateş açılmaz. Koruma ateşi (covering fire) hücumdan önce yapılır. Ateş kesildikten sonra hücuma kalkılır ve hücum anında topçu birlikleri dışında diğer ağır silahlı müfrezeler ateşi keser. Son sahne bu açıdan biraz mantıksız olmuş. ben de tam bunu yazacaktım da korktum:( benim askerlik kariyerim yok ki yazayım dedim...ama basit mantıkla da tuhaf geldi, önde asker koşuyor arkadaki mitralyöz galiba adı onunla tarıyo geleni geçeni... Sunrise 14-04-08, 21:44 Askeri terminolojide ara sıra hatalar yapılıyor. Süngü hücumuna kalkmış piyadenin arkasından ağır silahlarla düşmana ateş açılmaz. Koruma ateşi (covering fire) hücumdan önce yapılır. Ateş kesildikten sonra hücuma kalkılır ve hücum anında topçu birlikleri dışında diğer ağır silahlı müfrezeler ateşi keser. Son sahne bu açıdan biraz mantıksız olmuş. Dogru benimde dikkatimi cekti. Hatta dusundum bunlar dusmani vurucaz diye kendi askerimizi vuruyor diye. Orda amac Arnavutun ve Mustafanin nasil mucadele ettigini gostermek, ama gercekten mantiksiz olmus. emrecetin 14-04-08, 22:05 Bir de Mustafa'nın saçları uzun. O dönemki askerliği tam olarak bilmiyorum. Şimdi tam ararştırmadan yazmak istemem o zamanki uygulamayı ama günümüzde askeri o saçla tutmazlar, illaki kırparlar :) zeynep264 15-04-08, 07:07 Bir de Mustafa'nın saçları uzun. O dönemki askerliği tam olarak bilmiyorum. Şimdi tam ararştırmadan yazmak istemem o zamanki uygulamayı ama günümüzde askeri o saçla tutmazlar, illaki kırparlar :) haklısın gerçekten mustafanın saçları dikkat çekiyodu.mustafa gibi bitane daha olsa dikkat çekmez bitek mustafanın saçları festen dışarı taşmış.tamam çekici idi ama askerdesin sen yani dimi:img-tomat zeynep264 15-04-08, 07:44 bide çarşıya giderken tüfeğini yanına alan vahide, o kaa yol yürüyolar gecenin bi körü eve geliyolar tüfeği yok yanında:icon_whis emrecetin 22-04-08, 00:54 Dizide Sadrazam Alosonya cephesindeki çarpışmalardan bahsederken şöyle dedi. "Tırnova kuvvetlerimizin eline geçmiş, birliklerimiz Yenihisar'ı almak için hazırlık yapıyorlarmış" Birincisi Tırnova Bulgaristan'da bulunan bir şehirdir. Teselyada benzer adda olan şehir Tırhala'dır. Eğer Tırhala'ya Tırnova da deniyorsa orası ayrı, bunu bilmiyorum. Eğer kastedilen yer Tırhala ise yine bir hata var. Yenihisar Tırhala'dan önce alınmıştır. Tırhala alındığında Yenihisar'ın alınması için hazırlık yapılması diye birşey söz konusu değil. Eğer Tırnova Tırhala'dan farklı bir Teselya şehri ise ve Yenihisar yolu üzerinde ise bir hata yok, ama ben böyle bir bilgiye rastlamadım. Tırnova Bulgaristan'da ve Tırhala Teselyada. İlk zaptedilen de Yenihisar. Ben Tırhala'nın kastedildiğini düşünüyorum ve bu yüzden bir mantık hatası yapıldı sanırım. 2_Shy 27-04-08, 14:46 31.bölüm fragmanın da vahidenin rüyası olduğunu düşündüğümüz bir sahne var,hani yağmur altında vahide ve mustafa sarılıyorlar filan..O sahnede mustafanın sakalları askere gitmeden önceki hâline nazaran çok kısa..Bu vahidenin rüyası olduğuna,ve vahidenin mustafayı en son gördüğü hâliyle hayal etmesi gerektiğine göre sanırım bu da mantık hatası... Chatlac 29-04-08, 16:42 31. bölümde çok büyük bir hata vardı .Mevlüt çıkışında içerden herkes çıktı fakat ahmet ekrem ve üsmen çıkmadı.özellikle dikkat ettim hatice ve hasanın kucağında üsmen yoktu. acaba yağmur yağıyor hasta olmasın diye ramiz amcalaramı bıraktı diye bekledim ama içerdede yoktu . Ayrıca vahidenin mustafaya verdiği mendil bir anda ortadan kayboldu.Bütün dizi boyunca vahidenin onunla yatıp kalkmasını beklerdim.Mendili çöpe mi attılar naptılar :) hazal_celik 29-04-08, 18:46 bölüm başladığında fatma hanımın tırnaklarında mat beyaz oje vardı :icon_sorr gerçi dönem dizisi böyle şeyler olacak tabii ama çok gözüme battı ayrıca koskoca padişahı oynayacak hasandan başka bi oyuncu bulamamışlar mı??:icon_whis bana çok garip gelio dublajı da tutturamamışlar yada hasanla karşılaştırma yapıorum o yüzden bana öyle gelio :icon_sorr rebornwithdie 30-04-08, 10:49 bence hasan bulamamaktan değil kesınlıkle ılerleyen bolumlerde onların benzerlığınden doleyı bır seyler olacak yoksa adam mı yok? emrecetin 30-04-08, 19:51 Mevlid sırasında bütün herkes tek bir odadaydı. Burası biraz mantıksız olmuş. Kadınların bir odada erkeklerin bir odada ayrı ayrı bulunmaları gerekirdi. Herkesin aynı odada, hatta yan yana olması pek mümkün değil. Yani olmaz, burada bir hata yapılmış. AysenuR* 30-04-08, 19:55 31. bölümde çok büyük bir hata vardı .Mevlüt çıkışında içerden herkes çıktı fakat ahmet ekrem ve üsmen çıkmadı.özellikle dikkat ettim hatice ve hasanın kucağında üsmen yoktu. acaba yağmur yağıyor hasta olmasın diye ramiz amcalaramı bıraktı diye bekledim ama içerdede yoktu . Ayrıca vahidenin mustafaya verdiği mendil bir anda ortadan kayboldu.Bütün dizi boyunca vahidenin onunla yatıp kalkmasını beklerdim.Mendili çöpe mi attılar naptılar :) Aynen su Husmen benide dikkatimi cekti:img-hyste Bi baktim enuuuuu bide Husmen yok olmus:img-hyste Tabii bu cocugun da annesi babasi var oyle her sahnede vermezler belki:icon_whis ama göze cok batti, dikkatini cekerim Ahmet Ekrem zavallim toz olu verdi birden:img-hyste hemi onun ati yokmuydu bu adam yurumemi geldi onca yolu:img-hyste Bide Manastir a bir gunde yuruyup gelinebiliyor, ve Ahmet Ekrem Vahide ye hekim bulmaya giderken diyorki: Merak etme Ramiz amca, gerekirse butun gece at surucem ve yarin ogle olmadan hekimi getiricem diyo:img-hyste nasil istir bu anlamadim gitti demekki at cabuk gitmiyormus bizim bildigimiz gibi:img-hyste Ve son olarak Mustafa nin cavus uniformalarina ne oldu? Ahmet Ekrem e vermedilermi? :icon_whis Oda niye gelip Ramiz baba lara vermedi, yoksa Vahide ye vermemek icin bi yeremi firlatti:img-hyste Haydaaa hatalar giderek artiyor valla, bu ise bir cozum gerek. Bide mendile neoldu, Ahmet Ekrem le toz olup gitti hayret bu dizide sihirler dönüyor anlasilan:img-hyste hemsire 30-04-08, 19:58 Mevlid sırasında bütün herkes tek bir odadaydı. Burası biraz mantıksız olmuş. Kadınların bir odada erkeklerin bir odada ayrı ayrı bulunmaları gerekirdi. Herkesin aynı odada, hatta yan yana olması pek mümkün değil. Yani olmaz, burada bir hata yapılmış. emrecetin bende sana katılıyorum hatta genelde onemli gunlerde cocukları o ortamdan uzaklastırırlar daha oncekı bazı sahnelerde yapmıslardı bu sefer bekledım ama yapmadılar ahmet ekrem elındekı kanlı mendılle bı saat mustafanın nasıl sehıt dustugunu anlattı sankı masal anlatırmıs gıbı mevludu erkekler camıde kadınlarda evde toplanıp okurdu benım bıldıgım superkk 17-05-08, 12:38 ben bilmiyorum diziyi çok sevdiğim için mi izlerken hiç mantık hatası aramıyorum söyledikleriniz çok doğru ama hiç dikkat etmiyorummm.... dizi çok güzel hemsire 27-05-08, 15:48 zarifenın mektup olayındada mantık hatası var ıspanak namıga dıyorkı dedıgım gıbı zarfa pursıcanlı ıspanak mamut hoca yazdınmı dıyordu madem zarıfe okumayı yazmayı soktu o uzun mektubu yazabılıyor neden zarfın dısınıda kendı yazmıyor ZeRReN 27-05-08, 15:51 zarifenın mektup olayındada mantık hatası var ıspanak namıga dıyorkı dedıgım gıbı zarfa pursıcanlı ıspanak mamut hoca yazdınmı dıyordu madem zarıfe okumayı yazmayı soktu o uzun mektubu yazabılıyor neden zarfın dısınıda kendı yazmıyor Maamut'un adı ile yolluyorlar mektubu,yani Maamut postalıyor çünkü kendi adı ile yollasa dikkat çeker ve sahibine ulaşması engellenir...Mektuplaşmaları de en az görüşmeleri kadar imkansız...Ispanak aracı olmak durumunda... hemsire 27-05-08, 15:55 Maamut'un adı ile yolluyorlar mektubu,yani Maamut postalıyor çünkü kendi adı ile yollasa dikkat çeker ve sahibine ulaşması engellenir...Mektuplaşmaları de en az görüşmeleri kadar imkansız...Ispanak aracı olmak durumunda... bılıyorum kendı adıyla yolasın demedım zaten mamut namık dıye zarıfe yazsın daha once yazısını gormedıler zarıfenın yazıısnı da tanımazlar heralde ZeRReN 27-05-08, 16:01 bılıyorum kendı adıyla yolasın demedım zaten mamut namık dıye zarıfe yazsın daha once yazısını gormedıler zarıfenın yazıısnı da tanımazlar heralde Bu hafta Zarife'nin daha iyi okuma-yazma öğrenmediği ortaya çıktı zaten.Demek ki o mektuba da Ispanak müdahale etmiş,belli...İçerikte aynı gün batımını seyrediyor olmaktan başka duygusal bi şey yoktu...Daha çok Ispanak'ın kaç dil bildiğini okudu Alex!:img-hyste Zarife'nin bağımsız yazdığı,kendi söylemi olduğunu sanmam!:icon_twis Eh,ilk mektup için,bu da gayet normal...Duymadığımız kısmında da bundan sonra nasıl mektuplaşacaklarının ayrıntısı vardır...Bunlara Ispanak'ın müdahalesi de normal olan şey... pukeleka 29-05-08, 14:21 öle kaliteli bi dizi ki sanrım hiç mantık atası yaplmamış vmzafrmd 11-06-08, 18:06 ya arkadaşlar bnce mantık hatası fln yok ya da bn diziyi çok seviyorum o yüzden hiç bi hata göremiyorum ama iki şeye katılıyorum birincisi mevlüd olayı ikinciside ahmet ekremin manastıra atla gitmesi olayı bi de bişeye katılmıyorum o da mendil mevzusu ahmet ekrem mendili getirdi ki vahideye sen göremediysen senin problemin şekerim... barışcıl_ırmak 28-06-08, 20:18 mantık hatası değil cekim hatası diyelim.. Vahide Abdülü vurmaya gittiğinde ve Mustafa ile agacın orda konuştuklarında küpesi her zaman taktıgı küpe değil..başka bir küpe..ama eve gelip Zarifeye sarıldıgında eski küpesi kulagında.. bencede çekim hatası olabilir.sana katılıyorum:img-wink:çünkü çok iyi oyuncular var. HAYAT GÜLÇİN 05-07-08, 16:37 Benim dikkatimi çeken ilk bölümlerde Zarife'nin saçı...Gece yatarken yemenisini açmış olyor ve saç sırtını tamamen kapatacak kadar uzun(kalçasına kadar)...ama gündüz örülü hali ise omuzundan biraz aşağıda :)kısa duruyor yani Galiba gece yatmadan saçına ek yapıp yatıyor bizim Zarife:img-hyste |