ayse
08-05-06, 09:50
Sulhi Dölek hakkında herşeyi bu konuda paylaşabilirsiniz..
Saygılar
ayse
Saygılar
ayse
|
Tüm Versiyonu Göster : Sulhi Dölek ayse 08-05-06, 09:50 Sulhi Dölek hakkında herşeyi bu konuda paylaşabilirsiniz.. Saygılar ayse nehirrrr 09-05-06, 01:48 http://img410.imageshack.us/img410/1585/rsd3hn.jpg SULHİ DÖLEK (1948 - 2005) İstanbul'da 20 Eylül 1948'de doğan Sulhi Dölek, Deniz Harp Okulunu ve daha sonra Michigan Üniversitesi'ni bitirdi. Sulhi Dölek, 1989 yılına kadar gemi inşa yüksek mühendisi olarak Deniz Kuvvetleri'nde çeşitli görevlerde bulundu. İlk öykülerinden biri 1969 Varlık Yıllığı'nda yayımlanan Sulhi Dölek, aynı yıl "Dünya Dönmüyor Artık" adlı tek perdelik bir oyunla Yusuf Ziya Ortaç Armağanı'nı kazanarak Akbaba yazarları arasına katıldı. Sonraki yıllarda öykü ve roman çalışmalarının yanı sıra, dönem dönem Milliyet ve Cumhuriyet gibi gazeteler ile Çivi, Nokta, Tempo ve Diyojen gibi haftalık dergilerde, Varlık'ta ve başka sanat-edebiyat dergilerinde mizahi bakışlı yazılar yazan Sulhi Dölek, çocuklar için de çok sayıda ürün verdi. Sulhi Dölek, 1979 yılında "Yeşil Bayır" adlı romanıyla Kültür Bakanlığı Çocuk Romanları Yarışması'nda birinci oldu. "Korugan", "Geç Başlayan Yargılama", "Vidalar", "Kiracı", "Teslim Ol Küçük", "Truva Katırı", "Aynalar", "Kirpi", "Habis'in Serüvenleri" adlı kitapları olan Sulhi Dölek'in, bunlardan başka "İçimizdeki Yasakçı" adlı incelemesi, "Üçüncü Kattaki At", "Yeşil Bayır", "Arkadaşım Dede", "Kestane Şekeri", "Her Şeyi Bilen Çocuk", "Küçük Çalgıcılar", "Kahkaha Tarlası" ve "Hayvanlar Alfabesi" adlı çocuk kitapları, "Kuşkucu" adlı bir tiyatro oyunu, çok sayıda radyo ve televizyon oyunu da bulunuyor. Ambrose Bierce'in "Fantastic Fables" adlı kitabını "Karanlığın Kahkahası" adıyla dilimize kazandıran Sulhi Dölek'in, "Kiracı" adlı romanı 1987 yılında sinemaya uyarlandı. Sulhi Dölek, "Süper Baba", "Külyutmaz", "İkinci Bahar", "Unutma Beni" ve "Yabancı Damat" gibi televizyon dizilerinin yanı sıra, "Truva Katırı" romanından televizyona uyarladığı "Koltuk Sevdası" adlı politik hiciv dizisinin de senaryosunu yazdı. "Süper Baba"nın senaryosuyla 1997 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi?nin "Zirvedekiler" ödülünü alan Sulhi Dölek, 2000 yılında ise "İkinci Bahar"la İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerince televizyon senaryosu dalında yılın başarılı iletişimcisi seçildi. 19 Ekim 2005 akşamı yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle geçirdiği beyin kanaması sonucu komaya giren ve GATA hastanesine sevk edilen Sulhi Dölek, 18 gün komada kaldıktan sonra 7 Kasım 2005 saat 03:45'te aynı hastanede hayata gözlerini yumdu. Eserleri ile aramızda olmaya ve sevenlerine seslenmeye devam edecek. Huzur içinde yat... Sulhi Dolek resmi web sitesinden alintidir gül_ecem 10-08-06, 14:23 ölümüne çok üzülmüştüm.süper baba, ikinci bahar onun eserleriydi.bu dizilerin adını saymam çok iyi bir senarist olduğunu kanıtlıyor galiba.ayrıca yabancı damat'ın onsuz tadı tuzu kalmadı.ilk sezon muhteşem bir senaryoya ve snariste sahipti.daha sonra çuvalladı dizi.neden? çünkü o artık aramızda değil. cerenbk 10-08-06, 20:34 "ikinci bahar"'ın yönetmeni olması onun hakkında müthiş bi fikir edinmemizin başlıca nedeni zaten... nelliyattu 12-08-06, 21:07 ikinci bahar gibi muhteşem bir eser yarattığı doğrudur ama yönetmeni değil senaristidir; zaten bugüne kadar yönetmenlik yaptığı pek bir yapım olduğunu da sanmıyorum. abuksabuk1film 18-10-06, 13:23 bana göre gelmiş geçmiş en iyi dizi senaristidir... keşke günümüzün cıvık senaristleri onu kendilerine örnek alsalardı da kaliteye aç bir televizyon kültürümüz olmasaydı... Billush 04-11-06, 20:37 Yabancı Damat'ın senaristi olarak tanıdım kendisini ama daha bir çok unutulmaz esere imza attığını öğrendim.Süper baba da,İkinci Bahar da,Yabancı Damat'ta çok orginal ve gerçeklikten sapmamış dizilerdir.Kendisini saygıyla anıyorum... KIRMIZIGÜL 05-11-06, 11:09 bende ölümüne çok üzülmüştüm.bende sulhi dölek'i yabancı damat diziisyle tanıdım.ama ikinci bahar,süper baba gibi yapımlarda çok güzeldi.mekanı cennet olsun.çok güzel filmlere imza atmış birisi. Rabish 05-11-06, 23:44 Buyuk bir ustamizdi. Imza attigi projelerin kaliteleri ve basarilari ortada. Allah rahmet eylesin , mekani cennet olsun. burcuuu 18-03-07, 11:10 Süper Baba tek keLimeyLe süperdi.. diğer çaLışmaLarı da öyLe tabii.. Allah rahmet eyLesin.. ébruli 06-04-07, 02:57 benım masal kahramanım bir insanın ve bir cocugun kahramanı olmak zordur ama o benim kahramanım dı... kıtapları dizileri yazıları hala kalbimde son iki emanetini ve varlık dergısını hala bırakmadım nur içinde yatsın onu cok ozlicem en zoruda bi daha bu kadar guzel işleri yapıcak bi denizcinin olmaması rahat uyu kahramanım seni çok özlüyorum ébruli 13-04-07, 02:31 kahramanım bu hafta öğrendimki senaryon emin ellerdeymiş kuledibi bize hala izleyici değerini anlayan yazarlar oldugunu gösterdi sen rahat uyu beyaz beyincik 26-08-07, 14:22 ölümü beni çok üzdü senaryosunu yaptığı tüm diziler çok güzeldi maria clara 19-07-08, 15:32 allah rahmet eylesin iknci baharı yönettiğini bilmiyordum vay be süper baba yı da mı yönetti ben sadece yabancı damatla alakasını biliyordum öteki iki dizi yi de çok severek takip etmiştim ama tabi yaşımız küçükdü ondan kamera arkası ile ilgilenmiyorduk. |