Tüm Versiyonu Göster : Ahmet Yurdakul
Hayatı:
1954 yılında Balıkesir'de doğdu. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde tamamladı. Özel sektörün çeşitli alanlarında çalıştı, yöneticilik yaptı. Önce şiiri denedi, sonra Atilla İlhan yönetimindeki Demokrat İzmir gazetesinin sanat sayfasında ilk öyküleriyle göründü. On yıl boyunca bu türde sürdürdüğü çalışmalarını biraraya getiren ilk kitabı Körfez Üstü Yıldız Gezer ile 1985 Akademi Kitabevi Öykü Birinciliğini kazandı. Sanat Olayı, Varlık, Dönemeç, Adam Sanat, Gösteri, Yeni Düşün, Adam Öykü vb. dergilerde yazan Yurdakul, roman ve öykü çalışmalarını birlikte sürdürüyor.
eski bir fotosu
http://www.weblebi.com/PiqXmQdIBInOTMphgNWEqQ.wkt
Filmleri - Senaryo
Ölümüne Sevdalar 2005
Ankara Ekspresi 2005
Kayıp Aşklar2004
Çaylak 2003
Kurtlar Vadisi 2003
Gurbet Kadını 2003
Esir Şehrin İnsanları
Zor Hedef 2002
Karaoğlan 2002
Zeybek Ateşi 2002
Aşkın Dağlarda Gezer 1999
Sıcak Saatler 1998
Vurguna İnmek 1990
http://www.sinematurk.com/kisi.php?6518
Ayrıca Ahmet Yurdakul'un kitaplarıda var.
Korsanın Seyir Defteri
Bir Masal Akşamı
Yorgun Çanlar
Körfez Üstü Yıldız Gezer
Despina'nın Gözyaşları
Kahramanlar Ölmeli
Sıcak Saatler ile tanıdım onu aslında hiç görmedim sadece senaryosuna ve repliklerine hayran oldum.Tabii sıcak saatlerin tekrarını 3-4 defa izledikten sonra jenerikteki tüm isimlere aşina oldum.
ilk işim onu, Ahmet Yurdakul'u araştırmaktı.Zaten ss de bir anlamda cok farklı replikleriyle öne cıkmıştı.
Sonra yazdığı dizileri takip etmeye çalıştım ama sıcak saatleri unutmam mümkün değil,onu yine kaliteli diizleri yazarken görmek dileğiyle.
dip not: Sıcak saatler'de bir sahnede de oynamıştır kendisi cok gizemli bir rolde ama ben hatırlamıyorum maalesef
Ankara cinayetinin sırları beyazperdede aralanacak
Dünyaca ünlü polisiye romanı yazarı Agatha Christie'nin roman haline getirmek için üzerinde bir süre iz sürdüğü Ankara Cinayeti, sinema filmi oluyor. Çekimlerine önümüzdeki günlerde başlanacak olan filmde başrolleri Tarık Akan, Zuhal Olcay ve Mehmet Aslantuğ paylaşacak.
1945 yılında işlenen ve Cumhuriyet tarihinin bilinen en karanlık siyasi cinayeti olan Ankara Cinayeti, sinema filmi olarak beyazperdeye aktarılacak. Dünyaca ünlü polisiye roman yazarı Agatha Christie'nin roman haline getirmek için bir süre üzerinde iz sürdüğü olay, aynı adla sinema filmi olarak çekilecek. Yönetmenliğini Yağmur-Durul Taylan kardeşlerin yapacağı filmde başrolleri Tarık Akan, Zuhal Olcay ve Mehmet Aslantuğ paylaşacak. Filmde diğer rolleri ise Zafer Ergin, Ahmet Mümtaz Taylan, Ali Sürmeli, Mete Horozoğlu ve İpek Tenolcay canlandıracak. Zuhal Olcay, Haşmet Orbay'ın annesi, aynı zamanda Enver Paşa'nın kızkardeşi olan psikopat Mediha lakaplı Mediha Orbay'ı canlandıracak. Tarık Akan Kazım Orbay'ı, Mehmet Aslantuğ ise gazeteci Suat Nedim'i oynayacak.
KİTABI İHSAN TOMBUŞ YAZMIŞTI
Sinema filmi, eski bir milletvekili olan ve Ankara cinayetinin sanıklarından Reşit Mercan'ın Robert Koleji'nden arkadaşı olan İhsan Tombuş'un Ankara Cinayeti' adlı kitabından Ahmet Yurdakul tarafından senaryolaştırıldı. Filmin yapımcılığını ise Hayri Aslan üstlenecek... Ankara'da işlenen ve dönemin Genelkurmay Başkanı Kazım Orbay'ın oğlu Haşmet Orbay'ın da yargılanmasına neden olan ünlü Ankara Cinayeti, Dr. Neşet Naci'nin neden ve kimler tarafından öldürüldüğü sorusuna bu kez sinemada cevap arayacak.
CHRISTIE DE FİLMDE YERİNİ ALACAK
Ankara Cinayeti'nin büyük ses getiren duruşmalarının görüldüğü yıllarda Türkiye'yi ziyarete gelen ünlü yazar Agatha Christie de, bu esrarengiz olaya duyarsız kalmamış ve konuyu araştırmaya başlamıştı. Agatha Christie'nin bu araştırmalarının da yer alacağı filmde, ünlü yazarı önümüzdeki aylarda Türkiye'ye gelecek olan İngiliz bir oyuncu canlandıracak.
Olay Nasıl Gerçekleşmişti?
Tarih; 16 Ekim 1945. Yer; Dr. Neşet Naci Arzan'ın Ulus Samanpazarı'nda bulunan muayenehanesi. Arzan, 'yetişin adam öldürüyorlar' diyerek odadan çıkar. Peşinden de hasta olarak odaya giren genç saldırgan fırlar. Saldırgan, Arzan'ın yardımcısının tüm engellemelerine rağmen, doktoru koridorda yakalar. Ardından 7 el silah sesi gelir... Doktor hayatını kaybeder, saldırgan kaçar ve Türk siyasi tarihinin çok bilinmeyenli cinayetinin seyri böylelikle başlar. Cinayetin ertesi günü Reşit Mercan adlı bir genç karakola teslim olur. Mercan, ilk mahkemede verem hastası olduğu halde, Arzan'ın kendisine gerekli olan tedaviyi yapmadığını, sanatoryuma yatırmadığını; bu nedenle de kendisini öldürdüğünü iddia etmektedir. Ancak, Mercan'ın Robert Koleji'nden arkadaşı, dönemin Genelkurmay Başkanı Kazım Orbay'ın oğlu Haşmet Orbay; tanık olarak çıktığı kürsüde silahın kendisi tarafından temin edildiğini söyleyince cinayetin seyri hızla değişmeye başlar. Yaklaşık üç yıl süren dava, Haşmet Orbay'ın cinayet işlemekten 18 yıl, Reşit Mercan'ın ise cinayete yardımcı olmaktan 9 yıl hapis cezasına çarptırılması; dönemin Ankara Valisi ve Belediye Başkanı Reşit Mercan'ın karakola teslim olmadan önce yaklaşık bir saat görüştüğü iddia edilen Nevzat Tandoğan'ın şüpheli ölümüyle sonuçlanır. Neşet Naci Arzan'ın Sovyetler Birliği Elçiliği'nin doktoru olduğu, öldürülme nedeninin ise Orbay ile birlikte yürüttükleri casusluk faaliyeti olduğu öne sürülse de; gerçek hiçbir zaman tam olarak aydınlanmaz...
http://www.sabah.com.tr/gny/gny118-20060715-200.html
ARKA SOKAKLAR
Kanal D'de, Temmuz ayında ekrana gelecek olan dizide, Zafer Ergin, Şevket Çoruh, Özgür Ozan, Gamze Özçelik, Uğur Pektaş, Filiz Taçbaş, Pınar Aydın ve Figen Evren başrolleri paylaşıyor. Yapımını Erler Film'in, yapımcılığını Türker İnanoğlu'nun üstlendiği, yönetmenliğini Orhan Oğuz'un yaptığı, senaryosunu Ahmet Yurdakul'un yazdığı dizide; İstanbul Polis Teşkilatı Asayiş Şube'de görev yapan 5 kişilik polis timinin aile yaşamları ve İstanbul sokaklarındaki serüvenleri ekrana gelecek. Sevinçte, kederde, aşkta ve yalnızlıkta her zaman birbirlerinin yanında olan polislerimiz, "Birliktelik ruhu" ve "Mücadele azmiyle" kötülerin korkulu rüyası olacaklar.
Yapım : Erler Film
Yapımcı : Türker İnanoğlu
Yönetmen : Orhan Oğuz
Senaryo : Ahmet Yurdakul
Müzik : Murat Evgin
Oyuncular : Zafer Ergin (Rıza Baba/Şef), Şevket Çoruh (Mesut), Özgür Ozan (Hüsnü), Gamze Özçelik (Zeynep), Uğur Pektaş (Murat),Filiz Taçbaş (Ayla/Rıza'nın Karısı), Pınar Aydın (Pınar/Rıza'nın kızı), Figen Evren (Suat/Hüsnü'nün Karısı), Özlem Çınar (Aylin), Melda Arat (Yeşim), Itır Esen (Emel), Kerimhan Duman (Tunç), İlker Yeğin (Yavuz), Canan Türker (Semiha), Yusra Geyik (Zeliha), Onur Bay (Tekin), Furkan Göksel (Metin), Özge Özbütün (Şule), Ali Kıyak (Mustafa), Cüneyt Soysalan (Nihat)
Kurt_Memati 19-08-06, 21:53 Arka Sokaklar adlı dizideki senaryoyu beğeniyorum. Tabi her senaryoda olan akdaklıklar var. Ama Ahmet Yurdakul daha iyi senaryolar yazacaktır.
buralar uğrayan var mıdır bilmiyorum ama ben ahmet yurdakulu bir de kurtlar vadisinin iyrmi bölümlük ilk sezonundan hatırlıyorum.yanılıyormuyum acaba?zaten osman sınavın kadim ekiplerinden birisidir.yaine yanılmıyorsam şuan köprü ekibinin içindedir.kendisini tebrik ediyorum.senoryosunu yazdığı diziler hep iyi işler olmuştur:img-yes:
derman abla 16-08-07, 08:11 arka sokakların senaristlerinden 1 tanesi kendisi.kalemi çok gzl.yazdığı dizilere bayılıyorum.özellikle arka sokaklar
ahmet yurdakulu benm tanımam sıcak saatler dizisiyle oldu..ve sıcak saatlerde kullandıgı cogu repliği hala bugun yayınlanmakta olan köprü,arka sokaklar ve diğer dizilernde kullanmaya devam ediyor..:img-yes:kendisi cok iyi bir senarist sıradan hikayelrden cok ;zor ama ilginç hikayelr kaleme alıyor ...basarılı ve kendine özgü:good:..ismini görmesem bile bi dizide onun cümleleri geciyorsa tamam bu cümlelern sahibi kesn ahmet yurdakuldur diyorum ve dizi biterken bakıyorm evet senarist ahmet yurdakul yazıyor jenerikte... :img-yes:
ayy arka sokaklarin senartistlerin den birii
muhtesemm yaziooo
ellerne saglik :happy0064
.... ahmet abii muratla zyenep mutlu olsunn kavga etmesinn... :D :img-wink:
:img-hyste
|
|