Tüm Versiyonu Göster : Yaprak Dökümü-2.Sezon Bölüm Yorumları/2
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[ 10]
Dün Şevket'in her sahnesi beni çok etkiledi pişmanlıgını gösterebildi ama ne çare
Evden ayrılmadan önceki veda sahnesi varya :img-cray: Leyla nasılda rolünü yaptı aglarken çenesi titredi resmen bende koyverdim orda o sahnede herkes şahaneydi oyunculuk bu dedigim bi sahneydi Helal Olsun!
Ferhunde de yamanlıgını bi kere daha gösterdi helal olsun onada :)
dün şevketin leyla diyip ona sarıldığı sahne süperdi. neclaya zoraki sarıldı şevket.
ferhundeye kızar gibi oldum. oğuzun cezasını çekmesini istiyorum. işi bu kadar kolaya getirmemeli.
necla bencede cemi haketmiyor.
Leyla Yaman Bey'in yanında iyi bir işte çalışıyor 1000 ytl maaş alıyordur 500 de abisinin borcuna verdiğine göre kalanı istediği gibi değerlendirebilir. :Bir manikürle maaşın bittiğini sanmıyorum.
Necla ve Cem konusuna girmiyorum konuşmaya değer bulmuyorum çünkü. Cem kapının önüne giderek dibi gördü akşam gözümde. Kişilik olarak 0 artık.
sekreterler 1000 ytl mi alıyor yani? yaman beyin gönlünden kopmuştur belki ama 1000 ytl almazlar bence:)
bir manikürle bitmez de saç kestir, boyat sonra bi de fön, üstüne bir de manikür.tamamı gitmese de gider bir kısmı. ama dizi bu, taksiye de binerler, evin tüm abajurları açıktır da, ama onlar cepten değil sponsordan:)
yaw aksam süperdi resmen
sevketin eve gelmesi ama ali riza bey yinede kiyamadi ogluna vuramadi
ama adama helal olsun kendi elleriyle götürdü oglunun daha batmamasi icin
leylanin oya hanima gitmesi sacmaydi cünkü kadinin yuvasi onun yüzünden yikildi
cem ise neclayi halen seviyor ama diyemiyor
FIkret ile Tahsinin mutlulugunun devami artik bebeklerinide görüz ins.
Oysaki ben Cemin Neclanin yanina gitmesine cok sevinmistim. Ne ince bi insan, heleki bu zamanda pes dogrusu.. e dogru hic bi turk erkegi bu kadar gentleman olmayi basaramaz. Bu yuzdende cok tuhaf karsilaniyo izleyiciler tarafindan.. Agirdan al, gurur yap, surat yap, olmadi eski turk filmlerinden asina oldugumuz sahneler olsun, tokatlar atilsin, kufurler edilsin ahuahu Herneyse.
Cem'in anneside Fahriye hanimi uyarmaya gelmis sanirim. Agir sozler kullanmasa bari, cunku bi anneye yapilicak en kotu sey bu olurdu. Cem gibi birinin annesininde en az onun kadar kibar birisi oldugunu umudediyorum. Yinede Fahriye hanimin sozlerine bakilirsa pekte hos olmayan seyler soyliyecek.
Merakla bekliyoruz efendim =)
deadly_angel 01-05-08, 20:53 Şevket'in Oğuz ile aynı hapishaneye düşmesi uzun zamandır beklediğim birşeydi, yanılmadım.Dizinin gelecek sezon da devam edeceğini düşünürsek Şevket olayını bir şekilde bir sonuca bağlamaları gerekiyordu.Şimdi merak ettiğim şey Şevket'in karanlık işlere mi el atacak yoksa cezasını paşa paşa çekecek mi?
Güzel bir bölümdü, genel olarak baba oğul üzerine kuruluydu.Ama pek akıcı bulduğumu söyleyemeyeceğim.
Fikret'in hamilelik haberi pek çok insanı çok sevindirmiştir sanırım.Ben biraz erken olduğunu düşünüyorum, herşey biraz hızlı gelişiyor sanki.
sabah_güneşi 01-05-08, 21:10 Fragmanı defalarca izledim ve sanırım Fikret hamile değil...:img-cray:
Fikret'in hamile olması en çok istediğim şeylerdendi... Bu bölüm gerçekten umutlanmıştım ama gelecek bölüm bu umudu tamamen yitireceğim sanırım...
Cevriye Hanım zaten ayrı bir vaka...:img-tomat
Off! Bu senaristler beni öldürücek... :img-cray:
PAMUK_MELEGIM 01-05-08, 23:25 Valla Leylayi cekemeyenler burda cok ama Gozunu Biraz Daha
Acarlarsa Aslinda Necla Cekilmez biri neyse ...
Fikret hamile degil gibi ama nicin agliyor ki
hayal kiriklina mi ugradi acba?:icon_whis
karafirtina 01-05-08, 23:39 ya bukadar olur...bir dizi nasil 72. bolume gelirde hala insan SIKILMADAN izler....
merak ettigim finalyapilacakmi..gelecek sezonda devam edilecekmi
~*~NaR-ı GüL~*~ 02-05-08, 00:22 ya bukadar olur...bir dizi nasil 72. bolume gelirde hala insan SIKILMADAN izler....
merak ettigim finalyapilacakmi..gelecek sezonda devam edilecekmi
Evet haklisin bende SIKILMADAN izliyorum bunun nedeni ise yaprak dökümünün gercekleri yansitiyor olmasidir...gercek hayatta ne varsa yaprak dökümünde de o var...günümüzdede bazi aileler su an ali riza bey ve ailesinin yasadiklarinin cogunu yasiyor...bu dizinin bu kadar begenilmesinin sebebide o aileleri ve yasadiklarini yansitiyor ve onlara ayna tutuyor olmasidir...
Evet dizi gelecek sezon da devam edecek :img-yes:
batuhan_gumus 02-05-08, 07:03 dün reyting yorumu yapamadım
maşallah reytingler yine uçmuş
20% gecmissiz :)
ama çarsamba gunu deki bölüm çok guzeldi ya
hele başları:img-cray:
Bazı arkadaşlar Leylayı daha içten bulduğu için daha içli ağladı Şevkete sarılmaları falan Neclanın hareketleri zoraki tarzı yorumlar yapmışlar Leyla belki bencilliğinden sıyrılıp vicdan azabı duyduğu içindir ki ben hiç sanmıyorum o kadar içli ağlamıştır. Sonuçta abisinin uçuruma sürüklenişine vakti zamanında seyirci kaldığı müdahale etmediği ve bilakis evdeki paraları kaçırıp Şevkete getirmedimi kimileri yine saflığa vurur dünyanın en saf kanatsız meleği ya Leyla insanda göz var nizam var abisini kaç kere kumar masasında gördüde gıkını bile çıkarmadı çünkü neden o sıralar istemem yan cebime koy dediği canı etkileme peşindeydi yalansa yalan denilsin!!! Leyla pişmanlığına ağlamıştır ağladıysa abisine değil
Yine çok güzel bir bölümdü Şevketin tekrar dönmesine çok sevindim özlemiştik artık Sedefin hareketi ne kadar yanlış anlaşılsada Sedefin düşüncesini takdir ettim eğer engel olmasaydı Şevketin ve ailenin başına daha kim bilir neler gelcekti. Anlamadan dinlemeden Ferhundenin gazıyla millet Sedefe tepki gösterdi.
Ferhundenin gücüne aklına ve mantığına gerçekten hayranım çok takdir ediyorum. :happy0064
Fikret ve Necla göz bebeğim zaten Fikretin hamile olduğunu düşünüyoruz ama ya hamile değilse ne olabilir hastalığı falan çıkmasın dayanamam çünkü :img-cray:
Necla ve Cem arasında bişeyler başlamak üzere ama haftayaki bölüm fragmanında gördüğümüz kadarıyla düşündüklerim oluşucak gibi Cem ve Necla birbirlerini çok sevicekler yanlız aileler yüzünden birleşemiyecekler.
Bazı arkadaşlar Leylayı daha içten bulduğu için daha içli ağladı Şevkete sarılmaları falan Neclanın hareketleri zoraki tarzı yorumlar yapmışlar Leyla belki bencilliğinden sıyrılıp vicdan azabı duyduğu içindir ki ben hiç sanmıyorum o kadar içli ağlamıştır. Sonuçta abisinin uçuruma sürüklenişine vakti zamanında seyirci kaldığı müdahale etmediği ve bilakis evdeki paraları kaçırıp Şevkete getirmedimi kimileri yine saflığa vurur dünyanın en saf kanatsız meleği ya Leyla insanda göz var nizam var abisini kaç kere kumar masasında gördüde gıkını bile çıkarmadı çünkü neden o sıralar istemem yan cebime koy dediği canı etkileme peşindeydi yalansa yalan denilsin!!! Leyla pişmanlığına ağlamıştır ağladıysa abisine değil
Yine çok güzel bir bölümdü Şevketin tekrar dönmesine çok sevindim özlemiştik artık Sedefin hareketi ne kadar yanlış anlaşılsada Sedefin düşüncesini takdir ettim eğer engel olmasaydı Şevketin ve ailenin başına daha kim bilir neler gelcekti. Anlamadan dinlemeden Ferhundenin gazıyla millet Sedefe tepki gösterdi.
Ferhundenin gücüne aklına ve mantığına gerçekten hayranım çok takdir ediyorum. :happy0064
Fikret ve Necla göz bebeğim zaten Fikretin hamile olduğunu düşünüyoruz ama ya hamile değilse ne olabilir hastalığı falan çıkmasın dayanamam çünkü :img-cray:
Necla ve Cem arasında bişeyler başlamak üzere ama haftayaki bölüm fragmanında gördüğümüz kadarıyla düşündüklerim oluşucak gibi Cem ve Necla birbirlerini çok sevicekler yanlız aileler yüzünden birleşemiyecekler.
Sedef haric diger konularda tamamen katiliyorum yorumuna saglik :D
BenceFerhunde kiskanmakta tamamen hakli.. gecenin bir yarisi komsunun kizi benim kocamla gitse üstelik ben komsu kizinin kocama karsi bos olmadigini bilsem bende birlikte kactiklarindan baska bisey düsünemezdim.. amaiyikide gitmis yoksa sevket tamamen elden gidecekti gercekten sevketi cok özlemisim..super bi bölümdü bu dizi insani fena bagliyor kendisine.. bence fikret hamile degil ne yazikki hepimiz fikretin mutlulugun fazla uzun sürmiyecegini bilioruz...
umut özlem 02-05-08, 12:24 yaa bence Fikret miğde rahatsızlığı geçiriyo..Cevriye hanımın tüm laflarını yuttu tabi dışarı atamadığı için sonunda hasta oldu..sinir stres üzüntü hepsi birikti ve sonunda Fikreti Cevirye hanım miğde hastası etti..üstünede ailesinin bitmeyen sıkıntıları eklendi tabii.. inşallah rahatszlığı daha mühim bişey değildir..Tahsinin ilk karısıda Allah bilir Ceviryenin çenesinden hastalanıp vefat etmiştir..Allah Fikreti korusun kötülerin cezasını versin inşallah..:)
Atv avrupa'da dizinin gelecek haftaki bölüm fragmanını gördüm.
* Ali Rıza Bey Hayriye Hanım'a; Fikret'ten sonra Şevketi de yolcu ettim diyordu
* Fikret Tahsin ile bir yerde oturmuş; annen şimdi bütün mahalleye yayar hamile olduğumu diyordu.
* Cem ve annesi Necla ile karşılaşıyorlar ve annesi Cem'i uyarıyordu onun sana yaptıklarını unutma gibisinden..
* Şevket ve oğuz aynı hapishaneye düşüyorlar ve şevket katır dedikleri adamla arkadaşlık etmeye başlıyor sanırım..
* Cem, Necla'ya tam hatırlamıyorum ama keşke bir şansımız daha olsaydı ama sana baktığım da hala kırgınlık/öfke hissediyorum gibisinden bir şeyler diyordu..
* Cevriye Hanım Hayriye Hanım'a telefon açıp kızın hamile senin gibi 5 tane doğuramaz ama şimdiden başladı gibi şeyler söylüyordu. Hayriye Hanım tabii mutlu (bu geçen ki bölümden mi yoksa gelecek haftaki bölümde mi tam hatırlayamadım karıştı kafam :) )
* Son olarak Ali Rıza Bey Sedef'e sarılıp sen çok değerlisin bizim için falan demesi ..
hatırladıklarım bu kadar .. Herkese iyi günler :img-wink:
forever_bim 02-05-08, 13:58 Bazı arkadaşlar Leylayı daha içten bulduğu için daha içli ağladı Şevkete sarılmaları falan Neclanın hareketleri zoraki tarzı yorumlar yapmışlar Leyla belki bencilliğinden sıyrılıp vicdan azabı duyduğu içindir ki ben hiç sanmıyorum o kadar içli ağlamıştır. Sonuçta abisinin uçuruma sürüklenişine vakti zamanında seyirci kaldığı müdahale etmediği ve bilakis evdeki paraları kaçırıp Şevkete getirmedimi kimileri yine saflığa vurur dünyanın en saf kanatsız meleği ya Leyla insanda göz var nizam var abisini kaç kere kumar masasında gördüde gıkını bile çıkarmadı çünkü neden o sıralar istemem yan cebime koy dediği canı etkileme peşindeydi yalansa yalan denilsin!!! Leyla pişmanlığına ağlamıştır ağladıysa abisine değil
Valla Ferhunde'nin yaptıklarına hayran kalabiliyorsan, zaten yorumuna diyecek sözüm olmaz arkadaş, Ferhunde dibi gördü, kocam kocam diyor ama başka erkeği kesiyor gözüyle. Hatta adam çağırsa gidip koynuna girecek tabii ne için, para için :)
Diğerlerine de katılmıyorum. Uzun uzun yazacak değilim, nasılsa bir şey değişmeyecek.
Şevket'in kumara saplanmasının sebebi de Leyla olduysa pes diyorum başka da bir şey demiyorum. Son olarak, Leyla ve Şevket'in arasındaki bağ çok güçlü ve Şevket Leyla'yı Necla'yı sevdiğinden fazla seviyor :love05: Üzgünüm ama durum bu :):)
diziyi dünden beri netten izliycem diyorum bir türlü kısmet olmamıştı şimdi izliyorum şevket ve ailesinin vedalaşma sahnesi beni bitirdi ya off leylaya leyla dedi ya zaten ikiside ağlamaklıydı leyla koyverdi kendisini:img-cray: birde arabada şevket doyasıya gökyüzüne baktı ya içim parçalandı resmen:img-cray:
Valla Ferhunde'nin yaptıklarına hayran kalabiliyorsan, zaten yorumuna diyecek sözüm olmaz arkadaş, Ferhunde dibi gördü, kocam kocam diyor ama başka erkeği kesiyor gözüyle. Hatta adam çağırsa gidip koynuna girecek tabii ne için, para için :)
Diğerlerine de katılmıyorum. Uzun uzun yazacak değilim, nasılsa bir şey değişmeyecek.
Şevket'in kumara saplanmasının sebebi de Leyla olduysa pes diyorum başka da bir şey demiyorum. Son olarak, Leyla ve Şevket'in arasındaki bağ çok güçlü ve Şevket Leyla'yı Necla'yı sevdiğinden fazla seviyor :love05: Üzgünüm ama durum bu :):)
Sevgili forever_bim,Ferhunde için Şevket,kendisi yerine Sedef’i aradığı anda bitmişti zaten.
Artık kalbinde bitirdiği bir evlilik söz konusu. Senin deyiminle başka erkeği kesmesinde bir sakınca yok yani. Aynı Leyla’nın Can’la beraber olmasında bir sakınca görülmediği gibi.Her iki durumda da kağıt üzerinde kalmış iki evlilik söz konusu. Ferhunde bu, saf ve çaresiz bir kadın değil.Evliliğini kafasında bitirdi ve şimdi yolunu çiziyor.Şevket’ten resmi olarak ayrılması da yakındır.Zaten Şevket Ferhunde’den daha önce evli olmasına rağmen başka bir kadınla rahatlıkla flört ediyordu.Üstelik o zaman evlilikleri de iyi kötü yolundaydı.
Sevgili forever_bim,Ferhunde için Şevket,kendisi yerine Sedef’i aradığı anda bitmişti zaten.
Artık kalbinde bitirdiği bir evlilik söz konusu. Senin deyiminle başka erkeği kesmesinde bir sakınca yok yani. Aynı Leyla’nın Can’la beraber olmasında bir sakınca görülmediği gibi.Her iki durumda da kağıt üzerinde kalmış iki evlilik söz konusu. Ferhunde bu, saf ve çaresiz bir kadın değil.Evliliğini kafasında bitirdi ve şimdi yolunu çiziyor.Şevket’ten resmi olarak ayrılması da yakındır.Zaten Şevket Ferhunde’den daha önce evli olmasına rağmen başka bir kadınla rahatlıkla flört ediyordu.Üstelik o zaman evlilikleri de iyi kötü yolundaydı.
şevket kiminle flört ediyodu ki ben mi kaçırdım yaa :blink:
Bence yanlis gormussun. Necladan cok Leylayi seviyoda ne demek?.. ayrica aile icinde sevginin buyuklugu kucuklugu nasil olculuyo? boyle bisey olabilirmi?.. ben bu ailede buna hic bi ihtimal vermiyorum. Cok cocuksuca bi yaklasim olmus uzgunum ama bunu belirtmeden gecemicem. Hala Neclaya olan kirginligini goremiyormusunuz?, yada Leylanin su zor gunlerindeki ilgi ve sevkat ihtiyacina. Bunu bi abi olarak fazlasiyla veriyo olmasida cok normal, cunku Leylanin buna cok ihtiyaci var. Bi tek bunu Necladan goremiyo, cunku bunuda Leyla kendisi bloke etmis durumda yasadiklari olaylardan oturu. Kaldiki Necla Fahriye hanimdan daha cok dusunuyo sanki Leylayi ha ne dersiniz.. Mesafeli olmasalar belkide gidip uyaricak, cunku her ne yasanmis olursa olsun Leylayi hala cok sevdigine ve ona zarar gelmesini istemedigine eminim.
Bunada sanirim bi tek ben inaniyorum, ama durum bu.
Ferhundenin zekasına hayranım dedim evet doğru kovulmaktan kurtuldu neyiyle zekasıyla kendine güveniyle Ferhunde sonuçta iyide olsa kötüde olsa dizideki en güçlü karakter ben bunu kastettim ama niyeyse laflar hep saçma yerlere çekiliyor Şevketin kumar batağına düşme sebebi Leyla değil tabiki Leyla sadece abisini uyarmadı kurtarmak yerine köstek oldu yeri geldi para bile getirdi evden bunu herkes gördü izledi sen bence yazımda ne demek istedim onu oku ondan sonra eleştirini yap Necladan daha çok sevilebilir ona yorumum yok ama leylanın aynı derecede sevdiğinden şüpheliyim sevseydi abisine vakti zamanında uyarı yapabilirdi. :icon_whis
şevket kiminle flört ediyodu ki ben mi kaçırdım yaa :blink:
Sanırım oldukça fazla sahne kaçırmışsınız.Romantik şarkılar eşliğinde gözleri dolu dolu bakışan,cilveleşen Sedef ve Şevket tabii ki :img-wink:
forever_bim 02-05-08, 15:21 Ferhundenin zekasına hayranım dedim evet doğru kovulmaktan kurtuldu neyiyle zekasıyla kendine güveniyle Ferhunde sonuçta iyide olsa kötüde olsa dizideki en güçlü karakter ben bunu kastettim ama niyeyse laflar hep saçma yerlere çekiliyor Şevketin kumar batağına düşme sebebi Leyla değil tabiki Leyla sadece abisini uyarmadı kurtarmak yerine köstek oldu yeri geldi para bile getirdi evden bunu herkes gördü izledi sen bence yazımda ne demek istedim onu oku ondan sonra eleştirini yap Necladan daha çok sevilebilir ona yorumum yok ama leylanın aynı derecede sevdiğinden şüpheliyim sevseydi abisine vakti zamanında uyarı yapabilirdi. :icon_whis
Uyarmadı mı? Arabada defalarca uyardı. Uzatmak istemiyorum ama, para Şevket'indi, çok diretti Şevket. Ayrıca Leyla gitmeye gönüllü olsa kendini eve kapatmazdı. Şevket arayınca gitti.
Sevgili Deniz
Ben Leyla ve Can yakınlığını da doğru bulmuyorum. Etik değil bu da. Kağıt üstünde de olsa bitmeli evlilik. Benim Oya'ya kızma sebebim, bireysel olarak ona baktığımda, kadınlık gururunu çiğnemesi nedeniyledir.
Uyarmadı mı? Arabada defalarca uyardı. Uzatmak istemiyorum ama, para Şevket'indi, çok diretti Şevket. Ayrıca Leyla gitmeye gönüllü olsa kendini eve kapatmazdı. Şevket arayınca gitti.
Sevgili Deniz
Ben Leyla ve Can yakınlığını da doğru bulmuyorum. Etik değil bu da. Kağıt üstünde de olsa bitmeli evlilik. Benim Oya'ya kızma sebebim, bireysel olarak ona baktığımda, kadınlık gururunu çiğnemesi nedeniyledir.
Vakti zamanı biraz geç kalmış bir uyarı Ferhunde hüngür hüngür ağlayarak bir gece yarısı Leylanın odasına geldi Leylaya 250 bin ytl kaybetmiş Leyla diye ağladı gece o odada yattı ertesi gün Leyla 250 bin kaybetmişsin abi napıcaksın artık oynama uyarı bu bu biraz geç bir uyarı değilmi gönüllü gitmedi evet Şevket arayınca gitti sonuçta gitti gitmeyebilirdi ve Şevketin daha fazla kaybetmemesi için engel olabilirdi.
Neyse ya konuyu kapatıyorum Herkesin kendi fikri kendine tabi saygı duyarım.
Son bölümdeki gelişmelerin, diyalogların(aklımda kaldığı kadarıyla) bana düşündürdükleri :
Ayşe:Abim gelmiş!
Necla (koşmasına engel olarak): Dur.
(Niye yahu? Cüzzamlı mı bu adam? Tamam suç işledi ama en nihayetinde sizin kardeşiniz. Sanki senin yaptığın onunkinden az mı iğrençti? Sen aynı odada yatıyorsun Ayşeyle, Şevket sarılırsa ne olur? ahlaksızlık mı bulaştırır?)
Ali Rıza Bey (Şevket'e): Sen bizi rezil ettin, ben sana çocuklarımı emanet etmiştim, nasıl yaptın böyle bir şeyi nasıl?......
(Ahh ali rıza Bey ahh, baktı ki sen yapılan her şeyi, pardon çocuklarının yaptığı her yanlışı, çok kolay hazmediyorsun, o da şansını denemek istedi herhalde.)
Sedef: Gitme Şevket, anneni, babanı, kardeşlerini düşün. onlar ne olacaklar? bıdı bıdı bıdı....
(Şevketciğim, ne söylendiği değil, kimin söylediği önemli galiba senin için, aynı lafları az önce karın da söylemedi mi sana? İlle arkandan koşup yalvarması mı gerekiyordu? Erkek egosu olayı mı bu şimdi? Eğer beklediğin buyduysa evlendiğin kadının öyle biri olmadığını bilmen lazım, seni kaybetttiğine inanmış olmasa belki (o da belki) yalvarırdı ama .....)
Ali Rıza Bey ( Hayriye hanım Şevketin arkasından ağlarken): Ağlama, eğer ben ağlamıyorsam kimse ağlamasın.
(Yuh! Bir insan bu kadar da kendisini dünyanın merkezi sanamaz. Ama tabi bunda etrafında fırıl fırıl dönüp duran eş ve kızlarının da rolü var. Adam orada duyguları olan tek kişi kendisi sanıyor. Ataerkilliğin son noktası)
Hayriye Hanım (Ali rıza bey'e): Elin nasıl? acıyor mu?
( Tövbe tövbe!! Bu adamı bu kadar bencil ve başkalarının hissettiklerine karşı duyarsız yapan sizsiniz Hayriye hanım, siz ve kızlarınız. O soruyor mu sana ruhun acıyor mu diye. Oğlun kanundan kaçmak için evden ayrıldı daha az önce, sen kocanın ona vurmak için kalkmış ama çok iyi bir baba olduğu için(!) son anda duvara inmiş elini merak ediyorsun)
Leyla: Ferhunde hamileymiş, sen Sedef'i arayıp onu aramayınca... Neden aramadın?
( Bravo Leyla, o evde aklını kullanabilen, gerçekleri gören önce sadece Ferhundeydi, şimdi sen de öylesin, sanırım yaşadıkların olgunlaştırdı seni, bir gençlik hatası sonucu hamile kaldığın için tecavüzcünle evlenmek zorunda bırakılışın, ama o tecavüzcü seninle evliyken, hem ailesine hem nişanlısına ihanet ederek onunla kaçan ve bunu bahane eden Fikretin de ailesini silip tanımadığı bir insanla evlenmesine neden olan kızkardeşin Neclanın affedilmesi...Üstelik şu anda da sürekli pohpohlanması.... Bunların ruhunda açtığı yara seni ailenin yanlışlarını daha net görmeye itti galiba.)
Ferhunde ( Odaya giren Şevket'e): .............Sen bu çocuğu haketmedin.
( Yapma Ferhunde, o kadar acımasız olma, tamam çok incindin ama biraz daha yumuşak olsan. Şevket zaten çok pişman ve üzgün. Senin bu tarz laflarını bahane ediyor sonra silik komşu kızlarıyla seni kıyaslama gibi saçmalıklar yapıyor. Biliyorum sen kendini fazla ifade etmeden anlaşılmak istiyorsun, o kürtajı yaşarken hissettiklerini, sonrasında kendini içinde bulduğun boşluğu anlasınlar sen söylemeden istiyorsun ama o kadar kıvrak zeka o kadar anlayış nerede? Şevket sen de bil ki bir kadının ruhunda bir yara açıldığında kolay kolay kapanmaz, aylar yıllar sonra bile durup durup kanar o yara, hem açan asla unutulmaz, sonra o kadına başkasına kendisinden fazla değer vermemeyi öğretir, gerçi güçlendirir de ama bedeli ağır olabilir.)
Levent Tuncel: Henüz bitirmedim.
Ferhunde: Bilerek kestim sözünüzü, birkaç saniye sonra çok geç olabilirdi:
(Müthişsin Ferhunde, başka diyecek söz bulamıyorum. Sen bu odaya kovulmak için çağrılmıştın, patronunun tüm dikkatini üzerinde toplayarak odadan çıkmayı nasıl becerdin? şimdi anlıyorum her başarısız kadının arkasında bir erkek varmış. Evliliğine inancın varken bazen yanlış kullanıyordun zekanı.)
Leyla: Neden konuşuyorsun hala Oğuz'la? Arama Oğuz dedin duydum. Anneeeeee, Ferhunde Oğuzla konuştu.
( Ayy Leyla ne kadar aptal olabiliyorsun bazen. Oğuz'a arama dediğine göre demekki konuşmak istemiyormuş. Bu kadının bir davası var Oğuz'la, yani ben olsam acaba davayı çekmesi için tehdit falan mı ediyor diye düşünürdüm.)
Bölüm hakkında genel düşüncelerim:
*Şevket'i başlarda severdim, sonraları kızmaya başlamıştım. Bu bölümde çok acıdım yine de.
* Bu bölümü çok beğendim, Fikret çok az göründü çok şükür. Artık onun sahnelerine zor dayanıyorum, gittikçe antipatik olmaya başladı.Cevriye Hanım da sindirildi hem, hiç tadı kalmadı. Başkaları da öyle düşünmüş olmalı ki ratingler daha da artmış Fikret az olunca..
Ben artık Ferhunde'nin yolunu nasıl çizdiğini görmek için izleyeceğim açıkçası.
Dudaktan kalbe 02-05-08, 18:07 ben söyle bı yorum getırmek ıstıyorum
sevketın sahnelerı hep cok guzeldı
yoklugu hıssedıldı yanı
sedef ve sevket en bastan berı bırlıkte olsalardı bence bunlar olmazdı
o ıskelenın ustunde sarılmaları falan cok duygusalDı
Dudaktan kalbe 02-05-08, 18:11 dfKto
necla haklkında dedıklerıne katılıyorum bende öle dusundum
leyla hakkında yapılan ılk yoruma da katılıyorum:D
~*~NaR-ı GüL~*~ 02-05-08, 18:39 Son bölümdeki gelişmelerin, diyalogların(aklımda kaldığı kadarıyla) bana düşündürdükleri :
Ayşe:Abim gelmiş!
Necla (koşmasına engel olarak): Dur.
(Niye yahu? Cüzamlı mı bu adam? Tamam suç işledi ama en nihayetinde sizin kardeşiniz. Sanki senin yaptığın onunkinden az mı iğrençti? Sen aynı odada yatıyorsun Ayşeyle, Şevket sarılırsa ne olur? ahlaksızlık mı bulaştırır?)
Ali Rıza Bey ( Hayriye hanım Şevketin arkasından ağlarken): Ağlama, eğer ben ağlamıyorsam kimse ağlamasın.
(Yuh! Bir insan bu kadar da kendisini dünyanın merkezi sanamaz. Ama tabi bunda etrafında fırıl fırıl dönüp duran eş ve kızlarının da rolü var. Adam orada duyguları olan tek kişi kendisi sanıyor. Ataerkilliğin son noktası)
( Tövbe tövbe!! Bu adamı bu kadar bencil ve başkalarının hissettiklerine karşı duyarsız yapan sizsiniz Hayriye hanım, siz ve kızlarınız. O soruyor mu sana ruhun acıyor mu diye. Oğlun kanundan kaçmak için evden ayrıldı daha az önce, sen kocanın ona vurmak için kalkmış ama çok iyi bir baba olduğu için(!) son anda duvara inmiş elini merak ediyorsun)
1- Tabi ki sarilmasinda bi sakinca yok ancak orda neclanin ayseyi engellemsi bence gergin ortamdan dolayiydi...herkes soktaydi sevket bir anda karsilarinda duruyordu daha önemlisi ali riza bey kaskati kesilmisti necla da bu yüzden ayseyi engellemek istedi yoksa vebali bir abisi olsa sonradan kendi sarilmazdi degil mi :img-wink:
2- Burda cümleyi yanlis yazmissin, ali riza bey: "aglama kimse aglamasin aglayacak olan biri varsa oda benim gözümden yas gelmiyorsa icimin kaskati kesmesindendir" diyor ve bence bunu söylerken bencillik ettigini sanmiyorum o an bir baba düsünün ogluna tüm güvenini vermis ona o kadar inanmis ki onu ailenin ikinci reisi olarak görmüs fakat o evladinin dolandiricilik yaptigini ögreniyor hangi baba böyle bir durumda sakin olabilir ki?
3- Yukaridada dedigim gibi ali riza bey sevkete cok büyük umutlar baglamisti cünkü o evin ikinci reisiydi ali riza beyin gözünde ve sevketin böyle birsey yapmasi onun hayallerini yikti ümitlerini yok etti bu yüzdendir ki o an elini vurmak icin kaldirmis ancak daha sonra baba yüregi dayanamamis elini duvara vurmustur...bide sunu merak ediyorum ali riza bey neden bencil olsun ki?
Adam evlatlari icin helak oluyor resmen...bu yasta üstelik hasta haline ragmen calisip didiniyor oglunun borclarini ödeyebilmek icin...eger bencil biri olsaydi sevketin yüzüne bakmaz borclarinida ödemezdi...ayrica bencil olsa sevketi görmek istemez temiz elbiseler götürmez nezarethane kapisi acilirken tedirgin olup "acmayin uyanacak" demezdi...eger ali riza bey bencilse gercekten bencil olan ve evlatlarina sahip cikmayan onlari terk eden diger babalar ne oluyor merak ediyorum...
Hayriye hanima gelince oda altüst olmustu...evlatlarina düskün bir anne gibi görünüyor ama peslerinden sadece aglamayi bilen ve daha fazlasini yapmaktan aciz bir anne...yinede üzüntülüydü cünkü oglu büyük bir suc islemis bir kanun kacagiydi...ali riza beyin elini sormasinda ne gibi bir kötülük var ki...sonucta kocasi belki elinde bir zendelenme felan olmus olabilirdi kocasini düsünmesi suc mu?
Ne kadarda alayci bi bakis acisi bu boyle.. dizi dizilikten cikmis baska biseye donmus gibi hissettim.. uzuldum bu sekilde izleyen icin sahsen ben.
*Şevket'i başlarda severdim, sonraları kızmaya başlamıştım. Bu bölümde çok acıdım yine de.
* Bu bölümü çok beğendim, Fikret çok az göründü çok şükür. Artık onun sahnelerine zor dayanıyorum, gittikçe antipatik olmaya başladı.Cevriye Hanım da sindirildi hem, hiç tadı kalmadı. Başkaları da öyle düşünmüş olmalı ki ratingler daha da artmış Fikret az olunca..
Ben artık Ferhunde'nin yolunu nasıl çizdiğini görmek için izleyeceğim açıkçası.
Fikreti antipatikliğe iten iyi bir insan olmasımı .. nedensiz yakıştırmalar çok gereksiz bence .. Diyorsun ki cevriyehanımda artık kötülük yapamıyor yada yaptığı kötülükler tatmin etmiyor onu da izlemeyelim .. tamam .. o zaman yaprak dökümü ferhundenin yaptığı haklı veya haksız hileler içtenpazarlıklarla yürüsün öylemi .. alsın başını bir kasvet havası yürüsün .. Fikret tahsin adapazarını silelim .. hatta romandan fikreti karekterini çıkartalım .. bu kadar düz bakmayalım arkadaşlar .. azcık çıkartalım at gözlüklerimizi geniş bakalım .. Her karekterin diziye kattığı anlam farklıdır .. bunu idrak edemediysek diziyi neden izliyoruz ki ....
sabah_güneşi 02-05-08, 19:28 Fikreti antipatikliğe iten iyi bir insan olmasımı .. nedensiz yakıştırmalar çok gereksiz bence .. Diyorsun ki cevriyehanımda artık kötülük yapamıyor yada yaptığı kötülükler tatmin etmiyor onu da izlemeyelim .. tamam .. o zaman yaprak dökümü ferhundenin yaptığı haklı veya haksız hileler içtenpazarlıklarla yürüsün öylemi .. alsın başını bir kasvet havası yürüsün .. Fikret tahsin adapazarını silelim .. hatta romandan fikreti karekterini çıkartalım .. bu kadar düz bakmayalım arkadaşlar .. azcık çıkartalım at gözlüklerimizi geniş bakalım .. Her karekterin diziye kattığı anlam farklıdır .. bunu idrak edemediysek diziyi neden izliyoruz ki ..
Ben artık Ferhunde'nin yolunu nasıl çizdiğini görmek için izleyeceğim açıkçası. .
dFKto... Bu yazından sonra kesinlikle emin oldum... Eleştirmiş olmak için eleştiriyorsun arkadaşım... Dizinin reytinglerindeki artışı bile Fikret'in az görünmesine bağlayabiliyorsan... 63. bölümü izledin mi? Orda Fikret sadece 2 sahnede görüldü... Toplasan 5 dk etmezdi... Ama reytingler düşük gelmişti o hafta...
Ayrıca izleyici izlerken Fikret'in ne kadar göründüğüne bakmıyor... Dizinin tamamını izliyor izleyici... Konuyu izliyor... Yaşananları izliyor... Sen öyle izlemiyorsan, ki izlemiyorsun... Üzüldüm gerçekten... Bu kadar dar görüşlü olmayın...
Senin düşüncendir ama objektif olduğunu düşünmüyorum şahsen... Hatta taraflı olduğunu düşünüyorum...
Cevriye Hanım konusuna değinmeyeceğim bile...! :img-tomat Yoramam kendimi o sinir bozucu için!
---
Gülşah'cım (deniz-fan)... Çok beğendim yazını, çok güzel açıklamışsın arkadaşım... :good:
dFKto... Bu yazından sonra kesinlikle emin oldum... Eleştirmiş olmak için eleştiriyorsun arkadaşım... Dizinin reytinglerindeki artışı bile Fikret'in az görünmesine bağlayabiliyorsan... 63. bölümü izledin mi? Orda Fikret sadece 2 sahnede görüldü... Toplasan 5 dk etmezdi... Ama reytingler düşük gelmişti o hafta...
Ayrıca izleyici izlerken Fikret'in ne kadar göründüğüne bakmıyor... Dizinin tamamını izliyor izleyici... Konuyu izliyor... Yaşananları izliyor... Sen öyle izlemiyorsan, ki izlemiyorsun... Üzüldüm gerçekten... Bu kadar dar görüşlü olmayın...
Senin düşüncendir ama objektif olduğunu düşünmüyorum şahsen... Hatta taraflı olduğunu düşünüyorum...
Cevriye Hanım konusuna değinmeyeceğim bile...! :img-tomat Yoramam kendimi o sinir bozucu için!
---
Gülşah'cım (deniz-fan)... Çok beğendim yazını, çok güzel açıklamışsın arkadaşım... :good:
Canım teşekkür ederim bende sana katılıyorum .. eleştirmş olamk için eleştiriliyor fikret ..
Ben evet fikret karekterini çok seven bir insanım ama ferhunde haklıolduğu kısımlarıda yazıyorum yada neclayı sevmiyorum ama haklıolduğu kısımları da haksız yazmıyorum .. sonuçta evet taraflı olabilirz ama haklı insana haksız demek adaletsizliktir .. ve buna büsbütün karalama gözüyle bakarım ben kendi adıma ..
Yoo. Siz nasıl ve kimi izlemek istiyorsanız izleyin ben sadece kendi kararımı söylüyorum.
Konu benim veya bizim kimi izleyip izlememek istediğimiz değil .. sonuçta bu bir dizi ve beğenen insanlar izler .. beğenmeyen karekterlerden hoşnut olmayan izlemez .. yada sadece bir karekter için diğer karekterlerin gözükmesini istemeyen de izlemez izlememeli .. Anlatmak istediğim bu ..
sabah_güneşi 02-05-08, 19:40 Canım teşekkür ederim bende sana katılıyorum .. eleştirmş olamk için eleştiriliyor fikret ..
Ben evet fikret karekterini çok seven bir insanım ama ferhunde haklıolduğu kısımlarıda yazıyorum yada neclayı sevmiyorum ama haklıolduğu kısımları da haksız yazmıyorum .. sonuçta evet taraflı olabilirz ama haklı insana haksız demek adaletsizliktir .. ve buna büsbütün karalama gözüyle bakarım ben kendi adıma ..
Kesinlikle...
Ferhunde'yi sevmem ben de pek... Ama haklı olduğunda yazarım...
Necla'yı haksız bulmuştum... Ama beğendiğim davranışları oldu... Karakteri sevmemiş olmak onun yaptıklarını, davranışlarını onaylamamamı gerektirmez...
Oğuz mesela... Onursuzun teki/ydi... ama çocuğuna sahip çıkmaya, korumaya çalışıyor en azından...
Dizideki bütün karakterler için aynı şey geçerli... Karakteri sevmemek onun yaptığı herşeyi olumsuz görmeyi gerektirmez... Yiğidi öldürün ama hakkını yemeyin...
Arkadaşlar
Biz diziyi nasıl biz genel olarak beğeniyorsak başkaları da beğenmeme ve eleştirme hakkına sahiptir. Bu forum sadece diziyi ve karakterleri seven ve beğenenler için değildir. Birbirinizin bakış açısını eleştirebilirsiniz ancak hiçbir üyeye forum kuralları içinde hissettiklerini yazdı diye niye yazdın diyemezsiniz. Hiç beğenmediyseniz de cevap yazmazsınız.
Her karakter eleştirilebilir, lütfen eleştiriye karşı bu kadar hoşgörüsüz olmayalım.
Saygılarımla
BERNA
RKYglcgnyntmni 02-05-08, 20:54 ya ben o sedefi öldürebilirim....gıcııkkk...uyuz ya nasıl peşinden koşuyo adamın.sana noluyo yaaa.ha leyla ha sedef bi farkları yok zaten.şevkete ne demeli.ferhunde uyanmasa basıp gidecek yani.ben olsamö orda ferhundenin yerinde şööyle bi tokatı patlatırdım.:Dferhunde haklı bence bu konuda...kaçtılar filan demeside gayet normnal yani.kim olsa orda aynı şeyi düşünürdü ya nedemek.
bide fragmanda alirızxa sedefi pofpofluuyo filan.of ya sinisi kız nolucak.mıymıy hareketleriyle herkesi kandırıyo gıcık.
levent de yavaş yavaşl ferhundeyle ilgilenmeye başladı hadi bakalım hayırlısı:Dama ferhunde şuan napsa yeri yani.o şevket değmez.
o cemin araması.bi baktım evin öönünde çocuk yaaa.sevindim yani:D
ya bide şu necla cemle konuşurken leylalın tiptip bakması,leyla canla konbuşrken neclanın tiptip bakması çok saçma bence.tamam pişti oldular ama.
leylayı karekter olarak nekadar sevmesemde uyuz olsamda.can olayında onun kadar canda suçlu.hatta daha fazla.ya hem evli hem kıza göz dikti.hala arkdaşız gibisinden bişeyler söylüyo.bi bişeyler bişeyler.naptığı belli değil.koca adam olmuş hala çocuk gibi,kararsız denges,iz hareketler yapıyo.leylada sevgiye muhtaç olduğu için gitti buldu o antikayı:D
neyse daha aklıma gelirse yazarım şuan bukadar:D
RKYglcgnyntmni 02-05-08, 21:11 okumamıştım yazılanları:Dnoluyo burda:D:D
he bide fikretin hamileliği.ya bence hamile olmasın çok klasik bişey olur.bi hastalığı filan olsun...ya bide gitsin artık o cevriye ya izlerken gıcık oluyrm.şu fikret de kızıyomu bağırıyomu napıyosa yapsın.deftesin şu kadını:D
üstüste mesaj oluyo ama okudukça aklma geliyo:D
bence fikret hamile değil.miğde bulantıları stresten.ağlamasıda şevket hapse girdi diye:Dbakın nasıl yazdım hemen:D
arkadaşlar oyunculuklardan filan söz etmiş..ona zaten laf yok.harika oynuyo her biri.gerçk gibiler.
şevketin en sonda babaıyla konuşması ama en güzel yeriydi.
dFKtocum yazına genel olarak katılıyorum.Yalnızca iki paragrafı alıntıladım çünkü izlerken ben de çok takılmıştım.
Özellikle şu cümle,Ağlama, eğer ben ağlamıyorsam kimse ağlamasın
Ali Rıza Beyin ki nasıl bir egodur böyle? Nasıl bir kendini herkesten üstün görme duygusudur.Eğer sen bile dayanıyorsan diğerlerinin haddine mi düşmüş ağlamak.
Hayriye Hanım alt tarafı bir anne! Senin kadar acı çekecek değil ya. O evde acının büyüğünü de sen çekersin,utancın büyüğünü de sen yaşarsın.Hiç bir zaman Hayriye Hanım’ı teselli etmene gerek yok,nasıl olsa onun acısı fasulyeden,herkes senin için endişelenmeli,sana bir şey olacak diye korkmalı, kötü bir olay olduğunda senin gözüne bakmalı.Aman başrolü kimseye kaptırma.
RKYglcgnyntmni 03-05-08, 01:45 dFKtocum yazına genel olarak katılıyorum.Yalnızca iki paragrafı alıntıladım çünkü izlerken ben de çok takılmıştım.
Ali Rıza Beyin ki nasıl bir egodur böyle? Nasıl bir kendini herkesten üstün görme duygusudur.Eğer sen bile dayanıyorsan diğerlerinin haddine mi düşmüş ağlamak.
Hayriye Hanım alt tarafı bir anne! Senin kadar acı çekecek değil ya. O evde acının büyüğünü de sen çekersin,utancın büyüğünü de sen yaşarsın.Hiç bir zaman Hayriye Hanım’ı teselli etmene gerek yok,nasıl olsa onun acısı fasulyeden,herkes senin için endişelenmeli,sana bir şey olacak diye korkmalı, kötü bir olay olduğunda senin gözüne bakmalı.Aman başrolü kimseye kaptırma.
:D:D:D:D:D:D:D:D
amma yazmışsınız yau:D:D
ya ben bide şeye sinir oluyorum kızları durmadan babacım kahve istermisin bilmemne.herkes elpençe divan duruyo alirıza amcamın huzurunda:D:D
Bir de ikisinin sahnelerinde şarkı başlamıyor mu!sanki çok önemli bir aşkın kahramanları ikisi..Ferhunde iyi ki Şevket’le vedalaşmamış,utanmadan giderken dönmüş silik Sedef’e el sallıyor,sevgiyle bakıyor.Karısının ne kadar kızgın olduğunu ,bebeklerini bile o kızgınlık sonucu aldırdığını bildiği halde..
Cem’in durumu neydi öyle.Kapılara gelmeler,telefonda hülyalı konuşmalar.İyice gözümden düştü..Başına ne gelirse müstahak bundan sonra..
Ferhunde'nin vedalaşmaması belki biraz ağır gibi göründü ama o el sallama olayından sonra ben de iyi ki dedim. Ferhunde arkasından nasıl da ağladı, demek Sedef'i arayınca tam olarak bitmemiş sevgisi az da olsa kırıntı kalmış içinde.
Cem'e ben de sinir oldum, bu kadar düşeceğini zannetmiyordum, o kadar aptal değildi. Hiç inandırıcı değil. Çok saçma olacak yeniden Necla'yı istemesi. Eğer tekrar başlarlarsa yeni bir darbe yiyebilir isabet olur.
dFKtocum yazına genel olarak katılıyorum.Yalnızca iki paragrafı alıntıladım çünkü izlerken ben de çok takılmıştım.
Denizcim aslında kaç bölümdür bu beni aşırı rahatsız etmeye başlamıştı bu bölümde sabrım taştı artık. Başkalarının acılarına, duygularına yaşadıklarına bu kadar kayıtsız kalan bir baba bir de mükemmel baba örneği gibi gösteriliyor ya inanamıyorum.
suavikolik 03-05-08, 09:07 Adam evlatlari icin helak oluyor resmen...bu yasta üstelik hasta haline ragmen calisip didiniyor oglunun borclarini ödeyebilmek icin...eger bencil biri olsaydi sevketin yüzüne bakmaz borclarinida ödemezdi...ayrica bencil olsa sevketi görmek istemez temiz elbiseler götürmez nezarethane kapisi acilirken tedirgin olup "acmayin uyanacak" demezdi...eger ali riza bey bencilse gercekten bencil olan ve evlatlarina sahip cikmayan onlari terk eden diger babalar ne oluyor merak ediyorum...
BENCİL BABA:
kendi egolarını tatmin etmek için,olmayan şansını son sınırına kadar zorlayıp evlat sahibi olan bir adamın,bebeği dünyaya geldikten sonra,erkekliğini ispatlamış,egosunu tatmin etmiş ve sonra çekip gitmesiyle ,o bebeğinde ailenin de hayatını karartmasına denir...
çocuğu olmuyo diye dünyayı ayağa kaldıran bir baba...tüm tedaviler sonucunda süpriz oluyor ve bu adama babalık gibi kutsal bir hediye veriliyor...ama bebek dünyaya geldikten kısa bir süre sonra çekip gidiyor ve ne arıyor ne de soruyor...işte size bencil baba...kendi mutluluğunu,egolarını tatmin ediyor ve gidiyor...
şimdi bu durumda ali rıza bey sizce bencil mi?ne kadar kötü olursa olsun evlatları,her zaman arkalarında durdu,destek olmak için elinden geleni yaptı,onları hiç bir zaman yanlız bırakmadı... ee bırakında adam bütün bu olaylara rağmen kendini ailenin merkezi görsün artık... üstelik hakkaten de öyle...o olmasa aileden kaçı bugün kü durumunda olurdu...
LEYLA: oğuzun elinde ne hale gelecekti kim bilir...
NEJLA: eve dönmeseydi,babası sahip çıkmasaydı,nejla bugün nerelerde olurdu sizce...
ŞEVKET:papası kredi almaya çalışıyor hala,evi satmayı düşünüyorki bir şekilde o parayı bulacak ve şevketin borcunu ödücek en azından cezası hafiflicek...ali rıza olmasa o zaman şevketin hali ne olacaktı...
HAYRİYE:herşeye rağmen bir anne doğru ama oda kocası o evladı ona hediye eden adam...
bırakında bunca kahrın üzerine biraz da kendi hislerini anlatsın adam...bugüne kadar kaç kere kendi duygularını dile getirdiki ali rıza amca...
şimdi soruyorum sizce hala ali rıza bencil bir baba mı?
ba$i_belalim 03-05-08, 10:44 yanliz orda ali riza bey baska birsey dedi... "aglama hic kimse aglamasin, aglayacak olan biri varsa oda benim... gözümden yas gelmiyorsa icimin kaskati kesmesindendir"
ben özellikle sevketin leyla & neclayla vedalasma sahnesinde aglamistim... ferhundeye'de hayran kaldim... önce sevkete sadece bir hoscakal diyor, sonra arkasindan agliyor. sevketin arabada oturdugu ve ferhundeye bakarken sahnede ferhundeye cok acidim...
bide hayriye hanimin aglama sahneleri hic ama hic inandirici gelmiyor bana... gözyaslarini bile göremiyorum ben... sonra aglarken ses tonuda hic gercekci degil.
Ali Riza bey asla bencil bi baba degil.. evet tutumlari fazlasiyla tutucu olabilir, ama cok fazla degisti zamanla ve eski halindende pek bi eser kalmadi. O sekilde soylemesi acisini anlatma bicimiydi sadece. 'Sizden cok daha fazla uzulsemde aglayacak hal kalmadi bende' demek istedi. Bi isyandi sadece. Cunku bi baba oglunun bu duruma gelmesini isteyen en son kisidir. Ona guvenmis ve cok buyuk bi sekilde sarsilmistir. Hem yaptigi yanlis seylerden oturu hemde oglunu bu sekilde tanimadigi ve yakistirmadigindan oturu. Anneler daha duygusal bakar bu duruma karsi babalar ise daha cok mantigini kullanir. Iste Ali Riza beyin tavrida bu yuzden cok daha siddetli oldu.
Gelelim Neclanin Ayseyi engellemesine. Boyle bi durumdayken Ayseninde o kaosun icine girmesini onledi sadece, hatta Ayseyi alip goturseydi cok daha iyi bi is yapmis olurdu. Kucucuk bi cocugun baba ve ogul arasindaki siddetli bi tartismayi gormesi hicte ic acici bi durum olmasa gerek. Yoksa sanildigi gibi Sevketin yaptiklarindan oturu bi davranis sekli degil.
Gelecek bolumde beni en cok heyecanlandiran olay ise Necla ile Cem arasindaki gelismeler. Bu imkansiz asktan acaba kim galip gelicek. Her ne kadar Neclanin Ceme karsi duygularini bilemesekte benim gorusum onu seveceginden yana.
Merakla bekliyoruz =)
.
Gelelim Neclanin Ayseyi engellemesine. Boyle bi durumdayken Ayseninde o kaosun icine girmesini onledi sadece, hatta Ayseyi alip goturseydi cok daha iyi bi is yapmis olurdu. Kucucuk bi cocugun baba ve ogul arasindaki siddetli bi tartismayi gormesi hicte ic acici bi durum olmasa gerek. Yoksa sanildigi gibi Sevketin yaptiklarindan oturu bi davranis sekli degil.
ben de birkaç kişiden necla niye engelledi ayşe'yi diye tepkiler okuyunca şaşırdım sanki o an şevket herkesle hasret gideriyor da necla ayşe'ye izin vermiyor sandım.. sonra izledim o kısmı... şevket'i herkes daha yeni görmüş.. babası şevket'in tam karşısında hayal kırıklılıına uğramış sert bir bakışla bakıyor oğluna herkes sessiz buz kesilmiş ali rıza'nın tepkisini beklerken neclanın eyşe'yi durdurmasından daha mantıklı bir hareket görmüyorum.. en doğrusunu yapmış o anda necla... ben de fragmanda görmüştüm şevket annesine leylaya falan hep sarılıyordu bu yorumu okuyunca acaba necla o arada mı ayşe'yi geri çekti diyordum anlam vermiyordum.. ama yani o anda o durumda neclanın bu hareketini nasıl yanlıiş değerlerndiriyorsunuz anlıyorum...
yani illa necla'ya tepki gösterecekseniz cem aradığında 'efendim cem' demesindeki cem'i daha baskın söylemesine tepki gösterebilirsiniz.. leyla'ya nispet yapar bir hal sezdim çünkü orda.. ama ayşe olayında neclanın yanlış bir tavrı yok
yani illa necla'ya tepki gösterecekseniz cem aradığında 'efendim cem' demesindeki cem'i daha baskın söylemesine tepki gösterebilirsiniz.. leyla'ya nispet yapar bir hal sezdim çünkü orda.. ama ayşe olayında neclanın yanlış bir tavrı yok
Evet aynen, o konuyu kimse diline dolamadi sasirdim bende =). Ben yine optimist biri olarak ahuahua bu konudada farkli dusunuyorum. Neclanin uzerine bastirarak Cem demesinin sebebi Leylanin onun dinlemeye cabalamasini anlamasidir. Buda onu rahatsiz etti sanirim, cunku Leyla Neclayi telefonla gorunce biraz duraksadi ve Cem kelimesini duyar duymazda ordan uzaklasti. Yoksa aslinda Leylayi neden uzmeye calismak istesinki bu durumda. Leyla Neclanin mutluluguyla mutsuz olan birimi. Bu bile kulaga cok kotu geliyo aslinda.
Evet aynen, o konuyu kimse diline dolamadi sasirdim bende =). Ben yine optimist biri olarak ahuahua bu konudada farkli dusunuyorum. Neclanin uzerine bastirarak Cem demesinin sebebi Leylanin onun dinlemeye cabalamasini anlamasidir. Buda onu rahatsiz etti sanirim, cunku Leyla Neclayi telefonla gorunce biraz duraksadi ve Cem kelimesini duyar duymazda ordan uzaklasti. Yoksa aslinda Leylayi neden uzmeye calismak istesinki bu durumda. Leyla Neclanin mutluluguyla mutsuz olan birimi. Bu bile kulaga cok kotu geliyo aslinda.
hayır yani bu kısım bile kötü yöne çekilmeye daha müsaitti onu demek istedim.... yani leyla'yı mutsuz etmek için demedi tabi de orda senin dediğin gibi leyla'nın sürekli neclanın konuşmalarını dinlemesinin, hareketlerini izlemesinin de büyük bir payı var.. yani cem ve can bunları arabaları ile bıraktığı sahnede de neclanın muzip bir bakışı vardı.. hani bana laf söyleyip duruyorsun ama sen de az değilsin der gibi bir bakıştı... ordaki söylem de nispet ile senin anlam verdiğin arasında bir şeydi aslında...
hayır yani bu kısım bile kötü yöne çekilmeye daha müsaitti onu demek istedim.... yani leyla'yı mutsuz etmek için demedi tabi de orda senin dediğin gibi leyla'nın sürekli neclanın konuşmalarını dinlemesinin, hareketlerini izlemesinin de büyük bir payı var.. yani cem ve can bunları arabaları ile bıraktığı sahnede de neclanın muzip bir bakışı vardı.. hani bana laf söyleyip duruyorsun ama sen de az değilsin der gibi bir bakıştı... ordaki söylem de nispet ile senin anlam verdiğin arasında bir şeydi aslında...
Evet seni anliyorum. Goze batabilicek en onemli sahneler bunlardi ama kimse yorum yapmadi =). Kaldiki Neclanin tavrinin sebebinide cok guzel bi sekilde aciklamissin. Necla icten pazarlikci biri degil, bu yuzden tavirlari dusunceleriyle bir diye dusunuyorum. Dedigim gibi Leyla devamli baskalarinin hayatiyla ugrasicagina bence kendininkini biran once duzeltmeye calisirsa cok daha iyi olurdu.
forever_bim 03-05-08, 14:32 Necla eve geri döndüğünde, en az Şevket'in dönüşü kadar gerilimli bir ortam vardı. Hatta Leyla bakışlarıyla dövüyordu Necla'yı 58. Bölümün son sahnesinde. Şevket de bozulmuştu. Ama kimse o anda Necla'ya koşan Ayşe'yi engellemedi. Şevket ve Leyla dahil.
Yazilanlar okunulmadigi surece bunu anlamak cok guc. Ikisininda ayni durum olmadigini anlamissinizdir heralde. Sevket cok beklenmedik bi zamanda geldi. Babasinin hirsi dinmemmisti ve kaldiki nerdeyse dayak yiyodu. Bunu yapamadi Ali Riza bey, beklenen buyuklugu yine gosterdi boylelikle. Bu kaos ortamiyla Neclaninkisi bir olamaz. Cunku bu kaos ortamini Necla gittigi gun yasamislardi. Ve yine Ayse yara almisti o ortamda bulundugu icin hatirlarsaniz. Ayni seyi bidaha yasamasina ne gerek var anlamis degilim. Bidaha ayni seyleri yasamasini istiyorsunuz bu soylediklerinizle. Sirf Neclaya inat.
~*~NaR-ı GüL~*~ 03-05-08, 14:58 BENCİL BABA:
kendi egolarını tatmin etmek için,olmayan şansını son sınırına kadar zorlayıp evlat sahibi olan bir adamın,bebeği dünyaya geldikten sonra,erkekliğini ispatlamış,egosunu tatmin etmiş ve sonra çekip gitmesiyle ,o bebeğinde ailenin de hayatını karartmasına denir...
çocuğu olmuyo diye dünyayı ayağa kaldıran bir baba...tüm tedaviler sonucunda süpriz oluyor ve bu adama babalık gibi kutsal bir hediye veriliyor...ama bebek dünyaya geldikten kısa bir süre sonra çekip gidiyor ve ne arıyor ne de soruyor...işte size bencil baba...kendi mutluluğunu,egolarını tatmin ediyor ve gidiyor...
şimdi bu durumda ali rıza bey sizce bencil mi?ne kadar kötü olursa olsun evlatları,her zaman arkalarında durdu,destek olmak için elinden geleni yaptı,onları hiç bir zaman yanlız bırakmadı... ee bırakında adam bütün bu olaylara rağmen kendini ailenin merkezi görsün artık... üstelik hakkaten de öyle...o olmasa aileden kaçı bugün kü durumunda olurdu...
LEYLA: oğuzun elinde ne hale gelecekti kim bilir...
NEJLA: eve dönmeseydi,babası sahip çıkmasaydı,nejla bugün nerelerde olurdu sizce...
ŞEVKET:papası kredi almaya çalışıyor hala,evi satmayı düşünüyorki bir şekilde o parayı bulacak ve şevketin borcunu ödücek en azından cezası hafiflicek...ali rıza olmasa o zaman şevketin hali ne olacaktı...
HAYRİYE:herşeye rağmen bir anne doğru ama oda kocası o evladı ona hediye eden adam...
bırakında bunca kahrın üzerine biraz da kendi hislerini anlatsın adam...bugüne kadar kaç kere kendi duygularını dile getirdiki ali rıza amca...
şimdi soruyorum sizce hala ali rıza bencil bir baba mı?
Canim ne kadar güzel yazmissin yazdiklarinin tümüne katiliyorum...
Ali riza beye büyük haksizlik yapiliyor bazen...evet belki mükemmel bir baba degil ama ne olursa olsun evlatlarina sahip cikan, onlara destek olan dar zamanlarinda yanlarinda olan bir baba...
Düsünün ki bazi babalar "ne yaparsa yapsin, basinin caresine baksin" diyip kestirip atiyorlar....bazi babalar kundaktaki yavrusunu bile terk ediyor ve yillarca arayip sormuyor...bazilari ise evladina kiyiyor iskence yapiyor hatta öldürüyor...haberlerde kac kere duyuyoruz böyle olaylari...
Simdi biraz da bu babalar ile ali riza beyi kiyaslayalim...hangisi daha bencil?
Siz hangisini hakli bulursunuz?
Evladini terk edip yillarca aramayan sormayan ve hatta ve hatta evladinin canina kasteden bir baba mi yoksa ne olursa olsun evladina sahip cikan, ona destek veren ortada birakmayan ali riza bey gibi bir baba mi?
suavikolik 03-05-08, 15:01 Yazilanlar okunulmadigi surece bunu anlamak cok guc. Ikisininda ayni durum olmadigini anlamissinizdir heralde. Sevket cok beklenmedik bi zamanda geldi. Babasinin hirsi dinmemmisti ve kaldiki nerdeyse dayak yiyodu. Bunu yapamadi Ali Riza bey, beklenen buyuklugu yine gosterdi boylelikle. Bu kaos ortamiyla Neclaninkisi bir olamaz. Cunku bu kaos ortamini Necla gittigi gun yasamislardi. Ve yine Ayse yara almisti o ortamda bulundugu icin hatirlarsaniz. Ayni seyi bidaha yasamasina ne gerek var anlamis degilim. Bidaha ayni seyleri yasamasini istiyorsunuz bu soylediklerinizle. Sirf Neclaya inat.
doğru... şevketin gelişi ile nejla'nın gelişi çok farklı...nejla geldiğinde zaten bütün ile alışmıştı olanlara,kızgınlıkları devam etse bile artık kabullenmişlerdi...ama şefket'in gelişi çok farklıydı...şevket kendi evine bir hırsız gibi gizli girmişti...hiç kimse onu beklemiyordu bir anlık öfkeyle ali rıza oğlunada vurabilirdi daha farklı davranabilirdi...bu durumda ayşe'nin şefkete sarılması kötü...
birde şu var eğer nejla engelemeseydi ayşeyi,o zaman dicektik ki he tamam bir bu noksandı gecenin bir yarısı şefket eve geliyo zaten bir kıyamaet kopuyo yetmiyo ayşe abisine sarılıcam diye koşuyor.... bir ayşe eksikti...
eğer gerçekten böyle bir sahne olsaydı inanın bu sitedekilerin yarısından çoğu bu yorumu yapardı...
suavikolik 03-05-08, 15:08 Canim ne kadar güzel yazmissin yazdiklarinin tümüne katiliyorum...
Ali riza beye büyük haksizlik yapiliyor bazen...evet belki mükemmel bir baba degil ama ne olursa olsun evlatlarina sahip cikan, onlara destek olan dar zamanlarinda yanlarinda olan bir baba...
Düsünün ki bazi babalar "ne yaparsa yapsin, basinin caresine baksin" diyip kestirip atiyorlar....bazi babalar kundaktaki yavrusunu bile terk ediyor ve yillarca arayip sormuyor...bazilari ise evladina kiyiyor iskence yapiyor hatta öldürüyor...haberlerde kac kere duyuyoruz böyle olaylari...
Simdi biraz da bu babalar ile ali riza beyi kiyaslayalim...hangisi daha bencil?
Siz hangisini hakli bulursunuz?
Evladini terk edip yillarca aramayan sormayan ve hatta ve hatta evladinin canina kasteden bir baba mi yoksa ne olursa olsun evladina sahip cikan, ona destek veren ortada birakmayan ali riza bey gibi bir baba mi?
daha ne babalar var arkadaşlar... ali rıza bey,az yada çok elinden geldiği kadar evlatlarını iyi yetiştirmeye çalışmış... peki,bütün hayatı boyunca çocuklarına doğru yolu gösteren bir adamın evlatları hata yapıyorsa iki bütün çocukları yaptı hata bunlara engel olamıyorsa bir baba sizce o babanın kötülüğünümü gösterir...leyla,nejla,şefket...hepsi yetişkin aklı başında insanlar her şey gözlerinin önünde oluyor ken ders alacaklarına sırayla batağa saplanıyorlar...yine ali rıza maca yetişiyor...
ama ağlamıyor,yada alamayın diyor diye haksızlığa uğruyor...o dünya'nın merkezi değil ailesinin reisi ailesini korumaya çalışan ama başaramayan bir baba... hepsi bu
Necla eve geri döndüğünde, en az Şevket'in dönüşü kadar gerilimli bir ortam vardı. Hatta Leyla bakışlarıyla dövüyordu Necla'yı 58. Bölümün son sahnesinde. Şevket de bozulmuştu. Ama kimse o anda Necla'ya koşan Ayşe'yi engellemedi. Şevket ve Leyla dahil.
çünkü necla geri döndüğünde ali rıza neclaya vurmak üzere değildi.ali rıza bey kendini tutmak için zorlamasaydı şevkete vuracaktı.
RKYglcgnyntmni 03-05-08, 15:33 ama neclanın geleceği belliydi,şevketinki tam bi sürpriz.hemö ferhunde uyanmasa gidicekti yani.resmen hırsız gibi girdi eve.birden görünce ev ahalisi şevketi şaşaırdı haliyle.daha yaraları soğumamştı çünkü.
bide fragmandaki alırızanın söylediği"birini daha yolcu ettim hayriye,fikret gibi şevketi de yolu ettim geldim"nedense bu söz beni çok etkiledi...bi baba için nekadar zor.üzüldüm doğrusu:(
Ali Rıza Bey'i çocuklarını terk edip giden ya da öldüren bir babayla kıyaslamak anlamsız. Biz burada Ali Rıza Bey karakterinin hatalarından söz ediyoruz. Bu karakter çok iyi ve örnek bir baba olarak karşımıza çıkarılıyor.Ondan çok daha olumsuz özelliklere sahip pek çok baba vardır elbette.Bunun konumuzla alakası yok.Hiç kimse hakkında olumsuz yazmayalım öyleyse.Gerçek hayatta Oğuz’dan çok daha kötü karakterler yok mu? Katiller var çocuk tecavüzcüleri var, ana baba katilleri var.Bunlar dururken Oğuz’a da kötü denemez o halde.
Tabii ki dereceleri farklı da olsa Ali Rıza Bey de hataları olan bir baba.
En son örnek olan Şevket’ten yola çıkarsak, Şevket’i gören Ali Rıza Bey’in söyledikleri şunlar olmalıydı bana göre: Oğlum sen kendine bunu nasıl yaptın..Hayatını mahvettin.Yıllarca hapis yatacaksın,gençliğin,geleceğin mahvoldu! Ama Örnek babamızın tepkisi:’’Bana bunu nasıl yaparsın? Benim babamdan aldığım temiz soyadımı nasıl kirletirsin?başımı öne eğdirdin.’’ Görüldüğü gibi üzüntüsü daha çok kendine yönelik.Şevket’in yaptığı hata herkesi etkiledi tabi,maddi manevi bütün aile acısını çekecek ama bir babanın oğlu hapse giderken söyledikleri bunlar olmamalıydı bence.Bencil olmayan insan önce evladına yanar sonra kendi çekeceklerini düşünüp acı duyardı.
En son örnek olan Şevket’ten yola çıkarsak, Şevket’i gören Ali Rıza Bey’in söyledikleri şunlar olmalıydı bana göre: Oğlum sen kendine bunu nasıl yaptın..Hayatını mahvettin.Yıllarca hapis yatacaksın,gençliğin,geleceğin mahvoldu! Ama Örnek babamızın tepkisi:’’Bana bunu nasıl yaparsın? Benim babamdan aldığım temiz soyadımı nasıl kirletirsin?başımı öne eğdirdin.’’ Görüldüğü gibi üzüntüsü daha çok kendine yönelik.Şevket’in yaptığı hata herkesi etkiledi tabi,maddi manevi bütün aile acısını çekecek ama bir babanın oğlu hapse giderken söyledikleri bunlar olmamalıydı bence.Bencil olmayan insan önce evladına yanar sonra kendi çekeceklerini düşünüp acı duyardı.
İşte bu sözler bile açıklıyor Ali Rıza Bey'in kendini nasıl da dünyanın merkezi gibi gördüğünü.O çocuklarına değil, kendisine yanıyor.
suavikolik 03-05-08, 18:44 kendi babasından öğrendiklerini evladına öğretmiş bir baba...tabiki babasına bunu nasıl yapar.... babasına,ailesine saygısı olmayan bir insan zaten kendine de saygısı olmazki...dizinin en başından beri birbirine kenetlenmiş bir aile vardı karşımızda...herşeyden önce birbirleri için yaşayan savaşan bir aile...içlerinden hangisinin canı yansa hepsi birlikte yanıyor ağlıyor üzülüyor... peki bunları onlara öğreten kim...ali rıza bey evladını temiz yetiştirdiğini biliyor,ki son lafında senden bir gün bile şüphee etmedim diyor...ama o sözü nedense hiç kimse duymamış yazmamaış...hep ağlamayın ben ağlamıyorum...buna takıntı yapılmış... arkadfaşlar orada anlatılmak isteneni anlamamk için gayret gösteriyorsanız bir şey diyemem...
ama bütün bu olanların tek sorumlusu ferhunde...ali rızadan intikam almak için yaptı ne yaptıysa...madem dedi siz beni gelin olarak istemediniz ,hor gördünüz...alın size...
ama maalesef hala ferhunde savulunuyor ali rıza onca emeğine karşı bencil olarak görüllüyor...
doğru valla;evlatlarından bile hayır yokken bizden mi olsun ali rızaya hayır!
~*~NaR-ı GüL~*~ 03-05-08, 19:02 Bir cocugun nasil bir karakterde olacagi anne baba egitimiyle anlasilir...eger bir anne-baba evladini cok güzel yetistiriyorsa ona neyin dogru neyin yanlis oldugunu anlatirsa ve onu güzel bir terbiyeyle yetistirirse o cocuk annesinden babasindan ne görürse o sekilde büyür yetisir....
AMA bu terbiyeyle yetismis yetiskin bir insan ki burda o kisi sevket oluyor hata yaptiginda annesi babasi sorumlu tutulamaz cünkü onlar evlatlarina calmayi cirpmayi degil haram paraya mala el uzatmamayi ögretmistir buna ragmen sevket dolandiricilik yaptiysa ve ali riza bey ona hakli olarak kizdiginda "neden kiziyor?" diyemeyiz....
Elbette kizar elbette üzülür yikilir adam cünkü o oglunu böyle yetistirmemisti bu günlere calsin cirpsin dolandiricilik yapsin diye getirmedi alninin teriyle parasini kazansin eve helal para getirsin diye yetistirdi bu günlere getirdi...
Ne olursa hic bir anne ve baba bu durumda ogluna sarilip "aferin oglum iyi yapmissin cal cirp sat anasini bu dünyanin!" diyip oglunu alnindan öpmez...
Suavikolik cok güzel yazmis...baslarda biz tam bir aileyi izliyorduk...birbirine kenetlenmis...birbirine destek birbirine karsi olan sevgisini saygisini yitirmeyen bir aile izliyorduk...ama simdi noldu herkes birbirinin kuyusunu kazar oldu...ama düsünün sevket ferhundeyle tanisamadan önce tekin ailesi herhangi bir felaket yasamismiydi? Baslarina kötü bir olay gelmismiydi?
Hersey ferhundenin gelmesiyle vuku buldu...bütün olaylar felaketler ailenin biribirinden kopmasi ferhundenin oyunlariyla entrikalariyla meydana geldi...
Ama bazi arkadaslar hala ali riza beyi sucluyolar ve ferhundeyi göklere cikariyorlar....
Oysa ki ferhunde tekin ailesinin fitilini atesledi...o güzelim aileyi darma dagin etti...ve bazi arkadaslar bunlari görmezden geliyor ve ali riza beye yükleniyolar....diyecek söz bulamiyorum dogrusu....
Bu kadar yaziyoruz ama anlayan kim....bizim yazdigimizi kaale alan yok...
Ali Rıza Bey'i çocuklarını terk edip giden ya da öldüren bir babayla kıyaslamak anlamsız. Biz burada Ali Rıza Bey karakterinin hatalarından söz ediyoruz. Bu karakter çok iyi ve örnek bir baba olarak karşımıza çıkarılıyor.Ondan çok daha olumsuz özelliklere sahip pek çok baba vardır elbette.Bunun konumuzla alakası yok.Hiç kimse hakkında olumsuz yazmayalım öyleyse.Gerçek hayatta Oğuz’dan çok daha kötü karakterler yok mu? Katiller var çocuk tecavüzcüleri var, ana baba katilleri var.Bunlar dururken Oğuz’a da kötü denemez o halde.
yaa... bu kadar mı güzel özetlenir... eline sağlık. gerçekten anlam veremiyorum ali rıza'ya. iyice deli etmeye başladı beni. hele bir de önümüze örnek baab modeli olarak sunulmuyor mu... tüylerim diken diken oluyor.
Necla eve geri döndüğünde, en az Şevket'in dönüşü kadar gerilimli bir ortam vardı. Hatta Leyla bakışlarıyla dövüyordu Necla'yı 58. Bölümün son sahnesinde. Şevket de bozulmuştu. Ama kimse o anda Necla'ya koşan Ayşe'yi engellemedi. Şevket ve Leyla dahil.
aynı gerilimli ortam mı vardı?? leyla necla ile yüzleşmişti öncesinde.... hem de kaç kere! babası neclanın kaldığı eve gelip onu eve çağırdı sarıldılar hatta o gerilimi attılar üzerlerinden..fikret de aynı şekilde.. e annesi zaten duygusal bu konuda gerilim falan yok onda...
kısacası neclanın yaptığı şeyin üzerinden zaman geçmişti herkes biraz olsun kabullenmişti olanları artık.. ailede neclanın eve gelmesi konusu konuşulmuş ve gelmesine karar vermişlerdi... o zaman gerilimli bir ortam yoktu.. hele şevketin geldiği bölümdeki gerilimle hiç kıyaslanamaz... şevket zimmet suçu işledikten bu yana kimseyle yüzleşmemiş aileniin acısı daha haiflememişti.. daha doğrusu aileenin acısının haiflemesi ya da kabullenme ile ilgili değil de yüzleşme ile ilgisi var.... şevket'i evde herkes oturmuş beklemiyordu bildiğim kadarıyla... sedef ara kızım şevket gelsin de demediler..o olaydan sonraki ilk karşılaşmaydı bu ve olanları da gördük zaten
PAMUK_MELEGIM 03-05-08, 20:00 Ben ne olursa olsun Ali Rizayi Cok seviyorumm...
Bence Ornek bir Baba..ve cok sasiriyorum..
ki evlatlari nasil boyle hatalar yapabilir..zaten hersey
istanbula tasininca ferhunde eve gelince oldu..
Herseyde olmasada ferhundenin bu olaylarda cok parmagi var...
aynı gerilimli ortam mı vardı?? leyla necla ile yüzleşmişti öncesinde.... hem de kaç kere! babası neclanın kaldığı eve gelip onu eve çağırdı sarıldılar hatta o gerilimi attılar üzerlerinden..fikret de aynı şekilde.. e annesi zaten duygusal bu konuda gerilim falan yok onda...
kısacası neclanın yaptığı şeyin üzerinden zaman geçmişti herkes biraz olsun kabullenmişti olanları artık.. ailede neclanın eve gelmesi konusu konuşulmuş ve gelmesine karar vermişlerdi... o zaman gerilimli bir ortam yoktu.. hele şevketin geldiği bölümdeki gerilimle hiç kıyaslanamaz... şevket zimmet suçu işledikten bu yana kimseyle yüzleşmemiş aileniin acısı daha haiflememişti.. daha doğrusu aileenin acısının haiflemesi ya da kabullenme ile ilgili değil de yüzleşme ile ilgisi var.... şevket'i evde herkes oturmuş beklemiyordu bildiğim kadarıyla... sedef ara kızım şevket gelsin de demediler..o olaydan sonraki ilk karşılaşmaydı bu ve olanları da gördük zaten
ama atladığın bir nokta varki .. fikret ve ali rıza bey neclayı çağırmaya gittiklerinde necla ısrarla gelmeyeceğini dile getirmişti .. ali rıza bey bunun üzerine sinirlenmiş ve ordan gitmişti .. ertesi sabah herkez kahvaltı masasındayken evdeki hangi birey birden eve neclanın geliceğini düşünebilir ki ?
Bir cocugun nasil bir karakterde olacagi anne baba egitimiyle anlasilir...eger bir anne-baba evladini cok güzel yetistiriyorsa ona neyin dogru neyin yanlis oldugunu anlatirsa ve onu güzel bir terbiyeyle yetistirirse o cocuk annesinden babasindan ne görürse o sekilde büyür yetisir....
Oysa ki ferhunde tekin ailesinin fitilini atesledi...
aslında bu cümleleriniz işin özeti. başa dönersek...
bir çocuğun karakterini ailenin verdiği eğitim belirler. aile çocuğu nasıl yetiştirirse çocuk o yönde hareket eder. ali rıza bey kötü bir baba. KÖTÜ! bir şeyin iyisi vardır, çok iyisi vardır, kötüsü vardır, çok kötüsü vardır, orta kararı vardır... uzatılabilir... ali rıza bey çok kötü bir baba değil belki ama kötü.
ali rıza bey'i aklamak için karşısına çocuğunu döven, öldüren, öz kızına tecavüz eden babaları koymamak lazım. çok uç noktalara gitmiş olursunuz o zaman -ki bu bahsettikleriniz değil baba insan bile olamamışlar. onların babalığını dğeil insanlığını tartışmak lazım.
ne demişsiniz? ferhunde ailenin fitilini ateşledi. yani ortada bir fitil var ve birinin onu ateşleyeceği günü bekliyor. o kişi de ferhunde oldu. ya da ferhunde ve oğuz. onlar olmasaydı başka biri olacaktı ama eninde sonunda olacaktı.
benim tezim şudur; "bir aile gerçekten çok sağlamsa, aile çocuklarını (çocuğu yetiştiren baba değildir; anne ve babadır. hatta büyük ölçüde annedir. o yüzden ali rıza bey'in "ağlama hayriye, ben yetiştiremedim vs..." demesi ataerkil yapının bir getirisi olduğu gibi aynı zamanda bencilliktir.) doğru dürüst yetiştirebilmişse gerçekten, o aileyi değil esen rüzgar fırtına gelse yıkamaz. ali rıza bey ve hayriye hanım çocuklarını yetiştirememişler. çocuk yetiştirmek 10 emir bildirir gibi "yapılacaklar ve yapılmayacaklar" listesi ezberletmek değildir çocuğa. sevgi lazım, şefkat lazım, anlayış lazım... bir de geri kafalı olmamak, her daim çocuğun lisanından konuşabilmek lazım.
ali rıza bey çocuklarına son derece mesafeli, katı, anlayışsız bir baba. babalığı yapabildiği kadar çok çocuk yapmak, maddi anlamda ailesini tatmin etmek, kaşlarını devamlı çatık tutmak, arada bir esip gürlemek zanneden ve sonucunda da hayata karşı güvensiz, en ufak engelde çekip gitmeye meyilli, birbirinden korunmasız beş tane çocuk yetiştirmiş bir baba. vefakar, cefakar eşi hayriye hanım ile birlikte tabi ki...
düşünün... bu ailenin yaşadıklarının sorumlusu neden tek başına ferhunde olsun ki? mutlu, sağlam kişiliğe sahip, gerçekten iyi yetiştirilmiş bir insan; karşısına ne çıkarsa çıksın, kim ne derse desin yolundan sapar mı? sapmaz... peki şevket neden iki günde ferhunde'nin kuklası oldu? hayatı boyunca içe dönük ve baskı altında yaşadığı için olabilir mi? iyiyle kötüyü ayırt etmekten bile aciz bu çocuklar. anne ve babalarını karşılarına alıp fikir alamayacak kadar da uzaklar onlardan. anne başka havada, baba desen zaten acayip. bu sebeple el yordamıyla bulmaya çalışıyorlar eğriyi doğruyu... sendelemeleri, hata yapmaları hep bu yüzden. hata yapa yapa öğrenmeye çalışıyorlar onlar da.
hep bir şeylerin yükünü omuzlamışlar. hep aileleri için kendilerinden fedakarlık yapmışlar. hep "ailemizin adı, ağzımızın tadı..." demiş; başlarını yerden kaldırmadan, dünyayı tanımadan büyümüşler. bu yüzden de karşılarına çıkan herkese güveniyor, her şeye özeniyorlar. yaşayamamışlar ki onları... ferhunde'ye, oğuz'a, dersanedeki arkadaşlarına, ceyda'ya, yaman'a özenmeleri de hep bundan. kim ne derse desin inanmaları da...
deniz'in alıntıladığı cümle benim de asabımı bozdu izlerken. "beni rezil ettin"in derdinde ali rıza.
"o bebek bizim için umuttu." dedi, bebeğini aldırdığı için ferhunde'ye çattı. hiç onun da canı yanıyor mu diye düşünmeden.
"bana bunu nasıl yaparsın?" diye bağırdı çağırdı şevket'e. "ben sana adımı emanet ettim, ailemi emanet ettim." dedi. evket o yükün altında ezilir mi diye hiç düşünmedi. başından beri söylüyorum; ali rıza bey'in ailenin bütün yükünü şevket'in omuzlarına yıkmasıdır şevket'i bu yola iten. "aileme bakamıyorum. babama verdiğim sözü tutamıyorum." diye bunalıma girdi ve bu hatayı yaptı şevket. tabi ferhunde'nin de yadsınamaz katkılarıyla. şevket kötü biri değil. şevket ailesinin kurbanı... zayıf, aciz, korunmasız... o yüzden acıyorum şevket'e. mahvolan onun hayatı oldu. leyla'nın dediği gibi "aile bunu da unutur".
leyla'yı evlendirirken "bu mesele temizlensin." diyerek evlendirdi. hiç karşısına alıp konuşmadı kızıyla. "ne olursa olsun sahip çıkıyor." diyorsunuz da leyla'ya sahip çıkmadı işte. leyla'yı zorla evlendirdi. "ne hali varsa görsün, çeksin cezasını." dedi bir yerde.
fikret'in evliliğine ailenin adını düşünerek mani olmuş. kendisi de aynı acıyı yaşadığı halde...
bütün bunlar bencillik değil mi? aslında bencillikten daha kötüsü var ali rıza bey'de. zalimlik... tıpkı selim'in(fikret'in eski nişanlısı) dediği gibi "hayat acımasız, ali rıza bey daha da acımasız."
evet, ali rıza bey'den çok daha kötü babalar var ama ali rıza bey kötünün iyisi. iyi bir baba, böyle olmaz. babalık konusunda ali rıza bey'i sınıfta bırakıyorum ben.
özetlersek, ferhunde bu ailenin felaketlerinin sebebi değildir. ferhunde sadece onların zayıf noktalarını keşfetmiş ve oradan vurmuştur bu insanları. ama o zayıf noktalar onların kendi zayıflıkları. yetiştirilememişlikten kaynaklanıyor. ali rıza bey ve hayriye hanım beş tane çocuk yapacaklarına bir tane yapıp adam gibi yetiştirselerdi ve ferhunde gibi biri onun karşısına çıksaydı ferhunde'yi yanına bile yaklaştırmazdı o çocuk.
sizi kaale alıyor olmamız için söylediklerinizi onaylamamız mı lazım, anlam veremedim. okuyor olmamız bile önemsediğimiz anlamına gelmiyor mu? bu forumda kaale almadığım insanlar var ve ben onların yazılarını okumadan geçiyorum. budur kaale almamak... fikirlerinize katılmamamız ya da ısrarla kendi fikrimizi savunmamız kaale almadığımız anlamına gelmiyor. içiniz rahat olsun...
Ali Riza Beyi neden sevmiyorsunuz anlamiyorum.
Adam öbürleri gibi hata yapip onu bir sir gibi saklamadi, görmezden gelmedi.
Bir hata yaptiklarinda babalarinin yanina gelselerdi belki beraber cözüm saglarlardi, ayni simdi ali riza beyin sevketin borclari ödemek isteyipte onun hatasini düzeltmek gibi. Örnegin Necla ve Leyla hata yapti ders cikardilar.
Ama ferhunde halen is cevirmekle mesgul oguzun hayatina karisti, ceydaninkine karisti. Tabi cocuklari büyüyor her yaptiklari hatayi kontrol edemez oda hakli.
Benim asil yorum yapma nedenim, gecen bir yerde birsey okudum, kitaba göre sevket bankadan borc aliyormus tekrar borcunu ödemek icin ve ödeyemeyince hapise giriyormus sonra ferhunde o an evden kaciyormus.
Kafama birsey takildi ama bankadan borc derken kredi falan mi demek istedi acaba yazan arkadas? Ama krediyi banka öyle herkese vermezki bir geliri olmasi lazim. Neyse bunu gecelim, birde ferhunde aids olacakmis diye yaziyordu. Buna cok sasirdim gercekten bilmiyorum kitabi okuyan arkadaslar varmi ama umarim böyle birsey olmaz.
ama atladığın bir nokta varki .. fikret ve ali rıza bey neclayı çağırmaya gittiklerinde necla ısrarla gelmeyeceğini dile getirmişti .. ali rıza bey bunun üzerine sinirlenmiş ve ordan gitmişti .. ertesi sabah herkez kahvaltı masasındayken evdeki hangi birey birden eve neclanın geliceğini düşünebilir ki ?
neclayı eve çağıracak kadar gerilimi ve kızgınlığı üzerlerinden atmışlardı demek istedim orda..necla gelmeyi reddedip sabah geldiğinde babası elini kaldırıp vurmaya kalkmayacaktı, yazıklar olsun sana demeyecekti herhalde.. söylemek istediğim ana kısmı anlamamaışsınız sanırım ya da ben anlatamamışım..ali rıza bey'in necla gelmiycem dediğindeki siniri şevket'e karşı olan siniri kadar mıydı yani?;?? bekliyorlardu derken de 'ha şimdi gelecek' gibi bir beklentii değildi ama gelmesini kabullenmişlerdi... şevket yaptıkları yüzünden kimseyle henüz yüzleşmemişti ve kimse onu beklemiyordu...
olaya bakış açısında bir sorun var bence. önemli olan o anın gerilimi vs değil ki... ayşe daha küçücük bir çocuk. abisini özlemiş, görünce koşup sarılmak istiyor. bu çocuğu kolundan tutup durdurmak yanlıştır. hayır efendim, necla'yı karalamak için söylemiyorum. her zaman olduğu gibi olaya psikolojik yönünden bakmaya çalışıyorum. ne olurdu yani ayşe sarılsaydı abisine? ali rıza'nın öfkesine öfke mi katacaktı? ali rıza şevket'i bırakıp ayşe'ye mi vuracaktı? o çocuğun hiçbir şeyden haberi yok ki. hiçbir şey anlamasın diye yanında konuşmuyorlar, sonra çocuk abisine sarılmak istediğinde bir anda kolundan çekip sert şekilde uyarıyorlar. necla'nın o ses tonu beni bile korkuttu. sert konuşmak istemedi belki ama daha kontrollü olmak gerekir ayşe ile konuşurken. hadi diyelim "şimdi sırası değil." diye düşündü. olabilecekleri sezdi önceden... e madem o kadarını düşünüyorsun, hazır kolundan tutmuşken götürsene ayşe'yi yukarı. yatırsana yatağına. bir sakinleştirsene kızı...
ayşe abisine sarılmadı da ne oldu? babası gözünün önünde abisine el kaldırdı. bağırdı, çağırdı. ayşe nasıl da korktu, ağladı... yazık değil mi küçücük çocuğa? en son necla gittiğinde leyla sinir krizi geçirirken böyle korkmuştu bu kız. o gün de ferhunde çıkarmamıştı dışarı. kriz anlarında neden bu çocuğu unutuyorlar hep?
şöyle söyleyeyim ki eğer ayşe abisine sarılsaydı, o duygusal tabloyla belki ortam biraz yumuşayacaktı. sonra ayşe "hadi, geç oldu. yat sen." gibi bahanelerle yukarı çıkartılır, ne olacaksa olurdu. hata burada işte. yani necla yaptı diye değil. ailenin tepkisi toptan yanlıştı.
Toygar Isikli
Gün geceye varmadan
Toz duman eder bu şehir
Yalnızlığa inat
İklimler değişir
Gün bitiyor bak yine
Dün yitiyor kalbime
Her mevsim
bana sonbahar
Dört duvar
Gün bitiyor bak yine
Dün yitiyor kalbime
Her mevsim
bana Sonbahar
Yaprak Dökümü
Toz duman eder bu şehir.. evet burdan devam etmek istiyorum.. dizinin muziginde bile aslinda anlatilmak istenmis. Ailenin drami Istanbula gelmeriyle basliyo. Ali Riza beyin cocuklari onune cikan ozgurlugu iyi degerlendiremeyip maalesef yuzune gozune bulastiriyo. Cok asina oldugumuz sahneler aslinda, yabancisi degiliz. Istanbulun buyulu bi havasi olmasina karsin, zamaninda uyanmadigin zaman bu buyulu hava insani yutabiliyo. O yuzden ben Ali Riza beyin bencil degil tam tersine cocuklari icin fedakarlik yapan bi baba oldugunu dusunuyorum. Herseyden once cocuklarini dusundu simdiye kadar, yetismis oldugu kulturunden siyrilmayarak. Buda karakterinin saglamligini gosterir. Begenilesi insan su Ali Riza bey.
neclayı eve çağıracak kadar gerilimi ve kızgınlığı üzerlerinden atmışlardı demek istedim orda..necla gelmeyi reddedip sabah geldiğinde babası elini kaldırıp vurmaya kalkmayacaktı, yazıklar olsun sana demeyecekti herhalde.. söylemek istediğim ana kısmı anlamamaışsınız sanırım ya da ben anlatamamışım..ali rıza bey'in necla gelmiycem dediğindeki siniri şevket'e karşı olan siniri kadar mıydı yani?;?? bekliyorlardu derken de 'ha şimdi gelecek' gibi bir beklentii değildi ama gelmesini kabullenmişlerdi... şevket yaptıkları yüzünden kimseyle henüz yüzleşmemişti ve kimse onu beklemiyordu...
yoo anlatmak istediğinizi anlıyorum tabiki fakat olaya gerilim açısından bakıldığı zaman neclanın evet o eve geliceği kabullenilmişti fakat necla birden kararını deiştrip ümitler kesildiği anda geldi heycan bakımından şevketinkiyle birebir eş değer olmasada neclanın o evdeki karşılanma anındada bir şaşırma bi heyecan kimileri için hayal kırıklığı burukluk gibi duygularda oluşturdu ..
Toygar Isikli
Toz duman eder bu şehir.. evet burdan devam etmek istiyorum.. dizinin muziginde bile aslinda anlatilmak istenmis. Ailenin drami Istanbula gelmeriyle basliyo. Ali Riza beyin cocuklari onune cikan ozgurlugu iyi degerlendiremeyip maalesef yuzune gozune bulastiriyo. Cok asina oldugumuz sahneler aslinda, yabancisi degiliz. Istanbulun buyulu bi havasi olmasina karsin, zamaninda uyanmadigin zaman bu buyulu hava insani yutabiliyo. O yuzden ben Ali Riza beyin bencil degil tam tersine cocuklari icin fedakarlik yapan bi baba oldugunu dusunuyorum. Herseyden once cocuklarini dusundu simdiye kadar, yetismis oldugu kulturunden siyrilmayarak. Buda karakterinin saglamligini gosterir. Begenilesi insan su Ali Riza bey.
ben buna fikret'in bir sözüyle cevap vermek istiyorum : "herkes kolayını bulmuş. suçlu istanbul... herkes suçu ona atıyor. nasılsa sesi çıkmıyor, kendini savunamıyor..."
ben buna fikret'in bir sözüyle cevap vermek istiyorum : herkes kolayını bulmuş. suçlu istanbul... herkes suçu ona atıyor. nasılsa sesi çıkmıyor, kendini savunamıyor..."
Fikret fazlasiyla olgun birisi ve gordugum kadariylada simdiye kadar hic istediklerini gonul rahatligiyla yapamamis. Hep bi baski altinda, hep tabularini korumus. Suan mutlu bi evlilik yasamasi bile bi tesaduf eseri. Evlendigi kisiyi hic tanimadi, aslinda oda cok buyuk bi hata yapmis oldu boylelikle. Kotu birisiyle evlenip mutsuzda olabilirdi oyle degilmi. Her ne kadar bu sozleri kendisi soylemissede oda Istanbulun agirligina dayanamamis kisiler arasinda. Dolayli yoldan olsa bile.
ben buna fikret'in bir sözüyle cevap vermek istiyorum : herkes kolayını bulmuş. suçlu istanbul... herkes suçu ona atıyor. nasılsa sesi çıkmıyor, kendini savunamıyor..."
Sahi ya! eskiden ne güzel replikleri olurdu Fikret'in.
Merak ettiğim bir şey var. Necla ve Leyla etraflarındaki insanlara özenip kredi kartlarıyla gizlice yüklü alışverişler yapmaya başladıklarında Ferhunde aileye girmiş miydi? Bir de Oğuz'la tanıştıklarında yanlarında mıydı?
RKYglcgnyntmni 03-05-08, 20:53 bence ayşenin şevkete sarılıp sarılamamsı pek önemli değil:Dyani şöyle
zaten ayşe hep itilip kakılıyo.hadi sen yat,hadi odana çık.hadi yemeğini bitirdiysen çık fln gibi.
Sahi ya! eskiden ne güzel replikleri olurdu Fikret'in.
Merak ettiğim bir şey var. Necla ve Leyla etraflarındaki insanlara özenip kredi kartlarıyla gizlice yüklü alışverişler yapmaya başladıklarında Ferhunde aileye girmiş miydi? Bir de Oğuz'la tanıştıklarında yanlarında mıydı?
aaa... öyle demee. şimdi de var: "o öfkesini boşalttıkça, biz yerine sevgi koyacağız. öğrenmenin yaşı yok. ona sevgiyi öğreteceğiz." :img-hyste:img-hyste bu cümle her hatırladığımda komik geliyor bana ya. kusura bakmayın n'olur. belki de ben tuhafım :img-tomat
forever_bim 03-05-08, 21:42 Sahi ya! eskiden ne güzel replikleri olurdu Fikret'in.
Olayların tek sorumlusu Ferhunde değil ki, hemen her karakter gibi, olaylarda payı var sadece. Leyla Necla Şevket Ferhunde'nin değil üzerlerindeki tuhaf baskıların kurbanları.
En basit örnek, Leyla onuncu bölümde zorla bindirildi arabaya, Oğuz mahalleyi ayağa kaldırmakla tehdit etti. Leyla babası öğrenmesin diye binip gitti. Halbuki bırak mahalleyi ayağa kaldırsın kornayla, vatandaş insin bir güzel, pataklasın Oğuz'u. Ama Leyla babasının vereceği tepkiyi kestiremedi ve hayatının en kötü olayını yaşadı o gece o arabaya bindikten sonra.
Sadece Leyla'yı örnek verdim ama Necla ve Şevket de benzer olaylar yaşadılar.
Şevket'e üzülüyorum babası ile karısı arasında kaldı feci bir baskı altında ezildi hep. Ayrı eve çıkalım diyen Ferhunde yardım etmedi ekonomik anlamda, Şevket de koca ailenin yükünü omuzlandı. 1500 ytl maaşla işe başladı bu çocuk, Leyla ve Necla çok sonra çalışmaya başladılar. 2. sezonun ortasında hatta. Leyla'nın dershane, Necla'nın mimarlık öğrencisi olmasından mütevellit, masrafları vardı. Evin giderleri vardı, kredi kartları vardı, evin faturaları, Ayşe'nin okulu Necla Leyla ve Ferhunde'nin giysi masrafları vardı. Sonra Leyla ağır bir tedavi sürecine girdi. Bu aile heryere taksiyle gitti. Şevket, hissettiği eziklik yüzünden yaşadı ne yaşadıysa. Ne hata yaptıysa.
Ali Rıza Bey efendi bir adam mert dürüst biridir saygıyı hak eder. Ama tüm bunlar onu iyi baba yapmıyor.
Kızlar her şeyi babalarından gizledi. Neden hiçbir zaman Neyyir Hanım Sedef sahneleri gibi sahneler izlemedik. Bunu bir soralım bence kendimize.
RKYglcgnyntmni 03-05-08, 21:50 bende neyyir hanım sedef sahnelerine sinir oluyorum.nekadar yapmacıklar ya.
hele sedef.tam bir sinsi.mıymıy şey.
bence neyyir hanim gayet gercekci yapiyor rolunu ama sedefin yaptiklarina ragmen yinede asiri rahat.. gelecek bolumu sabirsizlikla bekliyorum...
Not: Yaprak dökümünün resmi web sitesi/ fan sitesini bilen arkadaslar lütfen bana özel mesaj atarmisiniz.. tesekkürler...
Ali Riza bey buyuk sehirin cocuklarina zarar vermesinden korkup biraz baskicilik yapti evet. Ozellikle baslarda, buda cocuklarini daha bi tetikledi. Yasakli olan seyler daha zevklidir mantigi. Daha zevkli olmadigini cok gecmeden anladilar ve babalarininda cirpinisi pek bosa cikmadi. Bence ozgur birakmasi bu durumda fazlada bi farklilik gostermiyecekti, cunku onlara gore buyuk sehir denenmesi gereken yeni bi tecrubeydi, iyisiyle kotusuyle. Ama Istanbulda dogmus olsalardi sanirim ne babalari bu kadar tedirgin olucakti nede cocuklar bu kadar hata yapicakti.
Ali Riza bey buyuk sehirin cocuklarina zarar vermesinden korkup biraz baskicilik yapti evet. Ozellikle baslarda, buda cocuklarini daha bi tetikledi. Yasakli olan seyler daha zevklidir mantigi. Daha zevkli olmadigini cok gecmeden anladilar ve babalarininda cirpinisi pek bosa cikmadi. Bence ozgur birakmasi bu durumda fazlada bi farklilik gostermiyecekti, cunku onlara gore buyuk sehir denenmesi gereken yeni bi tecrubeydi, iyisiyle kotusuyle. Ama Istanbulda dogmus olsalardi sanirim ne babalari bu kadar tedirgin olucakti nede cocuklar bu kadar hata yapicakti.
iyi de baskı ortamı istanbul'a gelmeleriyle başlamadı ki.. öncesinde de hep böyleymiş bu adam. kendi babası da kendisi gibiymiş. zaten olayın kırılma noktası bu. trabzon'da, aydın'da hep babalarının dizinin dibinde, gözünün önünde olan çocuklar istanbul'a geldiklerinde evden biraz uzaklaşınca bocaladılar. hep baskıyla çocuklarını kontrol etmiş ali rıza bey, istanbul'da o hayata tutunma çırpınışı içinde çocuklarının iplerini bırakıverdi birden. biri üniversiteye, biri dershaneye, biri de büyük bir şirkette işe başlayan ;yani çok farklı ve büyük ortamlara giren çocuklar da bu alışık olmadıklar ortamlarda kendilerini koruyamadılar. çünkü anne ve babaları onlara kendilerini nasıl koruyacaklarını hiç öğretmemişti.
~*~NaR-ı GüL~*~ 03-05-08, 22:28 aslında bu cümleleriniz işin özeti. başa dönersek...
bir çocuğun karakterini ailenin verdiği eğitim belirler. aile çocuğu nasıl yetiştirirse çocuk o yönde hareket eder. ali rıza bey kötü bir baba. KÖTÜ! bir şeyin iyisi vardır, çok iyisi vardır, kötüsü vardır, çok kötüsü vardır, orta kararı vardır... uzatılabilir... ali rıza bey çok kötü bir baba değil belki ama kötü.
ali rıza bey'i aklamak için karşısına çocuğunu döven, öldüren, öz kızına tecavüz eden babaları koymamak lazım. çok uç noktalara gitmiş olursunuz o zaman -ki bu bahsettikleriniz değil baba insan bile olamamışlar. onların babalığını dğeil insanlığını tartışmak lazım.
ne demişsiniz? ferhunde ailenin fitilini ateşledi. yani ortada bir fitil var ve birinin onu ateşleyeceği günü bekliyor. o kişi de ferhunde oldu. ya da ferhunde ve oğuz. onlar olmasaydı başka biri olacaktı ama eninde sonunda olacaktı.
benim tezim şudur; "bir aile gerçekten çok sağlamsa, aile çocuklarını (çocuğu yetiştiren baba değildir; anne ve babadır. hatta büyük ölçüde annedir. o yüzden ali rıza bey'in "ağlama hayriye, ben yetiştiremedim vs..." demesi ataerkil yapının bir getirisi olduğu gibi aynı zamanda bencilliktir.) doğru dürüst yetiştirebilmişse gerçekten, o aileyi değil esen rüzgar fırtına gelse yıkamaz. ali rıza bey ve hayriye hanım çocuklarını yetiştirememişler. çocuk yetiştirmek 10 emir bildirir gibi "yapılacaklar ve yapılmayacaklar" listesi ezberletmek değildir çocuğa. sevgi lazım, şefkat lazım, anlayış lazım... bir de geri kafalı olmamak, her daim çocuğun lisanından konuşabilmek lazım.
ali rıza bey çocuklarına son derece mesafeli, katı, anlayışsız bir baba. babalığı yapabildiği kadar çok çocuk yapmak, maddi anlamda ailesini tatmin etmek, kaşlarını devamlı çatık tutmak, arada bir esip gürlemek zanneden ve sonucunda da hayata karşı güvensiz, en ufak engelde çekip gitmeye meyilli, birbirinden korunmasız beş tane çocuk yetiştirmiş bir baba. vefakar, cefakar eşi hayriye hanım ile birlikte tabi ki...
düşünün... bu ailenin yaşadıklarının sorumlusu neden tek başına ferhunde olsun ki? mutlu, sağlam kişiliğe sahip, gerçekten iyi yetiştirilmiş bir insan; karşısına ne çıkarsa çıksın, kim ne derse desin yolundan sapar mı? sapmaz... peki şevket neden iki günde ferhunde'nin kuklası oldu? hayatı boyunca içe dönük ve baskı altında yaşadığı için olabilir mi? iyiyle kötüyü ayırt etmekten bile aciz bu çocuklar. anne ve babalarını karşılarına alıp fikir alamayacak kadar da uzaklar onlardan. anne başka havada, baba desen zaten acayip. bu sebeple el yordamıyla bulmaya çalışıyorlar eğriyi doğruyu... sendelemeleri, hata yapmaları hep bu yüzden. hata yapa yapa öğrenmeye çalışıyorlar onlar da.
hep bir şeylerin yükünü omuzlamışlar. hep aileleri için kendilerinden fedakarlık yapmışlar. hep "ailemizin adı, ağzımızın tadı..." demiş; başlarını yerden kaldırmadan, dünyayı tanımadan büyümüşler. bu yüzden de karşılarına çıkan herkese güveniyor, her şeye özeniyorlar. yaşayamamışlar ki onları... ferhunde'ye, oğuz'a, dersanedeki arkadaşlarına, ceyda'ya, yaman'a özenmeleri de hep bundan. kim ne derse desin inanmaları da...
deniz'in alıntıladığı cümle benim de asabımı bozdu izlerken. "beni rezil ettin"in derdinde ali rıza.
"o bebek bizim için umuttu." dedi, bebeğini aldırdığı için ferhunde'ye çattı. hiç onun da canı yanıyor mu diye düşünmeden.
"bana bunu nasıl yaparsın?" diye bağırdı çağırdı şevket'e. "ben sana adımı emanet ettim, ailemi emanet ettim." dedi. evket o yükün altında ezilir mi diye hiç düşünmedi. başından beri söylüyorum; ali rıza bey'in ailenin bütün yükünü şevket'in omuzlarına yıkmasıdır şevket'i bu yola iten. "aileme bakamıyorum. babama verdiğim sözü tutamıyorum." diye bunalıma girdi ve bu hatayı yaptı şevket. tabi ferhunde'nin de yadsınamaz katkılarıyla. şevket kötü biri değil. şevket ailesinin kurbanı... zayıf, aciz, korunmasız... o yüzden acıyorum şevket'e. mahvolan onun hayatı oldu. leyla'nın dediği gibi "aile bunu da unutur".
leyla'yı evlendirirken "bu mesele temizlensin." diyerek evlendirdi. hiç karşısına alıp konuşmadı kızıyla. "ne olursa olsun sahip çıkıyor." diyorsunuz da leyla'ya sahip çıkmadı işte. leyla'yı zorla evlendirdi. "ne hali varsa görsün, çeksin cezasını." dedi bir yerde.
fikret'in evliliğine ailenin adını düşünerek mani olmuş. kendisi de aynı acıyı yaşadığı halde...
bütün bunlar bencillik değil mi? aslında bencillikten daha kötüsü var ali rıza bey'de. zalimlik... tıpkı selim'in(fikret'in eski nişanlısı) dediği gibi "hayat acımasız, ali rıza bey daha da acımasız."
evet, ali rıza bey'den çok daha kötü babalar var ama ali rıza bey kötünün iyisi. iyi bir baba, böyle olmaz. babalık konusunda ali rıza bey'i sınıfta bırakıyorum ben.
özetlersek, ferhunde bu ailenin felaketlerinin sebebi değildir. ferhunde sadece onların zayıf noktalarını keşfetmiş ve oradan vurmuştur bu insanları. ama o zayıf noktalar onların kendi zayıflıkları. yetiştirilememişlikten kaynaklanıyor. ali rıza bey ve hayriye hanım beş tane çocuk yapacaklarına bir tane yapıp adam gibi yetiştirselerdi ve ferhunde gibi biri onun karşısına çıksaydı ferhunde'yi yanına bile yaklaştırmazdı o çocuk.
sizi kaale alıyor olmamız için söylediklerinizi onaylamamız mı lazım, anlam veremedim. okuyor olmamız bile önemsediğimiz anlamına gelmiyor mu? bu forumda kaale almadığım insanlar var ve ben onların yazılarını okumadan geçiyorum. budur kaale almamak... fikirlerinize katılmamamız ya da ısrarla kendi fikrimizi savunmamız kaale almadığımız anlamına gelmiyor. içiniz rahat olsun...
Bende israrla ali riza bey iyi bir baba diyorum...belki cok iyi degil ama iyi bir baba...
Valla 5 cocugu olupta onlari cok güzel yetistiren bir sürü aile taniyorum ben hic biride leyla, necla ve sevket gibi ordan oraya savrulmadi...
1 cocuk yapip onu terkeden babalar da görüyoruz...ki helal olsun ali riza beye 5 cocuk yetistirmis ama maalesef onlardan bir hayir görememis yinede evlatlarini bagrina basmistir...
Evet herseyin basi anne-babanin yetistirme tarzindan basliyor ama hic düsünmüyoruz demiyoruz acaba ali riza bey nasil yetistirildi diye...
Belli ki oda tutucu bir babanin oglu olarak yetisti...cünkü oda oldukca tutucu ve fazla modern bir baba degil...
Fazla modern degil diyorum cünkü heptende eski kafali degil...koskoca bir kaymakam emeklisi adam...tahsili yüksek, calismis cabalamis bu günlere gelmis...yabanci dili de var bi bölümde fransizca konusmustu yanlis hatirlamiyosam...esiyle dans edebilecek kadar modern biri...ali riza beyi "eski kafali dar görüslü" bir baba olarak nitelendirmemiz sacmalik olur...
Ama is evlatlarinin ahlakina edebine gelince tutucu olmasi elbette normal..
Ne yani napsaydi? Evlatlarinin yaptiklarina "aferin evlatlarim sizinle gurur duyuyorum" diyip onlari alinlarindan mi öpseydi?
Evet herkes hata yapar ama bu hatalar baska hatalar...bu hatalar topla berberin camini kirmak gibi bir hata degil...yada komsunun bahcesinden erik calmak ta degil bu hatalar hayatlari karartacak belkide mahvedecek hatalar oldu, ki zaten karartti mahvetti de zaten...
Neyse diyelim ki ali riza bey evlatlarini iyi yetistiremedi...ki siz öyle söylüyorsunuz...peki bu evlatlarin akli fikri yokmuydu da karsilarina cikan engelleri tehlikeleri görmediler ve bataga saplandilar..?
Sevket ferhundeyle tanistiginda hic mi düsünemedi...hic mi kendini kontrol edemedi de hemen kapiliverdi ona...hadi diyelim sevket asIK oldu ferhundeyle evlendi peki ferhunde ne diye ortaligi karistirdi ne diye leyla ile neclanin aklina girdi?
Diceksiniz ki: "Leyla da necla da düsünselerdi ferhundeye kanmasalardi" iyi güzel leyla düsünemedi tamam peki ferhunde de hic mi diyemezdi "yapmayin kizlar gittiginiz yol yol degil bence bu adamdan uzak durun" diye onlari uyaramazmiydi?
Aksine hep oguzun zenginliginden yakisikliligindan bahsetti ve kizlarin aklini celdi...
Ama simdi noldu? Oguz ferhundenin korkulu rüyasi oldu...ayrica oguzun eski zenginliginden eser kalmadi simdi hapiste ve ordan nasil tüyecegini hesapliyor...
Yani ferhunde oguzu kizlara yamamaya calisirken ve para kaynagi buldugunu düsünürken büyük bir düsman kazanmis oldu....
Gelelim leylanin tecavüz olayina....her ne olursa olsun tecavüze ugramasi korkunc birseydi ama simdi yine yazicam ve yine topa tutulucam....gecenin bi vakti sarhos olan oguzun cipine binmesi cok mu dogruydu?...akabindede olanlar oldu...
Peki leyla hic mü düsünemedi..."bu manyak gecenin bi vakti ne istiyor?" diyemedi mi? Asaga indin tamam güzel peki arabasina niye biniyosun? Kac günlük tanidigin adam kimin nesidir kimin fesidir haberin yok!
Neyse bunlari gecelim...neclanin oguzla kacmasi...buda mi ali riza beyin sucu....?Leyla oguzla yakinlasmaya baslarken necla: "sen kafana göre takil" demisti ama ne zaman oguz leylayla evlendi oguz sarkinti olmaya basladi ne hikmetse necla oguza asIK oldu ama leylayi kiskandirmak icin cünkü leyla zengin bir koca bulmus edasiyla hava atiyordu pembe mantoyu neclaya firlatmisti...necla da bunun intikami olarak önce cem'i buldu bi güzel kullandi sonrada oguzla kacti ve tüm bunlari yaparkende akli fikri cok güzel yerindeydi bunlar bebek degil ki ali riza bey peslerinden kossun? Tamam karsisina alip onlarla konusmadi ama onlarda babalarina hic danismadilar herbirseyi kendi kafalarina göre yaptilar, yapmadilar mi?
Tüm bunlari yaparken ali riza beye sordularmi? Sormadilar ali riza bey de evlatlarindan süphe etmedi cünkü onlara güveniyordu, ve bu güveninin sarsilacagi aklina gelmezdi...
Hangi anne ve baba evladindan süphe eder ki...güvenini kiracagini düsünür...anneler ve babalar evlatlarindan herzaman iyi seyler beklerler...hakli olarak cünkü onlar anne ve babadir...hicbirimizin annesi ve babasi kötü seyler yapmamizi istemez...bize güvenirler severler bize bel baglarlar...
Ayni ali riza bey gibi...oda evlatlarina güvendi onlara bel bagladi...her anne baba gibi...belki fazla sahip cikmadi ama yinede yüzüstü birakmadi, destegini esirgemedi onlardan...hatalariyla onlari bagrina basti...
Neclanin kactigi gün nasilda ortaligi yikmisti...resimlerini yirtmisti... "Onun ismi bu evde anilmayacak" diye bagirmisti...ama yine baba yüregi dayanamadi...neclayi bagrina basti...
Sevket, ki ali riza beyin bütün ümitlerini bagladigi oglu dolandiricilik yapti ali riza bey kizdi, kirildi yikildi ama yinede kiyamadi ogluna...nezarethaneye gitti temiz elbise götürdü basini oksadi...onla birlikte agladi...mahkeme sirasinda yanliz birakmadi...sevket arabaya bindirilirken yüreginden koparak gözünden yaslar akarak "oglum" diye cevap verdi her sevketin "baba..." degisinde...
Demissin ki: Ali riza bey: beni rezil ettin, ben sana cocuklarimi ismimi emanet ettim, sen ismimi kirlettin" diyor sadece kendini düsüyor kendi ismini sevketi düsünmüyor onun hayati mahvolmus umrunda degil...
Hayir, ali riza bey daha öncede sevketi uyarmisti sevketle konusmustu ve bir bölümde cok güzel bir söz söylemisti Hazreti Mevlanadan: "Kanat vardir doganlari padisaha götürür, Kanat vardir kuzgunlari lese ucurur"
Sevket de bir kanat takmisti bu kanat onu leslere ucurdu...ucurumun dibine getirdi...sevket bu kanadi kendi istegiyle takti ali riza bey takmadi!
Ayrica sevket zayif karakterli aciz biri diyorsunuz...kumar masasina otururken hic te aciz degildi...parayi kazanirken cokta kendinden emin bir tavri vardi ki bu kendine olan özgüven onun sonunu hazirladi...cünkü sevketi kumar oynamaya tesvik edne bizzat ferhundeydi...
Diceksiniz ki: "Ferhunde sevketi uyardi"
Uyardi ama ancak paralar suyunu cekmeye baslayinca ve sevket hirs yapinca...eger sevket para kaybetmeseydi aksine para kazanmaya devam etseydi ferhunde hicte sevketi uyarmiycakti aksine "Oyna hayatim oyna bak ne güzel kazaniyorsun" diyecekti ama bakti ki paralar suyunu cekiyo dibe batiyolar ancak is isten gectikten sonra uyarmaya basladi sevketi...e günaydin
Gelelim ferhundenin bebegi aldirmasina...hep deniliyor ki: ferhunde cok güclü ferhunde cok saglam ferhunde kaya gibi...
Peki ferhunde madem bu kadar güclü madem bu kadar saglam bir karakter o bebegi neden aldirdi? Sadece sevket istemiyor diye o cana nasil kiydi? Bu bencillik degilmidir peki? Madem kendi bu bebegi cok istiyordu aldirmasaydi...hatta madem sevket bebek istemiyordu bu bebegi hic yapmasalardi...o kadar korunma yönetemi var degil mi?
Ferhunde kocasinin ailesiyle iyi gecinseydi o bebegi dogursaydi ailede bas taci edilirdi bebegiyle birlikte ama aldirmasi tabikide hos karsilanmadi...
Ali riza bey ferhundeyi sucladi diyorsunuz...kimi suclayacakti?...ali riza bey mi dedi ona "git bu bebegi aldir" diye? Ferhunde kendi istegiyle aldirdi...peki neden aileyle konusmadi bu karari almadan önce...hayriye hanimdan yardim isteseydi veya ali riza beyden....oturup konussaydi onlarla...bir cözüm arasaydi...yanlizligini onlarla paylassaydi...ama hayir ferhunde hep kendi istegi dogrultusunda kendi kararlari dogrultusunda yol aldi... "Ben bunu yapiyorsam dogrudur" dedi hep hic bi kerede "Acaba yanlis yapiyormuyum" demedi...cünkü o ne yaparsa yapsin onun yaptigi hep "dogruydu" baskalarinin fikri onu ilgilendirmiyordu ve halada ilgilendirmiyor...dünyayi yönetebilecegini saniyor...belki insanlari etkilemekte müthis bir basarisi var ama bi kerede bunu dogru birsey icin yaptigini göremedik!
Velhasil tüm bunlarin sonucunda yine suclu ali riza bey diyebiliyosaniz artik size diyecek sözüm kalmaz arkadasim...
Bunu sirf sizi kastederek söylemedim ama evet bazen benim gibi düsünenlerin yorumlari ciddiye alinmiyor veya biz sanki bu gezegende yasamiyormusuz gibi karsilaniyor yorumlarimiz bu yüzden kaale alinmiyoruz dedim ayrica benim icim cok rahat merak etmeyin siz söylediniz diye degil kendi düsüncelerim oldugu icin yukarda yazdigim düsüncelere sahip oldugum icin icim cok rahat
RKYglcgnyntmni 03-05-08, 22:33 bide fikret ailseini savunurken hep biz herkesi kendimiz gibi iyi bildik filan diyodu.halbuki necla ve leyla hiç öyle çok saf iyiniyetli kişiler değildi.neclayı seviyorum ama neclada lüks merakı olan biriytdi.hele leyla.baştan beri hep bi kıskançlık vardı,iyi filan değildi.
şevkete gelince,ferhundeye direnebilirdi yani evli olduğunu bildiği halde görüştü,şimdi sedefle aynı şeyler gene.
fikret mesela.babası istedi diye nişanı bozdu?sebep?çocuk bişey yapmamıştı halbuki.işte babasına yaranma çabaları hep.bide necla için diyodu cemle sana yaranmak için nişanlandı baba diye.sonra gitti gizlice evlendi.gerçi evden kurtulşmaya çalışıyodu ama.ozamanda şevketin söyleiği şey saçmaydı.bi adamın odalığı olacağına ev tutarıdn kendi odan olurdu diye.bukadar uyduruk bi laf olamaz.okadar kolaysa ev açıp oda sahibi olmak sen niye ayrı eve çıkamadın.?
ben kimseyi kötülemiyrm yanlış anlamayın.sadece bunlar bnm görüşlerim.
ama sonuç olarak Allah insan akıl vermiş.bazı şeyleri, muhakeme edebilmeli insan.herkes bütün şeyleri yaşamıyoki hayatta.bazen tvde izlediğimiz bişey bile bize neler öğretiyo dimi ama.
o yüzden.sadece tek kişi suçlamak bana biraz mantıksız geliyo.
doğrumuyum?
iyi de baskı ortamı istanbul'a gelmeleriyle başlamadı ki.. öncesinde de hep böyleymiş bu adam. kendi babası da kendisi gibiymiş. zaten olayın kırılma noktası bu. trabzon'da, aydın'da hep babalarının dizinin dibinde, gözünün önünde olan çocuklar istanbul'a geldiklerinde evden biraz uzaklaşınca bocaladılar. hep baskıyla çocuklarını kontrol etmiş ali rıza bey, istanbul'da o hayata tutunma çırpınışı içinde çocuklarının iplerini bırakıverdi birden. biri üniversiteye, biri dershaneye, biri de büyük bir şirkette işe başlayan ;yani çok farklı ve büyük ortamlara giren çocuklar da bu alışık olmadıklar ortamlarda kendilerini koruyamadılar. çünkü anne ve babaları onlara kendilerini nasıl koruyacaklarını hiç öğretmemişti.
Yeterince bireysellesemediklerinden bahsediyosun sanirim. Yasadiklari yer ve kultur bunu belirliyo maalesef. Buda Ali Riza beyin kotu bi baba oldugu anlamina gelmez. Iste bu yuzden bu aile icin "koyden indim sehire" sozu bence pekte farksiz kalmaz.
Kaldiki tam tersi bi durumda bu seferde sorumsuz baba damgasi yiyecekti sanirim. Ayrica cocuklari tek basina gelselerdi bile tam tersi bi durum olmayacakti. Istanbulun hizina yetisme pahasina yapmayacaklari sey kalmiyacakti, buna adim gibi eminim. Cocuklarin nasil egitildiginden cok kisilikleri bunu belirler ve bunuda sadece aile saglamaz. Cevre ve okul cok onemli etkenler arasindadir ve goz onunde bulundurulmali bence. Yoksa cocuk sahiden cok bos bi sekilde yetisir sadece anne ve babaya kalirsa.
Gelelim ferhundenin bebegi aldirmasina...hep deniliyor ki: ferhunde cok güclü ferhunde cok saglam ferhunde kaya gibi...
Peki ferhunde madem bu kadar güclü madem bu kadar saglam bir karakter o bebegi neden aldirdi? Sadece sevket istemiyor diye o cana nasil kiydi? Bu bencillik degilmidir peki? Madem kendi bu bebegi cok istiyordu aldirmasaydi...hatta madem sevket bebek istemiyordu bu bebegi hic yapmasalardi...o kadar korunma yönetemi var degil mi?
Ferhunde kocasinin ailesiyle iyi gecinseydi o bebegi dogursaydi ailede bas taci edilirdi bebegiyle birlikte ama aldirmasi tabikide hos karsilanmadi...
Ali riza bey ferhundeyi sucladi diyorsunuz...kimi suclayacakti?...ali riza bey mi dedi ona "git bu bebegi aldir" diye? Ferhunde kendi istegiyle aldirdi...peki neden aileyle konusmadi bu karari almadan önce...hayriye hanimdan yardim isteseydi veya ali riza beyden....oturup konussaydi onlarla...bir cözüm arasaydi...yanlizligini onlarla paylassaydi...ama hayir ferhunde hep kendi istegi dogrultusunda kendi kararlari dogrultusunda yol aldi... "Ben bunu yapiyorsam dogrudur" dedi hep hic bi kerede "Acaba yanlis yapiyormuyum" demedi...cünkü o ne yaparsa yapsin onun yaptigi hep "dogruydu" baskalarinin fikri onu ilgilendirmiyordu ve halada ilgilendirmiyor...dünyayi yönetebilecegini saniyor...belki insanlari etkilemekte müthis bir basarisi var ama bi kerede bunu dogru birsey icin yaptigini göremedik!
yorumu baştan okurken ali rıza bey ile ilgili sorduğunuz sorulara cevaplar hazırlıyordum kafamdan. ta ki bu noktaya gelene kadar... sadece bu kısımla ilgili yazacağım çünkü okuduklarım beni şok etti hatta ban yemeyeceğimi bilsem "oha, yuh, çüş artık..." diye girmek isterdim konuya. üstelik bu bebek aldırma konusu benim için diğerinden çok daha önemli.
1)ferhunde o bebeği sırf şevket istemiyor diye mi aldırdı? bu ferhunde'nin bencilliği miydi? ferhunde güçlü değil de o yüzden mi aldırdı acaba? diziyi bir kenara bırakalım...
şimdi... bir kadın... kocasına olan bütün güveni bitmiş, kocasının ailesi zaten onun gidişini dört gözle bekliyor, ailesi iflasın eşiğinde, yarının ne olacağı belli değil, kocası hapse girecek ve bu kadın hamile. geleceğini doğru düzgün tayin edemeyeceğin çocuğu doğurmaktır asıl bencillik. sırf "bana umut oldu bu çocuk." düşüncesiyle dünyaya çocuk getirmektir asıl bencillik. babası hapisteyken ve ne zaman çıkacağı belli değilken, etrafında güvenebileceğin kimse yokken, elinde avucunda 5 kuruş yokken o çocuğu doğurmak "muhteşem annelik, vefakarlık" değil, salaklıktır. üstelik o bebeğe çok büyük haksızlıktır. biz hep demiyor muyuz "bakamayacağın çocuğu doğurma." diye? sokakta yatıp kalkan biçare çocukları görünce "doğurup sokağa atıyorlar, madem böyle olacak niye doğuruyorlar? yazık değil mi bu çocuklara?" diye sormuyor muyuz? ferhunde düşündü, taşındı ve en doğrusu bu diye düşündü ve evet, en doğrusu oydu. hayal aleminde dolaşmamak lazım. "allah rızkını da verir, çocuk kısmetiyle gelir..." boş işler bunlar. öyle olsaydı milyonlarca sokak çocuğu olmazdı. öyle olsaydı yetimhaneler ağzına kadar çocuk dolu olmazdı. öyle olsaydı eğer çocuklar açlıktan ölmezdi. gerçekçi olmak lazım. o şartlarda çocuk doğurmak cahil cesaretidir. yazıktır o çocuğa, günahtır.
2)o zaman hiç hamile kalmasaydı. bir sürü doğum kontrol yöntemi var.
ferhunde müneccim mi? geleceği mi görüyor? kocasının bu hale düşeceğini, sonra sedef'le kırıştıracağını nereden bilebilirdi? hem ferhunde'nin o doğum kontrol yöntemlerine başvurmadığını ne biliyoruz? hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 garantili değildir. %1 ihtimal de olsa hep bir ihtimal vardır ve o ihtimal seni bulabilir.
3)ferhunde sağlamdı da neden çocuğunu aldırdı?
ferhunde o kadar sağlam durdu ki bu konu karşısında. hayatında en çok istediği şeydi o çocuk. içi acıyarak aldırdı. ama kimsenin kendisine acımasını istemediği için "ben bencilim, korkağım... bakamazdım, aldırdım." dedi ve hiç ağlamadı onların karşısında. o kadar sağlam durdu ki hayatının en zor ve belki de tek doğru kararını gözünü kırpmadan aldı.
4)ferhunde kocasının ailesiyle iyi geçinseydi ve çocuğu doğursaydı baş tacı edilecekti.
ahh.. keşke geçinseymiş değil mi? peki neden hep ferhunde yapmalı? eve adım attığı ilk andan itibaren tırnaklarını çıkarmış insanlar buldu karşısında. kiminle iyi geçinecekti? bu tür şeylerde iki tarafın da özverisi gerekmez mi?
daha tuhafı, ferhunde çocuğu doğursaymış baştacı olacakmış... olur... ailenin gözüne girmek için çocuk doğursaydı. ah... ne zor kadın olmak... kadın çocuk doğurur, doğurmazsa baş tacı olamaz. kadın ev işi yapar, yapmazsa baştacı olamaz. kadın kocası ne derse onu yapar, yapmazsa baştacı olamaz. bu aile ferhunde'yi baştacı etmek için çocuk doğurmasını mı bekliyordu yani? başından beri tiksinerek baktıkları kadını çocuk doğurunca bağrına mı basacaktı bu aile? olmaz olsun öyle sevgi... oysa ki şöyle olurdu gibi geliyor bana; ferhunde bebeği doğursaydı da ailenin tavırları değişmeyecekti, çocuğunu istediği gibi yetiştiremeyecekti ferhunde. sonra günü geldiğinde çocuğu elinden alıp ferhunde'yi kapı dışarı edeceklerdi. ya da ikisini birden göndereceklerdi.
5) işte en çok şok geçirdiğim kısım: ferhunde bebeğini aldırmadan önce aileye danışacakmışşş... tıpkı ali rıza bey ve hayriye hanım'ın dediği gibi "kendi başına iş yaptı." öyle mi?
bebek onun, doğuracak olan o, bakıp büyütecek olan o, ileride sorumluluğunu alacak olan o, doğum acısını, hamilelik dönemindeki eziyetleri çekecek olan o... niye soruyor yahu aileye? niye? ne sebeple? hangi mantıkla? sırf onların soyadını taşıyacak diye böyle önemli bir kararı ve sadece kendisini(bir de şevket'i. ama artık şevket söz sahibi değil ferhunde üzerinde.) ilgilendiren bir kararı neden sormak zorunda olsun o insanlara? ferhunde'nin verdiği en doğru karardır bebeğini aldırmak. hepsi bir yana, canı böyle yapmak istemiş ve yapmıştır. ötesi kimseyi ilgilendirmez. maşallah... senaristlerimiz kadın ama dizideki bütün kadınlar erkek egemeliği altında.... böyle yaşamayı reddedenleri de seyirci afaroz ediyor.
ali rıza konusunu özetlersek, şu noktada anlatamamışım derdimi... ben ali rıza'nın olaylar olduktan sonraki tavırlarından bahsetmiyorum. ben ali rıza'nın bu çocukların bebekliklerinden bugüne gelene kadar geçen sürede yaptıklarından bahsediyorum. çocukların hayatları mahvolduktan sonra sarılıp öpmenin, sırtını sıvazlamanın alemi yok. ölmüş adama ilaç fayda eder mi? bunca yıl sevgini, ilgini esirgemişsin bu çocuklardan; bunu yapman için illa akli dengelerinin bozulması, fuhuş evlerinde basılması ya da hapse girmesi mi gerekiyor? istemiyorum ben böyle baba. iyi baba olarak da görmüyorum. iyi bir insan ama kötü bir baba.
2)o zaman hiç hamile kalmasaydı. bir sürü doğum kontrol yöntemi var.
ferhunde müneccim mi? geleceği mi görüyor? kocasının bu hale düşeceğini, sonra sedef'le kırıştıracağını nereden bilebilirdi? hem ferhunde'nin o doğum kontrol yöntemlerine başvurmadığını ne biliyoruz? hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 garantili değildir. %1 ihtimal de olsa hep bir ihtimal vardır ve o ihtimal seni bulabilir.
sizin için sedefle leylanın farkı ne? "kırıştırma" eylemi açısından?
Ali Rıza beyin babalığını nasıl tartışabiliyorsunuz anlamış değilim..Ali rıza bey için kötü bir baba diyenler olmuş.Olabilir sonuçta herkesin kendi düşüncesi..Ama her ne olursa olsun ben onun babalığından bir an Bile şüpheye Düşmedim..
Ve üstüne basa basa söylüyorum Ailedeki bu yaprak dökümünü,Çocukların akla sığmaz aptallıklarını Asla ama asla Ali riza beyin katı kuralcı anlayışı ile açıklayamazsınız..Açıklanamaz bana göre..
kaldıki ben onun böle bir huya sahip olduğunuda asla kabul etmiyorum..
Leyla Necla şevket ...Hepsi ne oldum delisi oldular..Tıpkı neclanın leylaya bir bölüm sölediği gibi..büyük şehir daha modern hayat yaramadı Hiçbirine..Buna nasıl yetiştirilme tarzı denir..Etrafımda mükemmel ebeveynlerie sahip oldukları halde yoldan çıkan bir sürü örnek var..Peki bunlara ne Dİyeceğiz..
Herşey İnsanların karakteri ile ilgili..Kaldıki yetiştirlmez tarzı ne kadar kötü olursa olsun Sağlam karaktere sahip insan onların yaptıklarını asla yapmaz..
Hiçbiri 0-7 yaş gurubu değil..Eline verilecek bir şekerle kandırılıp yönlendirilecek İnsanlar Hiç değil..
Yapmasalarmış..Gözleri var akılları var..Yetişkin olgun İnsanlar..Onların gerçekleri görememesini görüpte Görmezlikten gelmelerini nasıl Ali rıza beyin babalığı yada ailenin yetiştirlmesi İle açıklayabiliriz..
karakter karakter karakter...!!!!
Keşke herkes Ali rıza gibi bir babaya sahip olabilse..Hataların geri dönümünde onun gibi affedici ve sahip çıkıcı olabilseler..
Yeterince bireysellesemediklerinden bahsediyosun sanirim. Yasadiklari yer ve kultur bunu belirliyo maalesef. Buda Ali Riza beyin kotu bi baba oldugu anlamina gelmez. Iste bu yuzden bu aile icin "koyden indim sehire" sozu bence pekte farkli kalmaz.
Kaldiki tam tersi bi durumda bu seferde sorumsuz baba damgasi yiyecekti sanirim. Ayrica cocuklari tek basina gelselerdi bile tam tersi bi durum olmayacakti. Istanbulun hizina yetisme pahasina yapmayacaklari sey kalmiyacakti, buna adim gibi eminim. Cocuklarin nasil egitildiginden cok kisilikleri bunu belirler ve bunuda sadece aile saglamaz. Cevre ve okul cok onemli etkenler arasindadir ve goz onunde bulundurulmali bence. Yoksa cocuk sahiden cok bos bi sekilde yetisir sadece anne ve babaya kalirsa.
benim "baskıcı baba, çocukların hayatı öğrenmelerine engel olmuş baba" sözlerim kafalarda nasıl bir izlenim yarattı |