Tüm Versiyonu Göster : Nuran Devres
umuttaciri 09-08-06, 18:17 Neden başlık açılmamış anlamış değilim gerçekten güzel ve başarılı dizilere imza attı atmayada devam ediyor
Rüyalarda Buluşuruz 2006
Savcının Karısı 2005
Üç Kadın 2005
Asla Unutma 2005
Masum Değiliz 2005
Melekler Adası 2004
Sahra 2004
Günah 2003
Gelin 2003
Aşk ve Gurur 2002
Savunma 2001
Cinlerle Periler 2001
Benim İçin Ağlama 2001
Günah 2001
Evdeki Yabancı 2000
Zümrüt 2000
Zümrüt Gözlerim Aklına Gelirse 2000
Bize Ne Oldu 1999
Nilgün 1999
Sır 1999
Köstebek 1999
Nilgün (2) 1999
Marziye 1998
Ateş Dansı 1998
Erguvan Yılları 1998
İntizar 1997
Mirasyediler 1997
Gölgeler Uzarken 1996
Kara Melek 1996
Gizli Aşk 1995
Bir Aşk Uğruna 1994
Gerilla 1994
Hadi Gel Bar 1992
İlk Aşk 1991
Kanun Savaşçıları 1989
nelliyattu 12-08-06, 20:19 Hakkında hiç başlık girilmemesine şaşırdığım kişidir kendisi. Oysa Evdeki Yabancı, Cinlerle Periler gibi sevilen dizilerin üzerinde emeği vardır. Osman Yağmurdereli'yle çalışmayı çok sever. Yanlış hatırlamıyosam geçen yıl aynı anda 4 diziye senaryo yetiştirmekle meşguldü. Bu arada Yağmurdereli'yle bi ara küsmüşler sonra tekrar barışmışlardı.
"Entrikalar Kraliçesi".. Başka ne denilebilir ki!
cyprus_hsn 14-08-06, 20:25 onun hakkında diyebileceğim tek şey "entrika kraliçesi" :) hep merak etmişimdir acaba bu entrikaları gerçek hayatında yaşamışmıdır diye.. şaka bir yana reyting rekolarları kıran bir çok dizinin senaryosunu yazmıştır.. Marziye, Kara Melek, Melekler Adası vs..
valla kadın bu kadar entrikayı nerdne buluyor bilmiyorum ama senaryosunda nuran devres yazan dizileri pek seyretmem 13 bölümdne sonra sıkıyor çünkü bu ülkede çoğunluğun seyrettiği dizilerin senaristidir ama bana fazla entrikalı gelir onun dizileri bünyem kaldırmıyor:):)
forgetmenot 14-08-06, 20:49 Bir magazin proğramında görmüştüm,Taksim'de bir gece gezmesinden dönerken,en yakın bayan arkadaşlarıyla(proğramın görüşü) görüntülenmişti.Modacı Nur Yerlitaş ve aktris Oya Aydoğan!Belki moda ve sinema dünyasından arkadaşları varsa,o dünyaları çok iyi biliyordur,e malum oralarda 'entrika'nın Allahı mevcut!kendisi de yılların senaristi,kalemi de sağlam,haber ve ilham kaynakları da sağlamsa,başarı kaçınılmaz tabiiki!
forever_bim 15-08-06, 01:00 Açıkçası benim de bilgim var hakkında o yüzden birşeyler yazma isteği duydum. Nuran Devres yanılmıyorsam 1947 dogumlu yani şu anda 59 yaşında. 42 gibi çok genç bir yaşta eşini yitirdiğinden beri senaryolar yazıyor. Asıl patlamasını da Kara Melekle yaptı. Entrikalar Kraliçesi bu doğru. Yazdığı senaryoda kullandığı dil akıcı. Entrikaları karmaşık degil duru bir anlatımla anlatıyor. Bir yerden sonra dizileri sıkıcı olmaya başlıyor. Tasvip edilmeyen kimin eli kimin cebi ilişkiler(bkz. Melekler Adası) baş gösterebiliyor. Ama ilk bölümler çok heyecanlı çok harika gidiyor. İzlerken sıkılmak söz konusu olmuyor.
Güzellik gibi kavramlara çok önem veriyor. Spor ve cilt bakımını aksatmadan yaptığını biliyorum. Günde 16 saat yazdıgı dönemler olmuş. Maşallah diyorum:img-grin2
en iyisi savcının karısıydı ama dizi harcandı...çok başarılı biri
deadly_angel 15-08-06, 12:51 kara melekte güzeldi.Ama sonra saçmaladı dizi.
Hepinizin şu sözüne sonuna kadar katılıyorum; "Entrikalar Kraliçesi"
Yaptığı dizler ilk başldığında çok beğeniliyor ve reyting rekorları kırıyor ama daha sonradan binbir türlü şeyler oluyor
Yinede çok başarılı bulduğum bir senarist...
forever_bim 15-08-06, 15:09 Benden size bir Nuran Devres röportajı.
[/URL]http://www.sabah.com.tr/2004/03/14/cp/im/22EFE6660097E14D9361E55Cb.jpg [URL="http://www.dizifilm.com/forum/"] (http://www.dizifilm.com/forum/)http://www.sabah.com.tr/cpsabah/i/1_pix_beyaz.gifhttp://www.sabah.com.tr/cpsabah/i/1_pix_beyaz.gifDizilerimle reytingi garantilerim
Dizi film deyince, akla gelen ilk isimlerden biri olan Nuran Devres, yazdığı entrika dolu senaryolarla TV yöneticilerine reyting rekorunu garanti ediyor
Aşk, entrika, intikam örülü hikayeleriyle dizi izleyicisini ekran başına çekmeyi başaran bir isim Nuran Devres. Bugüne kadar senaryosunu yazdığı 40'a yakın dizide, özellikle yarattığı kötü ve entrikacı karakterlerle izleyiciyi ekran başına bağladı ve dizileri reyting rekorları kırdı. Onun dizilerinde oynayanlardan kimileri ününe ün katarken, kimileri de bu dizilerle yıldız oldu. En son daha ilk bölümüyle televizyon tarihinin en iyi reytingini alan "Melekler Adası" dizisinin heyecanını yaşayan Devres ile entrika, aşk ve reyting üzerine konuştuk.
* Entrikalar kraliçesi olarak tanımlanmak sizi mutlu mu ediyor, yoksa rahatsız mı?
Hiç rahatsız etmiyor aksine çok mutlu oluyorum. Komplo teorilerini seviyorum. Dizilerde entrika yaratmayı seviyorum çünkü halk da seviyor. Entrika sürpriz de demek. Beklenenin dışında hiç beklenilmeyen şeylerin ortaya çıkması seyircinin hoşuna gidiyor. Onları şaşırtmak da benim hoşuma gidiyor. Ayıca bana "Entrikalar kraliçesi" denmesine de bayılıyorum.
* Bugüne kadar kaç dizinin senaryosunu yazdınız?
40'ın üzerinde dizi yazdım. İlk dizim "Kanun Savaşçıları" polisiyeydi. Küçüklüğümden beri esrarengiz olaylar, gerilim ilgimi çekerdi. Bu konuları yazmaktan da çok keyif alıyordum. Ağdalı melodramlar, gözyaşı bunlar bana göre değil.
* Entrika gerçekte hayatta vardır ama herkes yapmadığını iddia eder...
Kötü bir şeymiş gibi. Entrikacı olmak başka ama yazmak başka. Ben hiç entrikacı değilimdir.
* Size göre entrikanın tanımı nedir?
İstediğine ulaşmak için fizik gücünü değil, kafanı kullanmak. Karşındaki insanları kendi isteğin doğrultusunda hareket etmelerini sağlamak için zihninle formüller bulup, onları yönlendirmek. Aslına bakarsak matematik işi.
* Sizin yazdığınız dizilerde çok fazla entrikacı var. Üstelik siz aynı anda beş diziye birden senaryo yazabiliyorsunuz, kafanız karışmıyor mu?
Daha kendimi kontrol etmesem yazdığım tüm karakterleri entrikacı yaparım. Karakterlerimin hepsinin ayrı bir özelliği olduğu için kafam karışmıyor. Sadece izleyenlerin kafasını karıştırmamak için en az iki kişiyi entrikacı yapıyorum. Çünkü bana göre iyi karakterler çok sıkıcı.
* Bu tür şeyleri yazan kadından korkuyorlar mı?
Ben hayatın her anının keyfini çıkartan biriyim. Beni o yüzden zaten tanırlar. Ayrıca çok ödleğimdir. Evde yalnız yaşıyorum ve aklıma hep korkunç şeyler gelir. Korku filmlerinden çok korkarım ama yine de seyrederim.
* Yazdığınız dizilerin hemen hepsi reyting rekorları kırıyor. Nasıl oluyor bu?
Her şeyden önce ne yazsam, diye hiç düşünmüyorum. O kendiliğinden şekilleniyor. Aklıma gelen fikri bilgisaraya yazıyorum. Bazen bir iki bölümün senaryosunu yazıp ya kanala ya da yapımcıya götürüyorum. Hiç senaryo yazmadan da "İnandığım bir projem var, bunu yapalım" dediğim de oluyor.
* Kanal yöneticileri ve yapımcılar da hemen ikna oluyor mu?
Oluyor çünkü ben reyting garantisini veriyorum. Ben hiç bir zaman "Bizim dizimiz çok iyi ama reyting almıyor" demedim. Ama yazdığım dizilerin arasından "Aşk ve Gurur" sipariş bir işti. "Reyting önemli değil, prestij işi istiyoruz" dediler. Ona uygun kaliteli bir iş yaptım. Yani bizde her siparişe göre elbise bulunuyor.
* Siz bütün dizileri izliyor musunuz?
Hepsini izliyor ve reytinglerini takip ediyorum.
* Peki, Türk halkı ne tür dizi izlemekten hoşlanıyor?
Aslında her türün iyisi tutuyor. Mesela halk, ağa, köy, aşiret dizilerinden artık bıktı. Gerçi onun da iyisi çekilse ona da ilgi gösterir. Ama şimdi kente dönüş var. Kaliteli ve varlıklı ile yokluk içindeki insan hikayeleri (Bir İstanbul Masalı'nda olduğu gibi) çok tutuyor. Ancak şu anda benim yazdığım "Melekler Adası" türünden bir dizi yok. Konusu da piyasadaki dizilerden çok farklı.
* Diziyi yazmaya başladığınızda sonunu da biliyor musunuz?
Kafamdaki bir düşünceyle senaryoyu yazmaya başlıyorum. Aklımda dizinin sonuyla ilgili bir fikir oluyor ama gelişen olaylardan sonra ilk baştaki düşüncem tamamen değişiyor. Aklıma sürekli başka şeyler geliyor. Geçtiğimiz yıllarda yazarken sanki dublajdaymışım gibi kendi kendime oynadığımı keşfettim. Zavallı eve gelen hizmetçi kadın ilk zamanlar o halimden bayağı tırsıyordu.
* Dizinin tutmasında oyuncuların ne kadar payı var sizce?
Gözümde oynayan kişiyi canlandırınca daha rahat yazıyorum. Zaten oyuncu kastı belli olduktan sonra iş sular seller gibi gidiyor. Mesela son dizimde Nurgül'le Hande'yi düşündüğüm zaman, saç modelinden giyimine kadar her şey gözümün önüne geliyor. Karakterlerin ağzına o lafları verdiğimde de lap diye oturuyor. Bunun dışında kurgu çok önemli. Dizi senaryosu konusunda tekniğim çok kuvvetli. Matematiksel kurguyla birlikte hayal gücünü koyduğunda doğru sonuçlar alabiliyorsunuz.
* Tutan her iş iyi midir?
Eğer ben yazmadıysam hayır. Yazmadığım diziler arasında "Nasıl oldu da tuttu" dediğim çok iş olmuştur. Ben kalitesiz iş yapamıyorum. Ne kafam, ne eğitimim ne de kültür düzeyim buna izin vermiyor. Mesela D grubuna uygun iş yapamam. Ben kendimi kaliteli yapmamak için tutuyorum.
* Reytingler sizi ilgilendiriyor mu?
Hem de nasıl. Melekler Adası'nın ilk bölümünün yayınlandığı gün sabaha kadar uyumadım. Beklentimi yüksek tutmamaya çalıştım bozum olmayayım diye ama diziden çok emindim. Bunun için de yapımcımla reyting anlaşması yaptım. Yani reytinge göre para alacaktım. Mesela bu dizi ortalama reyting alsaydı, alacağım para yerlerde sürünürdü. Ama ben tüm kanallarla hep reyting anlaşmasına hazırım. Çünkü çok güvendiğim bir şeyi öneririm o da mutlaka iyi sonuçlar alır.
* Nerede yazdığınızın önemi var mı?
Çok önemi var. Mutlaka evimde, sessiz bir ortamda olmalıyım. Sabah 12'de başlayıp gece 03'e kadar yazınca iyi iş çıkarıyorum. Hele üç gün evden çıkmadan yazınca çok daha iyi iş çıkıyor.
* Sinema filmi senaryosu yazmak ister misiniz?
Sinemayla ilgili bir hayalim yok. Ayrıca para pul da getirmez. Ben korku senaryosu yazmayı ve onu da Taylan Biraderler'in çekmesini istiyorum.
Türkiye'nin ilk kadın spikeri
Aynı zamanda Türk televizyon tarihinin ilk kadın spikeri ünvanını da taşıyan Devres, çocukken Belçika'da izlediği televizyondaki spikerlerden etkilenerek bu mesleği seçmiş. Hatta o yıllarda Türkiye'ye döndüklerinde daha ortada TRT bile yokken o "Büyüyünce ne olacaksın?" sorularına "Spiker olacağım" diye cevap veriyormuş. Daha ortada televizyon yokken bu iddiaları herkesi güldürse de, kafasanı koyduğunu yapmış ve yüzlerce kişi arasından seçilerek Türk televizyonlarında ilk anonsu yapan spiker olarak tarihe geçmiş. Ancak TRT onun bu ilk anons kasetini kaybedince, bundan 15 yıl önce kendisini çağırarak bir daha aynı anonsu yaptırmışlar. Dilek Sancılı
kaynak: SABAH
forever_bim 16-08-06, 23:32 Bir röportaj daha
Zor aşkların içinde entrika olmazsa olmaz
Bugüne dek büyük bir seyirci kitlesi toplamış olan 30'a yakın dizinin senaryosunu yazan Nuran Devres, şu an 4 dizinin senaryosunu aynı anda yazıyor. "Çocukken bile entrika, kin, nefret, aldatma, terketme gibi konuların hayalini kurardım diyen Devres, yapımcıların gözbebeği. Devres, aşkın olduğu yerde entrika olmazsa olmaz diyor.
Onun kalemi altın değerinde. Bugüne kadar reyting rekorları kıran 'Kanun Savaşçıları', 'Kara Melek', 'Marziye' gibi 30'a yakın dizinin senaryosunu yazan Nuran Devres, şu an farklı televizyon kanallarında yayınlanan 4 dizinin senaryosunu yazıyor. Hem de tek başına... Üstelik bir bölümü iki günde tamamlaması gerekiyor. Devres, yapımcılar için o kadar değerli ki, dizilerini yazması için ona lüks otellerde konaklama, yurtdışına tatile gönderme tekliflerinde bulunuyorlar. Gerçek hayatında da, tıpkı dizilerdeki gibi, entrika, kin, adam zehirleme hayalleri kuruyor. "Yalnızlık benim çocukluk hayalimdi, yalnızlıktan sıkılanları anlamıyorum. Çocukken bile gelinlik giyip, evlenip, yuva kurma hayalleri kurmamıştım" diyor çılgın senarist...
* Şu an 4 televizyon dizisini aynı anda yazıyorsunuz. Bir hafta içinde 4 diziyi kendi başınıza nasıl yetiştiriyorsunuz? 'Melekler Adası', 'Sahra', 'Şeytan Sofrası' ve yine atv'de yakında başlayacak olan 'Savcının Karısı' adlı dizi var. Birçok teklife hayır dedim. Yoksa 8-10 tane olurdu yazdığım dizi sayısı. Kusura bakmayın çok doluyum diyerek teklifleri geri çevirdim.
* Mesela Sahra ile Şerbet için düşündüğünüz diyaloglar birbirine bazen karışmıyor mu? Hayır karışmaz. Senelerdir alıştım artık. Bir dizide 20 karakter var dersek, toplam 80 karakter yapıyor ama hiç karışmıyor. Kendi hayatımda isim hafızam bile yoktur. Bir kere tanıştığımın ismini ikinci kez karşılaştığımda hatırlamam. Bu ayrı bir şeydir. Her dizinin teslim gününü ajandama yazıyorum. 2 gün öncesinden hep o diziye çalışıyorum. Ben iç içe çalışmayı seviyorum. Bana deseler ki 'bir haftada aynı diziden dört bölüm yaz', hayatta yazamam aynı diziyi. Sıkılıyorum. Ayın diziden hatada iki tane bile yazamam. Melekler Adası'nı bitirmişsem, ertesi sabah Melekler Adası'nın yeni bölümüne başlayamam.
* Hastalansanız ve yazamayacak olsanız yapımcı yandı o zaman değil mi? Onu hiç düşünmedim. Bunların bir kısmı stoklu oluyor. Yazdan çekilmiş bölümler var mesela. Ya da daha sonra 13 bölüm yayınlanınca pat diye bitiveriyor dizi. Bunların hiç bir garantisi yok yani. Ama bu seneki reytinglerimden çok memnunum. Çalışırken kendi kendime gaz veriyorum. Sen yazarsın bitirirsin diye. Hiç öyle canımın istemediği olmuyor. Bir de karakterleri yüksek sesle konuşarak yazıyorum. Farkında olmadan bir bölümü bitirmiş oluyorum. Bir dizide aile yoksa onu yazmak biraz zor ve zaman alıcı oluyor.
'HAYAL EDİP SATIYORUM'
* 'Biri biterse diğerini yazarım, boşta kalmam' diye mi bu kadar çok dizi alıyorsunuz yazmak için? Proje üretmek çok keyifli. Onları ortaya koymak ve izlemek çok keyifli. Kendimi yeni bir zevkten mahrum bırakmak istemediğim için öyle. Hayal ediyorsun bir şeyi ve onu satıyorsun. Ekipler kuruluyor, senin hayallerin gerçekleştiriliyor.
* Neden bu kadar çok entrika yazıyorsunuz? Nereden geliyor bu entrikaya düşkünlük? Bu kadar oyunu, üç kağıdı nereden biliyorsunuz? İçimde varmış, bilmem ki o benim yapımdan mıdır? Hiç öle bir halim yok aslında değil mi? Entrikayı çok seviyorum. Şimdi aşkı da çok seviyorum. Eskiden aşkı çok sevmezdim. Yazmayı çok çiğnenmiş bir konu olduğu için istemezdim. Şimdi zor aşkları yazıyorum. Onların içinde de entrika var. Bir de iki taraf birbirini seviyor mutlu mutlu yaşıyorlar... Böyle dram olmaz ki! Biri sevecek, öbürü sevmeyecek. Ben hayatta da öyle fırtınalı şeyleri seviyorum. Sıradan karı-koca hayatı renksiz geliyor. Çocukken de hep casusluk, operasyon hayalleri kurardım.
* Şimdi çok izlenen dizilerin hemen hemen hepsini kadınlar yazıyor. Seyircinin beklentisini kadınlar daha mı iyi çözüyor? Dizi izleyicisi genellikle kadınlar. 30 yaşındaki adamlar oturup dizi izlemez. Bütün Türkiye'yi düşünün. Kadın hem erkeği çok iyi anlar, hem kendi hemcinsini. Erkek sadece kendi hemcinsini anlar. Mesela ben bu silah olayından artık nefret eder oldum. Silahsız bir dizi istiyorum. Onun için de İstanbul Masalı'nı çok seviyorum.
* Siz tüm dizilerinizin içine şiddeti yazıyorsunuz ama? Şiddeti çok seviyorum. Ama silah olmasın bıçak olsun. Boğma olsun, balta olsun, satır olsun da, silah olmasın. Tabancanın bir zevki yok.
* Bir bölümü 15 milyar liraya yazıyormuşsunuz, doğru mu? Nerede öyle para! Keşke olsa. Ben artık bütün anlaşmalarımı reyting üzerine yapıyorum. Mesela Melekler Adası'ndan 2 buçuk milyar aldığım bölüm de oluyor, 7 buçuk milyar aldığım bölüm de... Reytingine göre. Alt limitini de yapımcıyla anlaşabiliriz. Sonuçta ortalama 5 milyar liraya geliyor. Öteki senaristler de o kadar almıyor. Her diziden aynı almıyorsunuz. Hepsinin bütçesi farklı. Bir de her diziyi yazmak benim için aynı kolaylıkta değil. Mesela yaptığım en zor işlerden biri Melekler Adası şimdiye kadar. Onun yerine üç tane dizi yazabilirim. O kadar enerji harcıyorum ki onun için...
* Şu an Hilton'da kalıyorsunuz. Starlar gibi mi yaşamaya başladınız? Evim tadilatta olduğu için buradayım. Burayı da zaten yapımcım ödüyor. Ben çok şanslı bir senaristim. Yapımcılar bana çok jest yapar. Bu biraz da arkadaşlıklarımla ilgili. Şu an dört tane yapımcım var. Hepsini severim ama Osman Yağmurdereli'nin yeri ayrı. Bana dese ki bir dizi yaz, para almayacaksın, hemen başlarım. Zaten size senaryonun üç katı değerinde otomobil hediye eder. Öyle bir adamdır.
* Kazancınızı nasıl değerlendiriyorsunuz? Benim öyle çok astronomik kazancım yok. Gezmeyi harcamayı, üstüme başıma bakmayı çok severim. Gece çıkarım.
'ÇOK OYUNCU SENARİSTİ YORUYOR'
* Yeni starlar yaratmak kaleminizin ucunda değil mi? Bu tek başına değil kollektif bir çalışma. O insanda cevher varsa zaten çıkacaktır. Kenan İmirzalıoğlu diye birini tanımıyorduk. Çocukta cevher varmış birden star oldu.
* Oyuncular senaristlerden çok isteklerde bulunuyorlar mı kendi rolleriyle ilgili olarak? Evet oluyor. Oyuncunun işi, yazılanının hakkını vermeye çalışmak. Ama birçok oyuncu kendi işini unutup senariste müdahalede bulunuyor. Kendini senaryodan falan sorumlu hissedenler var. Oyuncuyu memnun etmek için yazmaya başladığımızda dizi mahvoluyor. 'Ben kötü olmam, ben aldatılan olmam' derse, yapımcı da 'aman ihtiyacımız var idare et' derse iş bozuluyor dizi aşağı iniyor. Kimi telefon ediyor, 'ay ellerine sağlık, bayıldım' diyor. Kimisi de 'ben bunu niye oynamak zorunda kalıyorum' diyor. Bunları da ünlü oyuncular yapıyor. Sorun çıkmasın diye onun istediği gibi yazıyorsunuz, bu sefer de dizide iniş başlıyor. Bu işin duayeni olan insanlar, Türkan Şoray mesela hiç karışmaz. Yeni star olmuş oyuncular bunu yapıyor. Ama kimi oyuncuların da alışılagelmiş karakterleri var oyunculukta, bundan vazgeçmek istemiyorlar. Mesela Kadir İnanır şimdi benimle konuşmuyor. 'Kırık Ayna' dizisinde karısı başka birini seviyordu. Onun hoşuna gitmedi. Parasal değil, karakter olarak güçlüyü oynamak istiyor... Al Pacino ne roller oynuyor. Deli de oluyorlar, manyak da...
* Bir senaristin çalışmak istediği oyuncular kimler? Ben şanslıyım çok iyi oyuncularla çalıştım. Fatma Girik mesela; kafamdaki her şeyi canlandırıyor. Melekler'deki iki kız. Yani biraz da siz gözünüzde onları canlandırarak yazıyorsunuz. Oyuncular belli olduktan sonra o senaryo çok kolay gider. Mesela ben Petek Dinçöz'e yazmayı çok isterim. Kenan Kalav'a yazmayı çok istedim ve yazacağım. Şimdi biraz yapımcılar, yönetmenler ondan biraz çekiniyor galiba ama böyle bir yüz yok. Zuhal Olcay'ı çok istiyorum. Tam bir primadonna. Sanem Çelik, Hande, Nurgül çok iyi. Gülben'i çok istedim. Hem 'Sahra' hem 'Savcının Karısı' için Gülben'i düşünmüştük. Yapımcılarla anlaşamadı.
* Hande'nin canlandırdığı rolle, başından geçen evlilik hikayesi birbirine benzetiliyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz? Hande'nin başından geçen bir diziye hikaye olur... Sıradan bir olay değil. Zinnur'u Hande çok güzel oynuyor. Ama Hande'ye uyan rol çok fazla. Hande'nin başına gelen olayı ben bile düşünmemiştim bu zaman kadar. Entrika falan... Her şey var.
* Hande'nin hikayesini bir dizi yazsaydınız sonunu nasıl bitirirdiniz? Hande ayrılır ama çocuk sonra çok pişman olur. Onsuz yapamaz ama Hande dönüp arkasını gider. Bir daha kabul etmez ve ikisi de mutsuz olur. Ben çok hayretler içindeyim. Demek ki ben aşkı tanımamışım diyorum bu olaydan sonra. Beni bile şaşırttı. Aşkın üzerine ben hiç bir duygu hiç bir değer tanımam. Aşk hepsini etkiler. Demek ki gerçek aşk yokmuş. Ben burada Hande'nin tarafındayım. Demek ki öbür tarafınki aşk değilmiş.
BÜLENT İPEK Magazin
Melekler adasını aklıma geldi Nuran devres daha önce bu kadar saçma bir senaryo daha yazmamıştım gibisinden bir şeyler söylemişti.
forgetmenot 21-08-06, 19:49 Haklı vallahi.Özeleştiri yapmış!Hande Ataizi(Zinnur),dizi boyunca nerdeyse,dizide oynayan bütün erkeklerle birlikte oldu!!Dizi daha da devam edeydi,zavallı kızcağızın,cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan ölme ihtimali gayet yüksekti!!!!
forever_bim 22-08-06, 10:15 Haklı vallahi.Özeleştiri yapmış!Hande Ataizi(Zinnur),dizi boyunca nerdeyse,dizide oynayan bütün erkeklerle birlikte oldu!!Dizi daha da devam edeydi,zavallı kızcağızın,cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan ölme ihtimali gayet yüksekti!!!!
Tek zinnur olsa gene iyi. Nursen ve Ayse de onunla yarıştı resmen. Yalan Rüzgarı dibi bir diziydi bu dizisi. Hatta yerli pembe dizi.
Çok haklısınız valla ilk zamnalar melekler adasını severek izlerdim..Sonraları feci cıvıdı..Bi bölüm kçırsam konuyu anlayamaz oluyodum artık, bi bakıyorum zinnur onun kocasıyla evlenmiş,başka biri zengin olmuş..Biri pavyona düşmüş,biri ölmüş..Gerçekten çok uzatıyor..Dediğiniz gibi aynı pembe diziler gibi olmuştu..Sonra bıraktım zaten..
Umarım sahte prenseste buna benzemez..
dizileri hep uzun ve karisik olur. dizideki bütün kisilikler birbirlerini tanirlar. herkes birbirini tanir yani. dizide oynayan herkes. ve cok uzun yaziyor.
[B]Evet ya Melekler Adası sonlara doğru zıvanadan çıktı.Kimin eli kimin cebinde belli değildi.Mesela Zinnur,Hasan,Ferhat,Ferhat'ın karısı-kayınvalidesi,Hasan'ın yeni karısı aynı yemek masasında buluşmuşlardı bir bölümde,çok saçmaydı..Gerçek hayata bakarsak kimse böyle bişiye tahammül edemez herhalde.Baksanıza magazin dünyasından bile ünlüler aynı mekanda eski sevgilileriyle karşılaşınca anında orayı terk ediyorlar.Nuran Devres dizilerinde hayalperestliğin sınırlarını zorluyor bence ve bir noktadan sonra konu öyle bir karışıyor ki izleyiciler dizinin vermek istediklerini tam olarak algılayamıyorlar...
sahrayı yazarak gönlüme taht kurmuş senarist...
açık sözlü bir kadın aynı zamanda
halka istediğini veriyor dizilerini izleyenler memnun izlemeyen bin pişman benden söylemesi
mükemmel bir kadın dehşet yaa bitiyorum bu sarsıcı öyküleri nasıl yaratıyor (tama sonunu getiremiyor ama) AŞK VE GURUR 1 numara onun dışında Harika Avcının oynadığı Gizli Aşk, Örümcek, Zehirli Çiçek, Melekler Adası, Masum Değiliz, Rüyalarda Buluşuruz kesinlikle harika diziler Sahte Prensesi de o yazmış çok şaşırdım o dizide halbuki hiç bir psikopatlık yoktu yada evdeki yabancıda orda gayet normaldi
Bu arada nuran devresin senaryolarına kıl sır erdiremeyen şahıslar; Nuran Devrres zaten diyor "benim senaryolarımda mantık aramayın"
forever_bim 12-11-06, 22:43 sahrayı yazarak gönlüme taht kurmuş senarist...
açık sözlü bir kadın aynı zamanda
halka istediğini veriyor dizilerini izleyenler memnun izlemeyen bin pişman benden söylemesi
[B]Nuran Devres 34 bölümlük sahra dizisinde sadece ilk 5 bölümü yazmıştır. 6. bölümden 28. bölüme kadar Oya Yüce Yazı Grubu yazdı. Son 6 bölümü de Onur Ünlü Funda Alp ikilisi yazdı!!!
Evet Sahrayı 6. Bölüm yazıd Nuran hanım.. Çünkü dizinin sıkı bir takipçisiydim.. Oya Yüce ekibi senaryoyu devir alınca senaryoda yükselişler ve romantizm atağıda oldu.. Nuran Devres Entirika konusunda bence daha deneyimli.. Örnek olarak Kara Melek..
yeni dizisi tutsakta sapıtmamasını diliyorum.. :)
Merak etme sapıtamayacak çünkü Tutsak 6.bölümden sonra yayından kalkacakmış gazetede okudum
[B]Nuran Devres için şunu söyleyebilir.Çok hoş hikayeler çıkartıyor ilk bölümleri güzel oluyor ama ardından saçmalıklar başlıyor.Mesela Melekler Adası çok iyiydi ama 1.sezondan sonra öyle saçma bir dizi oldu ki,Bence Nuran Devres artık senaristliği bıraksın...
nuran devres demek entrika demektir senaryosunu yazdigi dizilerin cogunu severek izledim cok basarili bir senarist
dizici_manyak 23-06-07, 15:15 iyi bi hikaye buluyor yazıyor yazıyor sonra karakterleri 180 derece döndürüyor iyi kızlar kötü kötüler iyi oluyor her karakter sapıtıyor nuran devres hepsini saptırıyor:icon_whis :icon_whis
Merak etme sapıtamayacak çünkü Tutsak 6.bölümden sonra yayından kalkacakmış gazetede okudum
Evet o doğru hatta kalktı bile Ama benim kastettiğim tutsak başkaydı Yazdığım dönemde 2 tane tutsak vardı Benim kastettiğim tutsak senaristi nuran devres başrol oyuncuus hande ataizi olan nuran devresti Foxta da tutsak adında bir dizi başlayınca benim kastettiğim tutsak kara duvak oldu :)
Nuran Devres 34 bölümlük sahra dizisinde sadece ilk 5 bölümü yazmıştır. 6. bölümden 28. bölüme kadar Oya Yüce Yazı Grubu yazdı. Son 6 bölümü de Onur Ünlü Funda Alp ikilisi yazdı!!!
Onur Ünlü Funda Alp ikilisini çok severim Ama onlar da bazen başladıkları işi yarım bırakıyorlar
süper bir senarist dizilerinde ne kadar saçmalarsa saçmalasın bence çok güçlü ve akıcı bir kalemi war
ben onun dizilerini nefesimi tutarak izlerdim böyle anlatayım çok sürükleyici ve heyecanlı diziler yazıyor ama kara melekten daha güzel bir dizi yapamadı bence ikincisi melekler adası üçüncüsüde aşk ve gururdu bence
tutsak olarak reklam edilse de dizinin adı başlamasına bir iki hafta kala kara duvak olarak değiştirildi.ayrıca dizi ilk bölümünde 3. oldu.daha sonra 9. ve 6. oldu çoğunlukla.dizi 13.bölümde bitti.hande ataizi yeni sezon için anlaşma imzalamayınca dizi 13.bölümde bitirildi.bence çok güzel bir diziydi kara duvak.
süper bir senarist dizilerinde ne kadar saçmalarsa saçmalasın bence çok güçlü ve akıcı bir kalemi war
ben onun dizilerini nefesimi tutarak izlerdim böyle anlatayım çok sürükleyici ve heyecanlı diziler yazıyor ama kara melekten daha güzel bir dizi yapamadı bence ikincisi melekler adası üçüncüsüde aşk ve gururdu bence
bence de melekler adası birinci ve kara melek ikincidir.zinnur mükemmel bir karakterdi.kötüydü ama hande o kadar güzel oynadı ki inandırıcı bir karakter oldu zinnur.
nuran devres demek entrika demektir senaryosunu yazdigi dizilerin cogunu severek izledim cok basarili bir senarist
bence de en güzel entrikalar ondadır.haklısın gül tuna.bu arada handeli imzan süper olmuş.
nuran devres in son zamanlarda en çok başarılı olmuş işi melekler adası nın başarısını buraya da yazmak gerekiyor bence.
'Melekler Adası' zirvedeki yerini aldı!
Geçen sezon dört ay boyunca zirveden hiç inmeyen, 18 bölümde 18 kez birinci olarak farklı bir rekora imza atan 'Melekler Adası,' yeni yayın döneminde de zirvedeki yerini aldı. Salı günü televizyon kanallarındaki tüm iddialı diziler, dev bütçeli yabancı filmler, 'Melekler Adası'nın gerisinde kaldı.
bu haberde dizinin nurgül yeşilçay ( şerbet ) diziden ayrıldıktan sonraki bölümleriyle ilgili...
'Melekler Adası' zirveden inmiyor
atv'nin tiryakilikle izlenen dizisi "Melekler Adası" yaz ekranında da zirveden inmiyor. Başrolünü güzel yıldız Hande Ataizi'nin oynadığı "Melekler Adası," 19 Temmuz Salı tüm kişilerde 4.9 reyting, yüzde 19.9 izlenme payı ile günün en çok izlenen dizisi; A/B grubunda yüzde 4.5 reyting, yüzde 21.8 izlenme payıyla günün en çok izlenen programı oldu.
senaryosunu nuran devres in yazdığı melekler adası nın 2. sezonunda bir kare
zinnur ve şerbet
http://img246.imageshack.us/img246/7747/thumbmelekleradasi104wj8.jpg[/
burda da şerbet alp ve zinnur
[URL=http://imageshack.us]http://img246.imageshack.us/img246/5581/thumbmelekleradasi102ai1.jpg (http://imageshack.us)
ziinur ve ümran hanım
http://img246.imageshack.us/img246/7002/thumbmelekleradasi106ok8.jpg (http://imageshack.us)
Beğenmediğim senaristlerden, Dizilere çok iyi başlar ama hep yabancı filmlerden alır dizilerinin konusunu sonra da sonunu getiremeyip diziyi bambaşka bir hale sokar öyle değişik şeyler çıkartıyor ki şaşırıp kalıyorsun. Melekler Adası'nda saçmaladı resmen.Son dizisi Yaban Gülü'nü de hiç beğenmedim 60'lı 70'li yılların kötü türk filmlerinin diziye çevrilmiş versiyonu...
son dizisi yaban gülünü yazarak beni ve tüm hayranları şoa uğrattı.nerde o kara melek , melekler adası , savcının karısı yazarı nerde bu yaban gülü...son dizisi gerçekten çok kötüydü.artık izlemiyorum.belki yayından kalkmıştır.ama yine de melekler adası ve kara duvak hala en iyiler arasında.
deadly_angel 23-06-08, 02:24 Son günlerde en çok reytingi 'aşk' yapıyor
Ünlü senarist Nuran Devres; nam-ı diğer 'entrikalar kraliçesi' şu sıralar Yaban Gülü'nün senaryosunu yazıyor. Devres: "Kadınlar içinde aşkın ve merak unsurunun bulunduğu diziyi izliyor artık"..
Nuran Devres, Türk televizyonlarının ilk kadın spikeri, aynı zamanda reyting rekortmeni pek çok dizinin de senaristi... Ekrana damgasını vuran 'Kara Melek, Savcının Karısı, Melekler Adası, Aşk ve Gurur, Marziye, Kanun Savaşçıları' gibi 40'a yakın dizide imzası bulunan Devres; nam-ı diğer 'entrikalar kraliçesi' şu sıralar atv'de beğeniyle izlenen 'Yaban Gülü'nü yazıyor.
* Türk TV izleyicisi en çok hangi tür öykülerden hoşlanıyor?
Ben kadın izleyici adına konuşayım: İlk sırada aşk ve duygusallık geliyor. Ondan sonra da merak unsuru. Aslında benim senaryolarımdaki öncelikler sırası şöyleydi: Merak, psikolojik gerilimler, karakterlerin ikilemleri, ruhsal değişimler ve son olarak aşk. Ama şimdi sıra değişti. Aşk öncelik kazandı.
* Türk televizyon tarihindeki ilk kadın spiker olduğunuzu biliyoruz. Bu nasıl gerçekleşti?
Evet, ilk kadın TV spikeriyim. Çocuk yaşlarımda yurt dışında televizyon denen nesneyi gördüğümden beri TV spikeri olmayı aklıma koymuştum. Üniversitede öğrenciyken televizyon yayıncılığında çalışacaklar için sınav açıldı. Kızlı erkekli, yaklaşık bin kişinin katıldığı bir sınavdı. Sadece bir kız, bir erkek seçildi. İşte 'o kız' bendim! .
HAYAL GÜCÜM ZENGİN
* Senaristliğe geçiş nasıl oldu?
Evlendikten sonra evde radyo oyunları yazıyordum. Derken, TRT'de yayınlanacak film, dizi ve belgeselleri Türkçe'ye çevirmeye başladım. Bu senaryo metinlerini dikkatle inceledim. Onlardan çok şey öğrendim. Bu defa hedefim senaryo yazarlığı idi. Tekrar kadrolu olarak TRT'ye girdim. Ama artık 'dramaturg'tum yani drama inceleme uzmanı. İlk dizim 'Kanun Savaşçıları' adlı polisiye idi. TRT'de oynadı. Sonrası çorap söküğü gibi geldi.
* Senaryo yazarken nelerden besleniyorsunuz?
En çok hayal gücümden. Daha sonra buna gazete haberleri ve seyrettiğim filmler de eklendi. Hepsi birbirini tetikler oldu. Çok zengin bir duygusal dünyam var.
* Size 'entrikalar kraliçesi' diyorlar. Bu kadar entrika, çetrefilli olaylar, karmaşık ilişkiler nasıl aklınıza geliyor?
Bunların hepsi benim o hayal gücü hazinemde var olan şeyler. Benim hoşuma giden; bu hikâyeler, bu karakterler hiç uğraşmadan, zorlanmadan kendiliğinden oluşuyor. Bazen tanık olduğum bir olaydan da etkileniyorum. Tabii onu yine dağarcığımdaki unsurlarla süslüyorum.
KARA MELEK FAVORİM
* Şimdiye kadar yarattığınız karakterlerden en çok hangisini sevdiniz?
En çok 'Kara Melek'teki Yasemin'i sevdim. Ortalığı kasıp kavurmuştu.
* Yarattığınız karaktere en çok uyan, 'cuk' oturdu dediğiniz oyuncu kimdi?
Gene Yasemin'di yani Sanem Çelik. Bir de 'Aşk ve Gurur'da Yeşim rolündeki Başak Köklükaya.
* İzleyicinin bir diziyi sevip sevmeyeceğini nasıl biliyorsunuz?
Bunu ancak yüzde 50 doğru tahmin edebiliyorum. Bazen yeni bir dizi yayınlanıyor. Bakıyorum, 'Ne kadar güzel, herhalde çok beğenilmiştir' diyorum. Ertesi gün reytingler dizinin çöktüğünü gösteriyor. Ama benim hedef kitlem kadın seyirci. İş, basit ve yalın olunca daha çok beğeniliyor, daha rahat anlaşılıyor. İnsanlar anlayamadıkları şeyi seyretmiyor ve sevmiyorlar.
* Bir korku filmi senaryosu yazıp Taylan Biraderler'in çekmesini istediğinizi belirtmişsiniz. Bununla ilgili gelişme var mı?
Korku-gerilim türü benim çok ilgi duyduğum bir alan. Türkiye'de bunun filmi tutuyor ama dizisi tutmuyor. Böyle bir işi en iyi Taylan Biraderler yapar diye düşünüyorum. Bir de Kutluğ Ataman... Ben bu konuda henüz çok iyi bir senaryonun yazılamadığını görüyorum. Ama hayata geçmesini sağlamak için önce bunu bir roman olarak yazıp yayımlamaya sonra filme çektirmeye karar verdim. Romanın best-seller olacağına inanıyorum. Filmi de gençler arasında gişe yapar.
* Yabancı dizilerden takip ettikleriniz var mı?
Yabancı dizilerin neredeyse hepsini takip ediyorum. Ama bütün bölümlerini izleyemiyorum.
Hayatta bazen tek bir söz her şeyi değiştirebilir
'Yaban Gülü' dizisinin senaryosu nasıl oluştu peki?
Sıfırdan başlayıp, zirveye oynayan ve bunu başaran genç bir kızın hikâyesi bana çekici geldi. İnsanların hayatında öyle bir söz, ya da bir olay vardır ki onun hayatının tümünü değiştiriverir. Bir varoş kızı, zengin bir adamın hakaretini sindiremiyor, 'Ben de senin dünyana gireceğim ve bu sözünü sana yedireceğim' diyor. Ve adım adım yükseliyor. Ama bunun bir bedeli oluyor: Kız zirveye yerleşirken mutlu olmuyor çünkü aşkından vazgeçmesi gerekiyor.
Yapımcılar çıtayı yükseltti
Bir dizinin tutması için iyi bir senaryodan başka neler gerekli sizce?
Eskiden 'her şey senaryodur'a inanırdım. Ama artık görüyorum ki özellikle dizinin yanlış kastı dünyanın en iyi senaryosunu bile mahvedebiliyor. Oynayamayan bir ekibe siz isterseniz dünyanın bir numaralı senaryosunu da verseniz olmuyor. Prodüksiyonun ucuz maliyetli olmasına çalışmak da her şeyi berbat ediyor. Ama artık çok kaliteli yapımlar yer alıyor ekranlarda ve mecburen diğer yapımcılar da bu çıtayı yakalamaya çalışıyorlar.
En zayıf halka senaryo
Tek kanallı dönemden bu yana televizyonculukla iç içesiniz. Sizce Türk izleyicisinin beğenilerinde son 30 yılda neler değişti?
Çok şey değişti. Hatta son 4-5 yılda, önceki 25 yıldan daha çok şey değişti. Çıta çok yükseldi. İşi çok iyi bilen yapımcılar ortaya çıktı. En iyi oyuncuları ve yönetmenleri biraraya getiriyor, şahane dizilere imza atıyorlar. Ama şöyle bir gözlemim var: Bu çok başarılı işlerde yine en zayıf halka senaryo!
Kaynak: Sabah / Günaydın
|
|