Tüm Versiyonu Göster : Carnivale

Taurus
30-08-05, 22:19
http://img388.imageshack.us/img388/130/carnivale800x600f3go.jpg (http://imageshack.us)

Carnivale, bu sezon cnbc-e'de görüp görebileceğiniz en farklı, en orijinal, en güzel kısacası en muhteşem dizi olacak !

Öncelikle bu bir bilim-kurgu dizisi değil. Carnivale, gezici bir karnaval'a katılarak polislerden kaçan ve tuhaf güçleri olan bir hapis kaçkını ile, California Mintern kasabasında rahiplik yapan ve yine tuhaf güçleri olan bir adamın ayrı hikayelerini konu alır kısaca. Bu iki karakterin maceraları daha ilk bölümden de anlaşılacağı üzere bir noktada kesişecektir. Hikaye 1934 yılında, Amerika'nın tam Büyük Buhran ve Büyük Kuraklık yüzünden beli bükülmüş zamanlarında geçiyor. Trinity'de ilk atom bombası denemesinin yapıldığı günü "İnsanlığın mucize ve büyüyü, mantık uğruna takas ettiği" gün olarak gösteren Carnivale, ne yazık ki hikayesini o güne kadar sürdürmeyi başaramadı.

Eğer edebiyat'la az çok haşır neşirseniz, Gabriel Garcia Marquez'in başını çektiği "büyülü gerçekçilik" ekolüne yabancı değilsinizdir. Özellikle "Yüzyıllık Yalnızlık" isimli romanda kendini iyice gösteren bu akım, gerçek hayatta, gündelik olaylar esnasında yaşanan tuhaf, doğaüstü, olması mümkün olmayan şeyleri, karakterlerin normalmiş gibi kabul etmesi ve bunu sorgulamaması, yine günlük hayatın bir parçası olarak algılaması üzerine kuruludur. İşte Carnivale bu akımı beyaz cam'a yansıtan ilk dizi belki de.

Dizinin yaratıcısı Dan Knauf'un bütün hikayeyi 90'lı yıllarda yazıp bitirdiği Carnivale, HBO'da 6 sezonluk bir dizi olarak 2003 yılında başladı. Ancak kanalın hiç reklam yapmaması, diziyi hiç tanıtmaması yüzünden, zaten yüksek olan maliyetler (bölüm başına 4.5 milyon dolar) Carnivale'ın ne yazık ki sonunu hazırladı. Geçtiğimiz Mayıs ayında dizinin iptal edildiği açıklanınca hayranlar isyan bayrağını çekti ve şu anda 5000'den fazla üyeye ev sahipliği yapan Carnivale Yahoo Group, diziden oyuncular ve Dan Knauf'un ta kendisiyle birlikte bu eşsiz yapımın bir şekilde devam etmesi için savaş vermekteler. Hatta Nisan 2006 tarihinde neredeyse tüm kadronun katılacağı bir Convention düzenleyecekler.

Dizinin oyuncu kadrosu şöyle:

Nick Stahl, Clancy Brown, Amy Madigan, Michael J. Anderson, Tim DeKay, Clea DuVall, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Diane Sallinger, Adrienne Barbeau, Toby Huss, Cynthia Ettinger, Carla Gallo, Amanda Aday, John Fleck, Brian Turk, Ralph Waite

spikey
07-09-05, 09:02
duydugum kadarıyla cnbc-e'nin yeni sezondaki en iddialı dizisiymiş..cok merak ediyorum konus ilgi çekici görünüyor ama maalesef izlkeyemeyeceğim :(

BuFFyLoVeR
07-09-05, 17:56
Ya yeni sezonun eeeeen merak ettiğim yapımı.İyilik-kötülük savaşı falan,ürkütücü açılış konuşması şimdiden havaya girdim.Umarım böyle devam eder. :confused:

spikey
19-09-05, 11:15
pilot bölüm cook guzeldi..baya etkileyici bir dizi oldugu kesin..ucubelerin içinde ben hawkins azıcık da olsa normal görünüyor diye düşünürken adam tum tarlayı kuruttu sırf topal kızın bacaklarına hayat veriyim diye..en etkileyici sahne oydu diyebilirim :) bu arada lodz'un kör oldugunu sonradan anladım ben cok guldum kendime :) ne işi var bu adamın diyodum hehehe

sugary
21-09-05, 13:04
İlk bölümünü izledim.Enteresan bir diziye benziyor...

ramtur
04-11-05, 00:20
Rahip Justin ve Ben Hawkins, kim olduklarını keşfediyor.

“Kurban Ayini” nin anlatıldığı bir önceki bölümde, Rahip Justin, kilisede yanan çocukları için Tanrı’nın takdirine itimat etmemiş, ve “neden” diye sorarak Tanrı’ya olan inancını yitirmişti. Bu bölümde Rahip Justin, bunalıma girerek intihar teşebbüsünde bulunuyor ve küçüklüğünde yaşadığı ve hiç hatırlamadığı gerçekleri bir iç hesaplaşma anında hatırlıyor. Doğrusu, çok etkileyici bir anlatımdı: Justin ve ablası İris, çocuk yaşlarındayken ailesiyle birlikte Rusya’dan Amerika’ya göçmüşler. Fakat yaşadıkları bir tren kazasında annelerini kaybediyorlar ve aynı kazada yaralanan babalarını da küçük Justin boynunu kırarak öldürüyor.

Paralel kurguda, Ben Hawkins’le birlikte yolculuk yapan karnavalın hikayesini izliyoruz. Karnaval geçen bölümde, Scudder’a ihanet ettiği için Tanrı’nın gazabına uğrayan Babylon halkına gösteri yapmıştı. Burada “aç, aç” gösterisi yapan Dora Mea’nin, kasabanın barmeni tarafından öldürülmesi, karnavalı dağılmanın eşiğine getirmişti fakat Dora Mea’nin ailesi dahil herkes, karnavalı devam ettirme kararı aldı. Ben Hawkins ise bu bölümde Ruth’un geçmişte Scudder ile bir ilişki yaşadığını öğreniyor ve çıkardığı kavgada Ruth’un oğlu Gabriel’in kolunu kırıyor. Sonrasında ise Gabriel’i, iyileştirme gücünü kullanarak tedavi ediyor.

Şu ana kadar izlediğimiz yedi bölüm boyunca, yalnızca kişiler hakkında bilgiler öğrendik. Öğrendiğimiz bilgilere rağmen, bu insanların kim olduklarını hala tam olarak anladığımız söylenemez. Çünkü bu insanlar kendilerininde kim olduklarını bilmiyorlar. Ben Hawkins kendini tanıma konusunda kör Lodz’unda yardımlarıyla önemli adımlar attı ve bu bölümde bilinçli ve kontrollü bir şekilde iyileştirme gücünü kullandı. Daha geçen bölüme kadar, Hawkins, kendi gücünü inkar eden biriydi. Artık kim olduğunun bilincine vardı.

Dizide Ben Hawkins karakteriyle, hastaları iyileştirebilme gücüne sahip olan İsa anlatılıyor. İncil’de, (Mat.8:23-27; Mar.4:35-41) İsa’nın fırtınaları dindirebilen ve hava olaylarını kontrol edebilen biri olduğu da söylenir. Kör Lodz, Ben Hawkins’in İsa olduğunu en başından beri biliyordu ve onu sınamak için, dördüncü bölümde, Hawkins’i bir fırtınanın ortasına çekerek, onu dindirmesini istemişti.

İsa, Evangelistlere göre İsrailoğullarının sıradan bir üyesidir ve kaderini yaşamıştır, extra bir kutsallığı yoktur. Protestan (Evangelist) kültüre göre, İsa Peygamber kutsal biri değildir. Carnivalé’in önceki bölümlerinde bu konuyu daha detaylı yazmıştım. Katolikler İsa Peygamberin kutsal biri olduğuna inanıyorlar ve ona ait resimlere ve ikonlara da saygı gösteriyorlar. Ancak Evangelistler, İsa’nın kutsal biri değil; yalnıca seçilmiş bir insan olarak, kim olduğunu anlayıp görevini yerine getirmekle yükümlü olduklarına inanıyorlar. Filmlerde ve kliplerde, İsa ikonlarıyla ve Papa ile sürekli dalga geçilmesinin sebebinin, Protestanlar ve Katolikler arasındaki ezeli düşmanlık olduğunu daha önce yazmıştım. Tabi İsa’nın kutsal olmadığı cümlesini tersten okursak şu sonuca da varabiliriz: İsrailoğulları kendilerinin seçilmiş bir ırk olduklarına inanıyorlar ve İsrailoğullarının tüm üyeleri (yani günümüzün Musevileri) kendilerini İsa’dan farksız biri olarak değerlendiriyorlar.

Ben Hawkins’i oynayan Nick Stahl, İsa’yı daha önce John Connor rolüyle Terminatör 3’te oynamıştı. T3 filmi, Armageddon savaşının başladığı noktada, İsa’nın, insanlığın yönetimini eline almasıyla bitmişti.

Karnaval’ın yolculuğu insanlığın da kaderini belirleyecek.

Bu dizi 18 yaşından küçükler için sakıncalıdır.

ramtur
04-11-05, 22:28
Karnavalın ucubeleri, tarih boyunca toplumdan dışlanmış, aşağılanmış ve bir şekilde şiddete maruz kalmış olan Yahudileri sembolize ediyor. Karnavalın kendiside kutsal toprakları arayan İsrailoğullarının temsilini oluşturuyor.

Önceki bölümde Ben Hawkins, Gabe'nin kolunu bilinçli bir şekilde iyileştirerek, kim olduğunu bildiğini ve bunun sorumluluklarını kabullendiğini ortaya koymuştu. Bu bölümde de Rahip Justin'in akıl hastanesi üzerindeki bilinçli kontrolü, onun kim olduğunu bildiğini ve kabullendiğini anlatıyor.

Karnaval 8. Bölüm:

Rahip Justin'in Tanrı'ya olan sadakatini yitirmesi, kendini bulmasıyla sonuçlandı. Dizinin gerilim ve heyecan dozu, bu bölümden itibaren katlanarak artacak diye düşünüyorum çünkü "Gerçek Yol Hikayeleri" adlı radyo programının sunucusunun iki bölümdür sorduğu "Neredesin Rahip Justin? " sorusunun, aslında zamanın dolduğuna dair Tanrı'dan bir işaret olduğunu biliyor.

Karnavalın ucubeleri, tarih boyunca toplumdan dışlanmış, aşağılanmış ve bir şekilde şiddete maruz kalmış olan Yahudileri sembolize ediyor. Karnavalın kendiside kutsal toprakları arayan İsrailoğullarının temsilini oluşturuyor. Fakat karnavaldakilerin hepsi seçkin insanlar değil; "aç, aç" gösterisi yapan Rita Sue ve ailesi seçkinlerden değiller. Rita Sue'nun kızı Dora Mea, Babylon kasabasında öldürülmüştü ve ruhunun kurtulması için verilen kurbanı Tanrı kabul etmemişti. Rita Sue bunu bildiği halde yalnızca bir günahkar olduğunu kabullenmediği için, bu bölümde Tanrı tarafından uyarıldı: Sophie'nin "aç, aç" gösterisine çıkması derhal Tanrı tarafından engellendi ve buna neden olan Rita Sue, kocası tarafından "ne zaman akıllanacaksın" diyerek uyarıldı. Tanrı'nın Rita Sue'yu bu yaptığından dolayı cezalandırıp cezalandırmayacağı henüz belli değil; ancak hem kızını kaybetmiş olmasından, hem de bu seferki hatasını çabuk anlamasından dolayı, Tanrı, küçük bir ikazı şimdilik yeterli gördü.

Peki Rita Sue'nun hatası neydi, niçin ikaz edildi? Bunun cevabını diğer kızı Libby kendisine söyledi: "O bir seçkin, bu gösteriye asla çıkmaz." Rita Sue'nun suçu, seçkinlerden biri olan Sophie'yi ayartmaktı.

Bu noktada, Evangelistlerin ne kadar sıradışı bir ahlak anlayışı olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü İslamiyet'e ve Katoliklere göre, bu olayda suçlanması gereken kişi Sophie'dir. Sophie doğru ile yanlış arasında bilinçli bir tercih yapmış ve yanlış olanı seçmiştir. Ancak İsrailoğulları ( yani günümüzün Musevileri) Tanrı'nın, seçkinleri her daim gözettiğini düşünüyor ve seçkinlerin, yanlış olanı seçmelerinin imkansız olduğuna inanıyorlar. Dizide verilen örneğe göre, Sophie'nin amacı yalnızca Libby'nin mutlu olmasını sağlamaktı, kötü bir niyeti yoktu. Düştüğü hata ise, Jonesy'nin olay çıkarması ile, Tanrı tarafından düzeltilmiş oldu.

Musevilerin kader anlayışı bizim algımızın oldukça dışında kalıyor. Musevilere göre Tanrı, İsrailoğullarını seçkin bir ırk olarak yaratmış, ve cennetine alacağı bu insanları en baştan belirlemiş. Bu seçkinlerin sapkınlığa düşmesi imkansız, çünkü Tanrı bu insanları her daim gözetiyor. Seçkin olmayan diğer tüm insanlık ise, ne yaparsa yapsın cennete alınmayacaklar. Çünkü Tanrı onlarla hiç bir şekilde ilgilenmiyor.

Bu bölümde cüce müdür Samson'un da kim olduğuna dair bazı şifreler verildi. Ben Hawkins'in istakoz kızı rakip firmaya kaptırmasına müdür Samson kahkaha atarak güldü, çünkü kendisi kapitalist ahlakı bilen biri. Ben Hawkins'in yedi dolar borcunu affetmedi. Ancak müdür Samson'da, karnavaldaki herkes gibi kim olduğunu kabullenmek zorunda. Bu bölümde, kendisinin "kırmızı haç" la yetkilendirilmiş biri olduğunu öğrendik ancak kör Lodz'un müdüriyetle samimi konuşmalarına içerlemesi, onun bir konsey üyesi olmadığını gösteriyor. Kırmızı Haç, Tapınak Şövalyelerinin ve Gül Haç Cemiyetinin sembolüdür. Ben Hawkins rakip firmanın müdürünün elini tuttuğunda anlık bir transa geçerek şövalyeleri gördü, çünkü diğer müdürde kırmızı haçla yetkilendirilmiş birisiydi.

Karnavalın yolculuğu insanlığında kaderini belirleyecek.

meltemyucel
05-11-05, 17:59
Sevgili dizifilm.com'cular..
Lütfen yeni başlık açmadan önce forum başlıklarını araştıralım.Gereksiz başlıktan kaçınalım.
Sevgiler
MelteM

ramtur
13-11-05, 14:49
Uzun süredir hem maddi hem manevi büyük sorunlar yaşayan karnaval, bu bölümde sunduğu harikulade gösteriyle, izlenmeye değer olduğunu kanıtladı. Ruthie yılanla yaptığı erotik dansla, ve de gösteriye eşlik eden doğu ritimlerinden oluşan müziğiyle hem göze hem kulağa hitap etmesini bildi. Kör Lodz'un düşünce okuma gösterisine, Samson'un yaptığı muziplik damgasını vurdu. Bunlar karnavalın gerçek şovlarıydı. Uzun zamandır para kazanamayan karnaval Samson'un hazırladığı kaplumbağa bebek aldatmacası ve de Stumpy'nin yaptığı canlı tavuk yiyen adam aldatmacası sayesinde iyi para kazanmasınıda bildi. Gösterilerin gerçek olmadığından yakınan bazı müşteriler olduysa da, bunlar karnavalın keyfini kaçıramadı.

Samson'un bir kaplumbağa kabuğunu oyuncak bebeğin sırtına yapıştırıp yarı karanlık bir odada bunun gerçek bir şov olduğunu iddia ederek para kazanması sizce iş ahlakına uygun mudur? Ya da bir önceki bölümde izlediğimiz rakip karnavalın müdürünün istakoz kızı kapmak için Ben Hawkins'e yanlış yolu tarif etmesi sizce iş ahlakına uygun mudur? Kısaca şöyle sorayım: Para kazanmak için hile yapar mısınız? Ya da rakiplerinizi devre dışı bırakmak için yalan söyler misiniz? Yoksa sizce bunlar hırsızlık mıdır? Ben Hawkins'in geçen bölümde, rakip firmanın müdürünün istakoz kızı kapmak için kendisine yalan söylemesini hırsızlık olarak tanımlaması, müdür Samson'u güldürmüştü. Hawkins Samson'dan aferin alamadı, ancak bu bölümde Ruthie'den kocaman bir aferin aldı. Gösteriden kazanılan paralardan bahsederken "gökten para yağıyordu" demesi, Ruthie tarafından "karnavalın dilinden anlamaya başladın" şeklinde yorumlandı. Ben Hawkins'in yeni yeni öğrendiği bu dilin adına "Makyavelizm" deniyor.

Modern siyaset biliminin kurucusu sayılan Niccolo Machiavelli, 1500'lü yıllarda yayınladığı "Hükümdar" adlı eserinde "kazanmak için her yolun mübah olduğunu" kralına anlatır. Kazanmak için yalan söylemek, rakiplerinizi aldatarak saf dışı bırakmak doğrudur. Makyavele göre, yapılan davranış sizi kazanca götürüyorsa bu, etik anlamda ahlaklı ve doğru sayılır. Bir önceki bölümde Ben Hawkins fakir bir adama acıyarak onun sattığı işe yaramaz sandalyeye beş dolar vermişti. Fakat bunun yanlış olduğunu gördük çünkü aynı adam, Hawkins'in cinayet zanlısı olarak arandığı ilanı yırtıp cebine koydu ve önümüzdeki bölümlerde Hawkins'i ihbar edecek gibi görünüyor. Makyavel, Hawkins'in fakir adama yardım etmekle doğru bir şey yapmış sayılamayacağını söyler. Çünkü karşılığında kötülük bulacaktır. İnsanlar kötülük yapmaya meyillidir ve siz kazanmak istiyorsanız daha kötü olmak zorundasınız.

Buraya kadar, Makyavel'in kapitalist ahlakına kısa bir giriş yapmış oldum. Bu bölüme ilişkin anlatmak istediğim bir sürü şey var ancak yazıyı daha uzun tutmak istemiyorum. Kısaca toparlamak gerekirse, Kapitalizmin dininin Evangelizm olduğunu ve Evangelistlerin de kökenlerinin Yahudiliğe dayandığını önceki bölümlerde yazmıştım. Türk kültüründe "paranın dini olmaz" diye bir deyiş vardır. Bu sözün yanlış olduğunu son bir not olarak ekliyorum: Paranın dini Evangelizmdir. Evangelizmin ahlakı Kapitalizm; dili de Makyavelizmdir. Ben Hawkins bunu öğrendikçe bende bu konuya döneceğim.

ramtur
17-11-05, 08:59
Adem'le Havva'nın cennetten kovulmasını konu edinen resimleri hatırlarsanız, elma uzatan Havva figürünün arkasında, elma ağacına dolanmış yılanı görürsünüz. Havva Adem'in erkeklik organını bir yılan gibi kaldırmıştır. Ruthie, Hawkins'le birlikte yılan aramaya gittiği zaman bunu ona söylemişti:

Karnaval 10. Bölüm: "Bu işaretle zafer bizim olacak"

Lodz, geçen bölümde, "ışık saçan göz" ritüelinin önünde, düşünce okuma gösterisini yaparken Samson'un, elindeki kırmızı haç sembolünü Lodz'a vermesi muziplik gibi görünmüştü ama bu bölümde anlıyoruz ki, Samson'da yaşanan hadiseleri anlamaya çalışan biri sadece. Müdüriyetin odasından eşyalarını toplayıp burayı Lodz'a bırakması, Samson'u harekete geçirdi ve kafasındaki sorulara yanıt bulmak için Hawkins'i yanına alarak gizli bir örgüte gittiler. Samson elinde tuttuğu kırmızı haç'ın (daha önceki yazılarımda kırmızı haçın tapınak şövalyeleri ve gül haç örgütünün sembolü olarak kullanıldığını yazmıştım.) kendisine önemli bir cevap sağlayacağını düşünüyor. Çünkü kırmızı haçı Scudder'dan kumarda kazandığını Hawkins'e söyledi. Dizide gizli bir örgüt olarak bahsedilen Tampler örgütünde ise kağıt oynayan adamlardan başka bir şey bulamadılar. Yinede yanıtın burda gizli olduğunu biz biliyoruz çünkü Hawkins'in araba kullanırken bir anlık dalgınlığında gördüğü ağaç dövmeli adam imgeleminin Tampler örgütünün duvarındaki bir resimde yer alması, buranın doğru yer olduğunu gösteriyor. Ancak duvardaki resmi Samson ve Hawkins farketmediler. Seyirciye verilen bu ipucu Sophie'ye de verildi: İkinci bölümde Rahip Justin ile Ben Hawkins'in ortak gördüğü bir rüyada barmenin söylediği "her kahin kendi evinde" cümlesini bu bölümde Tampler Örgütünün bir üyesi kendisine söyledi.

Bu gün dizinin 10. bölümünü seyrettik ancak Samson'un hala hiçbir soruya yanıt bulamaması onlar için olduğu kadar bizim için de soru işaretlerinin katlanarak artması anlamına geliyor. Nitekim bu bölümde de aynı gerilim en ufak bir çözülme olmaksızın sürdürüldü. Dizide Tampler olarak sembolize edilen Templier (tapınak) Şövalyelerinin kağıt oynamaları, bu dizinin yapımcılarının espri anlayışından başka bir şey değil, fakat görünen o ki, Samson kafasındaki sorulara yanıt bulana kadar bizde hiçbir şey öğrenemeyeceğiz.

Diziyi anlamak için Samson'un kafasındaki soruları hatırlamakta fayda var. Samson karnavalın müdürü olduğunu için onun ilk önceliği karnavalın akibeti... Müdüriyetin artık Lodz ile konuşması Samson'da büyük bir hayal kırıklığı yarattı ve karnavalın elinden kayıp gittiğini düşünüyor olmalı. İpleri yeniden eline almak için bilgiye ihtiyacı var. Hawkins'in kim olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Hawkins'de kendini tanımadığı için işe babasını araştırmaktan başladılar. Hawkins'in babası yani Henry Scudder kim? İkinci olarak karnavalın nereye yolculuk yaptığını öğrenmeye çalışıyor. Şu ana kadar on bölümünü geride bıraktığımız dizinin tüm konusunu yalnızca bu iki soru oluşturuyor.

Hawkins bir rüyasında kollarının ve bacaklarının kesili olduğunu gördükten sonra, iki bölümdür, uyumaya korkar oldu. Lodz'un, "uyumazsan sana yol gösteremezler" ikazı bile Hawkins'i ikna etmeye yetmedi ve Hawkins bu bölümde de uyumadı. Buna tahammülü kalmayan Lodz, Hawkins'in Ruthie'ye güvenip yattığı bir anında, onun kafasına dokunarak olacakları gördü. Bu sayede bizde Karnaval'ın Scudder'ı aradığını öğrendik ve ağaç dövmeli adamın da Hawkins'i aradığını öğrendik. Ağaç dövmeli adamın kim ya da ne olduğuna dair hiçbir bilgi şu ana kadar verilmedi. Bu soru dizi hakkında yanıt aradığımız önemli sorulardan biri. Tabi Samson'un ağaç dövmeli adamdan haberi dahi yok. Eğer olsaydı, ıstakoz kızı Hawkins'in elinden kapması sayesinde tanıştığımız rakip karnavalın müdürünün, önemli biri olduğunu anlardı. Çünkü Ben Hawkins ile bu adam birbirlerine temas ettiler. Ağaç dövmeli adamın Hawkins'in karnavalda olduğunu öğrenmiş olması bu adamla bir tanışıklığı sayesinde mümkün görünüyor.

Hawkins'in Ruthie'ye güvenerek uyuması ise tam bir ironi. Adem'le Havva'nın cennetten kovulmasını konu edinen resimleri hatırlarsanız, elma uzatan Havva figürünün arkasında, elma ağacına dolanmış yılanı görürsünüz. Ruthie, Hawkins'le birlikte yılan aramaya gittiği zaman ona bunu söylemişti: Havva Adem'in erkeklik organını bir yılan gibi kaldırmıştır. Ben, bu sembolizmi farkedebilseydi Havva'ya güvenmemesi gerektiğini anlayabilirdi. Aslında hiç bir şey için geç değil fakat herkes kaderini yaşamak zorundadır. Ruthie, Hawkins'e kendi yanında güvende olduğunu ve rahatlıkla uyuyabileceğini söylemişti. Ancak Lodz, Hawkins'in yanına girebilmek için sakallı kadın Apollonia'ya yılanlardan bir tanesini kafesinden çıkarttırdı ve bu yalana aldanan Ruthie, yılanı bulmak için Hawkins'in yanından ayrıldı. Hawkins'i boş bıraktı. Bu, Ruthie'nin kaderi... O ne yaparsa yapsın söylediği herşey eninde sonunda bir yalana dönüşecek.

Lodz ve Hawkins cephesinde bunlar yaşanırken, Sophie ile Jonesy'nin hikayeleri de son bir kaç bölümdür öne çıkıyor. Sophie annesinin delirdiğini söylüyor ancak annesinin Sophie'den geçen bölümde yediği tokatın intikamını alıyor olması daha muhtemel. Sebep her ne olursa olsun, tarotçuların işleri bozuldu. Aralarındaki sürtüşme Sophie ile şov kızı Libby'nin arkadaş olmaları ile başlamıştı. Zaten annesinin her zaman kendi üzerinde baskı kurduğundan yakınan Sophie, bir tecavüz sonucu annesinin kendisine hamile kaldığını öğrenince aralarındaki gerilim iyice artmıştı. Bu bölümde Samson'un para kazanmaları konusundaki baskısı üzerine tekrar birlikte çalışmayı deneyen anne kız ikilisinin bu deneyimide kötü bir şekilde sonuçlandı.

Karnavalda "aç, aç" gösterisi yapan Rita Sue ve ailesinde de durum pek farklı değil. Kızları Dora Mea'nin Babylon kasabasında öldürülmesinden sonra gösterilere devam edip etmeme konusunda fikir ayrılığı yaşayan karı koca arasındaki gerginlik Rita Sue'nun şov kızı olarak Sophie'yi ayartmaya çalışmasından sonra tamamen kopmuştu. Rita Sue böyle bir bunalımı atlatmaya çalışırken, Sophie'den umduğunu bulamayan Jonesy'le yakınlaşmış, kocası Stumpy'de kendini alkole vermişti. Bu bölümde Stumpy gittiği bir bardan karnaval için yeni bir şov kızıyla döndü. Bu kızda bir hikaye gizlendiği açıkça belli çünkü kız Stumpy'nin yabancı olduğunu bildiği için asıl maksatının yaşadığı kasabayı terk etmek olduğunu gizlemiyor.

Jonesy ise başlangıçta Sophie'nin kendisine ilgi göstermediğini düşünüyordu. Artık ilgilendiğini açıkça biliyor ancak Rita Sue'dan kopamıyor. Rita Sue, Sophie'yi ayarttığı için bir ikaz almıştı; şimdi ise Jonesy'yi ayartıyor. Bu kadının sonu kızının başına gelenlerden daha korkunç olacak tahminim. Çünkü onun kaderi böyle yazılmış... O bir günahkar ve insanları yoldan çıkartıyor.

Babylon kasabasında geçen bölümün bir önemini buraya not etmek istiyorum: Lodz müdüriyetle geçen bölümdeki bir konuşmasında "Hawkins'in niçin bu kadar sorun çıkardığını Babylon'da anlamamız gerekirdi" demişti. Bu da, ilerki bölümlerde açığa çıkacak bir konu.

Karnavalın yolvuluğu insanlığında kaderini belirleyecek.

Bu dizi 18 yaşından küçükler için zaman kaybıdır.

ramtur
09-01-06, 15:25
Bu bölümde karnaval Milfay kasabasına giderken, Hawkins'in, evini yıkmak için bekleyen buldözer şöförüyle kavgasına tanık oluyorlar ve annesi için küçük bir tören yaparak, çaresiz durumda olan Hawkins'i Milfay kasabasına kadar götürmeye razı oluyorlar. Karnaval kasabaya gece varıyor. Gündüz kasabayı dolaşan Hawkins, benzin almak için kasabaya gelmiş olan Sophie'yi iki kasabalının tacizinden kurtarıyor ve karnavala birlikte dönüyorlar. Aynı gece karnaval gösterisini düzenliyor ve ertesi sabah erkenden ayrılıyorlar. Karnavalın bu bölümdeki hikayesi bu kadar.

Karnavalla birlikte paralel kurguda ise Tanrı'nın Rahip Justin için çizdiği kaderi gerçekleştirmesini izliyoruz. Bu ilk bölümde Tanrı Rahip Justin'e ulaşmak için iki mucize gönderdi: İlki göçmen kadının kilisede yaptığı hırsızlıktı.

Rahip Justin kıyamet gününde olduğunu anlatan bir vaaz verirken, ablası Iris bir göçmen kadının hırsızlık yaptığını farkediyor. Rahip Justin Crowe mucizevi bir şekilde kadını günahlarından arındırıyor. Göçmen kadın bozuk paraları kusarak arındığını ve Tanrı tarafından affedildiğini hissediyor ancak "içimizde kendi kurtuluşumuzun ve lanetlenişimizin tohumlarını taşırız" diyen Rahip Justin'e kulak verirsek, bu arınmanın göstermelik bir arınma olduğunu anlarız. Gerçekte Tanrı'nın bu kadını affetmeye hiç niyeti yok: Tanrı bu gösteriyi yalnızca Rahip Justin'e ulaşmak için yapmıştı.

Rahip Justin Crowe Tanrı'nın kendisiyle konuştuğuna inanıyor. "İçimizde kendi kurtuluşumuzun ve lanetlenişimizin tohumlarını taşırız" cümlesi göçmen kadın için değil; kendisi için daha anlamlı halbuki...

İkinci mucize ise Çin genelevinin tabelasının kan yağmurunda patlayarak haçın belirmesiydi. İlk mucizeyle göçmenler için ayrı bir kilise yapılması gerektiğini anlayan Rahip Justin, bu mucizeyle birlikte, yapılması gereken kilisenin yerinide anlamış oldu. Bu genelev, göçmenlerin kilisesi olarak tekrar inşa edilecek. Gerçekte Tanrı'nın, ne hırsızlık yapan göçmen kadınla ne de onlar için yeni bir kilise yapılmasıyla ilgilendiği falan yok; Rahip Justin Crowe herşeyi yanlış anladı

SzARap
23-02-06, 08:28
Arkadaşlar dünkü bölüm ile carnaval.. 2.sezon finalini yaptı...benim duyumlarıma göre... 3.sezon yok...yani hem amerikada hemde cnbc-e aracılıyla Türkiyede yani dizi öylecene bittimi... :icon_evil

Ben sofinin kötü tarafa geçip şimdi ben ile karşılık düşman olduklarına inanamıyorum...sıra çocuklara geçti herhalde.... birde sofi...enson ellerini babası olan rahibin üzerine koyunca tarladaki bütün mısırlar öldü...tıpkı Ben'in ayağı sakat çocuğu ileştirirkenki gibi.... sofide rahibi iyileştirdimi şimdi... ne oldu..........yaaaaaaa bu konuda bilgisi olan varsa...lütfen benide bilgilendirsin...

Birde 3.sezon gerçekten çekilip çekilmediğini bilen varmı????????????? :img-help:

mizrak_tutucu
23-02-06, 08:31
Köktenci Hristiyan Grupların baskısı yüzünden üçüncü sezon çekilmedi. Bir çok konunun havada kaldııgından şikayet eden seyirciler organize olup, dizinin bir sezonunun daha çekilmesi için para toplamaya ve baskı grubu oluşturmaya çalışıyorlar. Ama hristiyan lobisinin baskısı oldukça bu iş zor görülüyor. Bari senaryoyu yayınlasalar...

SzARap
23-02-06, 08:41
Köktenci Hristiyan Grupların baskısı yüzünden üçüncü sezon çekilmedi. Bir çok konunun havada kaldııgından şikayet eden seyirciler organize olup, dizinin bir sezonunun daha çekilmesi için para toplamaya ve baskı grubu oluşturmaya çalışıyorlar. Ama hristiyan lobisinin baskısı oldukça bu iş zor görülüyor. Bari senaryoyu yayınlasalar...

bilgi için çok teşekkürler...demek din baskısı yüzünden dizi yayından kaldırıldı...ilginç amerika gibi özgürlükler ülkesi sansür uyguluyor haaaaaaaaaaa :icon_evil

Acaba senaryoyu yayınlarlarsa şayet.... buraya nerden ulaşabileceğimizi yazabilirmisin... şimdiden teşekkürler... :blush:

mizrak_tutucu
23-02-06, 08:44
HBO'nun ticari nedenlerle, lobilerin baskısı karşısında geri adım atması söz konusu. Devletin baskısı söz konusu degil. Herhalde HBO yeterince tartışmalı (controversial) dizi yaptıgına karar verip, bu noktada geri çekilmeyi tercih etti.

Senaryo yayınlanırsa, kesin bilgi veririm. Ben de havada kalan olayları senaristlerin nasıl işleyecegini merak ediyorum.

SzARap
23-02-06, 08:56
HBO'nun ticari nedenlerle, lobilerin baskısı karşısında geri adım atması söz konusu. Devletin baskısı söz konusu degil. Herhalde HBO yeterince tartışmalı (controversial) dizi yaptıgına karar verip, bu noktada geri çekilmeyi tercih etti.

Senaryo yayınlanırsa, kesin bilgi veririm. Ben de havada kalan olayları senaristlerin nasıl işleyecegini merak ediyorum.

Peki dizi yayınlanmasada senaryo yazılıp yayınlanabilirmi....yoksa dizi yayından kalkmadan çok önce zaten 3.sezon yazılmışmıdır....

Gerçektende havada kalan çok konu var...

Eğer HBO noktayı koysa bile eğer dizi hayranları para toplayacak kadar bu diziyi izliyorlarsa...baskılara dayanacak başka bir kanal alıp devamını çekebilirdi... yazık olmuş güzelim diziye....

3.sezon çekilseydi... sanırım... ben ve sofi arasında bir savaş olurdu... tabi bu arada sofinin ben'den hamile kalması olayı daha ilginç kılardı.... 2 gücün ortak çocuğu herhalde...çok özel güçlerler doğardı.... ilginççççççççççç

mizrak_tutucu
23-02-06, 09:01
Senaryo yazılmışsa, dizinin yayınlanmayacağı kesin ise ve senaryonun pazarı oldugunu düşünüyorlarsa, yayınlayabilirler. Sonuçta diziyi merak eden herkes en azından bazı soruların cevaplarını bulmak için senaryoyu satın alacaktır.

Bu tür dizileri HBO dışında yayınlamaya cesaret edecek çok fazla kanal olacagını sanmam. Sonuçta dizi, bir çok dinin kutsal kavramlarını bambaşka bir çerçevede sunuyor. Köktendinciligin her türünün arttıgı bir dönemde, ulusal kanalların bu tür bir diziye devam etmemesi, referansların üstü örtük de olsa, anlaşılabilir bir karar, katılınmasa da.

Sofie hamile olsaydı, şimdiye kadar belli olurdu. Ama ne olacağı belli olmaz tabii ki. Justin de hayata geri döndüyse, şu anda Ben'in iki rakibi var demektir. Bir de çocuk çıkarmazlar herhalde.

SzARap
23-02-06, 09:07
Senaryo yazılmışsa, dizinin yayınlanmayacağı kesin ise ve senaryonun pazarı oldugunu düşünüyorlarsa, yayınlayabilirler. Sonuçta diziyi merak eden herkes en azından bazı soruların cevaplarını bulmak için senaryoyu satın alacaktır.

Bu tür dizileri HBO dışında yayınlamaya cesaret edecek çok fazla kanal olacagını sanmam. Sonuçta dizi, bir çok dinin kutsal kavramlarını bambaşka bir çerçevede sunuyor. Köktendinciligin her türünün arttıgı bir dönemde, ulusal kanalların bu tür bir diziye devam etmemesi, referansların üstü örtük de olsa, anlaşılabilir bir karar, katılınmasa da.

Sofie hamile olsaydı, şimdiye kadar belli olurdu. Ama ne olacağı belli olmaz tabii ki. Justin de hayata geri döndüyse, şu anda Ben'in iki rakibi var demektir. Bir de çocuk çıkarmazlar herhalde.

sonuçta bu iyi ile kötünün savaşı.............. umarım iyi kazanır....

Senaryo konusunda haberlerini bekliyorum...şimdiden teşekkürler... :img-book:

ramtur
04-03-06, 11:25
Dizinin 24 bölümü son buldu. Dizinin "bütçe sorunları" yüzünden iki sezon sonunda HBO tarafından bitirildiği ifadesini haklı bulabilirim ancak dizinin yarım kaldığını söyleyenlere hak vermiyorum. Çünkü dizideki her nokta aydınlandı, her cümle anlamını ve karşılığını buldu. Aslında bu dizi management öldüğünde bitmişti. Sonraki bölümler hikayeyi tamamlamak için çevrilmiş; management öldü ve Ben Hawkins onun yerine geçti.

Dizinin 6. bölümü için yazdığım yazıda karnavalın ucubelerinin, toplumlardan tarih boyunca dışlanan İsrailoğullarını temsil ettiğini söylemiştim. Son bölümü izledikten sonra bu dizinin en başından beri Evangelizm (Protestan Kapitalizm) yorumu ve Evangelistlerin bakış açısı, olduğunun bir kere daha altını çiziyorum. Dizide, İsa peygamberin görevini başaramamış birisi olduğu, kurban komplexi yüzünden kendini çarmıha gerdirdiği, Samson'un Hawkins'e söylediği cümlelerle ifade buldu. İsa'nın eğer isteseydi çarmıhtan inebileceğini söyleyen Samson, Hawkins'e İsa'nın hatasına düşmemesini; görevini tamamlayana kadar hayatta kalmasını söyledi. Çünkü önemli olan, ölmek değil, yaşamasını bilmekti. Bu temayı simgesel olarak dizinin final sahnesinde de izledik: Ben Hawkins'in Rahip Justin'le karşılaştığı mısır tarlasındaki kavgada, Hawkins'in korkuluk kılığına girmesi, İsa'nın simgesel benzetmesiydi. Dizinin yaratıcısı Daniel Knauf İsa'yı, çarmıh biçiminde asılmış olan samandan korkuluğa benzeterek, onun ölümü seçmesinin görevden kaçış olduğunu; onun bir korkak olduğunu ifade etti. Bu simgesel anlatımı doğru kabul ettiğimizde, Hawkins ve korkuluk tema'sı anlam kazanabilir. Yoksa korkuluk kılığına girmek gibi böyle aptalca bir sahneyi Daniel Kanuf'un niçin düşünüp diziye koyduğunu anlamamız imkansızlaşır. Korkuluk İsa'ydı.

"İnsanlığın geleceği buna bağlı" cümlesi 24 bölümün sonunda bambaşka bir anlam kazandı. Çünkü "bu" ile işaret edilen ismin, Hawkins ile Rahip Justin'in savaşı değil; insanlığın var oluşundan beri süregelen bu savaş olduğu anlam kazandı. Evangelistler kıyametin belli bir tarihinin olmadığına inanıyorlar. Bu tarih, bu savaşların sonucuna bağlı. Dizinin sonunda bir kazanan olmadı; Rahip Justin tekrar kızı tarafından iyileştirildi ve dizi başladığı yere geri döndü. Burda sormamız gereken soru, bundan sonra ne olacağı değil; savaş bitseydi ne olacağıdır? Ben Hawkins savaşı kazansaydı ne olacaktı? İslamiyet ve Hristiyanlık inanışına göre Rahip Justin savaşı kazansaydı kıyamet kopacaktı. Ancak diziye göre gerçek şu ki; Ben Hawkins kazandığında kıyamet kopacaktır. Yapımcı Daniel Knauf, bu dizide, tüm dünyanın, ilahi dinleri yanlış yorumladığını söylüyor.

Dizinin ülkemizdeki gösterimi son buldu ancak bu tartışmalar dizinin son bulmasıyla daha da alevlenecek. Şimdi yine HBO'yu bekleyeceğiz. Ancak karakterleri ve olayları doğru değerlendirebiliyorsak, HBO'nun nasıl bir devam filmi çekebileceğinide tutturabilmemiz gerekir. Bu hikayenin gerisinin nasıl gelmesi gerektiğini de dizi için açtığım blog siteme yazacağım.

site tanıtımı yapmak yasaktır.

Tito
05-01-07, 14:01
malesef dinsel baskılar yüzünden 3. sezonu çekilemedi. Gerçi yönetmen 2 sezon finalinde herşeyi aydınlatmaya çalışmış. Fakat aceleye geldiğini seyrederken sezebiliyorsunuz.

Çok sevdiğim bir diziydi. Özellikle "peder justin" in oyunculuğu süper.